Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2863

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1155

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 10 maja 2026, 15:28

Przecież nikt poważnie nie brał pod uwagę rozbioru Ukrainy oprócz Grzegorza Brauna oraz jego zwolenników.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 maja 2026, 15:31

Hannibal pisze:
10 maja 2026, 15:28
Przecież nikt poważnie nie brał pod uwagę rozbioru Ukrainy oprócz Grzegorza Brauna oraz jego zwolenników.
tych niestety coraz więcej

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8730
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 maja 2026, 15:37

Hannibal pisze:
Ale to Tusk straszy od lat przecież że Rosja dokona rozbioru Ukrainy. Poza wyborcami PO nikt nie brał na poważnie tych bredni.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 maja 2026, 15:39

mówi gośc co wczoraj płakał że nie ma polskiego Lwowa.
cloner pisze:
09 maja 2026, 16:50
Ja od lat chciałem Ukrainę podzielić między Polskę, a Rosję, no ale wtedy zaraz odzywało się 100 osob, które odpowiadało że woli być jak najdalej od Rosji. Wiem że mnie to się łatwo pisze, ale Rosja sobie nie poradziła z Ukrainą, a planowała to zrobić w kilka tygodni? miesięcy? mijają lata i nic się nie zmienia. I moim zdaniem sobie nie poradzi, jedyna opcja to rozejm i oddanie części Ukrainy Rosji, ale nikt nie ma zamiaru ustępować. Putin nie ma kasy, nie ma tyle ludzi, Rosja w sferze technicznej to trzeci świat, przynajmniej tak to wygląda do tej pory, kolos na glinianych nogach. I jadą na wyniszczenie, finansowe, społeczne, itd. Nie poradziła sobie z Ukrainą, więc państwa NATO nawet nie dotknie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2076
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 maja 2026, 15:41

cloner pisze:
10 maja 2026, 15:37
Hannibal pisze:
Ale to Tusk straszy od lat przecież że Rosja dokona rozbioru Ukrainy. Poza wyborcami PO nikt nie brał na poważnie tych bredni.
Ja bym chciał jedynie zauważyć, że Rosja praktycznie na naszych oczach dokonuje właśnie rozbioru Ukrainy.

Ale to nie Tusk tym straszył, on wolał się obściskiwać z Putinem na Molo w Sopocie. Najwięcej o tym mówił i najbardziej był zaangażowany w nagłaśnianie tego ś.p. Lech Kaczyński.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8730
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 maja 2026, 15:43

Mr.Chris pisze:
10 maja 2026, 15:41
Ja bym chciał jedynie zauważyć, że Rosja praktycznie na naszych oczach dokonuje właśnie rozbioru Ukrainy
I dlatego trzeba było się dogadać i razem podzielić ten sztuczny twór.
Nie wiem jak wy, ale ja wolę z silną Rosją życ w zgodzie i prowadzić biznesy, aniżeli wojować.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 500

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 10 maja 2026, 15:50

Może kiedyś Niemcy się z Rosją rozbiorą ten sztuczny twór pomiędzy ich granicami🙃

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 maja 2026, 15:52

i Czesi:)

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 10 maja 2026, 15:52

Dodam tylko, że rozbiór UA to automatycznie na tapecie zaczynają być nasze ziemie zachodnie czyli niemieckie wschodnie. Rewizjonizm w sprawie granic jest bardzo niebezpieczny. Sam mam wielki sentyment dla Lwowa, to jest nadal polskie miasto. To że po II Wojnie dostał ten region ZSRR to skandal pokazujący jak bardzo nas wydymali po II Wojnie, ale w obecnych czasach nie ma możliwości żeby Polska te ziemie odzyskała. Nie jest to w naszym interesie. I trzeba to na każdym kroku podkreślać. Żeby przypadkiem nikt nie legitymizował niemieckich dążeń do odzyskania naszej zachodniej Polski.

Zabawne jak łatwo przychodzi co poniektórym zrównywanie osób które z wielką niechęcią podchodzą do pogłębiania integracji europejskiej (a niczym innym jak właśnie dążeniem do superpaństwa europejskiego jest właśnie safe) z kimś kto jest zwolennikiem Rosji, Putina etc. Nie po to moi przodkowie walczyli o niepodległość Polski, żeby teraz ją stracić na rzecz superpaństwa europejskiego funkcjonującego pod dyktando Niemiec. Ktoś pisał wcześniej, że Rosja to odwieczny wróg Polski - zgoda, ale drugim odwiecznym wrogiem są Niemicy. Nasze interesy nigdy nie będą zbieżne. NIGDY.

Safe jest dla Polski skrajnie niekorzystny. Już ostatnio było głośno o przykładzie Rumunii której niemiecki koncern podniósł cenę po ratyfikowaniu SAFE. Jestem pewien, że tak właśnie będzie też w kontekście Polski. Mamy też prawo w Polsce i wdrażanie Safe w tym trybie co widzimy obecnie jest najzwyczajniej w świecie niezgodne z prawem. Mam nadzieje, że ktoś za to odpowie.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 maja 2026, 15:57

Mates pisze:
10 maja 2026, 15:52
to jest nadal polskie miasto.
To już nie jest polskie miasto.
Mates pisze:
Safe jest dla Polski skrajnie niekorzystny.
mała uwaga:

1) Kredyt USA to jakieś 4,8%
2) ten z Korei to nawet 6,5%
3) Kredyt SAFE to 3,3% do 3,7%. Wszystko zalezy od oprocentowania w dniu brania kolejnej transzy
Mates pisze:
Nasze interesy nigdy nie będą zbieżne. NIGDY.
No popatrz a teraz od dłuższego czasu są;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4399
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 maja 2026, 16:37

Uff jak dobrze zostać pożytecznym idiota zamiast ruskim trolem. I od razu niedzielą lepsza

League czy Ty te wąskie horyzonty (czyli jak nie za mainstream to albo idiota albo trol) masz od urodzenia czy dopiero później cos ci sie stalo?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 maja 2026, 16:56

Eyesmon pisze:
10 maja 2026, 16:37
Uff jak dobrze zostać pożytecznym idiota zamiast ruskim trolem. I od razu niedzielą lepsza

League czy Ty te wąskie horyzonty (czyli jak nie za mainstream to albo idiota albo trol) masz od urodzenia czy dopiero później cos ci sie stalo?
Najpierw naucz się czytać ale obawiam się że na to już za późno bo z tego co wiem stary jesteś. Potrafisz jedynie próbować obrażać bo nic z tych rzeczy co piszesz to ja nawet nie napisałem to nawet nie mam się do czego odnosić

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1943

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 10 maja 2026, 17:02

Hahaha, League - typ jest niesamowity, wygłasza te swoje bzdury, obraża innych że albo Putin, albo troll i jak mu ktoś odpowie, to wrzuca "naucz się czytać" mi wczoraj, czy dzis do Eyesa, ten sam tekst :lol2:

dodatkowo w szablonie przypierdolki jest też określenie wieku adwersarza, do mnie, że "nie masz nawet 18 lat" (ja już pisałem, mam tyle lat, że mógłbym mieć pełnoletnie dzieci xd) do Eyesmona "stary jestes" :rotfl4:

Co za cwel :rotfl:

WP/matt_

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 maja 2026, 17:11

1234 pisze:
10 maja 2026, 17:02
Hahaha, League - typ jest niesamowity, wygłasza te swoje bzdury, obraża innych że albo Putin, albo troll i jak mu ktoś odpowie, to wrzuca "naucz się czytać" mi wczoraj, czy dzis do Eyesa, ten sam tekst :lol2:

dodatkowo w szablonie przypierdolki jest też określenie wieku adwersarza, do mnie, że "nie masz nawet 18 lat" (ja już pisałem, mam tyle lat, że mógłbym mieć pełnoletnie dzieci xd) do Eyesmona "stary jestes" :rotfl4:

Co za cwel :rotfl:
Co do wieku Eyesmona to raczej trafiłem bo parę lat temu chyba wrzucał zdjęcie z podróży czy coś i widać było że już był w wieku starszym znacznie niż ja a po drugie wywnioskowałem z tego co pisał. A co do twojego wieku to się pomyliłem. Myślałem że ktoś kto skończył 20 kilka czy 30 kilka lat jak ty to nie może się tak wypowiadać. A co do tekstu: "naucz się czytać" to żadna obelga. Nie nazwałem go ruskim trollem jak mi zarzuca.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 10 maja 2026, 17:16

cloner pisze:
10 maja 2026, 15:43
Mr.Chris pisze:
10 maja 2026, 15:41
Ja bym chciał jedynie zauważyć, że Rosja praktycznie na naszych oczach dokonuje właśnie rozbioru Ukrainy
I dlatego trzeba było się dogadać i razem podzielić ten sztuczny twór.
Nie wiem jak wy, ale ja wolę z silną Rosją życ w zgodzie i prowadzić biznesy, aniżeli wojować.
No i tak to właśnie działa. Pieprzy ten Braun te wygodne dla Rosji (i uderzająco tożsame z rosyjską propagandą) kocopoły, boty w socjalmediach to podbijają, a Clonery w to wierzą. Sprawdzony mechanizm. Działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”