Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 13

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1764
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 07 kwie 2026, 11:41

Dodałem opcje automatycznej zamiany linku gry lichess na widoczną partię. Czyli np po wklejeniu

Kod: Zaznacz cały

https://lichess.org/XwinfT2m
Wyświetli się to:

Na razie nie działa dla chess.com, bo oni mają inny system do 'osadzania' - jeśli dobrze ogarnąłem, to link generuje się dopiero w momencie pierwszej próby udostępnienia danej partii i jego id jest inny niż id partii.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 kwie 2026, 18:26

Ok. Losowanie przeprowadzane. W jego wyniku Samuraj wpadł na Cementa a gumi2006 na Matesa. Graczami "lekko rozstawionymi" w swoich parach są Samuraj i gumi bo obaj mieli lepszy bilans w fazie grupowej niż ich półfinałowy rywal. No ale zawsze lepiej myślę sprawy wizualizować, tak więc:

Półfinał nr 1:

SAMURAJ
CEMENT

Samuraj - Cement

Cement - Samuraj

+ ewentualnie dalej:

Samuraj - Cement

Cement - Samuraj

Samuraj - Cement

Cement - Samuraj

itd....

Półfinał nr 2:

GUMI2006
MATES

gumi2006 - Mates

Mates - gumi2006

+ ewentualnie dalej:

gumi2006 - Mates

Mates - gumi2006

gumi2006 - Mates

Mates - gumi2006

itd....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Lekko rozstawieni" czyli Samuraj i gumi mają niecałych 54 godziny czyli do północy z czwartku na piątek czas na to by ewentualnie mnie poinformować że chcą pierwszą partię z rozpiski grać czarnymi zamiast białymi. Podejrzewam że pewnie pozostaną przy białych no ale jakby co to prawo to w takim czasie mają.

Tak więc każdy już wie z kim gra w półfinałach rozgrywanych do 2 wygranych. Każdy zna myślę dokładnie zasady które na wszelki wypadek objaśniłem wczoraj czy w zasadzie odświeżyłem po roku.

Tak więc możecie się już umawiać i grać. Pamiętajcie by pilnować tego w jakich kolorach gracie pierwszą partię czyli tą która na rozpisce jest bezpośrednio pod niebieskimi znacznikami waszych nicków. No a potem każda kolejna partia jest zawsze na odwrót do poprzedniej więc to już potem łatwo pilnować :wink:

Macie też prawo rozgrywać na raty bo np nie wiem, dajmy na to rozegraliście 4 partie po których wciąż jest 1:1 bo padły np dwa remisy a nie macie już tego dnia czasu kontynuować no to wtedy wklejacie nam na forum to co jest rozegrane do tej pory i informujecie że będziecie kontynuować w inny dzień. Warunek taki by jednorazowo jak już się raz umówicie przy jednym stole na granie to minimum dwie partie zagrać za takim jednym razem.

A @czubatka brawa za to co zrobiłeś :) Chociaż oczywiście wejście w link też nigdy nie było przesadnie uciążliwe, hihi :wink: No ale to super że działasz technicznie w taki sposób. Może to zmobilizuje naszych czterech największych by grać decydujące boje na lichess zamiast na chess.com? To już tylko tak żartobliwie zaznaczam bo oczywiście jak zawsze jest dowolność.

I na sam koniec jakiś termin? Na początek jakiś wstępny lajtowy: Spróbujecie półfinały rozegrać do końca niedzieli 19 kwietnia? Albo przynajmniej zacząć tam gdzie nie będzie się dało sprawy wyjaśnić za jednym zamachem?

Powodzenia wszystkim!!

@Cement @Mates @gumi2006 @Samuraj

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 kwie 2026, 0:18

Jeszcze dwa ogłoszenia parafialne tak dla czystej formalności:

1) Żaden z "lekko rozstawionych" czyli ani Samuraj ani gumi nie skorzystali z prawa do odwrócenia kolorków na rozpisce bo żaden z nich nie wysłał mi takiej informacji do północy z czwartku na piątek. Oczywiście zaskoczony nie jestem. Było raczej do przewidzenia że rzeczywiście obaj będą chcieli tymi białymi właśnie rywalizacje w swoich parach napoczynać :wink:

2) Chcę też was poinformować o tym co będzie decydowało o "lekkim rozstawieniu" w finale. Oczywiście póki co mamy półfinały więc nie chce jeszcze przesadnie wybiegać myślami do finału, no ale należy się wam już teraz wiedza o tym kryterium. Otóż zdecydowałem że w tej edycji kryterium będzie identyczne jak w półfinałach. Gdy już będziemy znać graczy którzy wyszli zwycięsko zarówno z pierwszego jak i z drugiego półfinału to ja po prostu jedynie porównam u obu finalistów ich bilans z fazy grupowej i ten który miał lepszy ten będzie "lekko rozstawionym" w finale.

Rok temu przesadnie kombinowałem, doliczałem do bilansu półfinały tworząc jakieś skomplikowane wzory itp. Zdecydowałem że w tym roku nie ma sensu aż tak cudować. Kryterium więc to samo co w półfinałach. W ten sposób oddajemy hołd fazie grupowej która zachowuje pewien impact na rozgrywki aż do samego końca. Tak jak np w NBA sezon zasadniczy rzutuje na to który klub ma przewagę parkietu w poszczególnych rundach playoffs.

To tyle ogłoszeń parafialnych :wink:

@Samuraj @Cement @gumi2006 @Mates

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 22 kwie 2026, 15:32

Pierwszy mecz półfinałowy za nami. Wklejam partie według kolejności ich rozegrania:

https://www.chess.com/analysis/game/liv ... ?flip=true

https://www.chess.com/analysis/game/liv ... 0/analysis

https://www.chess.com/analysis/game/liv ... ?flip=true

https://www.chess.com/analysis/game/liv ... 8/analysis

Duża doza szczęścia z mojej strony. W zasadzie gumi osiągał przewagę w każdej partii, więc jakoś z gry nie jestem specjalnie zadowolony. Ostatecznie wynik 2-1 na moją korzyć, patrząc po przebiegach partii, należy chyba rozpatrywać w kategoriach niespodzianki.

@gumi2006 dzięki za grę ! Czekam na drugiego finalistę :P

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 211

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 22 kwie 2026, 16:45

No, ja czekam na @Cement. Mieliśmy zagrać w niedzielę, ale coś nie pykło. Ja ogólnie jestem do dyspozycji cały czas więc tu nas kwestia kiedy Cement ten czas znajdzie. Aczkolwiek to on jest faworyzowany w tym pojedynku więc finał może być powtórką z fazy grupowej ;)

Awatar użytkownika
gumi2006
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 26

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 22 kwie 2026, 17:12

Gratulację dla przeciwnika!

Potrafił wykorzystać nadarzajace się okazje. Ja na usprawiedliwienie powiem tylko, że gram niemal 99% partii w tempie Bulletowym, ewentualnie 3+0 dlatego trochę za bardzo ulegam intuicji zamiast kalkulować czy liczyć warianty w odsłonie 10+2. @Mates mnie wydusił czasowo :P Idealnym przykładem trzecia partia i podstawienie mata w lepszej pozycji. No ale żeby nie było szachownica dla Nas obu była taka sama, więc mój rywal słusznie melduję się w finale! Good Luck!

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 kwie 2026, 17:29

Excellent!!! Posuwamy się do przodu.

Cóż za rywalizacja!!! Napisać WOW to nic nie napisać. Dramaturgia klasy premium. Gdybym to śledził live jak się odbywało to bym po dwóch pierwszych partiach myślał że gumi chyba jakoś dopnie swego bo w pierwszej partii remis był dla niego trochę jak porażka biorąc pod uwagę że miał przewagę a drugą przecież wygrał i objął jednak to prowadzenie 1:0.

No bez wątpienia to jak Mates uderzył tym matem w trzeciej partii było po pierwsze na pewno efektowne, po drugie mogło przesunąć też na jego stronę przewagę psychologiczną. No i przy stanie 1:1 grali czwartą partię już obaj na ostrzu noża. Brawa dla obu graczy za pojedynek godny półfinału Mistrzostw. No ale to może po kolei:
-------------------------------------------------------------------------------

Zacznijmy od pokonanego. GUMI, bardzo Ci dziękuję za udział w tegorocznych mistrzostwach. I tak myślę że w tym roku ciut odkułeś bo rok temu nie było Cię w Final Four a w tym roku się tam zameldowałeś :wink: Ocierając się zresztą poważnie o wielki finał bo po przebiegu tej rywalizacji nie można tego inaczej nazwać niż otarciem się o finał. Stały bywalec, wartość mega dodana, mam nadzieję że do usłyszenia na przełomie grudnia/stycznia przy kolejnych zapisach :wink:

Mates a Tobie naturalnie gratuluję awansu do wielkiego finału. Biorąc pod uwagę Twoją drogę w tym sezonie to aż chce się żartobliwie zapytać o lata poprzednie. Gdzie Ty byłeś gdy Ciebie nie było?? Tego nie wiem, ale najważniejsze że trafiłeś w końcu pod właściwy adres :)

Zatem już wiemy że zostają nam dwie opcje na finał. Albo to faktycznie będzie powtórka z fazy grupowej jeżeli to Cement stanie naprzeciwko Ciebie, nomen omen było by tak wówczas drugi sezon z rzędu bo rok temu mieliśmy właśnie w finale powtórkę z fazy grupowej, partycypował w niej zresztą Cement, tyle że z DDK. No chyba że kolega Samuraj ma w zanadrzu swoje wschodnie techniki którymi nie dopuści do powtórki z fazy grupowej w finale :wink:

@Mates @gumi2006 @Samuraj @Cement

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2617
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 23 kwie 2026, 21:53

Wygrałem półfinał z Samurajem. W pierwszej partii zadecydowały widełki wieżą na króla i hetmana (choć wcześniej przeoczyłem możliwość bicia wieży, a stockfish pokazuje, że po moim biciu na d2 w 20. ruchu białe zyskują wyraźną przewagę pozycyjną), w drugiej udało mi się zaatakować na skrzydle królewskim i zdobyć figurę. Dzięki za grę @Samuraj!

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 211

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 23 kwie 2026, 22:00

W pierwszej partii jeszcze jakoś to wyglądało wyrównanie, ale doszła lekka presja czasu i się zesrałem.
W drugiej partii wyszedł mój problem gry czarnymi, tak naprawdę otwarcie wszystko rozstrzygnęło i desperacko próbowałem wyjść z kiepskiej sytuacji aż stwierdziłem, że nie ma to sensu.

Trochę też wyszedł brak ogarnia, nie gram w szachy poza partiami na tym turnieju i przeżyłem takie dejavu z partii przeciwko DDK w półfinale zeszłorocznego turnieju. Po prostu obsrywam się w trakcie partii i powinienem zdecydowanie więcej grać, tyle, że mi się nie chce ;)

Gratulacje @Cement i powodzenia w finale.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 23 kwie 2026, 22:19

Jak na wielkich turniejach piłkarskich. Drugi półfinał dzień po pierwszym :wink:

Samuraj, wielkie dzięki za to że się zgłosiłeś do kolejnej edycji. Wyszło tak trochę że miałeś z deczka przerwy między swoimi partiami grupowymi które rozegrałeś mega szybko w styczniu a batalią półfinałową. Możesz więc wyciągnąć z tego wniosek że aż tak czasochłonna zabawa na przestrzeni tych miesięcy dla Ciebie nie była. Tym bardziej doceniam to że zawsze byłeś gotów na grę bez przeciągania terminów. Szacun + jak zawsze wnosisz bardzo przyzwoity poziom :)

Dzięki jeszcze raz za udział!!!

Cement w Tobie naturalnie gratuluję awansu do finału!!!

Max do pół godziny oficjalnie otworzę i rozpiszę rywalizację finałową.

@Cement @Samuraj

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 23 kwie 2026, 22:45

Zatem rozpoczynamy trzecią i ostatnią już w tegorocznych mistrzostwach rywalizację do 2 wygranych w playoffs. Tym razem naturalnie finałową.

Czyli rzeczywiście mamy znów w finale powtórkę z fazy grupowej. Podobnie zresztą było rok temu. No ale skupmy się na finałach 2026. Pozostaje jeszcze kwestia kto z dwójki Cement/Mates będzie lekko rozstawionym? Oczywiście Mates. Tam ileś dni temu pisałem że w tym sezonie do końca hołdujemy fazie grupowej więc jedyne kryterium to porównanie bilansu obu finalistów z fazy grupowej. To porównanie w tym wypadku tym bardziej wypada dobitnie że przecież grali w tej samej grupie w której pierwszy był właśnie Mates. Tak więc naturalnie to on jest lekko rozstawionym i w rozpisce nadaje mu kolor białych szachów na pierwszą partię. Jako lekko rozstawiony ma prawo poprosić mnie o zamianę kolorków. Zapewne tego nie zrobi, ale gdyby jednak chciał to ma takie prawo do północy z soboty na niedzielę.

FINAŁ:

MATES
CEMENT

Mates - Cement

Cement - Mates

+ ewentualnie dalej:

Mates - Cement

Cement - Mates

Mates - Cement

Cement - Mates

itd....

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zatem otworzyłem finał sezonu. Z tej okazji w mentionach poza samymi zainteresowanymi wymienię również wszystkich pozostałych którzy na początku stycznia rozpoczęli tą całą journey + paru nie grających obserwatorów o których wiem. Jeżeli pominąłem jakichś innych obserwatorów to z góry przepraszam, ale na pewno jeżeli takowi są to bez trudu do tego posta dotrą :wink:

No ciekawe kto zostanie Mistrzem Forum?

Termin? To może zróbmy tak. W ciągu paru najbliższych dni nie wyznaczę jeszcze żadnego terminu. Tak sobie teraz pomyślałem że jak wyznaczę jakiś w miarę okazały to być może lekko zdemobilizuje chłopaków. A bez wyznaczenia terminu być może uznają że będą kuć żelazo ostatnich dni póki gorące i zaskoczą nas szybkim rozstrzygnięciem sprawy. Natomiast jeżeli do końca tygodnia jednak tego nie uczynią no to w niedzielę pod wieczór już pozwolę sobie jakiś termin wyznaczyć.

