Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 16 lut 2026, 9:30
fekalia
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 16 lut 2026, 9:50
A to mam podobnie
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 16 lut 2026, 10:19
Inter czy Milan byli gospodarzami? Dziwne, ja w ostatnich 3 sezonach byłem kilka razy i zawsze kibice top (szczególne wrażenie robią te zrywy całego stadionu, nie da się wobec tego przejść obojętnie) czy grali z Frosinone czy Lazio czy Romą. Na Milanie o wiele mniej mi się podobało. Ważne też jak dawno temu byłeś, bo te 2 piosenki całego stadionu to dość nowy motyw. Natomiast miasto - mam podobnie. Nie dla mnie i zawsze jak lecę na mecz na San Siro jestem gdzieś niedaleko, a do Mediolanu jadę tylko na jedną dobę, zjeść risotto/kotleta po mediolańsku i udać się na mecz.Przema pisze: ↑16 lut 2026, 9:50Bylem na Interze i to chyba nawet na derbach Mediolanu. Dla mnie mecz kompletnie bez historii i wiekszych wspomnien. Moze dlatego, ze chwile wczesniej bylem w Dortmundzie i bylem duzo bardziej zauroczony.
Moja ocena moze byc tez taka, dlatego ze Mediolan jako miasto tez kompletnie do gustu mi nie przypadlo i generalnie chcialem jak najszybciej sie stamtad wynosic, zwlaszcza ze jest co robic w okolicy.
Też planuję jechać jeszcze przed wakacjami. W zeszłym miesiącu byłem w Rzymie na Romie z Milanem (Rzym też bardzo lubię) i później wybrałem się na jedną noc do Neapolu (godzina drogi pociągiem). Rozumiem, że wiele osób mogłoby to miast odpychać czy nawet obrzydzać i nikomu osobiście bym nie polecał, ale mnie ten wszechogarniający kicz i ludzie kupili. Pizze za 5 euro czy aperole za 1 euro w kubku również.fekalia pisze: ↑16 lut 2026, 9:30A to mam podobniedo tego stopnia, ze w tym roku bede chcial sie znowu tam wybrac, bo juz duzo czasu minelo od ostatniej wizyty. Jak dobrze pamietam to byl mecz z Lazio a bramke z wolnego strzelil Milik. Jak lokalsi pod stadionem wyczaili, ze ja i kolega jestesmy z Polski to nie dosc ze bylismy w centrum uwagi, to stawiali te browary, cieszyli sie, no fajna sprawa. Na stadionie tez bylo wtedy czuc podjarke Milikiem - szkoda, ze tak ta historia sie potoczyla. Mimo wszystko na pewno tam wroce dla samego miasta, klimatu na stadionie i najlepszej pizzy
![]()
fekalia
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 16 lut 2026, 10:26
Mozliwe, ze Milan - juz nie pamietam, bo to bylo przed covidemfekalia pisze: ↑16 lut 2026, 10:19Inter czy Milan byli gospodarzami? Dziwne, ja w ostatnich 3 sezonach byłem kilka razy i zawsze kibice top (szczególne wrażenie robią te zrywy całego stadionu, nie da się wobec tego przejść obojętnie) czy grali z Frosinone czy Lazio czy Romą. Na Milanie o wiele mniej mi się podobało.
Bede celowac na jesien, bo w Rzymie jest wtedy polmaraton. Licze, ze terminarz Serie A tak sie zazebi, ze w Neapolu bedzie jakis mecz. Jak nie, to ogarne jakis meczyk w Rzymie.
Z kumplem mielismy podobne obawy jak lecielismy tam pierwszy raz, ale wystarczyla jedna wizyta zeby sie zakochac w tym miescie. Jest kicz i syf, ale sa tez piekne elementy wkomponowane w ten kicz - dla mnie to esencja Wloch i moze tez dlatego te prawdziwe Wlochy to dla mnie poludnie az po Sycylie. Inni ludzie, inny klimat - zdecydowanie bardziej mi sie to podoba. Stadion czy mecz to juz tylko dodatek. Zreszta po wizycie w Palermo mialem podobne odczucia. Jakies to zywsze tam jest wszystko.
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 lut 2026, 11:23
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 16 lut 2026, 12:21
Jak dla mnie główny punkt to piazza del Plebiscito i prowadząca do niej via Toledo, ale Piazza Garibaldi, czyli plac przy dworcu kolejowym to rzeczywiście nieciekawe miejsce. Widywałem tam wielu ludzi z Afryki śpiących na kartonach, których obserwuje wojsko i na podobny widok się nastawiałem miesiąc temu, ale o dziwo nie było nikogo poza wojskiem. Być może godzina nie ta (koło 12), być może coś z nimi zrobili. Nie wiem.
Palermo średnio mi siadło, da się zauważyć arabów jawnie handlujących narkotykami. Kiedyś pewnie wrócę, ale mam jeszcze milion innych włoskich miejsc do zobaczenia. Targ Ballaro ciekawe miejsce, kibice na meczu całkiem fajni. Co mnie zaskoczyło - byłem 3 dni i codziennie koło 21 centrum Palermo/stare miasto zamieniało się w jedną wielką imprezę. Młodzi Włosi rozkładali głośniki z głośną muzyką i wszyscy dookoła się bawili, a ludzi wtedy jakby był Sylwester.
fekalia
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 16 lut 2026, 12:50
via Toledo, a wlasciwie stacja metra, to chyba dobry symbol tego kiczu mieszajacego sie z czyms ladnym. Swego czasu ta stacja byla wybrana w top3 najladniejszych stacji metra w Europie
Klasyka gatunku w Berlinie.
W Palermo faktycznie zycie nocne fajnie wyglada. Uczestniczylem i mozna bylo poczuc ten wloski styl zycia, typu nasiadowka w knajpie o 22 przy dobrym zarciu i lampce wina. Ale co bardziej zapamietalem, to akurat gdy bylem tam w dniu meczu, a na pewno nie grali wtedy w Serie A - to klimat w dniu meczowym. Akurat tego dnia, jesli wierzyc google, bo juz nie pamietam nazw, wchodzilem na Monte Pellegrino z pieknym widokiem na okolice. Im wyzej sie wchodzilo to bylo slychac przyspiewki kibicow dochodzace z roznych czesci miasta. A do meczu bylo jeszcze kilka godzin - super sprawa.fekalia pisze: ↑16 lut 2026, 12:21Palermo średnio mi siadło, da się zauważyć arabów jawnie handlujących narkotykami. Kiedyś pewnie wrócę, ale mam jeszcze milion innych włoskich miejsc do zobaczenia. Targ Ballaro ciekawe miejsce, kibice na meczu całkiem fajni. Co mnie zaskoczyło - byłem 3 dni i codziennie koło 21 centrum Palermo/stare miasto zamieniało się w jedną wielką imprezę. Młodzi Włosi rozkładali głośniki z głośną muzyką i wszyscy dookoła się bawili, a ludzi wtedy jakby był Sylwester.
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lut 2026, 12:58
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 16 lut 2026, 13:09
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 14 kwie 2026, 14:46
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 19 maja 2026, 20:43
Czyżby znów kadra ?Antonio Conte po zakończeniu sezonu opuści Napoli. Trener przekazał już tę informację prezydentowi Aurelio do Laurentiisowi.
Fabrizio Romano
coco
Nebula RN

PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 19 maja 2026, 21:56
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 29 cze 2026, 12:19
PietroBosman
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio