Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2527

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 maja 2025, 10:25

johny batonik pisze:
27 maja 2025, 10:12
Nawrocki plusy:
Nie jest z PO. I to tyle. No dobra, jeszcze o historii ładnie opowiada. Jak widać, wielu to wystarczy i jest to ważniejsze niż to, że facet ogólnie jest trochę podejrzany po tym, co wyszło w kampanii. Ktoś tu jeszcze coś pisał o wartościach chrześcijańskich. No jeśli są właśnie takie to spoko. :D
johny batonik pisze:
Trzaskowski minusy:
- zgoda na pakt migracyjny, zielony ład i przepychanie większości rzeczy, które podsunie UE
Myślę, że w kwestii zielonego ładu czy migracji to ładnie wzięliście do buzi mało merytoryczne straszenie. Tak poważnie. Czy Wy w ogóle wiecie, co jest w tym zielonym ładzie? Ale tak konkretnie.
johny batonik pisze:
forsowanie związków partnerskich i lgbt
Co Ci człowieku przeszkadzają związki partnerskie? Serio to jest taki problem, że ktoś sobie związek zalegalizuje? Niech sobie żyją jak chcą.
johny batonik pisze:
Trzaskowski plusy:
- doświadczenie (to samo, obojętność jak przy Nawrockim)
Doświadczenie, wiedza jak funkcjonują instytucje krajowe i europejskie, znajomości, płynne posligiwanie się kilkoma językami obcymi to nie jest "obojętnie". To są potężne argumenty za, nawet ak nie do końca zgadzamy się w poglądach.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 27 maja 2025, 10:29

venomik pisze:
27 maja 2025, 10:02
Ale 158 kodeksu karnego to jest udział w bójce/pobiciu, a nie ustawce kibicowskiej

No to pan prawnik popłynął XD

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 27 maja 2025, 10:39

Przeciez gdyby Nawrocki od poczatku nie byl twarza kampanii pisu i przedstawiany jako alternatywa dla RT, to chlop gdyby byl w innej partii to mialby poparcie gdzies pomiedzy Barstosiewiczem a Stanowskim w tych calych wyborach. Bronic kolejnych bzdur w jego wykonaniu i zyciorysu nie ma co. Dla mnie to ze bral udzial w ustawkach jest dyskwalifikujace i wiedzac w jak szemranym towarzystwie sie obracal, to bardziej sie zastanawiam co jeszcze moze wyplynac i ktoredy na tego czlowieka. Nie potrzeba nam tak podejrzanej mordy jako prezydenta, bo skutki tego moga byc jeszcze gorsze niz prezydentura Trzaskowskiego.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4308
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 maja 2025, 10:42

Powiem Wam że jestem dumny z tych wyborów i Was - takiej ilości postów w temacie politycznym nie pamiętam od lat :)
(@czubatka popraw mnie jeśli się mylę)

Co do meritum - dla mnie Nawrocki mniejszym złem niż Trzaskowski ale jeśli to byłyby max 2 aferki: Pan Jerzy + związki z kibicami
Ale jak wjeżdżają ustawki, wjeżdża jakieś sutenerstwo, wjeżdża snus na wizji (swoją drogą to idiota skoro nie pomyślał że mogą to wykorzystać przeciwko niemu) to człowiekowi zostanie posiedzieć w domu 1 czerwca ...
Ostatnio zmieniony 27 maja 2025, 10:45 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 315

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 27 maja 2025, 10:44

Kluchman pisze:
27 maja 2025, 10:25
johny batonik pisze: ↑14 min temu
Trzaskowski minusy:
- zgoda na pakt migracyjny, zielony ład i przepychanie większości rzeczy, które podsunie UE
Myślę, że w kwestii zielonego ładu czy migracji to ładnie wzięliście do buzi mało merytoryczne straszenie. Tak poważnie. Czy Wy w ogóle wiecie, co jest w tym zielonym ładzie? Ale tak konkretnie.
Zielony ład:
- Redukcja emisji o co najmniej 55% do 2030 roku w porównaniu z poziomami z 1990 roku
- Odejście od paliw kopalnych na rzecz odnawialnych źródeł energii (niewykonalne w tak szybkim tempie. Samo odejście jest ok, ale stopniowo)
- Poprawa efektywności energetycznej budynków poprzez programy renowacji (obowiązkowe renowacje domów i zubożenie Polaków)
- Rozwój transportu publicznego i infrastruktury dla pojazdów elektrycznych (tutaj chyba nie trzeba się rozpisywać, że nie mamy i nie będziemy mieć długo infrastruktury na elektryki, same elektryki są drogie i jest to zamach na wolność wyboru)
- Przeznaczenie co najmniej 25% gruntów rolnych na rolnictwo ekologiczne

