Gry... - Strona 678

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 526

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 01 lip 2026, 15:32

Od 2028 [ch**] z Sony oficjalnie zaprzestają wydawania gier na płytach.
W sumie już premiera PS5 z opcją kupienia konsoli digital zwiastowała taki krok, nie pomaga fakt, że Xboxem kierują jebani idioci sabotujący własny produkt albo hajp na AI wystrzeliwujący cenę Steam Machine do śmiesznych poziomów - z taką konkurencją trzeba było tylko odliczać dni do kolejnych antykonsumenckich praktyk.
Na 99% oznacza to też, że PS6 nie będzie miało w ogóle opcji napędu (bo po co), więc ludzie z fizyczną biblioteką gier zostaną podwójnie wyruchani, bo żeby skorzystać z dobrodziejstw wstecznej kompatybilności będą musieli kupić swoje gry po raz drugi.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1837

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 01 lip 2026, 15:51

emski pisze:
01 lip 2026, 15:32
Od 2028 [ch**] z Sony oficjalnie zaprzestają wydawania gier na płytach.
Porażka, wszystko co fizyczne musi zniknąć, nie będzie nic materialnego tylko cyfrowa "własność" której ani nie odsprzedaż, ani nie pożyczysz, nic. Całkowite uzależnienie od dostawcy i od internetu.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 182

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 01 lip 2026, 16:01

Najlepsze jest, że oni dosłownie klika dni temu pousuwali dostęp do filmów zakupionych w ich sklepie bo licencje wygasły. Tak wygląda kupowanie cyfry u sony.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 801

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 01 lip 2026, 17:24

Ale to pousuwali chyba Anglikom tylko?

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2538
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 01 lip 2026, 20:25

W Xbox już pracują nad możliwością zgrywania posiadanych fizycznie gier do własnej biblioteki cyfrowej.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 lip 2026, 20:29

Skończy się na edycjach kolekcjonerskich za jeszcze bardziej chore pieniądze niż teraz.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 179

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 01 lip 2026, 22:24

To w sumie najbardziej uderzy w tych którzy kolekcjonują fizyczne kopie gier. Ja nie jestem konsolowcem, nie zbieram też fizyków więc mnie to nie dotyka, jestem typowym odbiorcą cyfrowych gier z steama. Lubię oglądać kolekcje takich osób jak np.

I myślę, że właśnie oni najbardziej będą cierpieć z tego powodu.
Cóż, to było pewne, że płyty wypadną z obiegu, Xbox chciał z nich wcześniej zrezygnować a teraz rezygnuje z nich sony...
Nic no, jeśli będzie opcja zgrywania gry na płyty, to wrócą słynne czasy kupowania verbatimów i piracenia gier - w tym przypadku tworzenie własnych fizycznych kopii.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 01 lip 2026, 22:40

Nie do końca.
Na rynku PC masz wiele platform do kupna gier, nie ma monopolu, a konkurencja wymusza lepsze ceny. Sony po tym ruchu będzie monopolistą. Do tego już dzisiaj często jest tak, że fizyczne wydanie w dniu premiery jest tańsze niż cyfrówka w PS Store (absurd, patrząc na to, że odpada koszt wypalenia płytki, pudełka, dostarczenia do sklepu i marży sklepu), z kolei bardzo często - ceny starszych gier na płycie schodzą np. o 40-50% a na ich sklepie nadal trzymają cenę z dnia premiery, z okazjonalnymi (oczywiście czasowymi) rabatami rzędu 10-25%.
Tym ruchem kasują też cały rynek używek, który był kolejnym argumentem wymuszającym obniżki cen.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 179

