Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 3

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 82
Kibicuję: Neutralny kibic

Mistrzostwa forum w szachach 2026 - zapisy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 03 sty 2026, 18:30

Leszek pisze:
03 sty 2026, 18:25
FILIPPO828 pisze:
03 sty 2026, 18:16
trzeba przypomnieć sobie strategie żeby siary nie było. A kto broni tytułu?
Myślę że wszyscy Ci którzy już tu grali na turniejach mogą Cię całkowicie uspokoić że nie będzie żadnej siary :) Ludzie się niepotrzebnie boją. Tutaj nie ma poziomu z kosmosu.

A co do Twojego pytania to właśnie tytuł będzie w tej edycji wakujący jak to się ładnie mówi w boksie. Albowiem wszystko wskazuje na to że nasz obrońca tytułu czyli DDK nie wystartuje.

Jeżeli nic już się nie zmieni na liście startowej to głównymi dwoma faworytami przynajmniej na papierze powinni być Cement oraz venomik. Cement to wicemistrz sprzed roku. Ale to nie znaczy że Cement i venomik będą jakieś lata świetlne nad resztą. Nie sądzę. Powinno być ciekawie dla wszystkich :wink:
Żartowałem z tą siarą 😄 fajny pomysł takiego turnieju a co z DDK widzę kolegę tu więc jest aktywny. Pewnie boi się nowych twarzy i porazki....nie podpuszczam😁

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 03 sty 2026, 18:31

Jestem na chees MarcinFill tak więc sparingi na rozgrzewkę możemy zagrać

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 03 sty 2026, 19:04

Zapisz. Nie wiem jak to będzie, bo od poprzedniej edycji nawet jednej partii nie zagrałem, ale powalczyć coś mogę...

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 sty 2026, 19:09

No to elegancko. Cóż za miła niespodzianka :wink:

Zatem już jest nas ośmioro:

1. Leszek
2. venomik
3. Cement
4. Mates
5. FILIPPO828
6. futbolowa
7. czubatka
8. Samuraj

Więc wszystko wskazuje na to że wystartujemy albo w 8 uczestników albo w 9 jeżeli zdąży się odnaleźć Gumi. Napiszę mu dziś późnym wieczorem jeszcze priva, może mu to wyskoczy na mailu że przyszedł priv. Kto wie.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 03 sty 2026, 19:20

Ośmiu to w sumie ok można zrobić dwie grupy po 4. Po dwa mecze każdy z każdym. Później na krzyż grać 1 z 4 itp albo dwóch z grupy wychodzi i na krzyż wtedy. Twoja decyzja to tylko propozycja

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 sty 2026, 19:26

FILIPPO828 pisze:
03 sty 2026, 19:20
Twoja decyzja to tylko propozycja
Bardzo dziękuję za propozycję ale nie musiałeś bo od początku to było w planach. :wink:

Jeżeli zostanie nas ośmioro to faktycznie zagramy w dwóch grupach po 4 osoby. Jakby się jednak jeszcze zapisał Gumi i było nas dziewięcioro to będą trzy grupy po trzy osoby a ja będę mógł zastosować mój ulubiony system rozgrywek. :)

No ale na spokojnie. Wszystko po kolei i w swoim czasie. Na razie doczekajmy końca zapisów i ostatecznej liczby startujących.

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 03 sty 2026, 20:04

Jako uczestnik wszystkich edycji czuję się w obowiązku i nie mogę zawieść, dlatego:
9. gumi2006

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 sty 2026, 20:13

Znakomicie!!!!

Ok, oto lista uczestników:

1. Leszek
2. venomik
3. Cement
4. Mates
5. FILIPPO828
6. futbolowa
7. czubatka
8. Samuraj
9. gumi2006

I ja w takim razie zamykam zapisy jednak o 8 dni wcześniej niż była ta data planowana bo bądźmy szczerzy, nikt więcej się już nie zgłosi, a liczba 9 mnie mega satysfakcjonuje. Jutro opiszę dokładnie w szczegółach system rozgrywek. W poniedziałek przekażę jeszcze parę innych ważnych informacji technicznych. We wtorek być może losowanie grup no i od drugiej połowy przyszłego tygodnia myślę będziemy mogli startować.

@venomik@Cement @Mates @FILIPPO828 @futbolowa @czubatka @Samuraj @gumi2006

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 sty 2026, 9:24

Rety, jak to szybko się toczy, ja już w stresie, jak widzę powiadomienia z tego wątku :rotfl: :rotfl:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 04 sty 2026, 12:27

No dobra, to czas wam opisać jak dokładnie będą wyglądały tegoroczne mistrzostwa. Dla tych którzy grali na pierwszych przeze mnie organizowanych tutaj 3 lata temu to pewnie nie będzie wszystko takie mega zaskakujące bo formuła będzie bardzo podobna (wtedy też było 9 uczestników) choć oczywiście nie wszystko jest takie samo jak przed trzema laty. Pewne aspekty zostały bowiem nieco zreformowane i dopasowane bardziej do współczesności i będą bardziej przystosowane do edycji sprzed roku niż sprzed trzech :wink:

Mistrzostwa będą się składać z trzech etapów:

1. Faza grupowa
2. Baraże ostatniej szansy
3. Final Four

I teraz po krótce opiszę każdy z etapów.

1. Faza grupowa

Jest nas 9 osób więc naturalnie zagramy w trzech grupach po trzy osoby w każdej. Każdy zagra po 2 razy z każdym ze swoich dwóch rywali grupowych. Mecz i rewanż, naturalnie jedna partia białymi a w rewanżu czarnymi. I tu pojawia się pierwsza różnica w stosunku do turnieju sprzed trzech lat. Wtedy pierwsza partia była w innym terminie niż rewanż a wszystko było po prostu rozbite na 6 kolejek w których każdy partycypował w 4-ech a w 2-óch pauzował. Teraz jeżeli w ogóle dojdzie do podziału na kolejki to będą to tylko 3 kolejki w których każdy weźmie udział w 2-óch a w 1-ej będzie pauzować. A to dlatego że jednak wzorem edycji sprzed roku po prostu przyjmujemy że jak gracz A już się umówi z graczem B na granie przy wspólnym stole no to od razu już za jednym zamachem zagracie/zagramy obie swoje partie wykorzystując okazję że się udało zgrać. Naturalnie zamieniając się kolorami na rewanż. Użyłem sformułowania "o ile w ogóle dojdzie do rozbicia na kolejki" bo np rok temu gdy też mieliśmy grupy 3 osobowe to gracze zamiast podziału na kolejki woleli bym od razu wrzucił na tapetę wszystkie możliwe rywalizacje wynikające z przynależności grupowej i by mogli się umawiać i grać ze swoimi rywalami w dowolnej kolejności w zależności od tego kto jak kogo złapie. I też jestem jakby co na to otwarty i w tej edycji, do tematu wrócimy pewnie najpóźniej we wtorek. A dziś wieczorem bądź jutro w czasie dnia jeszcze szczegółowo opiszę zasady typu ile punktów za zwycięstwo, ile za remis itp.

Grupa A

1. ***
2.
3.

Grupa B

1. ***
2.
3.

Grupa C

1. ***
2.
3.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Naturalnie trzej zwycięzcy grup awansują bezpośrednio do decydującej o mistrzostwie rozgrywki Final Four.

2. Baraże ostatniej szansy

No ale jak łatwo zauważyć zwycięzców grup będziemy mieli co logiczne trzech a w Final Four jak sama nazwa wskazuje są cztery miejsca. Dlatego po fazie grupowej nastąpi coś takiego jak baraże ostatniej szansy które wyłonią czwartego ostatniego uczestnika finałowej rozgrywki. I tutaj dla niektórych być może niespodzianka ale tą ostatnią szansę otrzyma wszystch pozostałych sześciu graczy którzy nie wywalczyli awansu w grupie. Bez względu na to czy się było na drugim czy na trzecim miejscu w grupie. Dlatego to się nazywa ostatnia szansa, można to też nazwać w jakimś sensie drugim życiem. Można przegrać wszystkie 4 partie w fazie grupowej a i tak zostanie się dopuszczonym do baraży ostatniej szansy. Z tymże oczywiście aby było sprawiedliwie to gracze którzy w grupie skończyli na drugim miejscu będą mieli łatwiej. Będą mieli potencjalnie krótszą drogę do awansu do Final Four niż gracze z miejsc trzecich.

