Gry... - Strona 647

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6535

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 sie 2025, 21:26

Eyesmon pisze:
27 sie 2025, 18:53
Chyba ze to pokłosie mody na ejtis i gimbaza sie jara ze moze pograć jak kiedyś;)
Nostalgia to potężne uczucie, warta potężne pieniądze. Z tego samego powodu ciągle kręci się jakieś Miszion Imposible mimo że to ciągle to samo tylko inaczej opakowane.

A te gry jeszcze często są po prostu dobre.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6207
Kibicuję: 4rsenal

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 sie 2025, 21:30

Jak chcecie nostalgię to zajrzycie na https://www.windows93.net/ ;)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 27 sie 2025, 21:34

No ale mogłyby chociaż wyglądać jak gry z obecnej generacji a nie jak żywcem wyciągniete z gameboy advance. To jest właśnie przykre że ludzie sami takim hajpem jaki okazują takim grom pokazują że twórcy nawet nie muszą się zbytnio starać, bo głupi gracze i tak kupią bo "nostalgia". Rockstar wydał to całe gta definitie edition które było niczym innym jak tym samym co te gry wydane kilkadziesiąt lat temu tylko przeniesione na współczesne porty i zażyczyli sobie jak za zboże a sprzedaż i tak była znakomita. Tak się goli frajerów i po co się silić na coś nowego.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 184

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 28 sie 2025, 9:14

cruel pisze:
27 sie 2025, 18:53
Take jak kompletnie nie zgadzalem sie z kolega Samurajem w kwestii 'toksycznosci' Lies of P, tak musze przyznac racje w kwestii Cloudspire, snieznej lokacji w Wuchang. Permanentny frostbite w kazdej czesci lokacji kiedy jestes w cieniu, miny na ziemi co krok, przeciwnicy ktorzy rzucaja sie w twoja postac i wybucha. Co to do k... jest? To jest wg. tworcow definicja 'fun'? Ni cholere dyrektor tej gry nie rozumie, co tworzy dobra gre souls-like. Bede gral dalej, ale ocena idzie w dol zamiast w gore.
Poczekaj aż dojdziesz do ostatniej lokacji przed finalnym bossem. Najgorsza lokacja w całej grze.

Co do gier robionych w stylu retro, to trzeba mieć na uwadze, że są tą indyki czyli gry robione przez małe studia lub 1-2 osoby.
Taki styl graficzny dzisiaj się przyjmuje, jest to nieco nostalgiczne i jest pełno takich gier które potrafią odnieść sukces. Stardew Valley czy Balatro czy Terraria, Rim World i wiele innych gier tego typu. Za dobrą grą nie zawsze stoi grafika.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2549
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 29 sie 2025, 18:07

W temacie nostalgii... WH 40k Dawn of War IV wraca do korzeni jedynki. :D

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 29 sie 2025, 20:52

Ja sobie w odpoczynku od soulslików i trochę od Wiedźmina 3 postanowiłem ograć anotologię Dark Pictures składającej się na 4 interaktywne horrory - coś jak The Quarry czy Until Dawn

Gra krótka, bo można ją przejść w 3-4h polegająca na dokonywaniu wyboru i standardowo, utrzymaniu jak największej liczby bohaterów przy życiu.

Man of Medan opowiada historię grupy przyjaciół która zrobiła sobie wypad nad wodę ponurkować w efekcie zostają napadnięci lecz jednocześnie pojawia się duży sztorm, postacie chowają się na opuszczonym okręcie, gdzie dzieją się niezrozumiałe rzeczy...

Poniżej 3 części składające się na całość pierwszej z 4 gier czyli Man of Medan :

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 31 sie 2025, 14:14

Ograłem kolejną serię z cyklu Dark Pictures Anthology tym razem jest to Little Hope.

Historia opowiada o wycieczce której autobus rozbił się w okolicach miasteczka Little Hope. Jednakże od początku zaczynają dziać się przedziwne rzeczy, mgła która zapętla drogę, dziwna dziewczynka ujawniająca się w cieniu czy groza samego miasteczka w którym przeprowadzano w dawnych czasach egzekucje na wiedźmach rodem z miasteczka Salem.

Poniżej pełny gameplay w czterech częściach :

Zostały mi do ogrania jeszcze dwie gry z tej serii a potem The Quarry i Until Dawn

Trzeba przyznać, że znalazłem w tych horrorach swoją odskocznię od innych gier bardziej angażujących. Zakupiłem też na promocji kolekcję gier Telltale games - Walking of Dead - oczywiście też będzie ogrywane.

Takie interaktywne filmy się świetnie i ogląda i bierze czynny udział. Antologia Dark Pictures bardzo mi przypomina Opowieści z Krypty albo "Czy boisz się ciemności?" ;)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 01 wrz 2025, 19:58

Ten silksong ma kosztować niecałe 20 dolarów. Śmieszne pieniądze imo i za taką kasę aż żal nie brać na premierę. Chyba się zdecyduje.

Swoją drogą trochę tych fajnych tytułów się pojawi w tym wrześniu. Dopiero co metal gear solid, za chwilę silksong i cronos a pod koniec miesiąca nowy silent hill (nie wiem czy czegoś jeszcze nie pominąłem). Ogólnie każdy tytuł mnie w pewnym sensie interesuje ale cenowo mnie na tę chwilę odstraszają, jedynie Hollow knight z prawilna cena.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 03 wrz 2025, 19:52

Pare razy probowalem sie zabrac za Hollow Knight. Czuc w tej grze jakosc, klimat, ogroma ilosc pracy wlozona, no po prostu poziom. Ale cholera, za nic nie potrafie sie przestawic z 3D na 2D, fatalnie mi sie w to gra pod katem wymaganych refleksow i koordynacji :/ w grach Souls-like jakos tak naturalnie wszystko mi przychodzi, a tutaj mecze sie strasznie. Wiec pewnie Silksong tez nie dla mnie. Dziwie sie, ze tak tanio go wypuszczaja, przeciez spokojnie mogliby dac $30 i niewiele by to zmienilo w kwestii sprzedazy, ale w sumie szacun za decyzje.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 04 wrz 2025, 15:00

Skończyłem 1 sezon serii horrorów The Dark Pictures (Po polsku, dzięki fanowskiemu spolszczeniu, gry w oryginale nie posiadają polskiego języka).

Obrazek

Man of Medan opowiada o grupie znajomych, którzy docierają w nieprzyjaznych okolicznościach do zatopionego wraku z czasów II wojny światowej. Jednak na miejscu zaczynają dziać się dziwne i tajemnicze rzeczy. Czy ten statek jest nawiedzony?

MAN OF MEDAN

Little Hope opowiada o odizolowanym od świata opuszczonym miasteczku Little Hope, czwórka studentów wraz z ich nauczycielem muszą uciec przed koszmarnymi zjawami, które bezustannie ścigają ich w nieprzeniknionej mgle.

LITTLE HOPE

House of Ashes opowiada o grupie amerykańskich żołnierzy wysłanych na misję do Iraku. Standardowa operacja wojskowa nieoczekiwanie jednak budzi uśpione w starożytnych ruinach pradawne zło

HOUSE OF ASHES

Devil in me - Grupa twórców filmów dokumentalnych otrzymuje tajemniczy telefon z zaproszeniem do współczesnej repliki „Zamku Morderstw” seryjnego mordercy H. H. Holmesa. Na miejscu jednak stają twarzą w twarz z największym koszmarem swojego życia :

DEVIL IN ME

Poniżej opisów dałem linki do playlist z rozgrywki.

Muszę przyznać, że dobrze się grało w te "interaktywne filmy" i cóż w żadnej z gier nie udało mi się wszystkich doprowadzić do szczęśliwego końca (aczkolwiek w Devil in me było blisko). Gry naprawdę zróżnicowane tematycznie, Man of Medan chyba był najstraszniejszy, Little Hope miało najlepszą fabułę w House of Ashes zawarto świetny Lovecraftowy klimat a Devil in me jest najbliższe tradycyjnym slasherom. Na steamie cała antologia kosztuje sporo, bo 400 zł ale na instant gaming udało mi się całość kupić za nie całe 130 zł. Bardzo fajna przygoda, gry są krótkie, bo każda z nich trwa od 5-6h czyli łącznie jakieś 20-24h rozgrywki, ale każdą z tych gier można przechodzić ponownie i sprawdzić inne wybory niż te które się wcześniej dokonało.
W przygotowaniu jest drugi sezon i na pewno zakupię, ale też na jakiejś pewnie promocji.

Od tych twórców zostało mi jeszcze do ogrania The Quarry i Until Dawn co na pewno zrobię. The Quarry mam, ale Unitil Dawn cały czas straszy mnie zaporową ceną. W każdym razie polecam antologię, świetne horrory przypominające Opowieści z krypty.

--

Co do Silksonga, to od Hollow Knight się odbiłem, mam go, ale nie przeszedłem, trochę za bardzo się tam gubiłem. Jakoś wolę gry typu Ori czy Afterimage, ale może spróbuje się przekonać raz jeszcze do Hollow Knighta...

Awatar użytkownika
Frosty
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 4

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Frosty » 04 wrz 2025, 17:56

The Quarry i Until Dawn to jednak półka żywej. Więcej relacji, bardziej filmowe doświadczenie, jednocześnie dłuższe gry. Jesli natomiast mogę polecić jedną grę, która jest absolutnym majstersztykiem w tej kategorii to Detroit: Become Human wciąga wszystko. 2 razy lepsze od dowolnej gry supermassive games. Nie polecam natomiast sięgać po inny gry Quantic Dream, ponieważ potwornie się zestrzały, jak np. Heavy Rain.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6535

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 wrz 2025, 18:05

Ej, pamiętam Cię :D

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1846

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 04 wrz 2025, 18:17

Grał ktoś w Handball 21? Dość specyficzna dyscyplina jak na gierkę ale może ma to sens? Ze sportowych poza FIFA to głównie grałem w NBA i F1

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 04 wrz 2025, 18:30

Frosty pisze:
04 wrz 2025, 17:56
The Quarry i Until Dawn to jednak półka żywej. Więcej relacji, bardziej filmowe doświadczenie, jednocześnie dłuższe gry. Jesli natomiast mogę polecić jedną grę, która jest absolutnym majstersztykiem w tej kategorii to Detroit: Become Human wciąga wszystko. 2 razy lepsze od dowolnej gry supermassive games. Nie polecam natomiast sięgać po inny gry Quantic Dream, ponieważ potwornie się zestrzały, jak np. Heavy Rain.
Detroit Become Human jest w topce gier w które grałem. Jednak gry Quantic Dream mam zamiar ograć wszystkie, zakupiłem już jakiś czas temu też Fahrenheita, Beyond two souls oraz Heavy Rain a Detroit Become Human mam ograne i nawet nagrane na swoim kanale, ale będę na pewno chciał drugi raz ograć, gdyż jedną z głównych postaci zabiłem dość wcześnie.

Z tego typu gier mam też do ogrania As Dusk Falls tyle, że to akurat jest dramat, ale również bardzo dobra gra z tych interaktywnych filmów

No i też nie dawno nabyłem komplet Walking Dead od Teltales, więc też będzie ogrywane.

Aby jednak na razie odpocząć od tych interaktywnych filmów, to wziąłem się za Lords of the Fallen (2023) i zobaczymy czy ta gra jest dobra czy zła, bo opinie ma mieszane.

Poniżej pierwszy part z gry i przy okazji walka z bossem - Pietą, Odrodzona w Błogosławieństwie

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 04 wrz 2025, 21:17

Powinno Ci sie spodobac LotF. Ten boss, ktorego dales wyzej, to chyba najtrudniejszy w grze ;) Moze tylko jeden jest trudniejszy potem.

Wiecej filmikow z Nioh 3, kupie od razu:

A nowy Hollow Knight chyba zabil zarowno Steam store, jak i Nintendo Shop. Niezle.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”