Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 9

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 16 sty 2026, 18:20

futbolowa - czubatka 0:2

1. https://www.chess.com/game/live/148091882406
2. https://www.chess.com/game/live/148092772384

Wspamiałe to były mistrzomstwa, nie zampomne ich nigdy!

Obrazek

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 16 sty 2026, 19:00

czubatka pisze:
16 sty 2026, 18:20
futbolowa - czubatka 0:2

1. https://www.chess.com/game/live/148091882406
2. https://www.chess.com/game/live/148092772384

Wspamiałe to były mistrzomstwa, nie zampomne ich nigdy!

Obrazek
Jeszcze baraże, więc tak nie żegnaj się jeszcze. Ty i Futbolowa z tego co dobrze zrozumiałem, zagracie w barażach o final four.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 16 sty 2026, 19:34

Samuraj pisze:
16 sty 2026, 19:00
Ty i Futbolowa z tego co dobrze zrozumiałem, zagracie w barażach o final four.
O matko, ostatnie miejsca też? Więcej zawałów.

Pierwsza partia z @czubatka była super, bardzo wyrównana. Ale kolega skutecznie przewidywał moje ruchy, a ja zagrałam bardzo zachowawczo, nie podejmując ani jednej próby ataku. Końcówka była świetna!

Drugą partię chciałam poddać w pierwszej minucie, ale dojechaliśmy szybko do końca i mamy 2:0 dla mojego rywala :jupi:

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 16 sty 2026, 22:33

Samuraj pisze:
16 sty 2026, 19:00
zagracie w barażach
Obrazek

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 sty 2026, 23:39

Ok, wróciłem z wyjazdowego weekendu to pora uaktualniać.

Zatem końcowa tabela grupy C:

1.Samuraj 4 8 (647)
2.czubatka 4 4 (401)
3.futbolowa 4 0 (149)

Dziękuje raz jeszcze wszystkim z grupy C za to jak szybko tutaj wszystko się odbyło. Widzę też że @czubatka i @futbolowa mi tu trochę narzekają na to że jeszcze czeka ich jakieś granie :mrgreen:

Słuchajcie no oboje moi mili. W barażach ostatniej szansy z kimkolwiek nie zagracie to już jest wówczas tylko pojedyńcza partia. Nie ma dwumeczu, just one game i jf porażka to wówczas koniec udziału w mistrzostwach już defintywny więc ja believe że to was pocieszy :mrgreen:

Zwłaszcza kolega czubatka. No powinieneś się wyłącznie cieszyć bo robisz ewidentne postępy w stosunku do edycji sprzed trzech lat. I jak w Final Four jest miejsce dla czterech osób a group winnersów jest tylko trzech to jak Ty sobie wyobrażasz że wicemistrz grupy miałby automatycznie odpadać z jakichkolwiek szans? 8)

Futbolowa, a Ty uwierz w amerykański sen. Wciąż masz matematyczne szanse nawet na tytuł. Oczywiście żeby było sprawiedliwie to osoby z trzecich miejsc mają dłuższą ścieżkę potencjalnych zwycięstw żeby się dostać do Final Four, ale cień matematycznych szans istnieje. A jak w pierwszej barażowej partii przegrasz to będzie dla Ciebie koniec zabawy i wtedy odetchniesz :mrgreen:

@Samuraj

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 19 sty 2026, 9:05

Leszek pisze:
18 sty 2026, 23:39
Ok, wróciłem z wyjazdowego weekendu to pora uaktualniać.

