Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 12 mar 2026, 13:03
johny batonik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 12 mar 2026, 13:04
Berele Lewartow
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 12 mar 2026, 13:32
Bo wypłata środków ma nie byc jednorazowa a w transzach, wypłaty transz maja byc uwarunkowane spełnieniem roznych warunków, nawet w uzasadnieniu ustawy o safe zawarto stwierdzenie "kamienie milowe". Zastosowanie maja miec dokladnie te same przepisy co przy kpo, tutaj podziękowanie dla Morawieckiego ze sie na takie cos kiedys zgodzil. Przykład Węgier ktorym juz podobno zablokowano wypłatę środków nie daje wam do myslenia?
Mates

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 12 mar 2026, 13:48
Bo zwiększa jego popyt i podnosi kurs. Przez te środki zwiększa się PKB i umacnia się złoty l. Nie wiem jak prościej....Berele Lewartow pisze: ↑12 mar 2026, 13:04Mam wrażenie, że podobnie jak pozostali uczestnicy tej dyskusji, nie ma wielkiego pojęcia o ekonomii. Stąd pytanie, dlaczego wzięcie kredytu w euro na zakupy w PLN, a co wiąże się z wydrukowaniem przez NBP 185 mld PLN ma pomóc w walce z inflacją i stabilizacji kursu złotego?
gilardino11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 12 mar 2026, 13:50
BadBoy
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 12 mar 2026, 14:07
BadBoy
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 12 mar 2026, 15:53
Rozporządzenie Rady UE ustanawiające instrument SAFE wskazuje, że jego wdrażanie powinno się odbywać zgodnie z rozporządzeniem w sprawie systemu warunkowości (pkt 35). Oznacza to możliwość zawieszenia płatności w przypadku naruszenia zasad państwa prawa, mających bezpośredni wpływ na zarządzanie środkami unijnymi (art. 4 i 5).
Conrado
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 12 mar 2026, 16:50
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 12 mar 2026, 20:07
Conrado

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 12 mar 2026, 20:31
Mates pisze:Widzieliśmy juz przy KPO jak ten mechanizm warunkowosci jest wyolbrzymiony. Jak komisja Europejska bezczelnie grała na zmianę opcji politycznej w Polsce, jak nie wyplacala pisowi a jak od razu wypłaciła PO gdy ta nic nie zrobiła zeby rzekomy brak praworządności w Polsce zmienic. Przyklad Wegier i to jak komisja gra na zmiane rzadu w Budapeszcie to przedsmak tego co moze dziac sie w Polsce za dwa lata. Dziękuję za taki kredyt.
To bagatelizowanie ze kredyt jest w euro tez mnie dziwi. Przykłady frankowiczow widzę niczego nie nauczyły.
Jak dla mnie jesli juz musimy brać kredyt na dodatkowe środki na obronności, bo mam wątpliwości czy w ogóle musimy, to lepiej wziąć trosze droższy kredyt od Safe, ale na bezpieczniejszych dla Polski warunkach tzn bez warunkowosci i w złotówkach.
@Conrado pojawia sie data majowa jako termin podpisywania umow na dostawy. Jesli tak jest faktycznie to w cholere malo czasu na dogadywanie umow na miliardy zlotych.
Te słynnej kamienie milowe, który były dla ówczesnej opozycji prawdą objawioną.Mates pisze:Widzieliśmy juz przy KPO jak ten mechanizm warunkowosci jest wyolbrzymiony. Jak komisja Europejska bezczelnie grała na zmianę opcji politycznej w Polsce, jak nie wyplacala pisowi a jak od razu wypłaciła PO gdy ta nic nie zrobiła zeby rzekomy brak praworządności w Polsce zmienic. Przyklad Wegier i to jak komisja gra na zmiane rzadu w Budapeszcie to przedsmak tego co moze dziac sie w Polsce za dwa lata. Dziękuję za taki kredyt.
Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 12 mar 2026, 20:57
Cement
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 12 mar 2026, 21:38
że wtedy mogą sobie wdrożyć w życie swój safe
Conrado
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio