Lewandowski vs Probierz

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 09 cze 2025, 13:50

Zakładam nowy temat, tak aby główny wątek o Reprezentacji Polski oscylował wokół spraw raczej piłkarskich i ogólnie stanu sportowego drużyny.

Tutaj zaś zapraszam do dyskusji odnośnie spraw pozasportowych, afery, premie, konflikty... wszystko inne. Trochę tego było w XXI wieku, a pewnie trochę jeszcze przed nami.

Wracając do sprawy.

Jak Probierz chciał zabrać opaskę, to powinien powiedzieć to prosto w twarz jak się spotkali z Robertem na meczu z Mołdawią.

Wiadomo, że Robert był zmęczony, ale zmęczony selekcjonerem, a nie grą w piłkę. Był słabym kapitałem, ale tak jak to rozwiązał Probierz jest totalnym dnem.

Widać mocno, że Lewandowski staję się coraz bardziej wyrazisty, już nie udaję kryształowej postaci.

Takie mam odczucie, że w Polsce trochę się boimy wielkich postaci, zawsze stoimy z tyłu, z pokorą. Robert ostatnio idzie w innym kierunku. Mnie się to coraz bardziej podoba. Brawo Robert.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 cze 2025, 14:11

Prawdę mówiąc nie wiem, czy jest sens zakładać do tego osobny temat. Reprezentacja Polski to od 2021 to praktycznie constant atmosfera skandalu, afera goni aferę.

W dodatku, jeżeli puentą tego wszystkiego ma być "ojoj, biedny Lewandowski, jedziesz z nimi Robert" no to.. Ta pierdolona propaganda trwa już kilkanaście lat. Lewandowski to wielki piłkarz, ale nie wielki człowiek. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że to typowy zawodnik dzisiejszych czasów. Grać potrafi, pracować też, dba o to żeby dobrze jeść, spać, alkohol może raz w roku na Oktoberfeście. Poza boiskiem zachowuje się jednak tak, jak mu mówi agencja PR-owa i dopóki gówno się nie wyleje, trzeba klepać tę mowę-trawę byleby sponsorzy i opinia publiczna byli zadowoleni. Nie wytłumaczysz wszystkiego tym, że Polacy są zawistni albo że jedyny wysiłek mają biegnąc do Żabki o 22:40. Ludzie cenią autentyczne postacie.

Probierz to natomiast typowy Polak, który załapał się na stanowisko, które go przerasta i nie widzi problemów w sobie, swojej pracy. Przykład idzie z góry i nie wychodzę tu poza PZPN :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 cze 2025, 14:26

matt_ pisze:
09 cze 2025, 14:11
Nie wytłumaczysz wszystkiego tym, że Polacy są zawistni albo że jedyny wysiłek mają biegnąc do Żabki o 22:40. Ludzie cenią autentyczne postacie.
Ciekawe jaką w takim razie niechęcią jest Del Piero we Włoszech darzony ;]

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 cze 2025, 14:30

venomik pisze:
09 cze 2025, 14:26
Chyba nie jestem w temacie :P

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 09 cze 2025, 14:38

matt_ pisze:
09 cze 2025, 14:11
W dodatku, jeżeli puentą tego wszystkiego ma być "ojoj, biedny Lewandowski, jedziesz z nimi Robert" no to.. Ta pierdolona propaganda trwa już kilkanaście lat. Lewandowski to wielki piłkarz, ale nie wielki człowiek. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że to typowy zawodnik dzisiejszych czasów. Grać potrafi, pracować też, dba o to żeby dobrze jeść, spać, alkohol może raz w roku na Oktoberfeście. Poza boiskiem zachowuje się jednak tak, jak mu mówi agecja PR-owa i dopóki gówno się nie wyleje, trzeba klepać tę mowę-trawę byleby sponsorzy i opinia publiczna byli zadowoleni. Nie wytłumaczysz wszystkiego tym, że Polacy są zawistni albo że jedyny wysiłek mają biegnąc do Żabki o 22:40. Ludzie cenią autentyczne postacie.
Nie wiem czy ktokolwiek normalny będzie szedł w kierunku opinii "ojoj, biedny Lewandowski", już nie wspominając "wielkim człowieku" czy coś takiego.

