Serie A 2025/2026 - Strona 11

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
orzeu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 448

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: orzeu » 15 paź 2025, 9:59

Boromir pisze:
15 paź 2025, 9:34
Ale to sparing, a oni tu o ligowych meczach.
ale kasa dla klubów pewnie podobna

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 15 paź 2025, 10:03

Ja mam nadzieję, że kluby z tego nic nie dostają albo dostają niewiele. To by dopiero była patologia gdyby związek piłkarski mógł sobie decydować: a teraz wybierzemy sobie meczyk i zasilimy konto dwóch ekip kwotą paru milionów euro.

Awatar użytkownika
orzeu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 448

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: orzeu » 15 paź 2025, 10:07

kluby się musiały zgodzić na rozegranie meczu w Australii.

Nie za uścisk dłoni prezesa

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 15 paź 2025, 10:26

W przypadku Milanu zero zaskoczenia. Te gnidy zarządzające nie cofną się przed niczym dla kilku groszy.

Dwater
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 2
Kibicuję: AC Milan

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dwater » 15 paź 2025, 10:42

Rezus pisze:
15 paź 2025, 10:26
W przypadku Milanu zero zaskoczenia.
Dla ludzi z USA to klasyk. NFL, NHL, NBA jeżdżą po Europie. NFL nawet po Brazylii.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 15 paź 2025, 10:48

Nie interesują mnie sporty hamburgerowców i ich cyrki obwoźne.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2025, 10:57 przez Rezus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1996
Kibicuję: Manchester United

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 paź 2025, 10:55

Jeszcze rozumiem u Arabów, gdzie jest 2h różnicy, ale Australia, gdzie może być nawet 10h? To strasznie rozstraja organizm.

Dwater
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 2
Kibicuję: AC Milan

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dwater » 15 paź 2025, 10:59

Rezus pisze:
15 paź 2025, 10:48
Nie interesują mnie sporty na hamburgerowcówi ich cyrki obwoźne.
Kumam. Amerykańskie ligi mają średnie przełożenie na piłkę nożną. Pewnie jednak sposób myślenia ludzi stamtąd jest inny -> szansa na dodatkowy hajs? Biere to.

Właściwie to mogli przecież ten mecz przełożyć. Milan i tak nie gra w europejskich pucharach, więc pewnie by się to bez problemu udało.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 paź 2025, 11:52

Dwater pisze:
15 paź 2025, 10:59
Pewnie jednak sposób myślenia ludzi stamtąd jest inny -> szansa na dodatkowy hajs? Biere to.
Zacząłem przemyślenia na ten temat negatywnie i wyszło mi coś takiego:

Zawsze mnie zastanawiała taka krótkowzroczna pazerność na kasę. Rozumiem klub, który zupełnie o nic nie walczy, ale taki Milan, który ma szansę na tytuł, powinien się skupić tylko i wyłącznie na tym. Podróż na drugi koniec świata negatywnie wpłynie na formę zawodników w co najmniej dwóch meczach.

Później się zreflektowałem przed wysłaniem i sprawdziłem datę. Luty. Gra raz w tygodniu, druga część sezonu, idealny czas na zgrupowanie. Wylecą jeden czy dwa dni po wcześniejszym meczu, na miejscu się zaaklimatyzują i wrócą np w środę, żeby znowu przestawić organizm. Zgrupowanie w cieplejszym kraju, odskocznia chwilowa i przy okazji możliwość zarobienia dodatkowych funduszy, a pewnie jeszcze liga im pójdzie na rękę i będą mieli mecze sobota - niedziela - niedziela. Może jednak nie jest to taka zła opcja.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 15 paź 2025, 12:43

dias pisze:
15 paź 2025, 9:49
Mam nadzieję, że Ty nie prowadzisz żadnej firmy i nie traktujesz w ten sposób ludzi Tobie podległych.
myślę że jakby płacił im takie pieniądze które dostają piłkarzyki to mógłby tym podwładnym równie dobrze srac na klatę a oni i tak byliby tym zachwyceni.

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 15 paź 2025, 12:45

venomik pisze:
15 paź 2025, 10:03
Ja mam nadzieję, że kluby z tego nic nie dostają albo dostają niewiele. To by dopiero była patologia gdyby związek piłkarski mógł sobie decydować: a teraz wybierzemy sobie meczyk i zasilimy konto dwóch ekip kwotą paru milionów euro.
W praktyce trochę tak to działa, choć formalnie związek umywa ręce bo to nie oni płacą. Nie znalazłem szczegółów dealu Serie A z Como i Milanem, ale zakładam że działa to podobnie jak mecz Villarealu z Barceloną w Miami. Organizacją meczu zajmuje się zewnętrzny promotor (firma Relevent w przypadku Hiszpanów, mająca tego samego właściciela co stadion w Miami) i to promotor jest odpowiedzialny za hajs dla klubów, który najprawdopodobniej ma jakąś część stałą i część zależną od przychodów z dnia meczowego.

Czy te pieniądze są duże, to trochę zależy jak spojrzeć. Media podają że Villareal i Barcelona dostaną między 5 a 6 milionów euro (Saudowie za Superpuchar płacili zdaje się 8?), czyli jakieś dwa razy tyle ile Barcelona generuje z jednego domowego meczu na Montjuic, ale mniej niż Real Madryt wyciąga z meczów na nowym Bernabeu, a można zakładać że po otwarciu Camp Nou Barcelona będzie robić podobne liczby. Przy czym trzeba wspomnieć że mecz w Miami to formalnie dla Barcy wyjazd, więc te 5-6 baniek to de facto bonus.

Villareal to klub na zadupiu z małym stadionem więc ich przychód z dnia meczowego jest malutki i te 5-6 baniek to spora przebitka (nie widzę na szybko rzetelnych danych, ale myślę że spokojnie 4x a może i lepiej niż to co zarobiliby za normalny mecz u siebie). Przy czym oni jeszcze muszą zrobić zwroty posiadaczom karnetów, więc z tej kwoty trzeba jeszcze odjąć to ile muszą oddać.

Sytuacja Milanu i Como jest podobna. Calciofinanza podaje że podzielą się kwotą 8-9 milionów, z czego większa część przypadnie Milanowi jako gospodarzowi i jakaś cząstka ma też być oddana reszcie klubów Serie A. Ten raport Calciofinanza nie powołuje się na żadne źródła więc to pewnie wyssane z palca ale liczby wyglądają na takie w granicach rozsądku. Milan normalnie zarabia z dnia meczowego trochę ponad 3 bańki, ale meczu z Como i tak nie zagraliby na San Siro przez Igrzyska, więc wpada im czysty zysk. Como z kolei przychody meczowe ma pewnie zupełnie pomijalne przy stadionie na 12 tysięcy, więc nawet jak im skapnie 2 czy 3 miliony (i to jeszcze z wyjazdu) to jest proporcjonalnie duża różnica.

tl;dr Barcelona na meczu w Miami zarobi na czysto przynajmniej 5 baniek, Villareal pewnie połowę z tego. Kwoty dla Milanu i Como są prawdopodobnie zbliżone. Nie są zawrotne, ale klubowe budżety, a już szczególnie te w Hiszpanii i Włoszech, są napięte jak plandeka na Żuku więc te kilka baniek może być różnicą między zamknięciem ksiąg na czarno lub czerwono.

Natomiast czy warto dla tych paru milionów naruszać integralność rozrywek i, przede wszystkim, pokazać wała lokalnym kibicom? Myślę że nie, ale kluby jak widać uważają inaczej.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 paź 2025, 12:55

Mr.Chris pisze:
15 paź 2025, 11:52
Później się zreflektowałem przed wysłaniem i sprawdziłem datę. Luty. Gra raz w tygodniu, druga część sezonu, idealny czas na zgrupowanie. Wylecą jeden czy dwa dni po wcześniejszym meczu, na miejscu się zaaklimatyzują i wrócą np w środę, żeby znowu przestawić organizm. Zgrupowanie w cieplejszym kraju, odskocznia chwilowa i przy okazji możliwość zarobienia dodatkowych funduszy, a pewnie jeszcze liga im pójdzie na rękę i będą mieli mecze sobota - niedziela - niedziela. Może jednak nie jest to taka zła opcja.
Ten mecz wypada akurat w tygodniu w którym zaplanowano ćwierćfinały Coppa Italia. Więc jeśli Milan przejdzie Lazio w 1/8 - to będą musieli grać potem mecz w środku tygodnia a w weekend mecz ligowy w Australii.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 paź 2025, 13:04

Boromir pisze:
15 paź 2025, 12:55
Ten mecz wypada akurat w tygodniu w którym zaplanowano ćwierćfinały Coppa Italia. Więc jeśli Milan przejdzie Lazio w 1/8 - to będą musieli grać potem mecz w środku tygodnia a w weekend mecz ligowy w Australii.
Jak tak to faktycznie pierwsza myśl bardziej aktualna. Chyba, że im tu pójdą na rękę, ale to będzie zdecydowanie bardziej nie fair niż zaplanowanie terminarza, żeby grali sobota - niedziela (z Como) - niedziela.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 588

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 15 paź 2025, 13:27

Super, że wszyscy poruszają kwestię piłkarzy, ich niezadowolenia, zmęczenia itp. jak i również kwestę klubów i chęci zysku finansowego.

Ilu jest tych piłkarzy którzy ucierpią? po ~ 25 na klub, ile tych właścicieli czy działaczy którzy muszą zarobić?

Tylko gdzie w tym wszystkim są kibice? lata zaniedbań ludzi odpowiedzialnych za futbol we Włoszech, Serie A zjechała brutalnie z poziomu najlepszej ligi w europie. Przeciętny włoski kibic dostaje rozpadającą się infrastrukturę stadionową, a w zamian otrzymuje mecz w Australii. :lol2:
Super, że przejmujecie się piłkarzami i finansami klubu, ja w tym przypadku patrzę na to inaczej.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

Serie A 2025/2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 paź 2025, 13:31

Jak chcesz sobie sfinansować naprawę rozpadającej się infrastruktury to tournee w Australii jest jednym z lepszych sposobów na to :wink:

Spójrz na to z innej perspektywy, Milan jest marką globalną i pewnie ma w Australii sporo fanów dla których to może być jedyna szansa w życiu zobaczyć mecz o punkty swojego klubu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”