Zatem końcowa tabela grupy C:

1.Samuraj 4 8 (647)
2.czubatka 4 4 (401)
3.futbolowa 4 0 (149)

Dziękuje raz jeszcze wszystkim z grupy C za to jak szybko tutaj wszystko się odbyło. Widzę też że @czubatka i @futbolowa mi tu trochę narzekają na to że jeszcze czeka ich jakieś granie :mrgreen:

Słuchajcie no oboje moi mili. W barażach ostatniej szansy z kimkolwiek nie zagracie to już jest wówczas tylko pojedyńcza partia. Nie ma dwumeczu, just one game i jf porażka to wówczas koniec udziału w mistrzostwach już defintywny więc ja believe że to was pocieszy :mrgreen:

Zwłaszcza kolega czubatka. No powinieneś się wyłącznie cieszyć bo robisz ewidentne postępy w stosunku do edycji sprzed trzech lat. I jak w Final Four jest miejsce dla czterech osób a group winnersów jest tylko trzech to jak Ty sobie wyobrażasz że wicemistrz grupy miałby automatycznie odpadać z jakichkolwiek szans? 8)

Futbolowa, a Ty uwierz w amerykański sen. Wciąż masz matematyczne szanse nawet na tytuł. Oczywiście żeby było sprawiedliwie to osoby z trzecich miejsc mają dłuższą ścieżkę potencjalnych zwycięstw żeby się dostać do Final Four, ale cień matematycznych szans istnieje. A jak w pierwszej barażowej partii przegrasz to będzie dla Ciebie koniec zabawy i wtedy odetchniesz :mrgreen:

@Samuraj
Haha, dzięki! Ja tak trochę pół żartem, pół serio – trochę mnie stres dopada podczas tego grania, nienawidzę przegrywać, a tutaj ewidentnie dopiero mam swoje nowe początki i jeszcze dużo do ogarnięcia. Aleeee! Zbroję się na przyszły rok, bez marudzenia :D :D

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 19 sty 2026, 11:25

futbolowa pisze:
19 sty 2026, 9:05
osoby z trzecich miejsc mają dłuższą ścieżkę potencjalnych zwycięstw

Obrazek

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 19 sty 2026, 11:49

Zaczepiajcie kolegę @czubatka częściej, jego odpowiedzi w tym wątku wywołują u mnie ataki śmiechu xD

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 19 sty 2026, 20:46

Mates(Z) - Leszek

https://www.chess.com/game/live/148223211250?move=0

W pierwszej partii może i to jeszcze jakoś tam wyglądało przez jakiś czas, ale w okolicach 25 ruchu niestety źle oceniłem sytuację i potem już się zaczął mój rozkład.

Leszek - Mates(Z)

https://www.chess.com/game/live/148224007160?move=0

A w rewanżu było jeszcze gorzej. Palnąć sobie w łeb mogę za to na co pozwoliłem Matesowi w jego 21 ruchu czyli goniec mający gwarancje zbicia figury ciężkiej. Zapatrzyłem się tuż przed moim 21 ruchem na inny fragment szachownicy i dostałem zonka po którym już się do reszty nie podniosłem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gratuluję rywalowi. Wkazał mi niestety miejsce w szeregu.

Uaktualniona tabela grupy A:

1.Mates 2 4 (308)
2.Cement 2 3 (186)
3.Leszek 4 1 (227)

Ja już zakończyłem zmagania grupowe i na pewno na trzecim miejscu więc pójdę w barażach ostatniej szansy gdzieś na pierwszy ogień podobnie jak koleżanka futbolowa. Arcy ciekawie szykuje się rywalizacja Cementa i Matesa o zwycięstwo w grupie. Może ja po prostu fatalnie przylosowałem? :mrgreen:

@Mates @Cement

Awatar użytkownika
Mates
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 19 sty 2026, 20:55

@Leszek jeszcze raz dziękuję za grę i ciekawe partie!

@Cement napisz mi jak stoisz z czasem. Ja generalnie jestem dostępny wieczorami jak coś ;)

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 24 sty 2026, 14:05

Ja też jestem ciekaw meczu Matesa z Cementem. Nick zobowiązuje, więc @Mates wydaje się być z szachami za Pan brat. Więc @Leszek chyba faktycznie kiepsko trafił w losowaniu.

Mam nadzieję, że turniej przyśpieszy, bo stygnę :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 24 sty 2026, 15:06

Samuraj pisze:
24 sty 2026, 14:05
Mam nadzieję, że turniej przyśpieszy, bo stygnę :wink:
Termin na całą fazę grupową jest w teorii do końca stycznia (obym nie musiał go przedłużać). Ja natomiast zacząłem już tam wysyłać do graczy takie nieśmiały privy z zapytaniem czy są chociaż umówieni. Naturalnie do większości graczy z tych par meczowych które nam jeszcze zostały do rozegrania.

A Ty jak stygniesz to rób sobie rozgrzewkę grając z randomami na portalach :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 sty 2026, 15:09

No dobra moja droga szanowna ferajno :) Wygląda na to że na 99% przekroczymy pierwotny termin do końca stycznia bo mamy dziś ostatni dzień miesiąca. Co prawda sobota ale już po 15-tej i wątpie by wszystkie starcia na jakie jeszcze czekamy zostały rozegrane dziś. Przypomnę że brakuje nam cały czas 5 partii do zakończenia fazy grupowej. 13 z 18 zostało rozegranych ale 5 nam cały czas brakuje. Oczywiście w tych 5 starciach są dwa dwumecze czyli tak naprawdę do pełni szczęścia nam brakuje skutecznego umówienia się między graczami w trzech różnych rywalizacjach :wink:

Mates - Cement
Cement - Mates

venomik - gumi2006

FILIPPO828 - venomik
venomik - FILIPPO828

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Muszę więc prosić by z każdej możliwej wyszczególnionej tu pary meczowej chociaż jeden z jej uczestników nam napisał tu w temacie czy i ewentualnie na kiedy macie ustalony jakiś termin, bądź jak przebiega proces umawiania się między wami :wink:

@Mates @Cement @venomik @FILIPPO828 @gumi2006

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 31 sty 2026, 16:03

Tymczasem mój hetman w oczekiwaniu na baraże

Obrazek

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » wczoraj, 17:43

Dostałem info od kolegi @FILIPPO828 że rozegrali dziś dwumecz z venomikiem tyle że @venomik ma wrzucić partie później. No ale przyznaję że samemu sobie wyszukałem ich partie więc pozwolę dzisiaj zaprotokołować za kolegów :mrgreen:

venomik(Z) - FILIPPO828

https://www.chess.com/game/live/1641774 ... ynx&move=0

FILIPPO828 - venomik(Z)

https://www.chess.com/game/live/1641783 ... ynx&move=0

------------------------------------------------------------------------------------------------

Zatem dwa zwycięstwa venomika i o to zaktualizowana tabela grupa B:

1.gumi2006 3 6 (473)
2.venomik 3 4 (290)
3.FILIPPO828 4 0 (234)

@gumi2006

I teraz jeszcze jeden ważny komunika do kolegów gumiego i venomika.

Albowiem jeżeli w ostatniej zaległej partii tej grupy (venomik - gumi2006) wygra venomik to będziemy mieli DEADLOCK czyli przy równej liczbie punktów i wymianie wygranych w partiach bezpośrednich będzie konieczna trzecia partia między zainteresowanymi do wyłonienia zwycięzcy grupy. A ponieważ będziecie już przy jednym stole to może od razu zagrajcie wówczas partię rozstrzygającą bo głupio nie skorzystać z okazji.

I teraz uwaga, ponieważ w przypadku deadlocku współczynnik WR się nie liczy bo było by to niesprawiedliwe i mamy deadlocka, ale ten kto ma wyższy WR wybiera sobie kolor szachów na tą decydującą partie. Tutaj dużo lepsza sytuacja gumiego.

Venomik musiałby zasadzić mata w 8 ruchu najpóźniej by wygrać w tabeli na WR i wtedy on wybiera kolor na specjalną partię dodatkową. Jak zasadzi mata w ruchu nr 10 lub każdym późniejszym to kolor będzie wybierać gumi.

Pat byłby gdyby venomik zasadził mata dokładnie w ruchu nr 9..... wtedy i w WR mielibyście remis. Jak tak się stanie to nie wiem, to już zagrajcie w papier kamień i nożyce, albo się dogadajcie między sobą kto gra jaką barwą w partii dodatkowej.

Mam nadzieję że wszystko jasne :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”