Książki - recenzje - Strona 133

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 23 maja 2025, 23:15

@venomik po przeglądnięciu "Pacjentki" w Empiku miałam rozkmine czy jej już nie czytałam. I po głębszym przejrzeniu stwierdziłam, że czytałam.

Dziś kupiłam sobie takie książki:

Obrazek

Tego "Dylematu" Paris nie czytałam. Chyba najnowsza jej książka i po opisie zapowiada się ciekawie. Zobaczymy jaka będzie choć opinie są różne.

Ostatnio na FB rzucił mi się w oczy ten profil:
https://www.facebook.com/share/161kY28SiY/

Prawniczka - pisarka. Po przeczytaniu tych książek zainteresuje się jej twórczością ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 maja 2025, 20:32

Boromir pisze:
05 gru 2023, 21:43
. Dlatego to najlepszy moment żeby się zabrać za... Cosmere

Postanowiłem jechać chronologicznie, tak jak pisał Sanderson bo podobno dopiero w późniejszych książkach te wątki się przecinają. Na początek
Prawie półtora roku i w końcu mogę powiedzieć że jestem "up to date". Słoneczny mąż za mną, teraz już tylko Wiatr i Prawda czyli raptem 1600 stron w dwóch tomach :?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 01 cze 2025, 10:39

:o :shock:
"Wieża Jaskółki" Sapkowskiego jako audiobook, w formie słuchowiska z aktorami, od dzis dostępna w Audiotece. Czyli jednak udało im się to dokończyć... jeszcze tylko Pani Jeziora.
https://www.facebook.com/share/1NzPeeaJMa/

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 cze 2025, 22:36

Zakończyłem cykl The Expanse. 9 książek (audiobooków) jak z bicza strzelił. Bardzo mocno się wpasowało w moje klimaty. Jeżeli ktoś planuje po na przykład obejrzeniu serialu dowiedzieć się co było dalej, to polecam przeczytać lub przesłuchać całość, ponieważ od czwartego sezonu/czwartej książki wydarzenia bardzo mocno się różnią, a niektóre postaci mają inne zadania (np. serialowa Camina jest połączeniem kilku postaci z książki, a w czwartym tomie jedną z głównych postaci jest zapomniany w serialu Havelock, czy całkowicie przebudowana jest rola Naomi. Z tego też powodu serial imo od czwartego sezonu zaczął się psuć, zbyt mocno rozwiązania odbiegły od książki. Książka jest znacznie lepiej napisana, chociaż wolniej się rozkręca i brakuje w niej niektórych wątków, które zostały rozwinięte w serialu. W każdym razie, zarówno serial jak i książka mocno się uzupełniają.

Anyway, mam jeszcze tom 10 w postaci zbioru luźnych opowiadań, ale zaczynam już poszukiwać czegoś nowego, bo i ten za kilka lub kilkanaście dni pęknie. Jeżeli ktoś ma jakieś polecajki z postapo/sci-fi, które są wydane również jako audiobooki, to bardzo chętnie poznam opinie :)

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 29 cze 2025, 18:46

dias pisze:
04 mar 2025, 22:59
Czy ktoś, może @PietroBosman, czytał książkę "Szpiedzy w Szczecinie" Adama Zadwornego i może skreślić krótką opinię? Warto?
Przeczytałem. Niezłe,ale trzeba trochę kojarzyć Szczecin i okolice. W takich mniej więcej klimatach to polecam Ci "Tragarze śmierci" Gadowskiego i Wojciechowskiego.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/51539/t ... erroryzmem

W komentarzach głosy są podzielone.Mi bliżej do tych z wysoką oceną.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 lip 2025, 10:36

Boromir pisze:
27 maja 2025, 20:32
Boromir pisze:
05 gru 2023, 21:43
. Dlatego to najlepszy moment żeby się zabrać za... Cosmere

Postanowiłem jechać chronologicznie, tak jak pisał Sanderson bo podobno dopiero w późniejszych książkach te wątki się przecinają. Na początek
Prawie półtora roku i w końcu mogę powiedzieć że jestem "up to date". Słoneczny mąż za mną, teraz już tylko Wiatr i Prawda czyli raptem 1600 stron w dwóch tomach :?
No i pyknięte. Archiwum Burzowego Świata za mną. Skończyło się... dziwnie. Czuć, że to jest część szerszego uniwersum. W ostatnich książkach to już mocno wjechały powiązania między tymi seriami.

Sama książka typowy Sanderson, na początku jak flaki z olejem żeby ostatnie 300 stron przyspieszyć i pokazać pazur. Na plus, że widać w tym wszystkim pomysł i te wątki się wszystkie przecinają w rozsądny (jak na fantasy oczywiście) sposób. Najbardziej nie lubię rozwiązań z dupy, Brandon na szczęście tego unika. No i jak kogoś urzekł Tom 1 to w sumie Tom 5 to jest zupełnie inna opowieść, z perspektywy czasu i całej historii to Tom 1 jest o niczym :D

W USA wydali już nową nowelę w świecie z opowiadania "szósty ze zmierzchu" o którym pisałem tutaj:
Boromir pisze:
11 gru 2024, 7:32
Sam Sanderson widać że lubi fantasy i bawi się różnymi konwencjami. Nie wiem czy tu już polecałem ale opowiadanie "Szósty ze zmierzchu" mnie naprawdę urzekło, liczę, że któryś z tych jego przydupasów napisze książkę w tym świecie.
W Polsce premiera jakoś w przyszłym roku. "Biały piasek" też nie wiadomo kiedy wyjdzie, więc na jakiś czas mam spokój.