Świat jednak nie jest czarno biały. Ludzie dzielą się na ważnych i ważniejszych, tak jest wszędzie, nie stoimy w równym szeregu. Lewandowski odstaje dość znacznie nad resztą polskiej piłki, on może więcej i powinien więcej.

Kim jest Probierz? przełożonym, szefem, czegoś dokonał, jakieś czyny, coś?

Robert Lewandowski jest największą personą w całej historii futbolu w naszym kraju.
Można go nie lubić, ma sporo wad, na kapitana po prostu się nie nadaje. Ale nie wojujesz z kimś takim jak masz pozycje Michała Probierza.

Pomijając fakt co ma w sobie Zieliński żeby być kapitanem.

Spoiler:

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 09 cze 2025, 14:43

w moim idealnym świecie studia byłyby pł... to znaczy kulesza i probierz podają się do dymisji, lewandowski kończy reprezentacyjną karierę, prezesem pzpn zostaje jakiś poważny człowiek, który zatrudnia zagranicznego trenera i niech rzeźbi w młodych gniewnych bo ten obecny twór do niczego nie prowadzi

ale to tylko idealny świat który nie istnieje :p

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 cze 2025, 14:44

Tennessee pisze:
09 cze 2025, 14:38
Nie wiem czy ktokolwiek normalny będzie szedł w kierunku opinii "ojoj, biedny Lewandowski", już nie wspominając "wielkim człowieku" czy coś takiego.
Tennessee pisze:
09 cze 2025, 13:50
Wiadomo, że Robert był zmęczony, ale zmęczony selekcjonerem, a nie grą w piłkę. Był słabym kapitałem, ale tak jak to rozwiązał Probierz jest totalnym dnem.

Widać mocno, że Lewandowski staję się coraz bardziej wyrazisty, już nie udaję kryształowej postaci.

Takie mam odczucie, że w Polsce trochę się boimy wielkich postaci, zawsze stoimy z tyłu, z pokorą. Robert ostatnio idzie w innym kierunku. Mnie się to coraz bardziej podoba. Brawo Robert.
Odniosłem takie wrażenie :P

To, że Probierz jest nikim a Lewandowski kimś nie może być kluczowym argumentem w tej sprawie. Gdyby selekcjonerem był ktoś sensowny to też mógłby robić taką szopkę?

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 09 cze 2025, 14:52

matt_ pisze:
09 cze 2025, 14:44
Gdyby selekcjonerem był ktoś sensowny to też mógłby robić taką szopkę?
Gdyby selekcjonerem był ktoś sensowny, to nawet by o tym nie pomyślał. Właśnie w tym jest cała sprawa.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 cze 2025, 14:54

No sprawa też w tym, że Lewandowski sam nie jest półbogiem.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 09 cze 2025, 14:56

Ale ma największe prawa by do tego aspirować.

Jak już pisałem, boimy się wielkości.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 cze 2025, 14:57

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 09 cze 2025, 15:05

matt_ pisze:
09 cze 2025, 14:30
venomik pisze:
09 cze 2025, 14:26
Chyba nie jestem w temacie :P
Alex kryształowy aż do porzygu.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 cze 2025, 15:06

matt_ pisze:
09 cze 2025, 14:30
Chyba nie jestem w temacie
W tym rzecz.
Nie ma żadnego tematu.
Opisałeś Lewandowskiego jako człowieka, który unika konfliktów, jest grzeczny i wycofany. Tylko dodałeś do tego swój kontekst (że Lewy jest w tym nieszczery i to zachowanie podyktowane przez agencję PR i dlatego ludzie są niechętnie do niego nastawieni).
Del Piero, zachowując proporcję, też był grzecznym chłopcem. Mówię o zachowywaniu proporcji - bo jednak z wiadomych względów znacznie więcej znacznie powazniejszych tematów do omówienia. Ale był dyplomatyczny. Aż za bardzo.
Jego książka, gdzie część biograficzna jest mieszana z pytaniami internautów, to wielkie rozczarowanie. Nawet po latach więcej tam było unikania tematów i odmów odpowiedzi niż faktycznej szczerości. Oddałem tę książkę sporo czasu temu koledze (nawet nie bliskiemu), też fanowi Juve. Ot tak, za darmo. Odpisal pozniej, że to była całkiem uczciwa cena ;)

A co do paru komentarzy tutaj to ja tylko przypomnę, że jedynymi dodatkowymi uprawnieniami kapitana jest opcja rozmów z sędzią. A i to jest zwyczaj.
Kapitan nie musi być liderem boiskowym.
Jestem ciekaw ile osób spod 'Ostatnim dobrym kapitanem był Glik, Lewy nie nadaje się do tego' nie zmieniłoby zdania o 180 stopni gdyby, powiedzmy, 20 lat temu zmieniono nazwę z 'Kapitan' na 'Posrednik' czy 'Rozjemca'. Czy wtedy nie dominowałyby głosy, że Glik się do tego nie nadaje, za to Lewndowski, bardziej obyty i cieszący sie większym szacunkiem w świecie piłkarskim nadaje się do tej roli znacznie lepiej ;)

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 09 cze 2025, 15:07

"- Dostałem z zaskoczenia telefon od trenera Michała Probierza z informacją, że podjął decyzję o odebraniu mi opaski. W ogóle nie byłem na to przygotowany, usypiałem dzieci. Rozmowa trwała około minuty. Nawet nie miałem czasu poinformować rodziny czy porozmawiać z kimkolwiek o tym, co się wydarzyło, bo po kilku chwilach ukazał się komunikat na stronie PZPN-u. Sposób, w jaki zostało mi to zakomunikowane, naprawdę jest dla mnie zaskakujący - powiedział Lewandowski.

- Nie byłem kapitanem rok czy dwa. Nosiłem opaskę jedenaście lat, a od siedemnastu gram w reprezentacji. Wydawało mi się, że takie sprawy powinno się załatwiać inaczej. Tym bardziej że jest dużo czasu do kolejnego zgrupowania. Dodatkowo jesteśmy przed ważnym meczem, a wszystko zostało przekazane przez telefon. Naprawdę nie tak to powinno wyglądać. Selekcjoner zawiódł moje zaufanie - przyznał.

Chcę jednak podkreślić: to nie tak, że teraz nagle obraziłem się na reprezentację. Przez lata zawsze dawałem kadrze wszystko, co mam. Reprezentacja zawsze była dla mnie najważniejsza. Jednocześnie bardzo boli mnie to, co się stało. Nie chodzi nawet o samą decyzję dotyczącą opaski, a o sposób, w jaki zostało mi to przekazane - podkreślił.

- Probierz powiedział, że zobaczył mój ostatni wywiad i zdecydował, że przekaże opaskę Piotrowi Zielińskiemu, żeby ułatwić mi funkcjonowanie w kadrze i zdjąć ze mnie presję. Naprawdę nie chodzi mi o samą opaskę. Wierzę w Piotrka Zielińskiego i mocno trzymam za niego kciuki"

Rozmowa z WP Sportowe Fakty

No muszę przyznać, że sposób przekazania tej wiadomości mało dorosły ;)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Lewandowski vs Probierz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 cze 2025, 15:08

Tu jeszcze niejedno wypłynie, proponuję dla własnego zdrowia nir emocjonować się, tylko narobić popcornu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”