Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 4

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 186
Kibicuję: Neutralny kibic

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 04 sty 2026, 20:46

Leszek pisze:
04 sty 2026, 20:40
No dobra, to czas na obiecanych parę słów, dokładnych regulacji odnośnie fazy grupowej. To będzie info zwłaszcza dla nowych na turnieju ba stare wygi już pewnie pamiętają z poprzednich edycji.

Za zwycięstwo w partii 2 punkty. Jak padnie remis to obaj gracze po 1 punkcie. Obaj bądź oboje :wink:

Oprócz punktów każdy gracz w tabeli ma przyznane coś jeszcze. To jest taki wymyślony przeze mnie parę lat temu substytut bilansu bramkowego. Tak zwany współczynnik WR (współczynnik ruchów). Oblicza się go w taki sposób że jak ktoś wygrał partię to odejmujemy ilość jego ruchów z tej partii od 200 i to co wyjdzie dostaje jako współczynnik WR za tą partię. Natomiast jeżeli ktoś partę przegrał to niczego od niczego nie odejmujemy tylko dostaje za tą partię taki WR jaką ilość ruchów wykonał. Może dam przykład:

Franek i Tomek stoczyli partię. Krótką bo już w 7 ruchu Franek który grał białymi zasadził Tomkowi mata. Franek wygrał robiąc 7 ruchów. Zatem jego WR za tą partię to 200-7=193.

Natomiast Tomek przegrał robiąc 6 ruchów bo tyle zdążył grając czarnymi więc jego WR za tą partię to 6. Czemu tak? Bo tu chodzi o to że jak ktoś wygrał to nagradzamy go za to jak szybko wygrał a jak przegrał to za to jak długo walczył zanim przegrał, czyli ile ruchów zdążył zrobić. Jak padnie remis to obaj gracze taki WR dostają jak ilość ruchów zrobili.

Od razu też jasno zaznaczam że WR na pewno nie może zdecydować o awansie do Final Four. To taki Leszkowy wymył ten WR, ma pomóc w niektórych sytuacjach ale na pewno nie będzie decydować o awansie. W przypadku takiej samej liczby punktów w pierwszej kolejności patrzymy na bilans starć bezpośrednich. Jak i tu jest remis i jest to sytuacja gdzie się waży kto zajmie 1 miejsce w grupie czyli awansuje do Final Four to w takiej sytuacji gracze rozegrają jeszcze trzecią specjalną partię dodatkową. WR będzie miał tylko takie znaczenie że ten kto ma wyższy to sobie wybierze czy chce grać białymi czy czarnymi w tej specjalnej dodatkowej partii o awans.

Natomiast jeżeli pat w tabeli miał by dotyczyć rozróżnienia między miejscem 2 a 3 to wtedy faktycznie nie ma sensu grać dodatkowej partii bo obaj gracze i tak dostaną szansę potem w barażach ostatniej szansy. Wtedy faktycznie zdecyduje tylko WR.

Jakby się nie daj Boże zdarzyło że któraś grupa będzie tak patowa że wszyscy trzej bądź troje skończą z taką samą liczbą punktów po wszystkich meczach (Boże chroń nas od czegoś takiego :mrgreen: ) to najgorszy WR gra z drugim najpierw i przegrany kończy grupę na trzecim miejscu a potem wygrany gra z najlepszym WR o awans. No ale miejmy nadzieję że to tak patowy scenariusz się nie wydarzy.

WR tylko służy temu by czasem w niektórych sytuacjach nieco ułatwić życie prowadzącemu, ale na pewno nie decyduje bezpośrednio o awansie. W końcu w świecie szachowym naprawdę coś takiego nie istnieje. Tylko Leszkowy wymysł. :wink:

@venomik @Cement @Mates @FILIPPO828 @futbolowa @czubatka @Samuraj @gumi2006
I wszystko jasne👍

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 sty 2026, 21:19

A ten dalej futbolową stresuje oznaczaniem. :P

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 04 sty 2026, 21:25

Kluchman pisze:
04 sty 2026, 21:19
A ten dalej futbolową stresuje oznaczaniem. :P
O ironio właśnie miałem pisać żeby futbolowa się nie martwiła tym ciągłym spamem ostatnich dni bo tak zawsze jest tuż przed startem rozgrywek a gdy już ruszy to spam się uspokoi a na pewno będzie wyraźnie rzadszy :wink:

To jeszcze na koniec dzisiejszego dnia dwa ogłoszenia parafialne + na koniec jedno pytanie do wszystkich celem upewnienia.

1) Jutro po pracy jeszcze starym bywalcom przypomnę a nowych poinformuje o sposobie protokołowania na forum partii po jej rozegraniu.
2) Jutro też poinformuję was o podziale na koszyki przed wtorkowym losowaniem tak aby zrobić takiego małego smaczka :mrgreen:

--------------------------------------------------------------------------------------------

I na koniec pytanie do wszystkich tak na wszelki wypadek. Rozumiem że wzorem poprzednich lat zostawiamy partie po 10 min + 2 sekundy za ruch?

Wszystkim to pasuje? Nikt nie protestuje?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2147

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 sty 2026, 22:55

Leszek pisze:
04 sty 2026, 21:25
I na koniec pytanie do wszystkich tak na wszelki wypadek. Rozumiem że wzorem poprzednich lat zostawiamy partie po 10 min + 2 sekundy za ruch?
Ale zostając przy zasadzie, że to domyślny czas. Jak obu graczom pasuje to mogą grać w dowolnym innym? Pomijając szachy korespondencyjne :D
Kluchman pisze:
A ten dalej futbolową stresuje oznaczaniem.
@futbolowa - nie stresuj się, tego nie jest aż tak dużo!
Spoiler:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 04 sty 2026, 23:41

venomik pisze:
04 sty 2026, 22:55
Ale zostając przy zasadzie, że to domyślny czas. Jak obu graczom pasuje to mogą grać w dowolnym innym? Pomijając szachy korespondencyjne :D
A widzisz!! Przypomniałeś mi teraz o tym. Tylko że to było dwa lata temu. Przed chwilą specjalnie sprawdzałem. Rok temu było po prostu 10+2.

A dwa lata temu faktycznie było tak że co do zasady obowiązywało 10+2 ale była zgoda na to że jeżeli gracze przed partią obaj się zgodzą na jakikolwiek inny wymiar czasowy partii to mogą tak zagrać.

To teraz mi lekko zabiłeś ćwieka. Mam trochę mieszane uczucia bo dwa lata temu pamiętaj że była najkrótsza z dotychczasowych edycji bo to była wyłącznie pucharówka. Ćwierćfinały, półfinały i finał, w dodatku jeden z ćwierćfinałów się nie odbył bo poszedł walkowerem. Czyli łącznie było aż 6 partii xD.

To nic. Ja jestem otwarty jak coś. Może w formie krótkiego głosowania. Jesteście za narzuconym 10+2 czy robimy tak że przyjmujemy że co do zasady jest 10+2 ale jak obie osoby przed partią się zgodzą między sobą na jakikolwiek inny timing partii to mogą tak właśnie zagrać?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 sty 2026, 23:57

Leszek pisze:
04 sty 2026, 23:41
A widzisz!! Przypomniałeś mi teraz o tym. Tylko że to było dwa lata temu. Przed chwilą specjalnie sprawdzałem. Rok temu było po prostu 10+2.
Teraz Ty mnie zdziwiłeś. Ale zerknałęm na kilkanaście partii z zeszłego roku i faktycznie wszystkie zaczynały się od 10 minut. Ciekawe :)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2163
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 05 sty 2026, 13:20

venomik pisze:
@futbolowa - nie stresuj się, tego nie jest aż tak dużo!
9 powiadomień, wtf! :D
Kluchman pisze:
A ten dalej futbolową stresuje oznaczaniem.
:lol2:
venomik pisze:
04 sty 2026, 23:57
Teraz Ty mnie zdziwiłeś. Ale zerknałęm na kilkanaście partii z zeszłego roku i faktycznie wszystkie zaczynały się od 10 minut. Ciekawe
Matkobosko, nie zdążę przy Was spokojnie pomyśleć, full stres!

