SSC Napoli (zbiorczy) - Strona 99

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Napoli w lidze?

1-2
1
33%
3-4
1
33%
5-6
1
33%
7-8
0
Brak głosów
Poniżej 8
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 516

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 16 lut 2026, 9:30

Tak, są dwa młyny. W całym tym moim wywodzie to było najmniej ważne, ale jak poruszyłeś temat to jak dla mnie atmosfera na Interze jest wiele lepsza (robotę na pewno robi ogromny stadion ze stromymi trybunami blisko murawy - tu Napoli i Roma przegrywają mimo mocno zakręconych kibiców) i momenty kiedy dosłownie CAŁY stadion się odpala by zaśpiewać jedną z dwóch piosenek: "per la gente che" lub "io giro l'Italia per te", a dzieje się to kilka razy w trakcie meczu. Ciarki. Na tyle to robi wrażenie, że właśnie planuję kolejny wyjazd na Inter.
Natomiast Neapol wygrywa pod względem ducha piłki w samym mieście. Kocham ten jarmark.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 992

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 16 lut 2026, 9:50

Bylem na Interze i to chyba nawet na derbach Mediolanu. Dla mnie mecz kompletnie bez historii i wiekszych wspomnien. Moze dlatego, ze chwile wczesniej bylem w Dortmundzie i bylem duzo bardziej zauroczony.
Moja ocena moze byc tez taka, dlatego ze Mediolan jako miasto tez kompletnie do gustu mi nie przypadlo i generalnie chcialem jak najszybciej sie stamtad wynosic, zwlaszcza ze jest co robic w okolicy.
fekalia pisze:
16 lut 2026, 9:30
Natomiast Neapol wygrywa pod względem ducha piłki w samym mieście. Kocham ten jarmark.
A to mam podobnie :beer: do tego stopnia, ze w tym roku bede chcial sie znowu tam wybrac, bo juz duzo czasu minelo od ostatniej wizyty. Jak dobrze pamietam to byl mecz z Lazio a bramke z wolnego strzelil Milik. Jak lokalsi pod stadionem wyczaili, ze ja i kolega jestesmy z Polski to nie dosc ze bylismy w centrum uwagi, to stawiali te browary, cieszyli sie, no fajna sprawa. Na stadionie tez bylo wtedy czuc podjarke Milikiem - szkoda, ze tak ta historia sie potoczyla. Mimo wszystko na pewno tam wroce dla samego miasta, klimatu na stadionie i najlepszej pizzy :)

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 16 lut 2026, 10:19

Przema pisze:
16 lut 2026, 9:50
Bylem na Interze i to chyba nawet na derbach Mediolanu. Dla mnie mecz kompletnie bez historii i wiekszych wspomnien. Moze dlatego, ze chwile wczesniej bylem w Dortmundzie i bylem duzo bardziej zauroczony.
Moja ocena moze byc tez taka, dlatego ze Mediolan jako miasto tez kompletnie do gustu mi nie przypadlo i generalnie chcialem jak najszybciej sie stamtad wynosic, zwlaszcza ze jest co robic w okolicy.
Inter czy Milan byli gospodarzami? Dziwne, ja w ostatnich 3 sezonach byłem kilka razy i zawsze kibice top (szczególne wrażenie robią te zrywy całego stadionu, nie da się wobec tego przejść obojętnie) czy grali z Frosinone czy Lazio czy Romą. Na Milanie o wiele mniej mi się podobało. Ważne też jak dawno temu byłeś, bo te 2 piosenki całego stadionu to dość nowy motyw. Natomiast miasto - mam podobnie. Nie dla mnie i zawsze jak lecę na mecz na San Siro jestem gdzieś niedaleko, a do Mediolanu jadę tylko na jedną dobę, zjeść risotto/kotleta po mediolańsku i udać się na mecz.

fekalia pisze:
16 lut 2026, 9:30
A to mam podobnie :beer: do tego stopnia, ze w tym roku bede chcial sie znowu tam wybrac, bo juz duzo czasu minelo od ostatniej wizyty. Jak dobrze pamietam to byl mecz z Lazio a bramke z wolnego strzelil Milik. Jak lokalsi pod stadionem wyczaili, ze ja i kolega jestesmy z Polski to nie dosc ze bylismy w centrum uwagi, to stawiali te browary, cieszyli sie, no fajna sprawa. Na stadionie tez bylo wtedy czuc podjarke Milikiem - szkoda, ze tak ta historia sie potoczyla. Mimo wszystko na pewno tam wroce dla samego miasta, klimatu na stadionie i najlepszej pizzy :)
Też planuję jechać jeszcze przed wakacjami. W zeszłym miesiącu byłem w Rzymie na Romie z Milanem (Rzym też bardzo lubię) i później wybrałem się na jedną noc do Neapolu (godzina drogi pociągiem). Rozumiem, że wiele osób mogłoby to miast odpychać czy nawet obrzydzać i nikomu osobiście bym nie polecał, ale mnie ten wszechogarniający kicz i ludzie kupili. Pizze za 5 euro czy aperole za 1 euro w kubku również.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 16 lut 2026, 10:26

fekalia pisze:
16 lut 2026, 10:19
Inter czy Milan byli gospodarzami? Dziwne, ja w ostatnich 3 sezonach byłem kilka razy i zawsze kibice top (szczególne wrażenie robią te zrywy całego stadionu, nie da się wobec tego przejść obojętnie) czy grali z Frosinone czy Lazio czy Romą. Na Milanie o wiele mniej mi się podobało.
Mozliwe, ze Milan - juz nie pamietam, bo to bylo przed covidem :)
fekalia pisze:
Też planuję jechać jeszcze przed wakacjami. W zeszłym miesiącu byłem w Rzymie na Romie z Milanem (Rzym też bardzo lubię) i później wybrałem się na jedną noc do Neapolu (godzina drogi pociągiem).
Bede celowac na jesien, bo w Rzymie jest wtedy polmaraton. Licze, ze terminarz Serie A tak sie zazebi, ze w Neapolu bedzie jakis mecz. Jak nie, to ogarne jakis meczyk w Rzymie.
fekalia pisze:
Rozumiem, że wiele osób mogłoby to miast odpychać czy nawet obrzydzać i nikomu osobiście bym nie polecał, ale mnie ten wszechogarniający kicz i ludzie kupili.
Z kumplem mielismy podobne obawy jak lecielismy tam pierwszy raz, ale wystarczyla jedna wizyta zeby sie zakochac w tym miescie. Jest kicz i syf, ale sa tez piekne elementy wkomponowane w ten kicz - dla mnie to esencja Wloch i moze tez dlatego te prawdziwe Wlochy to dla mnie poludnie az po Sycylie. Inni ludzie, inny klimat - zdecydowanie bardziej mi sie to podoba. Stadion czy mecz to juz tylko dodatek. Zreszta po wizycie w Palermo mialem podobne odczucia. Jakies to zywsze tam jest wszystko.
W Neapolu na minus glowny punkt miasta czyli plac Garibaldiego. Wiel emiast w Europie widzialem gdzie byly liczne grupy przybyszy z Afryki, ale tam mialem wrazenie, ze zrobilo sie prawdziwe getto i to w srodku miasta. Ciekawe jak jest teraz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4357
Kibicuję: AC Milan

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 lut 2026, 11:23

Neapol to taki Bangkok Europy ale ja kocham :)

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 16 lut 2026, 12:21

Przema pisze:
16 lut 2026, 10:26
W Neapolu na minus glowny punkt miasta czyli plac Garibaldiego. Wiel emiast w Europie widzialem gdzie byly liczne grupy przybyszy z Afryki, ale tam mialem wrazenie, ze zrobilo sie prawdziwe getto i to w srodku miasta. Ciekawe jak jest teraz.
Jak dla mnie główny punkt to piazza del Plebiscito i prowadząca do niej via Toledo, ale Piazza Garibaldi, czyli plac przy dworcu kolejowym to rzeczywiście nieciekawe miejsce. Widywałem tam wielu ludzi z Afryki śpiących na kartonach, których obserwuje wojsko i na podobny widok się nastawiałem miesiąc temu, ale o dziwo nie było nikogo poza wojskiem. Być może godzina nie ta (koło 12), być może coś z nimi zrobili. Nie wiem.
W Rzymie na Zatybrzu za to widziałem 3 meneli pijących wino z położoną przed nimi czapką do której przechodnie wrzucali drobne. Gdy przechodziłem koło nich okazało się, że to nasi rodacy.

Przema pisze:
16 lut 2026, 10:26
Zreszta po wizycie w Palermo mialem podobne odczucia. Jakies to zywsze tam jest wszystko.
Palermo średnio mi siadło, da się zauważyć arabów jawnie handlujących narkotykami. Kiedyś pewnie wrócę, ale mam jeszcze milion innych włoskich miejsc do zobaczenia. Targ Ballaro ciekawe miejsce, kibice na meczu całkiem fajni. Co mnie zaskoczyło - byłem 3 dni i codziennie koło 21 centrum Palermo/stare miasto zamieniało się w jedną wielką imprezę. Młodzi Włosi rozkładali głośniki z głośną muzyką i wszyscy dookoła się bawili, a ludzi wtedy jakby był Sylwester.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 16 lut 2026, 12:50