To są główne argumenty dla których Zielony Ład nie powinien zostać wprowadzony. Każdy kraj jest na innym etapie rozwoju. Jakieś śmeiszne cele, że Niemcy mają zredukować emisje do 2030 tak samo jak Estonia. Że rolnicy mają zmienić forme nawożenia, używania pestycydów bo nagle trzeba być eko. To będzie dla nich totalne wyparcie z rynku na rzecz tych krajów, które są bogatsze i szybciej się do tego przystosowały. Co za tym idzie, ceny żywności wywali w górę.

O pakcie migracyjnym chyba nie trzeba pisać, bo tylko naiwniak wierzy, że nikogo nie przyjmiemy. Większość społeczeństwa nie chce murzynów, arabów i chcą Polskę jednolitą etnicznie, więc warto byłoby robić politykę taką jak chcą Polacy, a nie UE.
Kluchman pisze:
forsowanie związków partnerskich i lgbt
Co Ci człowieku przeszkadzają związki partnerskie? Serio to jest taki problem, że ktoś sobie związek zalegalizuje? Niech sobie żyją jak chcą.
Przeszkadza mi to i mam do tego takie prawo. Mi też się nie podoba Twój liberalizm a jakoś nie kwiczę. Pogódź się z tym, że żyjesz w kraju, który woli zachować bardziej konserwatywne poglądy, a jak Ci się nie podoba to sobie wyjedź tam gdzie masz zwiazki partnerskie. Nikt Cię tutaj nie trzyma.
Kluchman pisze:
Trzaskowski plusy:
- doświadczenie (to samo, obojętność jak przy Nawrockim)
Doświadczenie, wiedza jak funkcjonują instytucje krajowe i europejskie, znajomości, płynne posligiwanie się kilkoma językami obcymi to nie jest "obojętnie". To są potężne argumenty za, nawet ak nie do końca zgadzamy się w poglądach.
Nie mam kompleksu językowego. Dla mnie to nie jest argument. Jeśli chodzi o doświadczenie to tak, zna się na zarządzaniu, pytanie w jakim stopniu mu to wychodziło w Warszawie, bo zdania są podzielone.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1315

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 27 maja 2025, 10:45

Przema pisze:
27 maja 2025, 10:39
Przeciez gdyby Nawrocki od poczatku nie byl twarza kampanii pisu i przedstawiany jako alternatywa dla RT, to chlop gdyby byl w innej partii to mialby poparcie gdzies pomiedzy Barstosiewiczem a Stanowskim w tych calych wyborach. Bronic kolejnych bzdur w jego wykonaniu i zyciorysu nie ma co. Dla mnie to ze bral udzial w ustawkach jest dyskwalifikujace i wiedzac w jak szemranym towarzystwie sie obracal, to bardziej sie zastanawiam co jeszcze moze wyplynac i ktoredy na tego czlowieka. Nie potrzeba nam tak podejrzanej mordy jako prezydenta, bo skutki tego moga byc jeszcze gorsze niz prezydentura Trzaskowskiego.
Oczywiście. Z małym zastrzeżeniem: oni wszyscy sa mniej lub bardziej podejrzani, tylko nie o wszystkim jeszcze wiemy.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 27 maja 2025, 10:49

Zgadzam sie, natomiat trzeba byc malo sprytnym zeby dawac sie przylapac co chwile w najwazniejszym etapie swojej kampanii.
Trzeba byc tez beznadziejnym jak RT, zeby nie potrafic tego wykorzystac a jeszcze gebe wycierac sobie Muranskim.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5279
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 maja 2025, 10:51

jezu, znam połowę Wisły co brała udział w różnych ustawkach i nikt nie miał postawionych zarzutów. Oczywiśćie połowa z nich leży za coś, ale nie było w żaden sposób związane z ustawkami. Ładnie nasz forumowy prawnik odpłynął.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 27 maja 2025, 10:53

masacra pisze:
27 maja 2025, 10:29
venomik pisze:
Ale 158 kodeksu karnego to jest udział w bójce/pobiciu, a nie ustawce kibicowskiej

No nie, akurat udział w ustawkach popada pod odpowiedzialność za udział w bójce, czyli właśnie podpada pod 158 kk.

Jakiś pierwszy lepszy komentarz do KK:

V. Kwalifikacja prawna udziału w tzw. ustawce
9
1. Udział w tzw. ustawce a odpowiedzialność za udział w bójce. Sąd Apelacyjny w Katowicach w wyr. z 31.8.2018 r. (II AKa 839/18, Legalis) trafnie wykluczył możliwość zakwalifikowania brania udziału w tzw. ustawce jako zdarzenia noszącym cechy kontratypu ryzyka sportowego: "analizowane zachowanie nie nosi cechy "sportu". Definicja legalna tego pojęcia zawarta w art. 2 ust. 1 ustawy o sporcie z 25.10.2010 r. wskazuje, że "sportem są wszelkie formy aktywności fizycznej, które przez uczestnictwo doraźne lub zorganizowane, wpływają na poprawienie kondycji fizycznej i psychicznej, rozwój stosunków społecznych lub osiągnięcie wyników sportowych na wszelkich poziomach". Tymczasem w niniejszej sprawie, aktywność oskarżonych jako uczestników, w formie agresji, skierowana była nie w celu poprawienia kondycji fizycznej, lecz wyrządzenia fizycznej krzywdy innej osobie, sfera psychiki osób uczestniczących w bójkach - "ustawkach" nie była obrazem doskonalenia, lecz atrofii uczuć wyższych (etycznych, moralnych, intelektualnych). Nie sprzyjała - jak to stanowi wyżej wskazana definicja "rozwojowi stosunków społecznych", lecz powodowała ich patologiczną degradację, będąc tym samym wysoce społecznie szkodliwą. Reasumując, zachowanie takie jak oskarżonych, nie jest sportem, lecz niewątpliwie przestępstwem z art. 158 § 1 KK".

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 113

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 27 maja 2025, 10:55

masacra pisze:
27 maja 2025, 2:31
I jeśli już muszę sobie wybrać w co wolę wierzyć, to wybieram ta wersję, że to ABW wykonała swoją robotę rzetelnie, gdy sprawdzała Nawrockiego 15 i 10 lat temu.
Istnieje też opcja, że sprawdzili go, znaleźli to wszystko a i tak mu przyznali dostęp do informacji niejawnych i teraz wypuszczają to do dziennikarzy. Tak jak pisałeś, nie mamy jakiejkolwiek możliwości weryfikowania takich rzeczy.
Generalnie jestem sobie w stanie wyobrazić, że ABW przepuszcza ludzi pomimo różnych odkryć, by mieć później lewar na człowieka. Nigdy nie wiadomo, kiedy coś się przyda.
Może za dużo filmów i książek, ale nie mam zaufania, że ABW robi wszystko krystalicznie zgodnie z przepisami.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 27 maja 2025, 10:57

DDK pisze:
26 maja 2025, 16:39
Ale ja nie mam pretensji do ilki ze popiera pis tylko że pod postem polityka na którego nigdy nie glosowala wznieca wojnę polsko-polską.
A to od kiedy nie mogę wyrazić swojej opinii na temat polityka na którego nie głosowałam? :lol2: Kolega mi odpowiedział, a Ty aż się pofatygowałes żeby to wstawić tutaj. No no brawo. Tak nie głosowałam na Mentzena i generalnie na niego oddałabym głos w ostateczności tak jak część z Was zmuszona jest teraz zagłosować na Nawrockiego.

Co do wojny polsko polskiej to ona jest już od dawna i komentarz takiego małego żuczka jak ja nic tu nie zmieni ;) Tak jak @Cement napisał zbyt duża rozbieżność jest między dwoma największymi partiami.
A Mentzen sam sobie nawarzył piwa idąc na ... piwo z Trzaskowskim i Sikorskim. Jako pewnie jego wyborca jesteś zadowolony z tego ruchu? Internet huczy i to nie tylko przez wyborców PiS ale przede wszystkim Konfederacji! I nie ważne jakie były intencje czy to Trzaskowski go na piwo zaprosił czy on Rafała. Fakt jest taki, że Mentzen dał się zrobić jak dziecko! Nie dość, że w niewygodnych dla siebie momentach to Trzaskowski prowadził rozmowę z Mentzenem to jeszcze zabrał go na piwo! :lol2: Poszedł na piwo z facetem, który obrażał i wyzywał jego i jego wyborców! I nie dziwię się ich wkur... i oburzenia!

Mnie akurat to zbytnio nie interere bo nie czekam na to co powie Mentzen o tych swoich rozmowach z kandydatami na Prezydenta. Nie jest wyrocznią po słowach, którego wyborcy pójda zagłosować
na tego czy tamtego, bo wyborcy swój rozum mają i pewnie już wiedzą na kogo oddadzą głos.
Ale jedno trzeba mu przyznać zasięgi na tych dwóch rozmowach zrobił niesamowite co chyba w tym momencie było dla niego najważniejsze ;)

Być może większość z Was się ze mną nie zgodzi i będzie cisnąć. No ale cóż takie mam zdanie, które na szczęście jeszcze wyrazić mogę :) I obyśmy po wyborach również mogli :)

A @DDK może zrobisz sobie zasięgi takie jak Mentzen. Tylko później nie zapomnij na kim je zrobiłeś ;)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 27 maja 2025, 11:00

DDK pisze:
27 maja 2025, 10:51
jezu, znam połowę Wisły co brała udział w różnych ustawkach i nikt nie miał postawionych zarzutów. Oczywiśćie połowa z nich leży za coś, ale nie było w żaden sposób związane z ustawkami. Ładnie nasz forumowy prawnik odpłynął.
Problem raczej nie lezy w tym, ze za sama ustawke ktos nie ma zarzutow, ale chyba nie ma tu na tyle naiwnych zeby sadzic ze z tych mniej legalnych hobby, te ustawki to jedyne co oni maja w zyciorysach. I wlasnie chodzi o te drugie cosie.
tzn. akurat dla mnie sam udzial w czyms takim juz skresla, bo nikt normalny nie idzie sie prac i dac komus w zeby za noszenie szalikow w innych kolorach. to sie powinno leczyc a nie jeszcze przyklaskiwac i tlumaczyc.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 maja 2025, 11:01

Berele Lewartow pisze:
27 maja 2025, 10:53
masacra pisze:
27 maja 2025, 10:29
venomik pisze:

No nie, akurat udział w ustawkach popada pod odpowiedzialność za udział w bójce, czyli właśnie podpada pod 158 kk.
Każdy udział w ustawce jest udziałem w bójce/pobiciu, ale nie każdy udział w bójce/pobiciu jest udziałem w ustawce. Mówiąc o ilości przestępstw z tego paragrafu raczej nie można powiedzieć, że ustawki to nawet większość, a już nie mówiąc, że wszystko.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1838

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 27 maja 2025, 11:01

Ilka pisze:
27 maja 2025, 10:57
nie czekam na to co powie Mentzen o tych swoich rozmowach z kandydatami na Prezydenta. Nie jest wyrocznią po słowach, którego wyborcy pójda zagłosować
No tak, przecież to właśnie po to było, żeby przez te dwie godziny rozmowy poznać lepiej danego kandydata, a nie zdanie Mentzena xd

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 27 maja 2025, 11:05

1234 pisze:
27 maja 2025, 11:01
Ilka pisze:
27 maja 2025, 10:57
nie czekam na to co powie Mentzen o tych swoich rozmowach z kandydatami na Prezydenta. Nie jest wyrocznią po słowach, którego wyborcy pójda zagłosować
No tak, przecież to właśnie po to było, żeby przez te dwie godziny rozmowy poznać lepiej danego kandydata, a nie zdanie Mentzena xd
Ale Mentzen miał ostatecznie nakierować swoich wyborców na jednego z nich. Po tych rozmowach chyba nie powinno być wątpliwości, którego powinien wybrać ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”