Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch - Strona 156

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 981
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 01 kwie 2026, 7:23

wloski pisze:
31 mar 2026, 23:05
Nie wiem jak Gattuso ma zamiar dalej stawiać na tych dwóch ogrów z Romy.
Dzisiaj rano patrzyłem na ustawienie Italii w drugiej połowie której nie widziałem, tak samo jak pierwszej. Gdy Włosi mieli jeszcze przecież siły, można było wymyśleć coś lepszego niż to co zaserwował Gattuso. Niestety moje zdanie bez zmian, skąd miejsce dla tych dwóch ogrów z Romy, którzy poza przeszkadzaniem i kopaniem po kostkach niczego nie potrafią. Dodatkowo wpuścił Fratessiego, pytanie po co go powoływał.

Nie można zdjąć Barelli i Locatelliego i wpuścić Fratessiego i Cristante i liczyć na cud.

Włosi od lat mają problemy również z innego powodu, kiedyś na dwa miejsca w ataku było 4-5 napastników o klasie międzynarodowej minimum. Dziś za atak odpowiada Kean, Esposito. W obronie i pomocy nawet jednej gwiazdy top10 na swojej pozycji na świecie.

A tymczasem taki sobie Montella, awansuje z Turcją, ale kadrę ma może najlepsza w historii, ma 6-8 grajków o bardzo dobrych umiejętnościach którzy ciągną zespół. No nic znów będzie trzeba kibicować reprezentacji afryki z Francji, aby obroniła honor Europy. Znamienne.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 kwie 2026, 8:29

yedraz pisze: Nie, oni odpadają trzeci raz z rzędu w barażach, przez Marco Materazziego, który w pamiętnym finale 2006 roku sprowokował Zinedine'a Zidane'a do zagrania główką!
I tym sposobem ukradli Puchar Świata, który im absolutnie się nie należał! Czemu na Euro nawet wygrywają, a jak przychodzi Mundial, to najpierw dwa turnieje (2010, 2014) nie wyszli z grupy, a na trzy kolejne nie wyszli nawet z fazy barażowej.
I bardzo dobrze tym szmaciarzom nie życzę niczego lepszego, bo od tamtego właśnie finału straciłem wiarę w piłkarski romantyzm...
Klątwa Materazziego? O tym nie pomyślałem. Jeśli to ma trwać kolejne dekady to ok, podoba mi się to choć uważam że zbyt duzem kosztem (MS powinno pójść wtedy do Francuzów), ale jest jak jest więc niech dalej w nagrodę pływają w tym bagnie.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 kwie 2026, 8:35

Ciekawe czy po tym meczu nie przyspieszą negocjacje Bastoniego z Barceloną :think:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 292

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 kwie 2026, 8:47

W czasie Euro 2020 (nazywanego czasem Euro 2021) mnie wybitnie w***wiało że prawie wszyscy poza mną byli za Italią.

To że kibice klubów Serie A to jeszcze jasne ale również większość kibiców klubów hiszpańskich czy angielskich i to mimo nawet tego że reprezentacje tych właśnie krajów były de facto ostatnimi przeszkodami Italii na tamtym turnieju i wszystko szło na żyletki.

Więc pół żartem napiszę że dopadła was za to chyba jakaś karma :mrgreen:

A tak całkowicie poważnie to ciężko to wytłumaczyć. Szczególnie że tak na dobrą sprawę każde z tych 3 przegranych eliminacji to był zupełnie inny etap tej drużyny. Te przegrane w 2017 ze Szwedami to gdyby na tym się skończyło to w Italii uznano by to za zło koniecznie bo dzięki temu się wkurzyli a Mancini zbudował naprawdę silny team na wspomniane Euro na fazie odkupienia.

Natomiast brak dostania się do Kataru 2022 to chyba był największy dramat bo wtedy cały czas byli mocno i jeszcze pod koniec 2021 wydawało się że idą na wygraną grupę. Wystarczyło wykorzystać karnego ze Szwajcarią..... a potem losowanie i do jednej ścieżki barażowej z Portugalią i już się zaczął poważny znak zapytania.... po czym i tak do finału playoffs z Portugalią nie doszło bo przegrali z Macedonią.....

