Messi vs Cristiano Ronaldo & Robert Lewandowski - Strona 78

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto jest lepszy?

Messi
22
88%
Cristiano
2
8%
Są sobie równi
1
4%
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 345

Messi vs Cristiano Ronaldo & Robert Lewandowski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 09 lis 2025, 15:41

Jak wyżej: dużo lepszą aurę (chyba tak się mówi) ma (a raczej miał) Cristiano, fajna cieszynka, buńczuczny typ, a Messi to poziom charyzmy na minimalnym poziomie, po prostu w piłkę kopie najlepiej w historii, nawet pod względem stylu gry ciężej utożsamiać się z Messim, bo raz, nikt nie jest w stanie grać tak jak on, a dwa, on zawsze stawiał na efektywność ponad efektowność. Cały PR Messiego na pozapiłkarskim poziomie w porównaniu Cristiano vs Messi był oparty na bad boy vs dobry skrmny chłopak, jakby grał gorzej w piłkę to nikogo za bardzo by nie elektryzował, a Cristiano gdyby był dwie klasy gorszym zawodnikiem to dalej byłby Zlatanem, który też przecież miał lepszy hype od porównywalnych czy nawet lepszych graczy, więc czasami ktoś napisze, że lepszy od Lewandowskiego. ;-)

To samo w porównaniu z tym nieszczęsnym Maradoną.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 09 lis 2025, 16:10

no nie wiem, jak dla mnie ronaldo to ma wlasnie aure ciecia malinowego. ale moze to przez to zem barceloniarz i dziaders, a nie 15letni uzytkownik tiktoka. przeciez od kazdego jego gestu, wypowiedzi w ktorej stara sie umniejszac rywalom, cieszynki, czy zdjecia napietego bicka na insta bije taki vibe zakompleksionego goscia blagajacego o uwage i docenienie. a w zyciu zasada jest prosta - jesli ciagle musisz ludziom mowic, ze jestes najlepszy, to znaczy ze nie jestes. messi pijarowo jest rzeczywiscie nudny i skromny do porzygu, ale dla mnie to i tak sto razy lepsza opcja, niz robienie z siebie takiego posmiewiska jak ronaldo np. ta seria wywiadow z morganem

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 09 lis 2025, 16:17

moody pisze:
09 lis 2025, 16:10
no nie wiem, jak dla mnie ronaldo to ma wlasnie aure ciecia malinowego. przeciez od kazdego jego gestu, wypowiedzi w ktorej stara sie umniejszac rywalom, cieszynki, czy zdjecia napietego bicka na insta bije taki vibe zakompleksionego goscia blagajacego o uwage i docenienie. a w zyciu zasada jest prosta - jesli ciagle musisz ludziom mowic, ze jestes najlepszy, to znaczy ze nie jestes
Moja zaawansowana analiza dyskursu na temat Ronaldo na Twitterze w postaci feedu na timeline'ie podpowiada, że jest wielu ludzi, którym to się podoba/imponuje, a że Ty nie jesteś na razie targetem żeby się jarać jaki sześciopak ma 40-letni Cristiano to niestety coś co następnym razem u Piersa Morgana będzie musiał Krycha zaadresować. :x

A że z Tobą się zgadzam zasadniczo to inna sprawa. ;-)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 09 lis 2025, 16:19

tak, dodalem tam edycje ze jako barceloniarz i czlowiek level 30+ nie jestem prawdopodobnie targetem jego medialnych poczynan :P

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 cze 2026, 15:52

Oficjalnie: nie możecie już mnie nazywać lewakiem.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 26 cze 2026, 16:00

Na pewno jest tu duża korelacja, bo Cristiano po prostu gra na Bliskim Wschodzie - ale też pewnie nie byłoby przypadku, że osobom o prawicowych poglądach bardziej imponuje wizerunek Cristiano, Messi jest lepszym piłkarzem, Cristiano ma więcej (pewnie "więcej") do zaoferowania jako określony wzorzec męskości. Jeśli ktoś korzysta z social mediow, wie, jak specyficzna jest fanbaza Ronaldo i pewnie jest to też z tym związane. Aczkolwiek fani Cristiano porównujący codziennie jego wygląd do innych 40-letnich byłych piłkarzy ma bardzo kryptogejowski vibe. ;)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2122

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 cze 2026, 16:03

Ciekawe czy dałoby się to zaobserwować u nas na forum. Może każdy określi czy jest bliżej lewej czy prawej strony w polityce oraz czy bardziej lubi Messiego czy Ronaldo?

Bo ja się nieco z Twojego schematu @Bernabeu2 wyłamię - bliżej mi lewej strony w polityce i zdecydowanie wolę Ronaldo nad Messiego (jeszcze sprzed czasów Juve).

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 26 cze 2026, 16:12

venomik pisze:
26 cze 2026, 16:03
Bo ja się nieco z Twojego schematu @Bernabeu2 wyłamię
Ja tylko miałem na myśli, że IMHO częściej osoba o prawicowych poglądach będzie mieć słabość do kogoś z wizerunkiem mocnego charakteru - kompletnego chada, zwłaszcza gdy porównaniem jest Messi, czyli randomowy typ mający 170 cm wzrostu, które całe życie ma jedną kobietę i który byłby kompletnym nudziarzem gdyby nie był wielkim piłkarzem. Wystarczy popatrzeć na Twittera, gdzie fani Ronaldo zachwycają się jego wyglądem czy zarobkami, fani Messiego takich głupot nie piszą (albo robią to dużo, dużo rzadziej). Ale to tylko generalizacje.

8 lat temu (czyli mniej więcej w momencie gdy Ronaldo miał na koncie 5x LM i ME, a Messi zero międzynarodowych tituli) uważałem, że może być lepszy (na pewno nie słabszy), bo miał zasadniczo podobny dorobek cyferkowy/lepszy tytułowy - teraz wiem, że jest półkę gorszy, więc moje poglądy miały tutaj zerowy wpływ na ocenę (jako, że się nie zmieniły), co najwyżej po jego odejściu z Madrytu można było obiektywniej na to spojrzeć, no i Messi ma niesamowitą karierę po 33/34. urodzinach.

ps

Chociaż w sumie jedna kobieta to bardzo konserwatywnie, więc to z dystansem rozważania. ;-)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 26 cze 2026, 16:23

Nie no, nie żartujemy sobie w tak upalną pogodę :angry2:

Obrazek

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 26 cze 2026, 16:33

Prawa strona - Leo Messi więc te badania mogą sobie w tyłek wsadzić ;) Czytałam wiele komentarzy gdzie ludzie o poglądach prawicowych pisali, że są team Messi :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 cze 2026, 16:36

Artykułu pewnie nikt nie przeczytał, jesli dobrze pamiętam to pisali że tyczy się to głównie młodszych badanych, im człowiek starszy tym ta korelacja zanika.
;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 cze 2026, 16:43

My młodzi przecież.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 26 cze 2026, 16:46

Nie wpisuję się w ten schemat zupełnie :P

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 cze 2026, 20:13

Było? No jeśli chodzi o ujowe pomniki to Messi wysoko powiesił poprzeczkę w tej rywalizacji. :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”