Czas się zabrać za jakieś mądre rzeczy, dość tych głupot z latającymi ludzikami.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 lip 2025, 11:30

O, to może jeszcze kiedyś do tego wrócę, bo utknąłem właśnie gdzies na 300, stronie.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 24 lip 2025, 14:46

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 lip 2025, 17:54

Czytał ktoś "Lód" Dukaja? Nigdy w życiu nie czytałem żadnej książki tego pisarza, może wstyd się przyznać, ale kompletnie nie znam jego twórczości. Lubię przysiąść zarówno do literatury faktu jak i do fantasy. Czy wspomniany "Lód" będzie ok na pierwszą przygodę z Dukajem?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lip 2025, 18:50

Ja czytałem i to jest ciężka lektura (pomijając nawet, że ma milion stron) więc zacząłbym od czegoś lżejszego.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 26 lip 2025, 10:29

@dias Z Dukajem polecałbym zacząć od zbiorów opowiadań - "W kraju niewiernych" a następnie "Król Bólu" - da ci to dobry pogląd na styl pisarza oraz to jak zmieniał się przez lata jego warsztat.
Ewentualnie możesz zacząć od pierwszej mikropowieści: "Xawras Wyżryn" - przy czym jeżeli czytałeś "Autobahn nach Poznań" Ziemiańskiego albo "Ognie w Ruinach" (wstęp do "Apokalipsy pana Jana") Szmidta to generalny zarys fabuły i miejsce akcji wydadzą ci się znajome (trzej panowie chyba się umówili co do tematyki swoich książek i opowiadań wydanych w 2001r. :D )
"Lód" to chyba najlepsza powieść Dukaja ale jak powiedział @Boromir - jest opasła i trzeba się w nią "wgryźć".

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 26 lip 2025, 10:32

dias pisze:
25 lip 2025, 17:54
Czytał ktoś "Lód" Dukaja? Nigdy w życiu nie czytałem żadnej książki tego pisarza, może wstyd się przyznać, ale kompletnie nie znam jego twórczości. Lubię przysiąść zarówno do literatury faktu jak i do fantasy. Czy wspomniany "Lód" będzie ok na pierwszą przygodę z Dukajem?
Ja zaczynałem właśnie od tej książki.Kilka stron wcześniej też o nią pytałem:
viewtopic.php?f=21&t=1454&start=1620

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 28 lip 2025, 11:53

Minęło prawie 10 lat kiedy po raz ostatni czytałem Folleta - w trylogii "Stulecie" (tematyka społeczno-przygodowa z dużą dozą polityki i akcją umiejscowioną na przestrzeni całego XXw.). Tym razem Follet bierze się za... Stonehenge. Ciekawym.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 08 sie 2025, 20:58

Ocean. Ostatnie dzikie miejsce
David Attenborough, Colin Butfield

Nie jestem obiektywny, bo Davida Attenborough uwielbiam, zarówno na ekranie jak i na papierze. Książka zachwyca od pierwszego akapitu i nie odpuszcza do samego końca. Trochę mi się zeszło z jej czytaniem z powodów obiektywnych, ale nie zmienia to faktu, że jest turbo ciekawa i wciągająca, choć wnioski z niej płynące są dość umiarkowanie optymistyczne. Mam wrażenie jednak, że ta książka to w sporej części dzieło drugiego z autorów, producenta filmowego Colina Butfielda, który reżyserował Ocean with David Attenborough (do obejrzenia na Disney+), Our planet (Netflix) i David Attenborough: A Life on Our Planet (również na Netflixie). Każdy z tych filmów dowozi wagony wiedzy na temat zmieniającej się (niestety głównie z naszego powodu) planety i książka również to robi, ale chyba w tym wypadku potraktowano ją jako miejsce do wrzucenia tam informacji i tematów, których nie zmieszczono w filmie. Moim zdaniem to bardzo dobrze, bo dostajemy pełniejszy podgląd na temat zmieniającej się Ziemi, a nie po prostu punkt widzenia Sir Davida na temat oceanów. Bardzo pouczająca, spokojna, metodyczna, odnosząca się do źródeł i wieloletnich obserwacji różnych zakątków oceanów. Trafia do mojej topki książek, które wypada mieć i przeczytać.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 16 wrz 2025, 14:59

Zasłużenie. Ponad 20 milionów sprzedanych książek z samego tylko cyklu o Wiedźmine (przetłumaczonych na około 40 języków). Ogromny wkład w rozwój światowej literatury fantasy, żródło inspiracji dla całego pokolena artystów tworzących w szerokim zakresie rozmaitych mediów... nie wspominając już o milionach oddanych fanów na całym świecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”