Poprzednio oglądałem Losta, ale w drugim sezonie siadła atmosfera tajemnicy, postawiono na akcję, która też siadła i klimat już nie był jak dawniej. Nie spodobało mi się też robienie z serialu tasiemca... Na szczęście Prison Break nie udaje tego czym nie jest, twórcy nie ukrywają, że chodzi wyłącznie o akcję. Nie ma też sztucznego przedłużania wątków; cała historia zakończy się po jednym sezonie, a każdy odcinek to element misternej układanki. Zazwyczaj patrzę podejrzliwie, bo ciężko wtedy o uczucie realizmu i po pewnym czasie absurd goni "szczęśliwy zbieg okoliczności". Tutaj łaskawie przymykam oko i choć parę rzeczy mnie irytuje, to podzielę się nimi jak zacznie się jakaś dyskusja, bo nie chcę by ktoś oglądał z moimi sugestiami...Serial opowiada historię Michael'a Scofield'a - brata Lincolna Burrows'a oskarżonego o zabójstwo brata wiceprezydenta i skazanego na karę śmierci. Scolfield przekonany o niewinności brata - pomimo jednoznacznych dowodów wskazujących na Burrows's postanawia uwolnić go.
Nagrody:
2006: (nominacja) Złoty Glob najlepszy serial dramatyczny
2006: Wentworth Miller (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w serialu dramatycznym
2006: Wentworth Miller (nominacja) Saturn najlepszy aktor w serialu lub filmie telewizyjnym
2006: (nominacja) Saturn najlepszy serial dramatyczny
2006: Nagroda Publiczności najlepszy serial dramatyczny
Polecam gorąco no i podziękowania dla forum Wisły, bo bym nawet o tym nie słyszał
Pilot (wersje avi, każdy odcinek po 350 MB):
Odcinek 1
Odcinek 1 - napisy
Odcinek 2
Odcinek 2 - napisy
Jesli będzie jakieś zainteresowanie, to mam jeszcze jakieś trzy, będę mógł dodać