Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2887

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 21 cze 2026, 14:41

Inny. Foglera wpisy akurat mi się czasem wyświetlają, od gościa aż zieje nienawiścią do Nawrockiego na kilometr. Ale widzę też dostał odznaczenie w 2005, więc może jedna ekipa co ten policjant.

Różni ludzie oddają różne odznaczenia, pytanie ilu z nich powinno je kiedykolwiek dostać.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1070

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 14:54

https://www.money.pl/podatki/kto-utrzym ... e=comments

Pamiętajcie, że dalej nie można opodatkować wielkich korporacji, a lekarze sobie mogą być na ryczałcie :witam:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2397
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 cze 2026, 15:19

Nie tylko lekarze. W Polsce system podatkowy jest głęboko niesprawiedliwy, coraz badziej obciążając pracowników etatowych. Ale tu potrzeba wielu zmian i ograniczenia przywilejów różnych grup. Obecny rząd nie ma jaj, by to zrobić. PiS też nie będzie miał.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4308
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 15:24

Doplaty dla rolników. Umarzanie zus gornictwu
Doplaty do emerytur artystów
Przywileje dla sędziów i mundurowych
Karta nauczyciela
Lekarze urzywilejowana kasta

A na to wszystko robi tzw klasa średnia czyli sektor prywatny :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6197
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 15:36

Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 15:24
Karta nauczyciela
A co konkretnie byś w tym miejscu zmienił? Jestem z rodziny nauczycielskiej i zgadzam się w 100% że karta wymaga reform, ale z doświadczenia wiem że większość ludzi w internecie która o tym krzyczy rzuca argumentem "Bo pracują po 16h tygodniowo i mają 2 mies wakacji" i podejrzewam że sam uderzysz w podobne tony ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 15:41

Zrobiłbym jak w Skandynawii

Nauczyciel jest w pracy 40h w tygodniu. 8h dziennie. Np 8-16 albo 10-18

W tych godzinach ma lekcje, sprawdza sprawdziany, przygotowuje sie do lekcji itd, ma wywiadówki (stąd czasem do tej 18). 26 dni urlopu i tyle
I oczywiscie możliwość zwolnienia kogos kto jest słaby i znęca sie nad uczniami a nie ze chroni kogos takiego KN

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 16:08

Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 15:24
Doplaty dla rolników. Umarzanie zus gornictwu
Doplaty do emerytur artystów
Przywileje dla sędziów i mundurowych
Karta nauczyciela
Lekarze urzywilejowana kasta

A na to wszystko robi tzw klasa średnia czyli sektor prywatny :)
Dalej mamy brak w mundurowkach, więc nie wiem jak inaczej zachęcisz ludzi niż przywilejami. Poza tym to nie jest tylko polski wymysł.
@Kluchmanjasne, że nikt z szeroko pojętego duopolu tego nie ruszy. Chyba jedynie Zandberg miał postulaty by ruszyć wielkie korporacje czy takich właśnie lekarzy. Przy obecnej strukturze wiekowej z biegiem czasu obciążanie zwykłego etatowca będzie tylko rosnąć. Dodatkowo liberalna polityka migracyjna będzie się przyczyniać do tego, że Polak podwyżki nie dostanie, bo przedsiębiorca sobie sprowadzi zastęp Kolumbijczyków czy innych Hindusów.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 119

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 21 cze 2026, 16:23

Hannibal pisze:
21 cze 2026, 13:34
Większym zagrożeniem są żołnierze z PTSD po wojnie, napływ broni oraz wzrost przestępczości u nas.
WOjna uaktywnia też "zdolności" różnych psychopatów, gdzie czerpią radosć z zabijania. Jak im się ten wróg skończy to będą szukać następnego. Moga zasilić szeregi terrorystów czy mafii. Do tego drenowanie mózgu Banderą i UPA, to mamy mieszankę wybuchową.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 cze 2026, 16:44

Hannibal pisze:
21 cze 2026, 16:08
Dalej mamy brak w mundurowkach, więc nie wiem jak inaczej zachęcisz ludzi niż przywilejami. Poza tym to nie jest tylko polski wymysł.
Oni mają, w stosunku do wymagań, całkiem niezłe wynagrodzenia, dodatki, przywileje mieszkaniowe i stabilność zatrudnienia, nawet przy niskich stopniach. Jasne, są też pewne ryzyka/minusy, ale nie muszą mieć jeszcze przywilejów emerytalnych - i piszę to jako syn oficera, który w wieku 50+ poszedł sobie na emeryturę mundurową i do pracy w cywilu. Dla mnie dobrze, nie muszę się martwić czy rodzice będą mieli za co żyć na starość. Z perspektywy państwa to absurd i to tylko jeden z wielu w Polsce.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 16:51

Zabierzesz przywileje i w takim wojsku czy policji będą pustki. Większym absurddem dla mnie jest niewykorzystanie ludzi, na których szkolenie poszły grube pieniądze, a potem idą pracować do cywila zamiast zasilać dalej struktury MON.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 16:55

Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 15:41

W tych godzinach ma lekcje, sprawdza sprawdziany, przygotowuje sie do lekcji itd, ma wywiadówki (stąd czasem do tej 18). 26 dni urlopu i tyle
I oczywiscie możliwość zwolnienia kogos kto jest słaby i znęca sie nad uczniami a nie ze chroni kogos takiego KN
Czyli uważasz że nauczyciel powienien siedzieć w szkole w czasie wakacji kiedy nie ma w niej dzieci, a potem wybrać 26 dni urlopu w czasie roku szkolnego? :rotfl4: Gratuluję pomysłu :beer:
Ponadto widać że nie masz pojęcia o trudnościa związanych np z układniem planu lekcji (fajnie brzmi "powinien pracować od 8 do 16") - tym bardziej jeśli dorzucimy do tego proponowane przez ciebie 26 dni urlopu do wybrania w roku szkolnym, zaś tekst o możliwości zwolnienia pokazuje że nie masz też pojęcia o trudnościach kadrowych (nikt obecnie nie chce pracować w szkole, bo początkujący nauczyciel zarabia mniej niż na kasie w biedronca a robota znacznie gorsza).

Co jeśli rodzice pracują do tej 18 co pokrywa się z proponowanymi przez ciebie stałymi godzinami pracy? Taki rodzic przez cały rok ani razu nie będzie miał okazji zajrzeć do szkoły (wywiadówki itd), czy może nauczyciel będzie go miał obsłużyć w swoim wolnym czasie?

Co rozumiesz przez ułatwienia w zwalniania "nauczyciel znęcających się" ? W sensie że jak rodzic będzie niezadowolony że jego dziecko dostało 2 to rzuci że naucziciel się znęca z miejsca zwolnienie? Szczególnie w czasach kiedy masa rodziców tak robi (żyjemy w czasach skrajnie patologicznych rodziców)

Gratuluję pomysłu totalnego rozjebania szkolnictwa :beer:
Ostatnio zmieniony 21 cze 2026, 17:02 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 cze 2026, 17:02

Hannibal pisze:
21 cze 2026, 16:51
Zabierzesz przywileje i w takim wojsku czy policji będą pustki. Większym absurddem dla mnie jest niewykorzystanie ludzi, na których szkolenie poszły grube pieniądze, a potem idą pracować do cywila zamiast zasilać dalej struktury MON.
Dlatego nie mówię, żeby zabrać wszyskie przywileje, a tylko te emerytalne. Już same mieszkania służbowe to jest game changer w stosunku do innych zajęć. Tym bardziej że takie doświadczone osoby też są bardzo potrzebne w wojsku czy policji. Wojsko to nie tylko bieganie z karabinem.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 17:05

To wiem. Ja mam takie zdanie odnośnie służb mundurowych - dobre zarobki, przywileje, ale co za tym idzie odpowiednie wymagania.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 17:21

sickstick pisze:
21 cze 2026, 16:55
Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 15:41

