Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2606

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 lip 2025, 13:26

Duma Katalonii pisze:
01 lip 2025, 13:17
Czyli klasyka: najpierw krzyczymy, że problemu nie ma, że jest rozdmuchiwany politycznie, a tak w ogóle to na granicy są polscy zadymiarze, więc można się rozejść, a parę dni później zmiana zdania o 180 stopni. W sumie lepsze to, niż gdyby trzymali się kurczowo swojego zdania.
Niech jeszcze drugi raz obieca to się zaliczy jako dotrzymane.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 01 lip 2025, 13:28

Skończą się zjazdy Polaczków na weekendy zza granicy jak w obie strony postoją kilka godzin.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 01 lip 2025, 13:29

Duma Katalonii pisze:
01 lip 2025, 13:17
1.07.2025, Warszawa (PAP) - Od poniedziałku 7 lipca Polska przywróci czasową kontrolę na granicach z Niemcami i z Litwą - poinformował premier Donald Tusk.
"Podjęliśmy decyzję i chciałem o tym poinformować, że przywracamy czasową kontrole na granicy polsko-niemieckiej, polsko-litewskiej. Decyzja zapadła dziś (...) wejdzie w życie w poniedziałek" - poinformował premier. (PAP Biznes)
Czyli klasyka: najpierw krzyczymy, że problemu nie ma, że jest rozdmuchiwany politycznie, a tak w ogóle to na granicy są polscy zadymiarze, więc można się rozejść, a parę dni później zmiana zdania o 180 stopni. W sumie lepsze to, niż gdyby trzymali się kurczowo swojego zdania.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
Idealnie to pokazuje, że osoby nami rządzące nie mają w ogóle strategicznego myślenia kilka ruchów do przodu. Przekładają stołki + relacje dyplomatyczne (czyli de facto nadal rozbija się to kontakty i prywatne profity we współpracy z innymi podmiotami zagranicznymi) ponad poparcie dla swojej partii i ciągłość rządzenia (z czego mogliby by ukraść dla siebie jeszcze więcej z koryta)

A wystarczyło zrobić tak:
- Pojawił się problem na granicy, pierwsze filmy i temat dopiero w powijakach
- Decyzja o kontrolach na granicy
- Ludzie widzą pozytywy w szybkiej reakcji, dodatkowo rząd odbija od łatki robienia laski niemcom, z czego słynie Platforma
- Dogadywanie się z niemcami (w kuluarach) dopiero jak społeczeństwo będzie usatysfakcjonowane decyzjami
- Profit

Natomiast idioci stracili 7% w słupkach sondażowych dzięki obojętności na granicy, a koniec końców i tak wprowadzają kontrole. Rządzą nami idioci. PIS wraca do władzy w nowych wyborach.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 lip 2025, 13:41

Ale co mają dać te kontrolę na granicy, skoro wg tych filmików co latają po sieci (od razu zaznaczę, że nie wiem czy to prawda czy ktoś tu mocno koloryzuje), wg tych filmików, to oficjalne służby niemieckie dowożą tych inżynierów i często oddają bezpośrednio swoim odpowiednikom po stronie polskiej. Tzn że co? Teraz Polska straż graniczna zamiast przejmowac migrantów od Niemców jak dotychczas, będzie zawracać niemieckie radiowozy na przejściach granicznych? No coś w to wątpię lol.
Przecież tu nie występuje nielegalne przekraczanie granicy tak jak po drugiej stronie kraju. Jeśli już to występuje jakieś oficjalne czy tam pol-oficjalne przekazywanie nielegałow przez służby jednego państwa służbom drugiego państwa. To po co te kontrolę? Samych siebie będą kontrolować?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 lip 2025, 13:49

masacra pisze:
01 lip 2025, 13:41
Teraz Polska straż graniczna zamiast przejmowac migrantów od Niemców jak dotychczas, będzie zawracać niemieckie radiowozy na przejściach granicznych? No coś w to wątpię lol.
Otoz to, pisalem o tym tu pare dni temu. Dosc naiwne myslenie, ze te kontrole poza uprzykrzeniem zycia cos dadza, chyba ze to ma byc jakis nacisk na Niemcow zeby zaprzestali tego typu dzialan. To sie nie uda, Dania od lat ma stale kontrole na granicy z nimi i na nic to nie wplywa, przejazdy sa szybkie i sprawne. Moze dla tirow troche wolniej to dziala.
Natomiast chyba nikt nie mysli, ze ci ludzie dobrowolnie chowaja sie po autach zeby przejechac z Niemiec do Polski :D

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 01 lip 2025, 13:50

Chodzi o to żeby po pierwsze wstrzymać nie legalne przejścia z Litwy ( nawet nie wiecie jaki tam jest przypał i w sumie to od tego zaczynają się nasze problemy później z SG niemiecką) bo nie może być tak że litewskie chamy dają ciche przyzwolenie na przejścia z Białorusi tylko aby poszli na Augustów a później to niech Polacy sobie radzą bo oficjalnie przybijany jest pierwszy kraj do którego przybyli inżyniery jako Polskę i wtedy Niemcy wycierają sobie nami mordy i przewożą ich do nas. Litwini dodatkowo informują nasza SG że prawdopodobnie mieli przejście wczoraj czyli jakieś 20 godzin temu... No tak to wygląda

