Po co Ty się tłumaczysz jakiemuś lewakowi co podważa Twoją działalność na podstawie wpisów na forum? Chłop by Ci auto sprzedał i zamienił na rower pod przymusem, a brak segregacji butelek plastikowych zrobiłby pod karą grzywny.sickstick pisze: ↑27 mar 2026, 12:13O tym jak wygląda moja praca też już ci pisałem, ale najwyraźniej nie masz w zwyczaju pamiętania co rozmówca ma do powiedzenia.
-świadczenie usług do kilku różnych podmiotów rocznie, często w jednym czasie - w tym współpraca z zagraniczną firmą z która bawienie się w jakieś umowy o prace byłoby co najmniej uciążliwe
-brak jakikolwiek godzin pracy - czasem pracuję w dzień, czasem w nocy, czasem po 20h, a czasem po 60h tygodniowo, w zależności na ile się porwę (np w tym roku póki co wyceniam sobie robotę na 32h tygodniowo, bo jak pisałem skupiam się na pisaniu inżynierki)
-brak jakichkolwiek świadczeń urlopowych czy L4, jak chcę mieć wolne lub zachoruję to po prostu nie pracuję i nie dostaję za to pieniędzy lub muszę tą robotę wykonać np w nocy - nie wiem czy pamiętasz naszą rozmowę (wnioskuję że nie) nt składki zdrowotnej, gdzie pisałem że pójście do "darmowego lekarza na NFZ" zamiast do pracy to dla mnie w rzeczywistości koszt kilkuset złotych, który po prostu nie zarobię (bądź zarobię ale odrabiając to np po nocach). Np rok temu złapałem COVID który mnie rozwalił na tak że przez 5 dni nie potrafiłem funkcjonować, ale żeby nie być stratnym zrobiłem sobie 3 kolejne weekendy pracujące.
-nieregularne kwoty faktur, w zależności dla ilu podmiotów i na ile h wycenię sobie pracę, tyle pieniędzy ostatecznie zarabiam - np w zeszłym roku zaliczyłem jeden miesiąc z sumą faktur na łącznie ponad 20k netto, po to żeby np we wrześniu zrobić sobie miesiąc wolnego i zarobić okrągłe 0 (z którego to składki i tak muszę odprowadzić, czyli notabene miesiąc za który to ja płacę państwu).
No nie wiem, już drugi raz wypisuję ci te rzeczy nt specyfiki mojej pracy, jeśli ciągle masz wątpliwości nt tego "czy moja działalność to w ogóle działalność" to już chyba nie widzę sensu ciągnąć tej dyskusji dłużej![]()
WP/matt_