Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 21 cze 2026, 14:41
Zygmunt-1
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 14:54
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 cze 2026, 15:19
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 15:24
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 15:36
A co konkretnie byś w tym miejscu zmienił? Jestem z rodziny nauczycielskiej i zgadzam się w 100% że karta wymaga reform, ale z doświadczenia wiem że większość ludzi w internecie która o tym krzyczy rzuca argumentem "Bo pracują po 16h tygodniowo i mają 2 mies wakacji" i podejrzewam że sam uderzysz w podobne tony
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 15:41
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 16:08
Dalej mamy brak w mundurowkach, więc nie wiem jak inaczej zachęcisz ludzi niż przywilejami. Poza tym to nie jest tylko polski wymysł.
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 21 cze 2026, 16:23
WOjna uaktywnia też "zdolności" różnych psychopatów, gdzie czerpią radosć z zabijania. Jak im się ten wróg skończy to będą szukać następnego. Moga zasilić szeregi terrorystów czy mafii. Do tego drenowanie mózgu Banderą i UPA, to mamy mieszankę wybuchową.
Devourer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 cze 2026, 16:44
Oni mają, w stosunku do wymagań, całkiem niezłe wynagrodzenia, dodatki, przywileje mieszkaniowe i stabilność zatrudnienia, nawet przy niskich stopniach. Jasne, są też pewne ryzyka/minusy, ale nie muszą mieć jeszcze przywilejów emerytalnych - i piszę to jako syn oficera, który w wieku 50+ poszedł sobie na emeryturę mundurową i do pracy w cywilu. Dla mnie dobrze, nie muszę się martwić czy rodzice będą mieli za co żyć na starość. Z perspektywy państwa to absurd i to tylko jeden z wielu w Polsce.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 16:51
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 16:55
Czyli uważasz że nauczyciel powienien siedzieć w szkole w czasie wakacji kiedy nie ma w niej dzieci, a potem wybrać 26 dni urlopu w czasie roku szkolnego?Eyesmon pisze: ↑21 cze 2026, 15:41Zrobiłbym jak w Skandynawii
Nauczyciel jest w pracy 40h w tygodniu. 8h dziennie. Np 8-16 albo 10-18
W tych godzinach ma lekcje, sprawdza sprawdziany, przygotowuje sie do lekcji itd, ma wywiadówki (stąd czasem do tej 18). 26 dni urlopu i tyle
I oczywiscie możliwość zwolnienia kogos kto jest słaby i znęca sie nad uczniami a nie ze chroni kogos takiego KN
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 cze 2026, 17:02
Dlatego nie mówię, żeby zabrać wszyskie przywileje, a tylko te emerytalne. Już same mieszkania służbowe to jest game changer w stosunku do innych zajęć. Tym bardziej że takie doświadczone osoby też są bardzo potrzebne w wojsku czy policji. Wojsko to nie tylko bieganie z karabinem.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 cze 2026, 17:05
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 cze 2026, 17:21
Stary ale ty nie podejmujesz dyskusji tylko atakujesz inne pomysły niż "święte krowy w bance" to o czym my gadamysickstick pisze: ↑21 cze 2026, 16:55Czyli uważasz że nauczyciel powienien siedzieć w szkole w czasie wakacji kiedy nie ma w niej dzieci, a potem wybrać 26 dni urlopu w czasie roku szkolnego?Eyesmon pisze: ↑21 cze 2026, 15:41Zrobiłbym jak w Skandynawii
Nauczyciel jest w pracy 40h w tygodniu. 8h dziennie. Np 8-16 albo 10-18
W tych godzinach ma lekcje, sprawdza sprawdziany, przygotowuje sie do lekcji itd, ma wywiadówki (stąd czasem do tej 18). 26 dni urlopu i tyle
I oczywiscie możliwość zwolnienia kogos kto jest słaby i znęca sie nad uczniami a nie ze chroni kogos takiego KNGratuluję pomysłu
Ponadto widać że nie masz pojęcia o trudnościa związanych np z układniem planu lekcji (fajnie brzmi "powinien pracować od 8 do 16") - tym bardziej jeśli dorzucimy do tego proponowane przez ciebie 26 dni urlopu do wybrania w roku szkolnym, zaś tekst o możliwości zwolnienia pokazuje że nie masz też pojęcia o trudnościach kadrowych (nikt obecnie nie chce pracować w szkole, bo początkujący nauczyciel zarabia mniej niż na kasie w biedronca a robota znacznie gorsza).
Co jeśli rodzice pracują do tej 18 co pokrywa się z proponowanymi przez ciebie stałymi godzinami pracy? Taki rodzic przez cały rok ani razu nie będzie miał okazji zajrzeć do szkoły (wywiadówki itd), czy może nauczyciel będzie go miał obsłużyć w swoim wolnym czasie?
Co rozumiesz przez ułatwienia w zwalniania "nauczyciel znęcających się" ? W sensie że jak rodzic będzie niezadowolony że jego dziecko dostało 2 to rzuci że naucziciel się znęca z miejsca zwolnienie? Szczególnie w czasach kiedy masa rodziców tak robi (żyjemy w czasach skrajnie patologicznych rodziców)
Gratuluję pomysłu totalnego rozjebania szkolnictwa![]()
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 cze 2026, 17:33
Ja doskonale wiem jak wygląda poziom kadry nauczycielskiej, niedawno moja żona dostała SMSa od nauczycielki klas 1-3 w którym padło słowo "ktury" przez u otwarte. Jak już pisałem wcześniej - jeśli poczatkujący nauczyciel zarabia mniej niż na kasie w Biedronce, to ciężko oczekiwać wysokiego poziomu.
Jeśli nauczyciel dostanie 26 dni urlopu kiedykolwiek (TAK JAK KAŻDY INNY) to będzie go wybierał w roku szkolnym i będą gigantyczne problemy z planem. Użyj logiki w myśleniu. A ponadto co dokładnie ci nauczyciele mieliby robić w czasie wakacji w pracy? Pić kawkę?
sickstick
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio