Książki - recenzje - Strona 141

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 sty 2026, 18:13

Boromir pisze:
19 sty 2026, 16:51
Ta książka ma potężny PR zwłaszcza wśród polonistek.
Moja polonistka hejtowała tę ksiażkę. Ale ona nigdy nie miała problemu z tym aby dzielić się prywatną opinią i na przykład mówić jaką ksiażkę z kanonu lektur wymieniłaby na jaką inną albo zwyczajnie wyrzuciła.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 19 sty 2026, 18:23

to ja mam jeszcze inaczej - fantatystyki nie lubie, a 'mistrz i malgorzata' podobal mi sie i za dzieciaka, i obecnie (akurat z rok czy dwa temu sobie odswiezylem, zeby sprawdzic czy cos sie w tej materii zmienilo)

'zbrodnia i kara' jako lektura tez mi bardzo siadla, ale nie wracalem od tamtej pory, wiec nie wim

z rosyjskich klasykow niedawno przeczytalem inna powiesc dostojewskiego - 'idiote' - no i tutaj szczerze mowiac niespecjalnie mialem wrazenie, ze obcuje z wielka literatura

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 sty 2026, 21:10

Ledwie 12 książek w ubiegłym roku przeczytałem :? Ja wiem, że to nie zawody, ale kurde, tak mało nie przeczytałem od przeszło dekady. Za dużo pracy i przypadkowych meczów, za mało czytania :/

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 19 sty 2026, 21:30

to wciaz kilka razy wiecej niz polska srednia, wiec nie ma czego sie wstydzic

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 sty 2026, 21:54

Ale cos w tym jest. Ja w zeszłym roku z 10 książek. Z 5 razy w kinie

Pare lat temu to książek i filmów bylo co najmniej po 2 w miesiącu. Jednak socjale i internet oraz streaming i audiobooki zrobiły swoje....

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 19 sty 2026, 21:55

ja audiobooki licze jako ksiazki :P

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 sty 2026, 22:34

moody pisze:
19 sty 2026, 21:30
to wciaz kilka razy wiecej niz polska srednia, wiec nie ma czego sie wstydzic
No tak, ale bardziej ubolewam nad własną słabością, że przy tygodniowym obciążeniu pracą chętniej daję się skusić jakiemuś meczowi Evertonu z Crystal Palace niż książce, która mi zalega na półce od przeszło roku.
moody pisze:
19 sty 2026, 21:55
ja audiobooki licze jako ksiazki :P
U mnie audiobooków mało wchodzi, tylko podczas spacerów, na zmianę z podcastami (tych drugich więcej). Ale oczywiście liczę je jako książki.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 sty 2026, 22:59

Ja od listopada przeczytałem jedną książkę.

Ale mam mocne alibi.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 20 sty 2026, 7:04

I u mnie poprzedni rok z czytaniem kiepski. Ale faktycznie coś w tym jest, mam wrażenie, że nawet w tym temacie ruch mniejszy niż jakiś czas temu.

Wreszcie zacząłem te Chłopki. Niby czytam, ponad setka stron pękła, ale nie załapałem jeszcze takiego flow, że pochłaniam kartki jak książkowy głodomór. Sporo listów pisanych językiem tamtych czasów, więc może dlatego trudno się rozpędzić. Mimo wszystko tematyka ciekawa, a historie dość mocne.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 20 sty 2026, 8:55

Enjo pisze:
19 sty 2026, 16:00
Ja jakims wybitnym pochlaniaczem lektur szkolnych nie bylem, ale najbardziej mi sie podobala Ten Obcy i jak widze jakis wpis Chlopaczka to sobie o niej przypominam.
Kocham, moja książka numer 1 z czasów podstawówki.
Zygmunt-1 pisze:
20 sty 2026, 7:04
Wreszcie zacząłem te Chłopki. Niby czytam, ponad setka stron pękła, ale nie załapałem jeszcze takiego flow, że pochłaniam kartki jak książkowy głodomór. Sporo listów pisanych językiem tamtych czasów, więc może dlatego trudno się rozpędzić. Mimo wszystko tematyka ciekawa, a historie dość mocne.
Bardzo mi się podobała, mocno daje do myślenia. Trochę łagodnie zaczęłam podchodzić do zimnych relacji, jakie panowały w mojej rodzinie do kilku pokoleń wstecz.

Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 21 sty 2026, 10:28

Eyesmon pisze:
19 sty 2026, 21:54
Pare lat temu to książek i filmów bylo co najmniej po 2 w miesiącu. Jednak socjale i internet oraz streaming i audiobooki zrobiły swoje....
To jest fakt. Zwłaszcza social media zabierają sporo czasu, nieraz zupełnie niepotrzebnie i bez sensu.

U mnie nie było tragedii, 23 książki w tamtym roku i w ostatnich latach średnia 20 jest. Bywały lata, że było grubo ponad 30. Teraz trochę czasu brakuje i czytanie ograniczyłem do tylko przed spaniem.

Awatar użytkownika
karollo89
Skład C
Skład C
Reputacja: 25

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 21 sty 2026, 15:12

Staram się utrzymywać średnią 24 książek rocznie i trzeci rok z rzędu mi się to udaje. Zazwyczaj są to opasłe lektury, więc jak najbardziej mnie ten wynik zadowala. Na czytniku przeczytałem 99 procent książek, jeśli nie 100 procent, to bardzo mi pomaga, bo mogę go zabrać ze sobą wszędzie i zawsze. W tym roku mam za sobą biografię Lewandowskiego, a także pierwszą część Trylogii husyckiej. Teraz czytam drugą część, więc średnia dwóch książek na miesiąc jest utrzymana. Latem zawsze mam problem z czytaniem, bo za dużo bodźców dookoła, człowiek ciągle na dworze, w ruchu. Dlatego w smutne miesiące nadrabiam.

Pisząc ten post, od razu przyszła mi do głowy myśl, że książką, która zrobiła na mnie największe wrażenie, jest Na południe od Brazos. Przeżywałem tę przygodę podwójnie, najpierw podczas lektury, a później w nocy, gdy śniłem w tym świecie.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 21 sty 2026, 18:34

karollo89 pisze:
21 sty 2026, 15:12
Na południe od Brazos.
Trafia na półkę "Chcę przeczytać".

Awatar użytkownika
karollo89
Skład C
Skład C
Reputacja: 25

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 21 sty 2026, 22:48

Zdecydowanie polecam. W poprzednim poście nie dodałem, że chodzi mi o książki czytane stosunkowo niedawno, bo jednak sporo wywarło na mnie duże wrażenie. Nie zmienia to faktu, że powieść Larry'ego McMurtry'ego to mój top. Nie spodziewałem się, gdy zaczynałem czytanie, że zrobi aż takie wrażenie. Zresztą oceny i recenzje, na które można natrafić w internecie, potwierdzają, że nie jestem w tej opinii odosobniony. Dałem tę książkę mojemu ojcu, straszna maruda, poczytał chwilę i zapytał, co ja znowu wymyśliłem. Trochę mnie zirytował, o przyjemności czytania "Na południe od Brazos" byłem przekonany, więc kazałem mu kontynuować lekturę. Po zakończeniu powiedział - "Boże, ale to było dobre" - i zaczął książkę od nowa.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 sty 2026, 22:51

A serial widzial?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”