Potem jeszcze przygnębiający występ na Euro 2024 a na koniec to. Nie da się tego racjonalnie wytłumaczyć bo to nie jest jakiś jeden logiczny ciąg tylko trzy zupełnie różne eliminacje i ekipy kadrowe a gdzieś w między to wplecione wygrane Euro :shock:

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 502

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 01 kwie 2026, 9:54

fekalia pisze:
27 mar 2026, 9:07
Moja prawda futbolu - albo Bastoni, albo Calafiori. Nie ma sensu na siłę wciskać obydwóch i kastrować Alessandro z jego najwięszych atutów ustawiając go w centrum trzyosobowej obrony. On się tam męczy, widać, że to nie jego pozycja i jest mocno niepewny.
Ja się nie znam na piłce nożnej, ale wydawało mi się, że to po prostu widać jak na dłoni. Bastoni jest świetny w tym co robi - gra na lewej w trójce, gra tak od 7 sezonów, bazuje na wyjściach do przodu, pochłanianiu przestrzeni, wrzutkach, współpracy z Dimarco, a ktoś wystawia go na totalnie innej pozycji i robi z niego lidera obrony. To już śmierdziało w kilku ostatnich meczach i wczoraj szambo wylało.

Brak awansu, więc mogę napisać tylko, że Gattuso poległ jako selekcjoner. Atmosfera ok, ale jego piłkarskie pomysły czy wybory okazały się chybione. Reprezentacja w tyłach wyglądała na mocno zagubioną chyba w każdym meczu. Wczoraj po czerwonej kartce oddał piłkę Bośni i nastawił się na bronienie wyniku (oczywiście jakieś kontry były i Kean czy Dimarco mogli zamknąć ten mecz), ale gdy Cristante zmieniał Locatellego to wiedziałem, że może być już tylko źle (chwile po tej zmianie Bośniacy oddali groźny strzał z ok 16 metrów, bo w miejscu gdzie Locatelli ofiarnie blokowałby strzał - a może w ogółe do niego by nie dopuścił swoim ustawieniem to Cristante dreptał sobie na prostych nogach przed rywalem, a później obrócił się dupką do strzału). Po bramce na 1-1 wchodzi będący totalnie bez formy od dłuższego czasu Frattesi, Fagioli siedzi w domu.

Moise Kean 8 bramka w 6 meczu reprezentacyjnym z rzędu...

Jak zawsze w takich sytuacjach pojawiają się głosy, że tu już nie produkują piłkarzy. Wczoraj Włochy U17 wywalczyły awans na tegorocznego EURO (m.in. wyrzucając równieśników z Portugalii), chwilę później to samo zrobiła kadra U19, a potem U21 pokonała w eliminacjach na wyjeździe Szwecję 4-0. Ja mam ten fetysz, że oglądam sporo włoskich młodzieżówek i widze wielu piłkarzy, którzy na tle równieśników wyglądają świetnie, a później gniją w Primaverach albo są wypożyczani po 3, max 2 ligach, a świat o nich zapomina. Przeskok nie jest łatwy - ok, ale włoskie kluby też wybitnie nie chcą w tym pomagać*. Wczoraj we wspomnianej kadrze U19 w pierwszej drużynie było aż 5 chłopaków, którzy grają już poza krajem (nie pamiętaj takiej sytuacji), a Reggiani czy Inacio zaliczyli już debiuty w pierwszej drużynie BVB. Luca przyszedł z Sassuolo, już widzę tę alternatywną, włoską ścieżkę rozwoju - Primavera do 20 roku życia, następnie wypożyczenie do Serie B, gdzie jeżeli dobrze by trafił to by grał, a jeżeli źle to talent nie pomoże - ławka, bo jesteś młody, niedoświadczony. Oczywiście istnieje też możliwość, że jego talent dostrzełby jakiś Juventus, kupił, rok potrzymał w Primaverze, 2 kolejne w Juventusie U23 w Serie C by ostatecznie kartę włączyć w jakiś transfer wewnątrzligowy. A może jestem rozgoryczony? Niektórzy potrafią się obronić - np. Leoni rok temu.

