Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 5

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 sty 2026, 9:46

Użytkownik @DDK wylosował z samego rana i przy tej okazji bardzo mu za to dziękuję!!! :)

Ok, nie trzymajmy dłużej w niepewności:

Grupa A

Cement
Leszek
Mates

Grupa B

venomik
gumi2006
FILIPPO828

Grupa C

Samuraj
czubatka
futbolowa

---------------------------------------------------------------------------------------------

Zatem już wszystko jasne. :). To przy tej okazji muszę zadać ostatnie pytanie przed samym startem. Chcecie tak jak rok temu aby wszystko pary rywalizacji wynikające z grup zostały wrzucone jednym pakiecie i można było się umawiać i grać z rywalami z grupy w dowolnej kolejności? Czy jednak wolicie bym to rozbił na trzy odrębne kolejki?

Jeżeli wolicie wszystko w jednej kupie jak było rok temu to polajkujcie ten post. Jeżeli ktoś woli podział na 3 kolejki to niech się po prostu wpisze :wink:

@Cement @venomik @Samuraj @Mates @gumi2006 @FILIPPO828 @czubatka @futbolowa

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 sty 2026, 10:29

Ok. Jak coś, to powinienem być dziś dostępny cały dzień więc @futbolowa i @czubatka walcie priv i jedziemy z koksem. Jutro dla odmiany, nie jestem w ogóle dostępny.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 sty 2026, 10:49

Samuraj pisze:
06 sty 2026, 10:29
Ok. Jak coś, to powinienem być dziś dostępny cały dzień więc @futbolowa i @czubatka walcie priv i jedziemy z koksem. Jutro dla odmiany, nie jestem w ogóle dostępny.
To ja jakby co od 16 mam luz :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 sty 2026, 11:41

Haha, widzę że po raz pierwszy w historii gracze zaczęli mi się już tutaj umawiać na granie jeszcze przed oficjalną rozpiską par rywalizacyjnych :mrgreen:

Dobra, to zakładam że raczej nikt tutaj nie chce rozbicia fazy grupowej na kolejki i pewnie każdy woli dowolność pod kątem kolejności umawiania się i grania ze swoimi poszczególnymi rywalami. Skoro ktoś tutaj być może nawet będzie już dzisiaj grać no to nie mam wyjścia i rozpisuję wam wszystkie możliwe rywalizacje:

Grupa A

Cement - Leszek
Leszek - Cement

Leszek - Mates
Mates - Leszek

Mates - Cement
Cement - Mates

Grupa B

venomik - gumi2006
gumi2006 - venomik

gumi2006 - FILIPPO828
FILIPPO828 - gumi2006

FILIPPO828 - venomik
venomik - FILIPPO828

Grupa C

Samuraj - czubatka
czubatka - Samuraj

czubatka - futbolowa
futbolowa - czubatka

futbolowa - Samuraj
Samuraj - futbolowa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak więc od tej pory można się już oficjalnie umawiać i grać. Przypominam że jak już się umówicie przy stole szachowym to od razu za jednym zamachem walnijcie cały swój dwumecz. Jest oczywiście dowolność co do portalu, ale tak jak pisałem, raczej odradzam kurnik bo lagi. Tak więc pewnie i tak każdy będzie grać na chess com lub lichess.

Po partiach wklejajcie nam oddzielne obie partie. Najpierw oznaczenie pierwszej odpowiednio zaprotokołowane a pod oznaczeniem link. I to samo z rewanżową :)

Mamy 6 stycznia. Spróbujemy całą fazę grupową rozegrać do końca stycznia. Wówczas w lutym byśmy sobie zrobili baraże ostatniej szansy oraz Final Four. Oczywiście jak się uwiniemy szybciej to i szybciej ruszą tamte etapy. Natomiast jakby za bardzo się guzdrało i zobaczę że prawie nikt nie zagrał przez jakiś czas to niewykluczone że zacznę trochę mobilizować spamami czy to w temacie czy na priv dopytywać czy jesteście poumawiani, no ale to nie zakładam czarnych scenariuszy że przykładowo za 2 tygodnie nie będzie nic rozegrane albo prawie nic.

Powodzenia wszystkim!!!

@Cement @venomik @Samuraj @gumi2006 @czubatka @Mates @FILIPPO828 @futbolowa

Awatar użytkownika
Mates
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 06 sty 2026, 11:47

@Cement, @Leszek na jakiej platformie gramy? Macie jakieś preferencje? Wolałbym chess.com, ale generalnie na lichess też miałem kiedyś konto to jak trzeba to go odkopie.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 81
Kibicuję: Neutralny kibic

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 06 sty 2026, 11:52

Mates pisze:
06 sty 2026, 11:47
@Cement, @Leszek na jakiej platformie gramy? Macie jakieś preferencje? Wolałbym chess.com, ale generalnie na lichess też miałem kiedyś konto to jak trzeba to go odkopie.
Chess com

