Prison Break

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Prison Break

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 18 maja 2006, 14:41

Obrazek
Serial opowiada historię Michael'a Scofield'a - brata Lincolna Burrows'a oskarżonego o zabójstwo brata wiceprezydenta i skazanego na karę śmierci. Scolfield przekonany o niewinności brata - pomimo jednoznacznych dowodów wskazujących na Burrows's postanawia uwolnić go.
Poprzednio oglądałem Losta, ale w drugim sezonie siadła atmosfera tajemnicy, postawiono na akcję, która też siadła i klimat już nie był jak dawniej. Nie spodobało mi się też robienie z serialu tasiemca... Na szczęście Prison Break nie udaje tego czym nie jest, twórcy nie ukrywają, że chodzi wyłącznie o akcję. Nie ma też sztucznego przedłużania wątków; cała historia zakończy się po jednym sezonie, a każdy odcinek to element misternej układanki. Zazwyczaj patrzę podejrzliwie, bo ciężko wtedy o uczucie realizmu i po pewnym czasie absurd goni "szczęśliwy zbieg okoliczności". Tutaj łaskawie przymykam oko i choć parę rzeczy mnie irytuje, to podzielę się nimi jak zacznie się jakaś dyskusja, bo nie chcę by ktoś oglądał z moimi sugestiami...

Nagrody:
2006: (nominacja) Złoty Glob najlepszy serial dramatyczny
2006: Wentworth Miller (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w serialu dramatycznym
2006: Wentworth Miller (nominacja) Saturn najlepszy aktor w serialu lub filmie telewizyjnym
2006: (nominacja) Saturn najlepszy serial dramatyczny
2006: Nagroda Publiczności najlepszy serial dramatyczny

Polecam gorąco no i podziękowania dla forum Wisły, bo bym nawet o tym nie słyszał 8).

Pilot (wersje avi, każdy odcinek po 350 MB):
Odcinek 1
Odcinek 1 - napisy
Odcinek 2
Odcinek 2 - napisy
Jesli będzie jakieś zainteresowanie, to mam jeszcze jakieś trzy, będę mógł dodać ;).
Ostatnio zmieniony 18 maja 2006, 15:43 przez petru, łącznie zmieniany 1 raz.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 18 maja 2006, 14:59

piwus pisze: Poprzednio oglądałem Losta, ale w drugim sezonie siadła atmosfera tajemnicy, postawiono na akcję, która też siadła i klimat już nie był jak dawniej. Nie spodobało mi się też robienie z serialu tasiemca... Na szczęście Prison Break nie udaje tego czym nie jest, twórcy nie ukrywają, że chodzi wyłącznie o akcję. Nie ma też sztucznego przedłużania wątków; cała historia zakończy się po jednym sezonie, a każdy odcinek to element misternej układanki. Zazwyczaj patrzę podejrzliwie, bo ciężko wtedy o uczucie realizmu i po pewnym czasie absurd goni "szczęśliwy zbieg okoliczności". Tutaj łaskawie przymykam oko i choć parę rzeczy mnie irytuje, to podzielę się nimi jak zacznie się jakaś dyskusja, bo nie chcę by ktoś oglądał z moimi sugestiami...

Mi sie wlasnie wydaje ze za duzo tej akcji w tym serialu. Akcja jest glownie tworzona poprzez, nie doskonalosc planu ucieczki bohatera, troche sztucznie to wyszlo. Jestem po 22 odcinku. Wie ktos ile odcinkow bedzie mial pierwszy sezon?

piwus pisze:cała historia zakończy się po jednym sezonie,

Ja czytalem ze bedzie 2 sezon, opowiada losy bohaterow po ucieczce.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 18 maja 2006, 15:05

Lakier pisze:Jestem po 22 odcinku.
No to według moich wiadomości skończyłeś pierwszy sezon . Ja jestem po piątym odcinku :lol:. Trzeba było pisać ;).
Lakier pisze:Ja czytalem ze bedzie 2 sezon,
Ale o czym innym ;). W Loście by przez 4 sezony z tego więzienia uciekali, a główni bohaterowie zmieniliby się przez ten czas 5 razy.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 18 maja 2006, 15:18

piwus pisze:Ale o czym innym Wink. W Loście by przez 4 sezony z tego więzienia uciekali, a główni bohaterowie zmieniliby się przez ten czas 5 razy.

No dobra, zobaczysz pozniej jak bedzie fajnie w prison break :wink:

To jest bardzo dobry serial, ale pozniej sie troche rozciaga...

Co do Lost'u to mi jednak bardziej przypadl do gustu, moze dlatego ze w pierwszym sezonie ogladalem tylko pare odcinkow i nie mialem takich wielkich oczekiwan co do 2 sezonu?

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 18 maja 2006, 15:19

No ja właśnie miałem zacząć ściąganie tego serialu... Tylko zastanawiam się nad jednym, nie oglądałem LOST i teraz nie wiem, który sezon bardziej się opłaca ściągać, Prison Break, LOST, a może polecacie jakiś inny serial?? :wink:

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 18 maja 2006, 16:09

Riddick pisze:No ja właśnie miałem zacząć ściąganie tego serialu... Tylko zastanawiam się nad jednym, nie oglądałem LOST i teraz nie wiem, który sezon bardziej się opłaca ściągać, Prison Break, LOST, a może polecacie jakiś inny serial?? :wink:
Lubisz akcje i ukladanki to sciagaj Prison. Lubisz tajemniczosc, przygode i ukladanki to Lost. Najlepiej to sciagaj Sobie to i to.

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 18 maja 2006, 16:37

Tylko zastanawiam się nad jednym, nie oglądałem LOST i teraz nie wiem, który sezon bardziej się opłaca ściągać, Prison Break, LOST..?
Ja sie przyznaje z reka na sercu ze nigdy nie slyszalem o serialu "Prison Break", ale widze ze jest dobry i napewno oplaca sie ogladac.
Jesli ktos sie mnie teraz zapytal jaki jest serial ktory naprawde watro obejrzec to powiedzialby ze "LOST". IMO jest to najlepszy serial wrzechczasów. To jest moja opinia i wiem ze wielu sie ze mna nie zgodzi, ale wiem tez, ze miliony ludzi na calym swiecie, ktorzy ogladaja "LOST" zgodza sie za mnia. Tak wiec, jesli komus zalezy obejrzec jakis dobry serial i nie ogladal jeszcze "LOST" to niech go obejrzy na pierwszym miejscu i napwno nie pozaluje.
piwus pisze:Nie spodobało mi się też robienie z serialu tasiemca
Mi tez to sie nie podoba. Ah, do czego sa zdolne pieniadze? :roll: Serial zgarnol tyle kasy na calym swiecie i dalej zgarnia, wiec im wiecej odcinków tym wiecej kasy dla producentów. Mimo wszystko jest to kolejny argument zeby obejrzec serial.
Jak skonczy sie drogi sezon "LOST" to zaczne ogladac "Prison Break". :)

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 18 maja 2006, 16:53

hmm jak dla mnie to lepiej sciagnac prison i go ogladajac sciagac Lost... Swietne zakonczenie sezonu prison, na pewno bedzie 2 sezon... Podobno gdzies tak bylo napisane ze bedzie teraz sezon o losach uciekinierow... zobaczymy ;) Swietny serial nakrecilem na niego wielu moich znajomych... ;) i to nie tylko w moim wieku ale i starszych ... :)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 18 maja 2006, 20:01

Ja już mam problem. Miałby ktoś link do 6 epizodu? Bo moje źródło wygasło, a na dysku mam wersję, gdzie jest niesprawne 10 min ;). Byłbym zobowiązany.

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 18 maja 2006, 20:14

piwus jeśli umiesz ściągać p2m to tu masz adres strony gdzie znajdziesz cały sezon (a jak nie umiesz to bardzo szybko się nauczysz, tam masz zrobione bardzo dokładne FAQ), zarówno Prison Break, Lost, Lost 2 i wiele innych... wystarczy zarejestrować się na forum i ściągasz po max łączu co tylko ci się zachce...

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 18 maja 2006, 20:16

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 21 maja 2006, 18:37

Wlasnie sciaglem i obejrzalem pierwszy oscinek, zeby zobaczyc czy oplaca sie ogladac i spodobalo mi sie. :P
Myslalem ze film bedzie troche inny, bardziej psychologiczny, a okazalo sie ze to jest bardzo dobry serial. Pozatym lubie filmy w ktorych akcja toczy sie w wiezieniu.
No to mam nastepny serial do ogladania :P

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 23 maja 2006, 15:40

Jestem po 11 odcinku. Na ten miesiac to raczej dla mnie koniec ogladania, bo mam Neostrade, a jak wiadomo jej limity to fajna sprawa. A sam serial bardzo mi sie podoba. Naprawde, caly czas cos sie dzieje. Jakbys mogl piwus napisac co Cie w tym serialu irytuje(ewentualnie podeslac na PW) to bylbym wdzieczny :)

A serial polecam, polecam. Niestety nie leci w polskiej TVP i nie ma tylu zwolennikow co LOST, wiec nie ma tu za duzo osob do porozmawiania.

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 24 maja 2006, 8:27

Ja już jestem po 17. odcinku, kolejne dwa są w drodze a jutro wielki finał na wieczór.... Serial bardzo dobry, tak jakoś po pierwszych 10 odcinkach troche się zmienia, bardziej są pokazywane problemy emocjonalne bohaterów, akcja troche spada, ale to praktycznie nie ma znaczenia, gdyż w tym czasie zdążyło już się polubić tych bohaterów i ogląda się to bardzo przyjemnie...

Co do irytacji. Irytujące jest to, że zawsze pojawiają się jakieś poważne problemy i nagle okazuje się że w bardzo błachy sposób można je rozwiązać, albo poprostu decyduje o tym szczęście...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 24 maja 2006, 13:10

Jestem po 7 odcinku, więc w tyle za wszystkimi :P.

Nie podoba mi się watek śledczy Weroniki i obyczajowy z synem Lincolna. Nie wiem czy wprowadzili to, by widz mógł ochłonąć, ale jeśli tak, to ja nie potrzebuje. No i poszli na łatwiznę z Abruzzim, który zaskakująco łatwo się dostował do planów Scofielda. jak na tak silną osobowość, było to dość dziwne i myślę, że można to było rozwiązać w ciekawszy sposób.

Poza tym niezłe jaja, prawo Hooka brałem na mechanice budowli, zostaje mi jeszcze tylko zaprojektować jakieś więzienie, napaść na bank i już mam zapewnioną rozrywkę :lol:.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”