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 01 lip 2026, 23:02

No, pewnie mają taki cel by skasować rynek używek. Już wcześniej taki cel przyświęcał cyfrowym wydaniom i kiedyś z tym problemem walczyli producenci filmowi - dzisiaj większość filmów jest dostępne na platformach streamingowych i też coraz mniej widać wydań fizycznych. Sony faktycznie ma absurdalne ceny nawet starszych gier i sam chciałbym ograć takie gry jak The Last of Us czy God of War Ragnarok, ale ceny tych gier nawet przy promocjach są bardzo duże i mówię tu o wydaniach cyfrowych. Płyty faktycznie zawsze można odsprzedać i łatwiej je nabyć z drugiej ręki za małą cenę, no ale sony chce mocno uderzyć w własny rynek. Nie dawno ogłosili, że ich eksy nie będą już wydawane na PC a teraz ogłosili, że nie będzie wydań fizycznych. Może chcą iść nieco drogą Nintendo (?) i mieć swój własny rynek... Ogólnie może to wbrew pozorom w nich uderzyć, bo producenci gier mogą nie chcieć robić produkcji na wyłączność sony a z drugiej strony unikalne gry na ich platformę będą zachęcać raz że do kupowania konsoli, to do tego gier które będą tylko na nią dostępne.

Sam jestem też kolekcjonerem, tyle, że mang których mam w domu blisko 2 tysiące i nie wyobrażam sobie sytuacji by mangi były dostępne tylko cyfrowo. Co prawda to inny temat, bo mówimy tu o komiksach, ale wydawnictwa w Polsce, zwłaszcza mangowe, mają swoje aplikacje wydań mang cyfrowych i są ludzie którzy zbierają mangi właśnie w aplikacji. Nie chciałbym aby taka forma się rozwinęła i to też w kontekście kupowania komiksów, bo komiksy z drugiej ręki są często 50% tańsze niż z sklepu. Dlatego tak nawiązałem do kolekcjonerów, bo mnie jako kolekcjonera mang by cholernie uderzyło, gdyby nagle wydawnictwo zdecydowało się swoje pozycje wydawać tylko cyfrowo.

Niestety, ale wszystko dąży w tą stronę czy filmy czy muzyka dziś powszechnie dostępne cyfrowo czy to na platformach streamingowych czy spotify, youtube tak z grami które są też cyfrowo dostępne na GOG, Epicu czy Steamie i oby to nie doszło do książek i mang gdzie i tak powoli rozwija się rynek online'owych readerów czy audiobooków. Nie dziwi mnie decyzja sony i myślę, że w tej kwestii będzie tylko gorzej przynajmniej w kwestii gier.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 162

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 lip 2026, 10:21

7 lat temu po latach bycia wyłącznie graczem pecetowym wszedłem w konsole (PS4, a niedługo potem PS5) m.in. ze względu na płytowe wersje gier (plus brak konieczności upgrade'u sprzętu w momencie wejścia bardziej wymagającej gry). Teraz jak widzę, wszystko zmierza w kierunku PS6 bez własnego napędu i wyłącznie wersji cyfrowych - czyli co, jak masz pełno gier na płytach (tak jak ja), to nawet wsteczna kompatybilność nie pomoże i nie zagrasz w nie na nowej konsoli? Lub też będziesz musiał zapłacić jakąś absurdalną cenę za napęd, żeby móc włożyć swoją płytkę i zagrać w grę na nowej konsoli? Jak tak, to ja dziękuję. Zwłaszcza, że naprawdę dobre exclusive'y na plejaka to zaczyna być wspomnienie przeszłości - w aktualnej generacji można je policzyć na palcach jednej ręki. Nawet jeśli nie będą ich wydawać na PC, to jeśli nie podbiją aktualnej ilości, to po prostu nie będzie to dla mnie (i pewnie wielu innych) zachęta do kupna nowej konsoli. Trzeba będzie przeprosić się z PC (dobrze, że syn niedawno kupił sobie mocny sprzęt :P ).

No i jeszcze podnoszona już wyżej kwestia monopolu Sony - pełna zgoda w tym względzie. Na PC mamy jednak jakąś rywalizację, nie mówiąc o przyjemnym rozdawnictwie Epic Games - a tu? Nie liczyłbym przy tym na jakieś działania EU, bo europosłowie po prostu nie rozumieją w większości tematu, o czym świadczy dyskusja przy akcji Stop Killing Games.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1992
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 11:10

Michał M pisze:
02 lip 2026, 10:21
7 lat temu po latach bycia wyłącznie graczem pecetowym wszedłem w konsole (PS4, a niedługo potem PS5) m.in. ze względu na płytowe wersje gier (plus brak konieczności upgrade'u sprzętu w momencie wejścia bardziej wymagającej gry). Teraz jak widzę, wszystko zmierza w kierunku PS6 bez własnego napędu i wyłącznie wersji cyfrowych - czyli co, jak masz pełno gier na płytach (tak jak ja), to nawet wsteczna kompatybilność nie pomoże i nie zagrasz w nie na nowej konsoli? Lub też będziesz musiał zapłacić jakąś absurdalną cenę za napęd, żeby móc włożyć swoją płytkę i zagrać w grę na nowej konsoli? Jak tak, to ja dziękuję. Zwłaszcza, że naprawdę dobre exclusive'y na plejaka to zaczyna być wspomnienie przeszłości - w aktualnej generacji można je policzyć na palcach jednej ręki. Nawet jeśli nie będą ich wydawać na PC, to jeśli nie podbiją aktualnej ilości, to po prostu nie będzie to dla mnie (i pewnie wielu innych) zachęta do kupna nowej konsoli. Trzeba będzie przeprosić się z PC (dobrze, że syn niedawno kupił sobie mocny sprzęt :P ).

No i jeszcze podnoszona już wyżej kwestia monopolu Sony - pełna zgoda w tym względzie. Na PC mamy jednak jakąś rywalizację, nie mówiąc o przyjemnym rozdawnictwie Epic Games - a tu? Nie liczyłbym przy tym na jakieś działania EU, bo europosłowie po prostu nie rozumieją w większości tematu, o czym świadczy dyskusja przy akcji Stop Killing Games.
Lubię takie podejście. Wielu ludzi tylko pierdoli jakie to (w tym przypadku) Sony jest złe i jak nienawidzą ich decyzji, ale koniec końców i tak kupią ich kolejny produkt. Jak nie ten, to następny, bo zatęsknią, a przecież rynek gier daje naprawdę wiele solidnych alternatyw. Przez takie zachowanie duże firmy czują się bezkarne i robią co chcą, wiedząc, że i tak sprzedają. Tylko solidny bojkot może zmusić ich do podejmowania decyzji pro-gracz. Pamiętam hejt na wprowadzenie mikropłatności w grach na single player i tych samych ludzi wychwalających te same produkcje parę miesięcy później.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 02 lip 2026, 11:16

Trzeba trzymać kciuki, żeby sobie głupi ryj rozwalili na tej decyzji.
Wczoraj czytałem jakiegoś posta na reddicie o tym, że mniej więcej 90% zakupów i tak jest robiona w ich sklepie, ale te proporcje biorą się też z tego, że gry indie bardzo często nie mają wydań fizycznych, wliczane są tam też wszystkie zakupy DLC, skórek itd., a duże tytuły nadal osiągają mniej więcej 50% sprzedaży na fizycznych nośnikach.
Jeśli głównym motorem napędowym ich nowej polityki mają być exclusivy to będą musieli wydawać tytuł za tytułem i każdy jeden będzie musiał być większym hitem od poprzednika. Z tego co widzę to na chwilę obecną sprzedało się prawie 95 milionów PS5 - to jest gigantyczny rynek i można spokojnie założyć, że będzie powtórka z premiery tej konsoli - mimo nowej generacji wydawcy w dalszym ciągu wydawali gry na PS4, bo nikt nie mógł sobie pozwolić na utratę potencjalnych klientów z grona ~100 milionów posiadaczy PS4. Nowa generacja na 100% będzie droższa od PS5, jeśli Sony znowu zjebie dystrybucję w czasie premiery (trzymam mocno kciuki) to tę cenę dodatkowo podbiją scalperzy. No nie będzie to najlepszy rynek do kupowania nowego sprzętu, więc jest szansa na katastrofę czego im z całego serca życzę.
Z perspektywy czasu PS5 to jest genialny sprzęt - dałem za to ustrojstwo 2200 na premierę i przez 6 lat nie muszę się niczym martwić, bo wszystkie moje ulubione gierki śmigają na tym jak złoto. Co więcej, z racji, że w czasach PS4 głównie pykałem w FIFĘ to ominęło mnie dużo świetnych tytułów, które potem mogłem sobie ogrywać za pół darmo (np. do dziś pamiętam, że rok po premierze kupiłem w którymś markecie nowe The Last of Us 2 i Ghost of Tsushima łącznie za 150 zł), zazwyczaj w stabilnych 60 klatkach, a jak chciałem wreszcie ograć pierwszą część RDR to kupiłem na promce, ograłem w miesiąc i sprzedałem za dokładnie tyle samo na olxie. Dodatkowo ja jestem jednym z tych, którzy wolą 5 razy przejść świetną grę niż ograć 5 słabszych tytułów, więc nie wiem co mogłoby mnie skłonić, żeby wziąć nowego plejaka, kiedykolwiek go wydadzą.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 162

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 lip 2026, 11:38

emski pisze:
02 lip 2026, 11:16
Trzeba trzymać kciuki, żeby sobie głupi ryj rozwalili na tej decyzji.
Wczoraj czytałem jakiegoś posta na reddicie o tym, że mniej więcej 90% zakupów i tak jest robiona w ich sklepie, ale te proporcje biorą się też z tego, że gry indie bardzo rzadko nie mają wydań fizycznych, wliczane są tam też wszystkie zakupy DLC, skórek itd., a duże tytuły nadal osiągają mniej więcej 50% sprzedaży na fizycznych nośnikach.
Dokładnie, niech się wywalą. Nie ukrywam, że parę gier zdarzyło mi się kupić w PS Store, ale to były z reguły zakupy starszych tytułów (jak cała Yakuza), czy też z absolutną promocją rzędu 75-80%. Plus rzeczone DLC jak do Ghost of Tsushima czy Horizon Forbidden West. Więc zawsze jednostkowo poniżej stówki :wink:
emski pisze:
Z tego co widzę to na chwilę obecną sprzedało się prawie 95 milionów PS5 - to jest gigantyczny rynek i można spokojnie założyć, że będzie powtórka z premiery tej konsoli - mimo nowej generacji wydawcy w dalszym ciągu wydawali gry na PS4, bo nikt nie mógł sobie pozwolić na utratę potencjalnych klientów z grona ~100 milionów posiadaczy PS4.
Na to liczę - przykładowo takie Star Wars Jedi 3 (jeszcze nieogłoszony, ale pewny IMHO), Wiedźmin 4 czy Tomb Raider 4 - te gry na pewno pójdą też na PS5. Pytanie czy jeszcze z płytką czy już tylko z kodem - zobaczymy.
emski pisze:
Z perspektywy czasu PS5 to jest genialny sprzęt - dałem za to ustrojstwo 2200 na premierę i przez 6 lat nie muszę się niczym martwić, bo wszystkie moje ulubione gierki śmigają na tym jak złoto. Co więcej, z racji, że w czasach PS4 głównie pykałem w FIFĘ to ominęło mnie dużo świetnych tytułów, które potem mogłem sobie ogrywać za pół darmo (np. do dziś pamiętam, że rok po premierze kupiłem w którymś markecie nowe The Last of Us 2 i Ghost of Tsushima łącznie za 150 zł), zazwyczaj w stabilnych 60 klatkach, a jak chciałem wreszcie ograć pierwszą część RDR to kupiłem na promce, ograłem w miesiąc i sprzedałem za dokładnie tyle samo na olxie. Dodatkowo ja jestem jednym z tych, którzy wolą 5 razy przejść świetną grę niż ograć 5 słabszych tytułów, więc nie wiem co mogłoby mnie skłonić, żeby wziąć nowego plejaka, kiedykolwiek go wydadzą.
No ja miałem dokładnie taki sam cel - najpierw miałem PS4 Pro, potem chwilę odczekałem i kupiłem PS5, żeby zyskać kilka lat oddechu sprzętowego :wink: I też wolę jakby co cofnąć się do starszych pozycji (taki Mass Effect Trilogy ogrywam niemal co roku :love: ), niż brać coś na siłę tylko dla jakichś graficznych wodotrysków.
Mr.Chris pisze:
02 lip 2026, 11:10
Lubię takie podejście. Wielu ludzi tylko pierdoli jakie to (w tym przypadku) Sony jest złe i jak nienawidzą ich decyzji, ale koniec końców i tak kupią ich kolejny produkt.
Mnie może jest łatwiej z racji wieku - mając niemal 47 lat na karku naprawdę nie odczuwam potrzeby gonienia za każdą nowością, mam też świadomość, że i tak wszystkich gier nie zdołam ograć :wink:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1992
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 11:55