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 sty 2026, 12:37

Mates pisze:
06 sty 2026, 11:47
Mnie to całkowicie obojętne. :wink: Ja częściej osobiście na co dzień grywam na lichess ale konto mam na obu. W czasie trwania całych mistrzostw można sobie w dowolnym momencie korzystać bądź to z jednego bądź z drugiego. Jak przyjdzie moment naszej rywalizacji to nie będzie dla mnie żadnym problemem grać na chess.com :)

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 sty 2026, 16:46

Futbolowa - Samuraj (Z)

https://www.chess.com/analysis/game/liv ... 688/review

W pierwszej partii zaskoczyła mnie wymiana skoczka przez Futbolową na mojego pionka co częściowo ustawiło partię, bo zbudowało moją przewagę którą chciałem utrzymać. Granie czarnymi to moja pięta Achillesowa i do tego nie wiedziałem na jakim poziomie gra przeciwnik, więc postawiłem na defensywę wymuszając swego rodzaju wymiany by swoją przewagę podtrzymać. Bardzo fajna partia na przetarcie.

Samuraj (Z) - Futbolowa

https://www.chess.com/game/live/147664912028

W drugiej partii Futbolowa postawiła jeszcze trudniejsze warunki. Ja mimo, że białymi zazwyczaj gram ofensywnie, to tym razem znowu postawiłem na defensywę i w pewnym momencie mogłem zagranąć pionka i zaatakować wieżę Futbolowej i pewnie zdziwiło jej, że tej wieży nie zbiłem, ale założyłem pułapkę na jej hetmana i to zbudowało przewagę której już nie oddałem.

Bardzo fajne pojedynki i szczerze, miło wrócić do szachów aczkolwiek przyznam się bez bicia, musiałem przed partiami potrenować z botami, bo jak wspomniałem wcześniej, ostatnie partie które grałem, to te z przed ostatniej edycji i nie miałem styczności z szachami.
Dzięki za pojedynek i powodzenia dalej :)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 sty 2026, 16:53

Samuraj pisze:
06 sty 2026, 16:46
W pierwszej partii zaskoczyła mnie wymiana skoczka przez Futbolową na mojego pionka co częściowo ustawiło partię, bo zbudowało moją przewagę którą chciałem utrzymać.
Tak, Klaud jest ślepa, to nie było zamierzone :mrgreen:
Samuraj pisze:
Bardzo fajne pojedynki i szczerze, miło wrócić do szachów aczkolwiek przyznam się bez bicia, musiałem przed partiami potrenować z botami, bo jak wspomniałem wcześniej, ostatnie partie które grałem, to te z przed ostatniej edycji i nie miałem styczności z szachami.
Dzięki za pojedynek i powodzenia dalej
Dzięki wielkie za wspólne granie! Naprawdę strasznie się stresowałam przez ostatnie dni i wyrzucałam sobie (i @DDK) po co mi to było, ale to jest niesamowicie przyjemna rozrywka umysłowa. Fakt, że zawsze byłam lepsza w warcaby niż szachy, ale bardzo się cieszę, że po ćwierć wieku przerwy wróciłam do tego i że będę miała teraz codzienne wyzwania dla swojej przebodźcowanej głowy.
Samuraj pisze:
pewnie zdziwiło jej, że tej wieży nie zbiłem
Dokładnie tak było :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 sty 2026, 18:09

futbolowa pisze:
06 sty 2026, 16:53
Samuraj pisze:
pewnie zdziwiło jej, że tej wieży nie zbiłem
Dokładnie tak było :mrgreen: :mrgreen:
Ja miałem takie obawy z tym zagraniem, bo wtedy jeszcze mogłaś wybronić tego hetmana, więc wierzyłem, że całe skupienie pójdzie na to, że będziesz ratować swoją wieżę a tu nagle pionek wchodzi i robi aferę ;) To było ryzykowne, bo wcześniej powinienem ruszyć po tego hetmana a połasiłem się na pionka. Ale i tak podziwiam siebie, że to dostrzegłem patrząc jak długo nie grałem ;) Było ciekawie.

@czubatka - Czekam na kontakt ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 sty 2026, 18:50

No i pierwsze koty za płoty w tej edycji. Ciekawe partie na początek. Tee ale Samuraj, ty czerwonego z czarnym nie odwracaj na protokołach :mrgreen: , zawsze czerwony po lewej stronie myślnika, no nie? :mrgreen:

Pierwsza tabela grupy C:

1.Samuraj 2 4 (322)
2.futbolowa 2 0 (77)
3.czubatka 0 0 (0)

Pierwsza cyfra po ksywcy to oczywiście ilość rozegranych partii. Druga cyfra ta pogrubiona to ilość zdobytych punktów, a w nawiasie naturalnie aktualny współczynnik WR.

Kolega Samuraj na autostradzie do Final Four? Został mu jeszcze dwumecz z czubatką gdzie będzie wyraźnym faworytem. No ale nigdy nie należy dzielić skóry na niedźwiedziu, kto wie może dzielny czubatka nas wszystkich zaskoczy? :)

@czubatka @futbolowa @Samuraj

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 07 sty 2026, 16:17

Moi drodzy grupowicze - będę bardziej dostępny od jutra.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 08 sty 2026, 17:22

@futbolowa @Samuraj - zagadałem na chess.com

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik