Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2892

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2123

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 cze 2026, 13:24

sickstick pisze:
22 cze 2026, 13:02
3. Z załatwianiem spraw na zebraniu jak najbardziej, dokładnie tak to powinno wyglądać. Problem w tym że wielu rodziców - uwaga- PRACUJE i często nie ma czasu żeby być na zebraniu, wówczas kontakt z nauczycielem jest możliwy tylko i wyłącznie w czasie wolnym nauczyciela. Jakby zrealizować wasz pomysł 40h pracy tygodniowo + 0 poza godzinami pracy to problem się jeszcze bardziej pogłębi.
Czemu?
40 godzin pracy w szkole to wciąż około 20 godzin przy tablicy/dyżurach, a pozostały czas na przygotowywanie klasówek, ich sprawdzanie i generalnie przygotowywanie się do lekcji. W tym terminie spokojnie rodzice mogą dzwonić albo lekarz może dzwonic z telefonu szkolnego.

Aczkolwiek ogólnie widzę, że nauczyciel może mieć dwie opcje:
- być głupim nauczycielem, bo mało aserwytnym, przez co załatwia coś dzieciom w czasie wolnym
albo
- być głupim nauczycielem, bo mało pomocnym, przecież parę minut czasu go nie zbawi, a to przecież o szczęście dziecka chodzi.

Moja mama dziś jest na wycieczce rowerowej z uczniami. Część uczniow jeszcze w piatek zgody nie przyniosła. Później wyszedł problem z dostępnością rowerów i ryzykiem, że może zabraknąć dla kogoś.
Juz widzę oburzone osoby: "Ale jak to, nauczyciel wiedział, że może roweru zabraknąć, ale nic nie zrobił przez cały weekend, bo było już po jego godzinach pracy? I teraz jedno dziecko siedzi w szkole, podczas gdy inni pojechali rowerem nad jezioro?!. Co to za nauczyciel?!".
cloner pisze:
22 cze 2026, 13:12
Nie ma sensu tej dyskusji kontynuować, nauczyciele nie mają zamiaru zrezygnować ze swoich przywilejów. Naprawdę, spytaj mamę czy woli 2 msc wolnego w lipcu i sierpniu czy 26 dni roboczych w październiku i listopadzie.
A nie 26 dni urlopu? Ale nie w pazdzienriku i listopadzie, ale kiedykolwiek się chce.
Wiadomo, że większość będize wolała wakacje. Chociaż jakby mi w mojej obecnej pracy powiedziano, że w lato mam 2 miesiace wolnego, ale za to w ogole nie mogę brać innego wolnego w innym terminie to bym wieczorem usiadł i zaczął szukać nowej pracy. Kompletnie by mi takie warunki nie pasowały.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 22 cze 2026, 13:28

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/afe ... im/8jtdmqe
czyli konflikt interesów.
Warto dodać że ten kolo był gościem u zera w kanale zero :)

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 51

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 22 cze 2026, 13:30

Conrado pisze:
22 cze 2026, 13:28
Kiedy był?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2026, 13:34

sickstick pisze:
22 cze 2026, 13:17
na propozycje reform w karcie nauczyciela które poprawią kondycję szkolnictwa w tym kraju. Bo dotychczas kręcimy się wokół 2 kwestii - dni urlopu i godzin pracy - które nic nie poprawią, z dużym prawdopodobieństwem rozwalą funkcjonalnie placówek, a co za tym idzie spowodują konieczność zwiększenia nakładów państwa na edukację.
To jest ta propozycja reform.
Praca na etacie 40 h, a nie 18 h w i nie wiadomo ile tak naprawdę w domu, jeden pracuje 50h, a inny 10h, a wuefista w ogóle!

Nauczyciel narzeka, że musi kartkówki w domu sprawdzać w domu, no to kruwa mać, niech siedzi 40h w budynku szkoły i sprawdza je tam. Każdy rodzic wtedy będzie znał godziny pracy nauczyciela, grafik i w wolnym okienku może podejść spytać o swoje dziecko, jesli na zebraniu go nie było, bo wtedy pracował. Ale dziwne że pracował, przecież wg sicksticka każdy może sobie wziąć NŻ, więc niech rodzic bierze NŻ na zebranie, prawda? Każdy prywaciarz przecież się ucieszy. Pewnie nie wiesz, ale nie w każdej pracy NŻ można wziąć, bo w przepisach jasno jest, że pracodawca może odmówić NŻ, jeśli przez brak pracownika nie jest zachowana ciągłość pracy, a np. w takim jednoosobowym kantorze tak to wygląda.
venomik pisze:
22 cze 2026, 13:24
A nie 26 dni urlopu? Ale nie w pazdzienriku i listopadzie, ale kiedykolwiek się chce.
Oczywiście że ktoś może wziąć w lipcu czy kiedykolwiek zechce, ale naprawdę w każdej firmie 100% pracowników moze pojsc na urlop w tym samym czasie? Prawie wszędzie są limity, jakiś konkretny procent pracowników w firmie może wziąc jednocześnie urlop. Tak jak pisał Eyesmon, ja znam z opowiadan znajomych tylko system zaklepywania urlopu od stycznia "kto pierwszy ten lepszy". Więc na mamę sicksticka może wypaść listopad.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 cze 2026, 13:47

johny batonik pisze:
22 cze 2026, 9:43
W liceum nauczyciele mężczyźni mieli w dupie prace po godzinach i sprawdzanie prac robili w czasie lekcji.
Brzmi jakbyś chodził do podrzędnego liceum albo pisał z doświadczeń ludzi z technikum lub zawodówki. Nie słyszałem, żeby (jak się uczyłem w LO, czyli ponad 15 lat temu) w jakimkolwiek liceum z progiem punktowym 130+ działo się coś takiego ani sam się z czymś takim nie spotkałem. Nie licząc naprawdę sporadycznych sytuacji, kiedy okoliczności tego wymagały.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2123

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 cze 2026, 13:54

Czyli wyszliśmy od chęci ukrócenia przywilejów w różnych zawodkach, które to przywileje drenują budżet państwa - a konczymy na tym, że nauczyciele mają pracowac w wakacje (kiedy nie ma dzieci), za to zyskają możliwość brania urlopu w trakcie roku szkolnego, kiedy normalnie powinni prowadzić lekcje i realizować plan programowy. Dzieki czemu rozwiążemy 0 problemów, wygenerujemy dodatkowe związane z tym jak i kto poprowadzi zajęcia pod nieobecność nauczycieli na urlopach i wpływ na budżet będzie miało co najwyzej negatywny.

Obrazek

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2026, 14:06

venomik pisze:
22 cze 2026, 13:54
konczymy na tym, że nauczyciele mają pracowac w wakacje (kiedy nie ma dzieci), za to zyskają możliwość brania urlopu w trakcie roku szkolnego, kiedy normalnie powinni prowadzić lekcje i realizować plan programowy.
To ty napisałeś i sickstick tak marzy.

Nauczyciel narzeka na liczbę godzin pracy w domu, więc trzeba to zmienić. Chcą pracować jak wszyscy w budynkach, nie ma sprawy, pójdziemy im na rękę, wszystko poukładamy tak żeby nie musial w domu kartkówek sprawdzać, ale to wiąże się z ukróceniem przywilejów urlopowych. Coś za coś.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 22 cze 2026, 14:13

Mr.Chris pisze:
22 cze 2026, 13:47
johny batonik pisze:
W liceum nauczyciele mężczyźni mieli w dupie prace po godzinach i sprawdzanie prac robili w czasie lekcji.
Brzmi jakbyś chodził do podrzędnego liceum albo pisał z doświadczeń ludzi z technikum lub zawodówki. Nie słyszałem, żeby (jak się uczyłem w LO, czyli ponad 15 lat temu) w jakimkolwiek liceum z progiem punktowym 130+ działo się coś takiego ani sam się z czymś takim nie spotkałem. Nie licząc naprawdę sporadycznych sytuacji, kiedy okoliczności tego wymagały.
Chodziłem do jednego z 200 najlepszych liceów w Polsce

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 cze 2026, 14:18

johny batonik pisze:
22 cze 2026, 14:13
Mr.Chris pisze:
22 cze 2026, 13:47
johny batonik pisze:
Oczywiście.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 cze 2026, 14:21

johny batonik pisze:
22 cze 2026, 14:13
Widzimy tego efekty.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 22 cze 2026, 14:34

karollo89 pisze:
22 cze 2026, 13:30
Conrado pisze:
Kiedy był?

Przepraszam literówka,będzie jutro ;)
Ciekawe czy padną pytania o działkę ?

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 145

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 22 cze 2026, 14:39

Ja chodziłem do jednego z bardziej przeciętnych liceów w Polsce ale specjalnie się nie przykładałem do nauki. Ogólnie licea to [ch**], tylko technika.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1839

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 22 cze 2026, 15:04

Pelart2 pisze:
22 cze 2026, 14:39
Ogólnie licea to [ch**], tylko technika
Byłem w technikum o średnim statusie - Technikum Budowy Okrętów na Willowej w Szczecinie.

Szkoła typowo pod pracę na morzu, praktyki w spółkach na Stoczni, niektórzy mieli fart i mieli praktyki na morzu na Darze Młodzieży, ale to decydował kierunek. Ja miałem w warsztacie pod szkołą.

Po upadku Stoczni jeszcze to jakoś hulało, ale ogólnie zaczęli kombinować, najpierw w jednym budynku zrobili dwie szkoły, w tym liceum, skończyło się to tak że TBO zmieniło nazwę, połączyło się z inną szkołą, przeniosło się a budynki technikum przejęła Akademia Morska.

Jeśli chodzi o nauczycieli, świetni ludzie, może i fart :) a wychowawca na jakimś wyjeździe jak coś odwaliliśmy nam wprost powiedział "[k****], panowie, ja spędzam więcej czasu z wami niż z własnymi dziećmi a wy mi takie coś" :oops: :mrgreen:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6197
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 cze 2026, 15:22

Ja kończyłem technikum o profilu elektronicznym, to na egzaminie dla technika okazało się że szkoła nie spełnia wymogów sprzętowych dla części praktycznej, w związku z czym zamiast części praktycznej dostaliśmy tabelki z już wykonanymi pomiarami, a naszym jedynym zadaniem było te wyniki "opracować" - czyli powyciągać z nich wnioski ect. Tak więc można powiedzieć że 70% roboty zostało zrobione za nas :P

Ale o dziurach w edukacji mógłbym mówić i mówić, ukończyłem inża z mechaniki i budowy maszyn na politechnice opolskiej, po drodze zrobiłem certyfikaty na frezarza, spawalnika czy wycinki cnc - frezerki nie dotknęliśmy ani razu bo jedyna na uczelni sztuka pochodziła z 1960 roku i tylko kierownik sali mógł jej dotykać, spawarki nie dotknąłem ani razu po profesor wychodził z założenia że "nie chce mieć nas na sumieniu jak zrobimy sobie krzywdę", na cnc popracowałem łącznie jakieś 30 minut przez całe studia, reszta papierka polegała na zdaniu teorii.

Pisałem już nie raz, obecnie kończę informatykę na prywatnej uczelni i poziom przede wszystkim wyposażenia sprzętowego jest niesamowity. Tak porównując to na kierunkach technicznych IMO należy uderzać tylko do prywatnych uczelni, te państwowe siedzą dalej w średniowieczu.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1123
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 22 cze 2026, 15:39

Conrado pisze:
https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/afe ... im/8jtdmqe
czyli konflikt interesów.
i rozumiem młody doktorek wybielony. Szpital też ? :D

PiS to powinien też w tej sprawie milczeć Karczewwski etc, ale jak widzę jak się odpala Arłukowicz który rzekomo doktorka nie zna, a potem okazuje się , że chodził z nim, rozdawał ulotki z jego twarzą :)

Skoro ten sygnalista był taki zły, chciał działki etc to dlaczego rada nadzorcza go dalej trzymała? Toć to "rękoma" ten szpital Rafałek postawił, obsadził go swoimi ludźmi. Łukasik to też osoba związana badum z Arlukowiczem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”