Co bardzo ważne w barażach ostatniej szanse będzie decydować tylko pojedyńcza partia. Tutaj nie będzie rewanżu odwrotnymi kolorami. Bo to ma być z założenia dosyć krótka runda aby nie przeciągać turnieju w nieskończoność. Skoro ostatnia szansa to ostatnia i tutaj każda porażka oznacza definitywne pożegnanie z mistrzostwami. Jedyna sytuacja w barażach gdzie może dojść do drugiej partii odwróconymi kolorami to sytuacja gdy padł remis w partii który jak wiemy czasem się zdarza. W każdym razie baraże ostatniej szanse to będzie dosyć krótki etap ale na pewno emocjonujący. Przybliżę bardziej dokładne zasady tej krótkiej barażowej rundy już po zakończeniu fazy grupowej gdy nadejdzie moment jej startu.

3. Final Four

No i jak już będziemy mieli komplet czwórki uczestników decydującej rozgrywki to wzorej edycji sprzed roku nastąpią:

Półfinały do 2 wygranych oraz po półfinałach naturalnie Finał do 2 wygranych.

Tutaj nam już na stale swoją propozycję rok temu zreformował te zasady @DDK bo dwa i trzy lata temu grało się wyłącznie jedną partię również na tak zaawansowanym etapie ale rok temu doszliśmy wszyscy do wniosku że DDK ma rację i że sprawiedliwiej będzie aby półfinał i finał o mistrzostwo były grane do 2 wygranych partii. Tak też będzie w tym roku. I również nie będzie meczu o 3 miejsce. Tylko półfinały i finał.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Tak więc to z grubsza tyle. Może jeszcze dziś napiszę więcej o dokładnych zasadach fazy grupowej takich jak punkty za zwycięstwo, co decyduje w przypadku takiej samej liczby punktów itp. A najpóźniej to napiszę jutro. Najpóźniej we wtorek losowanie grup :wink:

@venomik @Cement @Mates @FILIPPO828 @futbolowa @czubatka @Samuraj @gumi2006

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 04 sty 2026, 15:57

Leszek pisze:
04 sty 2026, 12:27
Przybliżę bardziej dokładne zasady tej krótkiej barażowej rundy już po zakończeniu fazy grupowej gdy nadejdzie moment jej startu.
Zasady ustalę się przed turniejem a nie w trakcie. W barażach będzie 6 graczy. Piszesz że przegrany odpada więc zostanie trzech... i co dalej?

Druga sprawa co w przypadku równej liczby punktów w grupie i remisowym pojedynku dwóch zainteresowanych?

Gdy pojedynek się przerwie np.utrata zasięgu to rozumiem że partia jest przegrana?

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 04 sty 2026, 16:36

Cholerka, widzę, że dość poważnie do tego podchodzicie :glass:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 04 sty 2026, 18:06

FILIPPO828 pisze:
04 sty 2026, 15:57
Gdy pojedynek się przerwie np.utrata zasięgu to rozumiem że partia jest przegrana?
A to akurat bardzo dobre pytanie postawiłeś, plusik dla Ciebie. Generalnie odradzam grę na poczciwym kurniku bo tam się najprędzej coś takiego wydarzy. Na chess com i lichess raczej się nie zdarza, a przynajmniej bardzo rzadko. Jeżeli już się nie daj Boże zdarzy to myślę wszystko zależy od podejścia graczy. Będą sami najlepiej wiedzieć jaka była sytuacja na szachownicy gdy to się wydarzyło. Czy powtórka partii w takiej sytuacji jest moralnie uzasadniona czy np coś tam po gentelmeńsku można ustalić. Generalnie odradzam kurnik i myślę że jak się będziemy trzymać chess com i lichess to nam się nie przydarzy po prostu.
FILIPPO828 pisze:
Druga sprawa co w przypadku równej liczby punktów w grupie i remisowym pojedynku dwóch zainteresowanych?
No to o tym pisałem pod koniec tamtego posta że tym się zajmę wieczorem :wink: Opiszę to dziś tuż przed pójściem spać, może ciut wcześniej.
FILIPPO828 pisze:
Zasady ustalę się przed turniejem a nie w trakcie. W barażach będzie 6 graczy. Piszesz że przegrany odpada więc zostanie trzech... i co dalej?
Ok, niech Ci będzie :) Nie chcałem tym spamować na tym etapie ale w porządku. Wszystko opisałem zatem i ukryłem pod przyciskiem spoilera. Kliknij Ty bądź ktokolwiek inny to się dowiecie :wink:
Spoiler:

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 04 sty 2026, 18:33

Leszek pisze:
04 sty 2026, 18:06
Pewnie od razu zapytasz co będzie decydowało o tym kto białymi a kto czarnymi skoro jedna partia.
Nie nie już dosyć pytań😁

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 04 sty 2026, 20:40

No dobra, to czas na obiecanych parę słów, dokładnych regulacji odnośnie fazy grupowej. To będzie info zwłaszcza dla nowych na turnieju ba stare wygi już pewnie pamiętają z poprzednich edycji.

Za zwycięstwo w partii 2 punkty. Jak padnie remis to obaj gracze po 1 punkcie. Obaj bądź oboje :wink:

Oprócz punktów każdy gracz w tabeli ma przyznane coś jeszcze. To jest taki wymyślony przeze mnie parę lat temu substytut bilansu bramkowego. Tak zwany współczynnik WR (współczynnik ruchów). Oblicza się go w taki sposób że jak ktoś wygrał partię to odejmujemy ilość jego ruchów z tej partii od 200 i to co wyjdzie dostaje jako współczynnik WR za tą partię. Natomiast jeżeli ktoś partę przegrał to niczego od niczego nie odejmujemy tylko dostaje za tą partię taki WR jaką ilość ruchów wykonał. Może dam przykład:

Franek i Tomek stoczyli partię. Krótką bo już w 7 ruchu Franek który grał białymi zasadził Tomkowi mata. Franek wygrał robiąc 7 ruchów. Zatem jego WR za tą partię to 200-7=193.

Natomiast Tomek przegrał robiąc 6 ruchów bo tyle zdążył grając czarnymi więc jego WR za tą partię to 6. Czemu tak? Bo tu chodzi o to że jak ktoś wygrał to nagradzamy go za to jak szybko wygrał a jak przegrał to za to jak długo walczył zanim przegrał, czyli ile ruchów zdążył zrobić. Jak padnie remis to obaj gracze taki WR dostają jak ilość ruchów zrobili.

Od razu też jasno zaznaczam że WR na pewno nie może zdecydować o awansie do Final Four. To taki Leszkowy wymył ten WR, ma pomóc w niektórych sytuacjach ale na pewno nie będzie decydować o awansie. W przypadku takiej samej liczby punktów w pierwszej kolejności patrzymy na bilans starć bezpośrednich. Jak i tu jest remis i jest to sytuacja gdzie się waży kto zajmie 1 miejsce w grupie czyli awansuje do Final Four to w takiej sytuacji gracze rozegrają jeszcze trzecią specjalną partię dodatkową. WR będzie miał tylko takie znaczenie że ten kto ma wyższy to sobie wybierze czy chce grać białymi czy czarnymi w tej specjalnej dodatkowej partii o awans.

Natomiast jeżeli pat w tabeli miał by dotyczyć rozróżnienia między miejscem 2 a 3 to wtedy faktycznie nie ma sensu grać dodatkowej partii bo obaj gracze i tak dostaną szansę potem w barażach ostatniej szansy. Wtedy faktycznie zdecyduje tylko WR.

Jakby się nie daj Boże zdarzyło że któraś grupa będzie tak patowa że wszyscy trzej bądź troje skończą z taką samą liczbą punktów po wszystkich meczach (Boże chroń nas od czegoś takiego :mrgreen: ) to najgorszy WR gra z drugim najpierw i przegrany kończy grupę na trzecim miejscu a potem wygrany gra z najlepszym WR o awans. No ale miejmy nadzieję że to tak patowy scenariusz się nie wydarzy.

WR tylko służy temu by czasem w niektórych sytuacjach nieco ułatwić życie prowadzącemu, ale na pewno nie decyduje bezpośrednio o awansie. W końcu w świecie szachowym naprawdę coś takiego nie istnieje. Tylko Leszkowy wymysł. :wink:

@venomik @Cement @Mates @FILIPPO828 @futbolowa @czubatka @Samuraj @gumi2006

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”