Liga Mistrzów (zbiorczy) - Strona 1812

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki

Najlepszy zwycięzca LM w historii?

PSG 2025
2
11%
Real 2016/2017/2018
3
17%
Real 2014
0
Brak głosów
Bayern 2013
6
33%
Bayern 2020
1
6%
Barcelona 2009
0
Brak głosów
Barcelona 2011
0
Brak głosów
Barcelona 2015
2
11%
Juventus 1996
0
Brak głosów
Marsylia 1993
1
6%
Inny
3
17%
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6207
Kibicuję: 4rsenal

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 kwie 2026, 15:55

cloner pisze:
30 kwie 2026, 15:49
Powtórzę to co pisalem wczoraj wieczorem, ni [ch**] tam faulu nie było, wg mnie obrońca postawił nogę przed murzynem,
Obrazek

a jeśli nie lubisz stopklatek i wolisz dynamicznie, to zobacz tutaj:
https://streamin.link/v/d4a8ebc6
Magnum pisze:
30 kwie 2026, 15:50
cloner pisze:
Co najlepsze płaczą tylko fani Arsenalu, postronne osoby inaczej odbierają wczorajszą sytuację w polu karnym.
No to jest właśnie ciekawy przypadek tego, że poza tym forum, opinie o tym, że odwołanie karnego wywołała negatywną reakcję wśród znajomych mi kibiców Barcelony, Borussi oraz sędziów na forum sędziowskim, stąd miałem wrażenie, że jest zupełnie odwrotnie. Najwyraźniej na tym forum jest inaczej niż w innych miejscach. ;)
Na tym forum od kilku lat jest zwyczajny ból dupy o wszystko związane z Arsenalem. Gdyby tak sytuacja miała miejsce po przeciwnej stronie boiska, to dzisiaj mielibyśmy już nadrukowane 3 posty wpisów o tym że sędzia wydrukował na naszą korzyść i taka sytuacja to 100% karny.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1997
Kibicuję: Manchester United

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 kwie 2026, 15:59

Jak dla mnie faul w [ch**]. Co miał Eze zrobić? Zatrzymać czas, cofnąć ruch nogą i przełożyć ją nad nogą przeciwnika?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 kwie 2026, 16:00

Magnum pisze:
No to jest właśnie ciekawy przypadek tego, że poza tym forum, opinie o tym, że odwołanie karnego wywołała negatywną reakcję wśród znajomych mi kibiców
A to ciekawe, nie wypowiadam się nt. ligi mistrzów w innych miejsca niż nasze forum, jedyne spostrzeżenie to nasze dyskusje :P

Sickstick, widziałem sytuację w 45 powtórkach, nie widzę tu faulu.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6207
Kibicuję: 4rsenal

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 kwie 2026, 16:18

cloner pisze:
30 kwie 2026, 16:00
Tak wiem, napisałeś:
cloner pisze:
Powtórzę to co pisalem wczoraj wieczorem, ni [ch**] tam faulu nie było, wg mnie obrońca postawił nogę przed murzynem,
No więc wrzucam ci zdjęcie pokazujące że źle widziałeś - to jest stempel, wręcz nakładka.

Obrazek

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 kwie 2026, 16:22

Zdjęcie też widziałem, na żadnej powtórce natomiast takiego stempla nie da się zauwazyć. Z mojej strony tyle na temat tego nudnego meczu, antyfutbolu z dwóch stron, poziom fazy grupowej 5 lat temu.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 30 kwie 2026, 16:24

Chlopaczek pisze:
30 kwie 2026, 10:32
Jak zaczniemy jeszcze wprowadzac poziomy soczystosci fauli to w ogole jakies wzory matematyczne trzeba bedzie stosowac i sedziowie zaczna przy ekranie VAR cosinusy obliczac.
Trzeba oddać to w ręce AI, ta w sekundę obliczy czy jest karny, czy go nie ma. :ozob:
cloner pisze:
Już nie mówiąc o tym że nie każdy kontakt jest faulem, a mam wrażenie że ostatnio w polu karnym wystarczy kogoś dotknąć butem to od razu rywal zwija się z bólu 60 sekund. Dla mnie 90% bez faulu.
No przecież coś takiego miało miejsce na Mundialu w Katarze. Nasz obrońca dzióbnął w piętę Saudyjczyka i był karny, więc tu tym bardziej być powinien. :mrgreen:
cloner pisze:
Co najlepsze płaczą tylko fani Arsenalu, postronne osoby inaczej odbierają wczorajszą sytuację w polu karnym.
Ja akurat nie jestem jakimś wielkim fanem Arsenalu. :whistle:
Chociaż życzę im tego mistrzostwa w Anglii, bo czwarty raz być wicemistrzem, to już będzie ewenement.
cloner pisze:
30 kwie 2026, 16:00
Też to zagranie obejrzałem kilkanaście razy i dla mnie nie ma faulu, tu praktycznie nie ma ostrego (ani nawet słabego) kontaktu, tylko but Hancko spływa po bucie Eze, a ten się od razy wykłada...

I dobrze przed meczem pisaliśmy, że tu będzie 0-0, bo gdyby nie karne to żadnej bramki byśmy nie zobaczyli. :idea:
Ciekawe czy są takie zakłady u buka, że w danym meczu padną bramki z akcji?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 30 kwie 2026, 16:36

W TVP rewanż wczorajszego meczu :suicide:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 kwie 2026, 16:40

Kibice Serie A powinni się cieszyć. ;)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 30 kwie 2026, 16:47

yedraz pisze:
30 kwie 2026, 16:24
Trzeba oddać to w ręce AI, ta w sekundę obliczy czy jest karny, czy go nie ma.
Jestem za. Moze taki sedzia AI nie podejmie prawidlowej decyzji czyli bedzie zupelnie jak w przypadku ludzkich arbitrow ale po meczu przynajmniej wyda komunikat "Przepraszam pomylilem sie sprobujmy jeszcze raz".

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2402
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 kwie 2026, 16:50

Magnum pisze:
cloner pisze:
No to jest właśnie ciekawy przypadek tego, że poza tym forum, opinie o tym, że odwołanie karnego wywołała negatywną reakcję wśród znajomych mi kibiców Barcelony, Borussi oraz sędziów na forum sędziowskim, stąd miałem wrażenie, że jest zupełnie odwrotnie. Najwyraźniej na tym forum jest inaczej niż w innych miejscach. ;)
A rozmawiałeś z nimi na zasadzie "ej, ziomek dałbyś tutaj karnego", czy "ej, ziomek czy VAR może to uznać za rażący błąd według swojego protokołu"? Bo to nie jest ta sama dyskusja. A przeciętnego postronnego kibica bardziej jednak intetesuje to pierwsze.

A jak już sobie wklejamy powtóreczki to też sobie wkleję:

I po tym podtrzymuję, że
cloner pisze:
ni [ch**] tam faulu nie było

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 kwie 2026, 16:57

Kluchman pisze:
30 kwie 2026, 16:50
A rozmawiałeś z nimi na zasadzie "ej, ziomek dałbyś tutaj karnego", czy "ej, ziomek czy VAR może to uznać za rażący błąd według swojego protokołu"? Bo to nie jest ta sama dyskusja. A przeciętnego postronnego kibica bardziej jednak intetesuje to pierwsze.
Ja z nimi nie rozmawiałem, biorę dyskusję z Discordów + z forum sędziowskiego, skąd zacytowałem posta.

Podtrzymuję to co wyżej. W Premier League na pewno tutaj VAR by nie interweniował niezależnie od decyzji - gdyż sytuacja nie jest ewidentna, jest absolutnie kontakt na stopie, sędzia go widzi, gwiżdże i uznaje, że jest faul. Na podstawie protokołu C&O w Premier League nie ma opcji tu interweniować bo to się wydarzyło. W UEFA chcą zmieniać żeby była "preferowana decyzja". Preferowana decyzja tutaj to brak karnego - OK, bo kontakt jest minimalny, Eze daje dużo od siebie. Ale Rosetti ostatnio już mowił, że jest za dużo interwencji i trzeba to zmienić, czyli za rok dokładnie takie samo coś nie będzie zmienione, bo zmieniła się filozofia VAR-u? ;) Nie zmieniły się przepisy, tylko po prostu UEFA postanawia podchodzić do interwencji VARu inaczej niż przez ostatnie sezony.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 kwie 2026, 17:02

Ale Ty znowu o protokole VAR i jakichś tam dyskusjach o VAR. A ja nie o to Cię pytałem. Spójrz na tę powtórkę co wkleiłem i napisz: musisz zdecydować czy dałbyś tu karnego, dałbyś?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 kwie 2026, 17:12

Odpowiedziałem wyżej:
Magnum pisze:
30 kwie 2026, 16:57
Preferowana decyzja tutaj to brak karnego - OK, bo kontakt jest minimalny, Eze daje dużo od siebie
Czyli w czysto teoretycznej sytuacja ktora nie istnieje jakbyś mi tylko pokazał ten filmik i stwierdził, czy tu bym dał karnego czy nie to bym powiedział że nie. :] Natomiast jakbyś mnie spytał czy bym dał go na żywo to pewnie tak, bo widać że jest kontakt i jest to prosty faul do odgwizdania.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 kwie 2026, 17:24

Nie lubię bezwzględnego stawiania znaku równości między "jest kontakt" a "faul do odgwizdania". Wyraźnie widać, że kontakt tam jest co najwyżej minimalny, bez realnego wpływu na cokolwiek. Nawet na środku boiska bym to puścił, ale ja jestem tylko szeregowym kibicem sprzed telewizora.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 185
Kibicuję: Inter

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 30 kwie 2026, 18:10

Bardzo ciężka sytuacja z oceną tego ,, faulu". Ale to tylko pokazuje jak sędziowie mają trudne zadanie i jak ich praca jest niesamowicie niewdzięczna. Obojętnie co by tutaj gwizdnął i jaka decyzja nie podjął będzie dużo ludzi, którzy będą narzekać.

Ja powiem tak, Hancko jest spóźniony, Eze czuje kontakt - bo kontakt jest - i robi jednak padolino, dodał dużo od siebie, ale dzisiaj tak wygląda piłka. Raz dany piłkarz na tym wygra, innym razem obróci się to przeciwko niemu.

Te wszystkie stopklatki i zwolnione tempa trochę przekłamują. Dla mnie decydujący jest fakt, że tutaj była duża dynamika u Eze, więc i ten kontakt w moim odczuciu nie musi być duży, żeby mu przeszkodzić w kontynuowaniu akcji. Czy faktycznie mu przeszkodził ten kontakt ? Pewnie nie, zwyczajnie okazał się cwany. Hancko podjął ryzyko by iść po ta piłkę i się spóźnił. Spóźnił się czyli pisząc wprost popełnił błąd. Dla mnie karny, a skoro gwizdnął z boiska to przy sytuacji gdzie PODOBNO var ma prostować ewidentne błędy to tym bardziej tej decyzji nie rozumiem. Na miejscu Arsenalu czułbym się mega pokrzywdzony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”