fekalia pisze:
16 lut 2026, 12:21
prowadząca do niej via Toledo
via Toledo, a wlasciwie stacja metra, to chyba dobry symbol tego kiczu mieszajacego sie z czyms ladnym. Swego czasu ta stacja byla wybrana w top3 najladniejszych stacji metra w Europie :) na mnie tez zrobilo wrazenie.
fekalia pisze:
W Rzymie na Zatybrzu za to widziałem 3 meneli pijących wino z położoną przed nimi czapką do której przechodnie wrzucali drobne. Gdy przechodziłem koło nich okazało się, że to nasi rodacy.
Klasyka gatunku w Berlinie.
fekalia pisze:
Palermo średnio mi siadło, da się zauważyć arabów jawnie handlujących narkotykami. Kiedyś pewnie wrócę, ale mam jeszcze milion innych włoskich miejsc do zobaczenia. Targ Ballaro ciekawe miejsce, kibice na meczu całkiem fajni. Co mnie zaskoczyło - byłem 3 dni i codziennie koło 21 centrum Palermo/stare miasto zamieniało się w jedną wielką imprezę. Młodzi Włosi rozkładali głośniki z głośną muzyką i wszyscy dookoła się bawili, a ludzi wtedy jakby był Sylwester.
W Palermo faktycznie zycie nocne fajnie wyglada. Uczestniczylem i mozna bylo poczuc ten wloski styl zycia, typu nasiadowka w knajpie o 22 przy dobrym zarciu i lampce wina. Ale co bardziej zapamietalem, to akurat gdy bylem tam w dniu meczu, a na pewno nie grali wtedy w Serie A - to klimat w dniu meczowym. Akurat tego dnia, jesli wierzyc google, bo juz nie pamietam nazw, wchodzilem na Monte Pellegrino z pieknym widokiem na okolice. Im wyzej sie wchodzilo to bylo slychac przyspiewki kibicow dochodzace z roznych czesci miasta. A do meczu bylo jeszcze kilka godzin - super sprawa.
Czy bylem na tym konkretnym Targu to tez nie powiem, bo nazwy nie pamietam, ale bylem i z przyjemnoscia dalem sie naciagnac na przysmaki, ktore sprzedawcy wciskali. Bylo warto :D
Pamietam tez nieprzyjmne lotnisko, samolot startujacy i pas konczacy sie nad woda. Ogolem to nie jestmiasto, do ktorego wroce, ale warto bylo zobaczyc.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2147

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lut 2026, 12:58

Kiedyś w Palermo trafiłem nocą do takiej typowej włoskiej imprezowej uliczki, gdzie bawiło sie sporo ludzi - ot, drinki, śpiew, taniec. Zrobiłem kilka zdjeć i filmów ale szybko pdoeszła do mnie dziewczyna, która wyglądała na dość przestraszona z pytaniami dlaczego robię jej zdjęcia. A chwilkę później dołączyło dwóch wielkich panów, którzy chcieli tej samej informacji i 'poprosili' mnie o skasowanie tych zdjęć. Nie negocjowałem za bardzo. Ciekawe o co chodziło.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 16 lut 2026, 13:09

W Palermo nie ma praktycznie takich typowych klubów do potańczenia. Są bary na placu (już nie pamiętam miejscówki dokładnej), w środku ktoś może sobie tam tupać bo leci muzyka, ale nie ma wyznaczonych parkietów i jest bardzo mało miejsca. No i średnia wieku tam to jakieś 18-19 lat. Zdziwiony byłem, że w tak dużym mieście nie ma typowych klubów dyskotekowych.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 821

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 14 kwie 2026, 14:46

Lukaku wyrzucony z klubu :rotfl: co gość ma w tej głowie

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1496
Kibicuję: Inter Mediolan

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 19 maja 2026, 20:43

❌ Antonio Conte po zakończeniu sezonu opuści Napoli. Trener przekazał już tę informację prezydentowi Aurelio do Laurentiisowi.

📰 Fabrizio Romano
Czyżby znów kadra ? :think:

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 920

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 19 maja 2026, 21:21

coco pisze:
19 maja 2026, 20:43
❌ Antonio Conte po zakończeniu sezonu opuści Napoli. Trener przekazał już tę informację prezydentowi Aurelio do Laurentiisowi.

📰 Fabrizio Romano
Do Milanu idzie 😁

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 965

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 19 maja 2026, 21:42

Nebula RN pisze:
19 maja 2026, 21:21
coco pisze:
19 maja 2026, 20:43

📰 Fabrizio Romano
Do Milanu idzie 😁
A co z Maxem?No jakże to tak?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2257
Kibicuję: AC Milan

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 19 maja 2026, 21:56

Dziś słuchałem jakiegoś podcastu o calcio i oni mówili że Conte odchodzi, może do JuveF, może do kadry.
Że Palladino gdzieś indziej, że może Sarri do Neapolu, że Italiano na wylocie.

Zmierzam do tego, że te same nazwiska są ciągle na karuzeli, tasują się tylko kluby. A później zdziwienie że kadra słaba, że drużyny w Europe to coraz większe pośmiewisko.

Włosi są jednorazowi :D

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 965

SSC Napoli (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 29 cze 2026, 12:19

Ofensywne Napoli za czasów Spalettiego czy Sarriego...to chciało się oglądać. Conte bardziej wyrachowany...ale to też czasem dało się oglądać. Czytam, że grany jest temat Maxa Allegriego. :shock:
De Laurentis postradał rozum?!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”