Czyli uważasz że nauczyciel powienien siedzieć w szkole w czasie wakacji kiedy nie ma w niej dzieci, a potem wybrać 26 dni urlopu w czasie roku szkolnego? :rotfl4: Gratuluję pomysłu :beer:
Ponadto widać że nie masz pojęcia o trudnościa związanych np z układniem planu lekcji (fajnie brzmi "powinien pracować od 8 do 16") - tym bardziej jeśli dorzucimy do tego proponowane przez ciebie 26 dni urlopu do wybrania w roku szkolnym, zaś tekst o możliwości zwolnienia pokazuje że nie masz też pojęcia o trudnościach kadrowych (nikt obecnie nie chce pracować w szkole, bo początkujący nauczyciel zarabia mniej niż na kasie w biedronca a robota znacznie gorsza).

Co jeśli rodzice pracują do tej 18 co pokrywa się z proponowanymi przez ciebie stałymi godzinami pracy? Taki rodzic przez cały rok ani razu nie będzie miał okazji zajrzeć do szkoły (wywiadówki itd), czy może nauczyciel będzie go miał obsłużyć w swoim wolnym czasie?

Co rozumiesz przez ułatwienia w zwalniania "nauczyciel znęcających się" ? W sensie że jak rodzic będzie niezadowolony że jego dziecko dostało 2 to rzuci że naucziciel się znęca z miejsca zwolnienie? Szczególnie w czasach kiedy masa rodziców tak robi (żyjemy w czasach skrajnie patologicznych rodziców)

Gratuluję pomysłu totalnego rozjebania szkolnictwa :beer:
Stary ale ty nie podejmujesz dyskusji tylko atakujesz inne pomysły niż "święte krowy w bance" to o czym my gadamy

Moja corka właśnie pisała maturę i mam dosc świeże spojrzenie jej i jej przyjaciół jak wyglada obecnie poziom kadry nauczycielskiej wiec daruj sobie. Nie o wystawienie 2 mi chodziło

Co do godzin jak napisałem mogą być 10-18 albo i 12 - 20 w dniach kiedy są np wywiadówki. Ważne żeby go bylo realne 8h a nie pensum 18h w tyg i wieczne narzekanie że mam tyle pracy w domu....

Co do urlopu nie napisałem ze w roku szkolnym ale ogólnie 26 dni JAK KAZDY INNY.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 17:33

Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 17:21
Moja corka właśnie pisała maturę i mam dosc świeże spojrzenie jej i jej przyjaciół jak wyglada obecnie poziom kadry nauczycielskiej wiec daruj sobie. Nie o wystawienie 2 mi chodziło
Ja doskonale wiem jak wygląda poziom kadry nauczycielskiej, niedawno moja żona dostała SMSa od nauczycielki klas 1-3 w którym padło słowo "ktury" przez u otwarte. Jak już pisałem wcześniej - jeśli poczatkujący nauczyciel zarabia mniej niż na kasie w Biedronce, to ciężko oczekiwać wysokiego poziomu.
Eyesmon pisze:
21 cze 2026, 17:21
Co do urlopu nie napisałem ze w roku szkolnym ale ogólnie 26 dni JAK KAZDY INNY.
Jeśli nauczyciel dostanie 26 dni urlopu kiedykolwiek (TAK JAK KAŻDY INNY) to będzie go wybierał w roku szkolnym i będą gigantyczne problemy z planem. Użyj logiki w myśleniu. A ponadto co dokładnie ci nauczyciele mieliby robić w czasie wakacji w pracy? Pić kawkę?
Akurat stan rzeczy z wolnym w wakacje i brakiem urlopu to jest jedyne słuszne rozwiązanie dla tego zawodu i przy wszystkich propozycjach reform akurat tutaj ciężko wymyślić coś bardziej sensownego. Twój pomysł z siedzeniem w pracy w wakacje oraz 26 dni urlopu TAK JAK KAŻDY (który byłby wybierany w roku szkolnym) jest totalnie absurdalny i świadczy o zupełnym nierozumieniu specyfiki tej pracy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”