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 lip 2025, 13:59

Przeciez problem polega na tym, ze ci ludzie nie sa zawracani na granicy przez Niemcow tylko zwozeni busami i przekazywani bezposrednio dla naszych sluzb. Wczesniej mialo to miejsce na normalnych przejsciach granicznych, teraz rowniez na tych mniej uczeszczanych gdzie autem nie przejedziesz, tak zeby sie to nie rzucalo w oczy. Problem polega na tym, ze nikt nie wie kogo oni nam tu przywoza.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 01 lip 2025, 14:10

dias pisze:Mam nadzieję, że nie odpowiadasz za interpretację danych w żadnej istotnej instytucji.
Background kulturowy jednak jest. Skoro inni idą w narracje o kobietobójstwie, to ja też mogę iść sobie w swoje narracje. A odpowiadając na pytanie: mam kulturę statystyczną, a korporacyjne raporty wysyłam do publicznych instytucji tylko i wyłącznie wg. kryteriów ustalonych przez te instytucje. Jak potorturujesz liczby wystarczająco długo, to każdą tezę można udowodnić into nauka już jakiś czas temu ustaliła.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 01 lip 2025, 14:15

Od kiedy kebaby sa hinduskie? :)

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 183

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 01 lip 2025, 14:24

Ja mam inne pytanie. Za chwilę wchodzi pakt migracyjny, na mocy którego mamy obowiązkowo przyjąć 30k nielegalnych imigrantów każdego roku. Jaki sens ma te przerzucanie drobnicy skoro zaraz całkiem legalnie wyślą pełne autokary?

BTW:

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 01 lip 2025, 14:58

johny batonik pisze:
01 lip 2025, 9:10
Devourer pisze:
01 lip 2025, 2:55
Ręce opadają. Johnny Batonik ty masz jakieś pojęcie skali ? Przecież 20 lat jak widziałem murzyna na osiedlu to wg Ciebie już powinno być ich całe osiedle. Jak widziałem trójkę murzynów w centrum handlowym że 3 tygodnie temu to już mam pakować walizki i uciekać? Są sportowcy, był nawet poseł, kurde jak myśmy jeszcze nie wyginęli.
Typowy argument anegdotyczny wyciągnięty z dupy. To, że w moim Pierdziszewie nie widzę murzyna to znaczy, że ich nie ma dużo. Ręce opadają na Twoje wpisy właśnie. Nie potrafisz odnieść się do niczego w faktach i liczbach, tylko rzucasz jakieś tekst o zabarwieniu emocjonalnym bo wierzysz w dobro ludzi i każdy powinien się kochać i akceptować.
Devourer pisze:
01 lip 2025, 2:55
Ręce opadają. Johnny Batonik ty masz jakieś pojęcie skali ?
A teraz zobaczmy jak to wygląda

Według danych ZUS (ubezpieczeni emerytalno‑rentowych):

Rok ZUS – liczba ubezpieczonych cudzoziemców
2015 184 188
2016 293 188
2017 440 255
2018 569 724
2019 651 506
2020 725 173
2021 875 090
2022 1 063 261
2023 ok. 1 100 000

Nie prowadzi się statystyki odnośnie podziału na rasy, jedynie na narodowości i z roku na rok mamy coraz wiecej Ukraińców, Białorusinów, Gruzinów, Mołdawian. Ale np. w 2022 było 16,000 zarejestrowanych Hindusów w Polsce.

Jeśli to nie jest trend wzrostowy to co nim jest

Tych bzdur odnośnie astronomii to nawet szkoda komentować.
No właśnie, statystyki nie uwzględniają ras, a mówimy konkretnie o rasie czarnej. Ty tymczasem wrzucasz statystyki które praktycznie ich nie dotyczą (sam wymieniłeś ktore nacje szturmem przybywają do Polski, żadna nie jest z Afryki subsaharyjskiej):? dumny z siebie, ze pokazałeś jakieś tam liczby. Ty się kierujesz emocjami, a nie logiką, pewna liczba murzynów i tak już w Polsce jest, była i będzie, nie da się mieć 100% białej populacji, chyba, że stworzysz system totalitarny z segregacją rasową. Cała populacja czarnych szacowana jest teraz na 2-3 tys. Za komuny już się pojawiali w latach 60-tych i jakoś nie wykończyli przez 60 lat rasy białej w Polsce.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszoś ... a_w_Polsce

Jeżeli chodzi o Hindusów - mają ogromne rozwarstwienie społeczne, część żyje w skrajnej biedzie, ale cześć żyje na wysokim poziomie, mają troche noblistów, czy własny program kosmiczny. Hindus jest też teraz z naszym Uznańskim na ISS.