Powodzenia wam obu!!!! :)

@Mates @Cement @gumi2006 @Samuraj @venomik @czubatka @FILIPPO828 @futbolowa @Mr.Chris @Eyesmon @yedraz @DDK

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2147

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 kwie 2026, 1:53

Domagam się opcji oglądania i kibicowania ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 kwie 2026, 23:03

Ogłoszenia parafialne:

1) Zgodnie z przewidywaniami Mates nie skorzystał z prawa do zamiany kolorków(czas na to miał do północy z soboty na niedzielę), tak więc już ostateczne i potwierdzone jest to że w pierwszej partii finałów zagra białymi.

2) Zapowiadałem w czwartkowym poście również to że wyznaczę jakiś pierwszy oficjalny termin na rozegranie finałów jeżeli do niedzielnego wieczora Mates i Cement nie zaskoczą nas nadspodziewanie szybkim rozegraniem sprawy :wink:

Zatem proponuję termin dwóch tygodni czyli do niedzieli 10 maja (włącznie).

Czyli nasi finaliści dopiero ewentualnie w poniedziałek 11.05 mogą się spodziewać wiadomości na priv ode mnie z dopytaniem o sytuację jeżeli się faktycznie nie wyrobią. Po cichu liczę na to że te privy wtedy nie będą musiały być wysyłane :mrgreen:

@Mates @Cement

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 maja 2026, 21:19

No to szanowna ekipo (czy to grająca czy obserwująca) czas odświeżyć nieco temat. Minął pierwszy taki oficjalnie wyznaczony termin na rozegranie finałów który był wyznaczony do 10 maja włącznie więc zgodnie z zapowiedzią z poprzedniego posta dziś wysłałem zarówno do Matesa jak i Cementa wiadomość na priv jak tam sytuacja, czy mają jakiś termin ustalony czy są w kontakcie itp.

Jak będę miał od któregoś z nich odpowiedź z jakąś datą choćby prawdopodobną to podzielę się tym tutaj. Oczywiście nie dzieje się nic strasznego. To raczej norma tutaj że terminy są przekraczane :mrgreen:

No może przyznam że gdy oba półfinały poszły na przestrzeni dwóch dni to gdzieś tam po cichu liczyłem że może Mates i Cement zechcą kuć żelazo póki gorące i zagrać też finały na w miarę aktualnym vibe ale też się jakoś przesadnie na to nie nastawiałem :mrgreen:

W każdym razie uznałem że dziś trzeba temat odświeżyć i czysto na wszelki wypadek chcę naszym obu szanownym finalistom przypomnieć o jeszcze jednej zasadzie która jest w przepisach przy grze do 2 wygranych a z której jeszcze do tej pory nikt nie skorzystał. Otóż jeżeli któryś z was się obawia że dany termin jest ryzykowny bo się martwi co się stanie jak po dwóch czy trzech partiach wciąż nie będzie rozstrzygnięcia a nie będzie mieć danego dnia czasu na granie dłużej to przypominam że zasady pozwalają też w takiej sytuacji przerwać rywalizację, wkleić nam na forum to co zostało rozegrane do tej pory wraz z aktualnym stanem rywalizacji i wiadomością że będziecie kontynuować w inny dzień. Warunkiem jest to żeby minimum dwie partie poszły przy jednym umówieniu się, chociaż jakby się zdarzyło że zagracie jedną i przerwiecie bo komuś coś mega ważnego wypadło to też was za to nie rozstrzelamy i pozwolimy wkleić tylko jedną ratę, jedną partię :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

To tak na wszelki wypadek przypominam bo już drugą z rzędu edycję gramy do 2 winów te decydujące boje i do tej pory nikt nie skorzystał z tego punktu regulaminu. Może nie będzie to konieczne ale dla porządku chciałem naszym finalistom o tym też przypomnieć.

No i przy okazji odświeżyć dziś temat.

@Mates @Cement @gumi2006 @Samuraj @venomik @czubatka @FILIPPO828 @futbolowa @Mr.Chris @yedraz @Eyesmon @DDK

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 maja 2026, 17:16

Podobno nasi finaliści są umówieni na dziś na 20-tą więc kto wie, może dziś poznamy Mistrza Forum 2026 albo chociaż rywalizacja zostanie napoczęta :wink:

Jako że obecna strona tematu ma 14 postów to akurat dam ten post teraz jako 15-ty by ewentualny wieczorny post z wynikami już otwierał nową stronę tematu :wink:

@gumi2006 @Samuraj @venomik @czubatka @FILIPPO828 @futbolowa @Mr.Chris @yedraz @Eyesmon @DDK @Cement @Mates

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”