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 sty 2026, 13:49

Leszek pisze:
04 sty 2026, 23:41
venomik pisze:

A dwa lata temu faktycznie było tak że co do zasady obowiązywało 10+2 ale była zgoda na to że jeżeli gracze przed partią obaj się zgodzą na jakikolwiek inny wymiar czasowy partii to mogą tak zagrać.

To teraz mi lekko zabiłeś ćwieka. Mam trochę mieszane uczucia bo dwa lata temu pamiętaj że była najkrótsza z dotychczasowych edycji bo to była wyłącznie pucharówka. Ćwierćfinały, półfinały i finał, w dodatku jeden z ćwierćfinałów się nie odbył bo poszedł walkowerem. Czyli łącznie było aż 6 partii xD.

To nic. Ja jestem otwarty jak coś. Może w formie krótkiego głosowania. Jesteście za narzuconym 10+2 czy robimy tak że przyjmujemy że co do zasady jest 10+2 ale jak obie osoby przed partią się zgodzą między sobą na jakikolwiek inny timing partii to mogą tak właśnie zagrać?
Uważam że powinny być jedne reguły dla każdego jeśli chodzi i czas to też i Ty je ustal jako organizator

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 05 sty 2026, 17:49

Dobra. Ponieważ tuż przed startem rozgrywek nie chcę tutaj żadnego niepotrzebnego chaosu ani gównoburzy to jednak skłaniam się do zachowania tradycji z większości dotychczasowych edycji czyli po prostu 10 + 2

Bardzo sobie cenię Twoje zdanie użytkowniku @venomik i zależy mi abyś nie czuł się niekomfortowo w trakcie rozgrywek, ale już tyle razy w ciągu ostatnich 3 lat dałeś radę na szachownicy więc wydaje mi się że dasz radę przeboleć że nie będzie tej dodatkowej gwiazdki w przepisach o dowolnej modyfikacji czasu gry. :wink:

Dziś wieczorem jeszcze dwa wpisy. Najpierw przypomnę wszystkim a nowych poinformuję jak się protokołuje partię na forum, a potem jeszcze przed snem wrzucę wam podział na koszyki przed jutrzejszym losowaniem :wink:

@Cement @Mates @FILIPPO828 @futbolowa @czubatka @Samuraj @gumi2006

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 sty 2026, 17:58

Leszek pisze:
05 sty 2026, 17:49
Dobra. Ponieważ tuż przed startem rozgrywek nie chcę tutaj żadnego niepotrzebnego chaosu ani gównoburzy to jednak skłaniam się do zachowania tradycji z większości dotychczasowych edycji czyli po prostu 10 + 2

Bardzo sobie cenię Twoje zdanie użytkowniku @venomik i zależy mi abyś nie czuł się niekomfortowo w trakcie rozgrywek, ale już tyle razy w ciągu ostatnich 3 lat dałeś radę na szachownicy więc wydaje mi się że dasz radę przeboleć że nie będzie tej dodatkowej gwiazdki w przepisach o dowolnej modyfikacji czasu gry. :wink:

Dziś wieczorem jeszcze dwa wpisy. Najpierw przypomnę wszystkim a nowych poinformuję jak się protokołuje partię na forum, a potem jeszcze przed snem wrzucę wam podział na koszyki przed jutrzejszym losowaniem :wink:

@Cement @Mates @FILIPPO828 @futbolowa @czubatka @Samuraj @gumi2006
Emocje jak przed World Cup 😁

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 05 sty 2026, 19:21

Dawaj to losowanie ;) jutro mam wolne to akurat będę mógł zweryfikować swój poziom na rywalach w grupie.
Ogólnie mam nadzieję, że szybko uda nam się zgadywać na partie, bo poprzednio trochę czekania było.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 05 sty 2026, 19:31

To pierwszy z obiecanych postów czyli małe szkolenie z tego jak protokołować zakończoną partię na forum. Stare wygi sobie tylko przypomną a nowi poznają te zasady.

Otóż zacznę nietypowo ale na tym forum w czasie rozgrywek szachowych mamy zwyczaj promować nieco ... daltonizm. Albowiem parę lat temu zdecydowałem że szachowy kolor biały będziemy tutaj oznaczać kolorem czerwonym, albowiem biały słabo wypada w realiach forum. Za to czarny kolor szachów może pozostać naturalnie czarnym.

Tak więc oznaczenie partii w której zagrał Franek z Tomkiem w której Franek grał białymi a Tomek czarnymi to:

Franek - Tomek

Oczywiście poza oznaczeniem kto grał jakim kolorem szachów wypada też zaznaczyć kto wygrał. No więc wpisujemy obok ksywki literkę Z w nawiasie. Z od zwycięstwo. Czyli załóżmy że tą wspomnianą wyżej partię wygrał Tomek grający czarnymi:

Franek - Tomek(Z)

I takie jest pełne zaprotokołowanie partii wyniku partii na forum, oczywiście tuż pod takim oznaczeniem poprosimy też zawsze link do partii.

Naturalnie jeżeli jednak wygrał Franek to oczywiście:

Franek(Z) - Tomek

A co jeżeli padł remis? To wówczas oznaczamy z prawej strony literką R jak remis:

Franek - Tomek - R

------------------------------------------------------------------------------

Czyli tak się protokołuje partię na forum. Należy pamiętać by tak to zapisać + bezpośrednią pod danym oznaczeniem partii link do tej partii.

Myślę że raczej łatwa sprawa :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 05 sty 2026, 20:27

Dobra, no to czas przedstawić koszyki przed jutrzejszym losowaniem grup. Koszyki + niżej uzasadnienia czemu tak a nie inaczej:

Koszyk 1: Cement, venomik, Samuraj

Koszyk 2: gumi2006, Leszek, czubatka

Koszyk 3: futbolowa, FILIPPO828, Mates

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czas na uzasadnienia. W koszyku pierwszym naturalnie znaleźli się jedyni zgłoszeni do tegorocznych mistrzostw uczestnicy Final Four sprzed roku. Nie ma co prawda z nami DDK który został mistrzem, ale są pozostali półfinaliści z poprzedniej edycji. Cement który był w finale oraz venomik i Samuraj którzy polegli w półfinałach. A że akurat w każdym koszyku jest miejsce dla trzech osób no to wybór był oczywiste.

W koszyku drugim znalazło się miejsce dla pozostałych którzy kiedykolwiek grali. No gumi oraz moja skromna osoba nie wyszliśmy z grupy przed rokiem i dlatego jesteśmy w drugim koszyku. Czubatka przed rokiem nie grał, a we wcześniejszych edycjach wypadał nieco słabiej od pozostałych stałych bywalców, ale jednak grał i dlatego też się załapał do koszyka numer 2.

No a korzyk nr 3 to oczywiście trójka naszych debiutantów w rozgrywkach. Akurat się szczęśliwie złożyło że debiutantów jest troje więc każde z debiutantów trafi do innej grupy :wink:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak więc taki jest podział na koszyki. I na koniec wiadomość specjalna. Nie ja będę losował. Wylosuje użytkownik .... DDK.

Postanowił w tej edycji nie bronić tytułu ale symbolicznie odprowadzi nas na ten turniej losując. Jutro w trakcie dnia przedstawi mi wyniki na privie a potem ja podzielę się wynikami z wami :wink:

@DDK @Cement @venomik @Mates @FILIPPO828 @futbolowa @czubatka @Samuraj @gumi2006

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 06 sty 2026, 1:54

Leszek pisze:
05 sty 2026, 17:49
Bardzo sobie cenię Twoje zdanie użytkowniku @venomik i zależy mi abyś nie czuł się niekomfortowo w trakcie rozgrywek, ale już tyle razy w ciągu ostatnich 3 lat dałeś radę na szachownicy więc wydaje mi się że dasz radę przeboleć że nie będzie tej dodatkowej gwiazdki w przepisach o dowolnej modyfikacji czasu gry
No wiesz, było to dla mnie aż tak kluczowe, że nawet nie pamiętałem jak było kiedyś. Wszystko wskazuje na to, że jakoś przeboleję ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 sty 2026, 9:35

venomik pisze:
06 sty 2026, 1:54
No wiesz, było to dla mnie aż tak kluczowe, że nawet nie pamiętałem jak było kiedyś. Wszystko wskazuje na to, że jakoś przeboleję ;)
I git :)

Mam już wyniki losowania. Podam w następnym poście aby było na górze nowej strony a nie na dole obecnej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”