*3 lata temu Włosi wygrali EURO U19, najlepszy piłkarz turnieju Luis Hasa wraca do Turynu i cały kolejny sezon spędza w 3 lidze, raz w meczu pierwszej drużyny rozgrzewał się do wejścia, ale minut nie dostał. W następnym sezonie przenosi się do Lecce (jak dla mnie najbardziej obrzydliwy klub w lidze, pełen marnej jakości zagranicznych graczy i życzę rychłego spadku do Serie B - a szkoda, bo fajne miasto) i co? I chłopak przez pół roku dostaje 10 minut w Pucharze Włoch z Sassuolo, w lidze ani razu nie podnosi się w ławki, mimo, że skład jest pełen słabych graczy. Przypomnę, że prezes tego klubu tłumaczy się, że nie sprowadza Włochów, bo go na nich nie stać, ale gdy pojawił się jakiś to gnił na ławce, bo to wypożyczony Włoch, a tutaj nam agenci nawpychali zagranicznych nołnejmów, którymi trzeba obracać na rynku. Następnie przenosiny do Neapolu i znowu ławka. W obecnym sezonie wypożyczony do Serie B, gdzie jest jedną z rewelacji ligi, jest dobrze wyszkolony technicznie, ma wizję i w przyszłym sezonie pewnie zobaczymy go Serie A. Od jakiegoś czasu pomijany przy okazji powołań do kadry U21 czego nie mogłem zrozumieć. Chłopak właśnie powiedział basta. Otworzył się na kraj swoich rodziców i ma zostać powołany do kadry Albanii w następnym oknie reprezentacyjnym...

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 614
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 01 kwie 2026, 10:27

Już abstrahując od innych włoskich trudnych spraw - ktokolwiek nie będzie następcą Gattuso, będzie musiał mierzyć się z problemem bogactwa dwóch półlewych stoperów dalej, bo chłopaki jeszcze pograją.
To jest trochę podobny przypadek do duetu Gerrard-Lampard w kadrze Anglii.

Swoją drogą - całe eliminacje spodziewałem się, że jeśli ktoś coś odwali, to jednak elektryczny Mancini.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 01 kwie 2026, 11:11

fekalia pisze:
23 mar 2026, 11:21
Nowe koszulki:
Away kit na mundial...nie zestarzalo sie to najlepiej :P

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3284

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 kwie 2026, 15:25

@Magnum prosze mi wyjasnic dlaczego bramka dla BiH nie zostala anulowana.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 01 kwie 2026, 15:29

Wygląda na to że piłka uderza centralnie w granicę tego co uznajemy za rękę a co nie. Nie mamy centymetrów żeby zadecydować, a skoro sytuacja niejasna to nie zmieniamy decyzji na boisku.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 kwie 2026, 15:40

Nie podoba mi sie ta odpowiedz.
Mafia i na pewno nie wloska.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 801

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 01 kwie 2026, 15:42

Biceps to nie ręka? Myślałem że ręka w piłce nożnej jest liczona od barku w dół

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3910

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 01 kwie 2026, 15:48

Po tak nędznym meczu nie ma co rozkminiać. Bez kardynalnego błędu Vasilja i kunsztu Keana, nie byłoby nawet dogrywki.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 kwie 2026, 15:53

matt_ pisze:
01 kwie 2026, 15:48
kunsztu Keana
Kean kolo 60 minuty mial sytuacje sam na sam i wydupczyl pilke nad bramke. Ma 6 bramek w ostatnich 5 meczach o stawke w reprezentacji ale ta konkretna jego pomylka slono kosztowala.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3910

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 01 kwie 2026, 16:08

@Chlopaczek biegł z zawodnikiem na plecach i trochę do bramki miał, to nie była setka w klasycznym rozumieniu tego słowa.

Za to przy akcji bramkowej zachował się tak jak powinien. Znalazł się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie, uderzył czysto, z pierwszej piłki i bramkarz St. Pauli nie miał szans.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 kwie 2026, 16:24

matt_ pisze:
01 kwie 2026, 16:08
@Chlopaczek biegł z zawodnikiem na plecach i trochę do bramki miał, to nie była setka w klasycznym rozumieniu tego słowa.
No dla mnie to jest swietna sytuacja do zdobycia bramki.
Obrazek
To co opisujesz to sa detale i klasowy zawodnik musi sobie z nimi radzic bo setka nie jest tylko wtedy kiedy stoisz w polu karnym na wprost bramki i w promieniu 5 metrow nie ma nikogo. Jezeli takie cos sie zdarzy to najpewniej grasz na podworku i za darmo a nie jestes zawodowym pilkarzem ktory dostaje grube siano za to ze trafi w ten duzy prostokat.

Ale oczywiscie zeby nie bylo ze odpadniecie Wlochow to wina Moise. Tutaj na pierwszy plan wysuwa sie zdecydowanie Bastoni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”