Michał M pisze:
02 lip 2026, 11:38
Mnie może jest łatwiej z racji wieku - mając niemal 47 lat na karku naprawdę nie odczuwam potrzeby gonienia za każdą nowością, mam też świadomość, że i tak wszystkich gier nie zdołam ograć :wink:
Z podobnego założenia wychodzę, dlatego nigdy nie goniłem za jakimiś grami, gdzie nie miałem ochoty wspierać developera (np. Ubisoft) i jak już bardzo mnie jakiś tytuł zainteresował, to po prostu spokojnie czekałem aż będzie okazja pozyskania bez wsparcia i przy okazji robiłem co innego. Na wczesnym etapie i po porządnej cenie nabywam tylko gry developerów, których lubię lub z Polski, np. Cyberpunk leżał u mnie na półce już parę dni po premierze, chociaż czas na grę miałem dopiero z tydzień później, bo pamiętam, że to wyszło jakoś przed świętami.

Przy czym u mnie jest nieco inny casus, ja zawsze byłem fanem gier na multiplayerze, więc jak miałem dużo więcej swobody i chęci, to setki albo i tysiące godzin spędziłem na takich tytułach jak Dota 1, 2, Counter-Strike, Diablo II, Quake III, etc. Z wyjątkiem kilku RPGów i FMów, to gry na singla są u mnie względną nowością.

A, i drobne wyjaśnienie do mojego poprzedniego posta (nie mogę już edytować), co by nikt nie poczuł się błędnie urażony ;) nie mam nic do ludzi, którym nie przeszkadzają tego typu zmiany. Chcesz? Kupuj i graj. Różne są tego powody, od zamiłowania przez pracę po FOMO. Chodziło mi tylko i wyłącznie o hejterów, którzy okazują się hipokrytami.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2538
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 02 lip 2026, 12:43

GTA 6 może być dla wielu czynnikiem decydującym o zakupie nowej generacji konsol.

Gierka ma spore wymagania dla CPU a w PS 5/PS 5 Pro siedzi słabiutki AMD Zen 2 z ośmioma rdzeniami co oznacza, że 60 klatek w 4k będzie możliwe na PS 5 Pro tylko przy włączonym upscaling'u PSSR. W natywnej rozdzielczości 4k nie ma mowy by osiągnąć tam więcej niż 30-40 klatek.

Nowa PS 6 wyjdzie już pewnie z 16 rdzeniowym CPU i nieznacznie lepszą wersją GPU (tuaj nie wiele już można podciągnąć poza podrasowaniem raytracing albo PSSR), przy czym zaporową może okazać się cena tej konsoli (oraz dostępność).
Jeżeli bardzo przeciętny Steam Machine (jego jedyną zaletą jest ogromna biblioteka gier) kosztuje teraz na premierę od 4400 do 6000 zł w zależości od wersji, to należy się spodziewać, że nowa PS 6 będzie kosztować w granicach 7-9 tysięcy złotych.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2026, 12:50 przez 7lechus, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”