Odnośnie bzdur o astronomii:

Na szybko z AL:

Astronomia arabska, rozwijająca się dynamicznie od VIII do XV wieku, wniosła istotny wkład w rozwój tej dziedziny. Arabscy uczeni nie tylko udoskonalili system Ptolemeusza, ale także stworzyli własne tablice astronomiczne, opracowali nowe instrumenty obserwacyjne i dokonali wielu ważnych odkryć.
Główne osiągnięcia astronomii arabskiej:
Udoskonalenie teorii Ptolemeusza:
Astronomowie arabscy, tacy jak Al-Battani, pracowali nad udoskonaleniem modelu Wszechświata zaproponowanego przez Ptolemeusza, starając się usunąć jego niedokładności i poprawić precyzję obliczeń.
Opracowanie precyzyjnych tablic astronomicznych:
Arabscy uczeni tworzyli tablice, które zawierały dokładniejsze dane dotyczące ruchu ciał niebieskich, co miało duże znaczenie dla nawigacji i obliczeń astronomicznych.
Opracowanie nowych instrumentów obserwacyjnych:
Rozwój astronomii arabskiej był związany z konstrukcją i udoskonaleniem przyrządów takich jak astrolabia, kwadranty i sekstanty, co pozwoliło na bardziej precyzyjne obserwacje nieba.
Odkrycia astronomiczne:
Al-Battani odkrył zmienność odległości Ziemi od Słońca oraz ruch apogeum słonecznego, co miało istotny wpływ na dalszy rozwój astronomii.
Wpływ na naukę europejską:
Astronomia arabska odegrała kluczową rolę w przekazywaniu wiedzy o astronomii do Europy, zwłaszcza w okresie średniowiecza, gdzie jej dzieła były tłumaczone na łacinę i studiowane przez europejskich uczonych.
Znani astronomowie arabscy:
Al-Battani:
Wybitny astronom, który dokonał wielu ważnych obserwacji i obliczeń, w tym poprawił dane dotyczące ruchu Słońca, Księżyca i planet.
Dżabir Ibn Aflach:
Matematyk i astronom, który opracował nowe rozwiązania trygonometrii sferycznej i poprawił "Almagest" Ptolemeusza.
Astronomia arabska, łącząc obserwacje z teoriami, odegrała kluczową rolę w rozwoju nauki o kosmosie i miała znaczący wpływ na dalszy rozwój astronomii w Europie i na całym świecie.

I pozycja książkowa:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/24485/h ... -stosowana

Możesz kupić i spalić w piecu :mrgreen:

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 01 lip 2025, 15:13

Nie mówimy tylko o rasie czarnej, w każdym swoim wpisie odnoszę się też do ludności arabskiej i z każdego mojego wpisu wynika, że chciałbym aby nie wpuszczać nikogo oprócz rasy białej, ale też z dużymi restrykcjami. To Ty sobie wybierasz co Ci pasuje pod tezę i szczycisz się jakbyś zamykał dyskusje. I jeszcze te pierdoły o astronomii jakby to miało jakieś znaczenie w dobie obecnych dzikusów z bliskiego wschodu, którzy tutaj emigrują.

EOT z mojej strony bo się kompromitujesz jak tak cloner. Wróć jak przedstawisz mi pozytywne aspekty życia z takimi ludźmi w Polsce. Czyli nigdy.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 01 lip 2025, 15:47

johny batonik pisze:
01 lip 2025, 15:13
Nie mówimy tylko o rasie czarnej, w każdym swoim wpisie odnoszę się też do ludności arabskiej i z każdego mojego wpisu wynika, że chciałbym aby nie wpuszczać nikogo oprócz rasy białej, ale też z dużymi restrykcjami. To Ty sobie wybierasz co Ci pasuje pod tezę i szczycisz się jakbyś zamykał dyskusje. I jeszcze te pierdoły o astronomii jakby to miało jakieś znaczenie w dobie obecnych dzikusów z bliskiego wschodu, którzy tutaj emigrują.

EOT z mojej strony bo się kompromitujesz jak tak cloner. Wróć jak przedstawisz mi pozytywne aspekty życia z takimi ludźmi w Polsce. Czyli nigdy.
Z jednej strony piszesz o dzikusach, a z drugiej strony naukę ścisłą nazywasz pierdołą :boruta: . No mistrz.

Nigdzie nie pisałem, że chce masowych migracji, tymbardziej migracji, ktora nic pozytywnego nie wnosi, a oznacza problemy. Tylko piszę, że ustawowy zakaz wjazdu tylko na podstawie koloru skóry jest absurdalny i nie przejdzie. Jak prezydentem USA zostanie jakiś drugi Obama, to odmówimy mu wizyty w Polsce, bo jest czarny :afro: ?

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 01 lip 2025, 15:48

Tak

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 lip 2025, 16:08

johny batonik pisze:
01 lip 2025, 15:48
Tak
Zmien w końcu ten murzyński awatar. W Polsce jesteś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”