Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 01 lip 2026, 15:32
emski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 01 lip 2026, 15:51
Porażka, wszystko co fizyczne musi zniknąć, nie będzie nic materialnego tylko cyfrowa "własność" której ani nie odsprzedaż, ani nie pożyczysz, nic. Całkowite uzależnienie od dostawcy i od internetu.
1234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 01 lip 2026, 16:01
Maciek (interista)
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 01 lip 2026, 17:24
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 01 lip 2026, 20:25
7lechus
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 01 lip 2026, 22:24
Samuraj
Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 01 lip 2026, 22:40
emski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 01 lip 2026, 23:02
Samuraj
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 lip 2026, 10:21
Michał M

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 11:10
Lubię takie podejście. Wielu ludzi tylko pierdoli jakie to (w tym przypadku) Sony jest złe i jak nienawidzą ich decyzji, ale koniec końców i tak kupią ich kolejny produkt. Jak nie ten, to następny, bo zatęsknią, a przecież rynek gier daje naprawdę wiele solidnych alternatyw. Przez takie zachowanie duże firmy czują się bezkarne i robią co chcą, wiedząc, że i tak sprzedają. Tylko solidny bojkot może zmusić ich do podejmowania decyzji pro-gracz. Pamiętam hejt na wprowadzenie mikropłatności w grach na single player i tych samych ludzi wychwalających te same produkcje parę miesięcy później.Michał M pisze: ↑02 lip 2026, 10:217 lat temu po latach bycia wyłącznie graczem pecetowym wszedłem w konsole (PS4, a niedługo potem PS5) m.in. ze względu na płytowe wersje gier (plus brak konieczności upgrade'u sprzętu w momencie wejścia bardziej wymagającej gry). Teraz jak widzę, wszystko zmierza w kierunku PS6 bez własnego napędu i wyłącznie wersji cyfrowych - czyli co, jak masz pełno gier na płytach (tak jak ja), to nawet wsteczna kompatybilność nie pomoże i nie zagrasz w nie na nowej konsoli? Lub też będziesz musiał zapłacić jakąś absurdalną cenę za napęd, żeby móc włożyć swoją płytkę i zagrać w grę na nowej konsoli? Jak tak, to ja dziękuję. Zwłaszcza, że naprawdę dobre exclusive'y na plejaka to zaczyna być wspomnienie przeszłości - w aktualnej generacji można je policzyć na palcach jednej ręki. Nawet jeśli nie będą ich wydawać na PC, to jeśli nie podbiją aktualnej ilości, to po prostu nie będzie to dla mnie (i pewnie wielu innych) zachęta do kupna nowej konsoli. Trzeba będzie przeprosić się z PC (dobrze, że syn niedawno kupił sobie mocny sprzęt).
No i jeszcze podnoszona już wyżej kwestia monopolu Sony - pełna zgoda w tym względzie. Na PC mamy jednak jakąś rywalizację, nie mówiąc o przyjemnym rozdawnictwie Epic Games - a tu? Nie liczyłbym przy tym na jakieś działania EU, bo europosłowie po prostu nie rozumieją w większości tematu, o czym świadczy dyskusja przy akcji Stop Killing Games.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 02 lip 2026, 11:16
emski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 lip 2026, 11:38
Dokładnie, niech się wywalą. Nie ukrywam, że parę gier zdarzyło mi się kupić w PS Store, ale to były z reguły zakupy starszych tytułów (jak cała Yakuza), czy też z absolutną promocją rzędu 75-80%. Plus rzeczone DLC jak do Ghost of Tsushima czy Horizon Forbidden West. Więc zawsze jednostkowo poniżej stówkiemski pisze: ↑02 lip 2026, 11:16Trzeba trzymać kciuki, żeby sobie głupi ryj rozwalili na tej decyzji.
Wczoraj czytałem jakiegoś posta na reddicie o tym, że mniej więcej 90% zakupów i tak jest robiona w ich sklepie, ale te proporcje biorą się też z tego, że gry indie bardzo rzadko nie mają wydań fizycznych, wliczane są tam też wszystkie zakupy DLC, skórek itd., a duże tytuły nadal osiągają mniej więcej 50% sprzedaży na fizycznych nośnikach.
Na to liczę - przykładowo takie Star Wars Jedi 3 (jeszcze nieogłoszony, ale pewny IMHO), Wiedźmin 4 czy Tomb Raider 4 - te gry na pewno pójdą też na PS5. Pytanie czy jeszcze z płytką czy już tylko z kodem - zobaczymy.emski pisze: ↑02 lip 2026, 11:16Z tego co widzę to na chwilę obecną sprzedało się prawie 95 milionów PS5 - to jest gigantyczny rynek i można spokojnie założyć, że będzie powtórka z premiery tej konsoli - mimo nowej generacji wydawcy w dalszym ciągu wydawali gry na PS4, bo nikt nie mógł sobie pozwolić na utratę potencjalnych klientów z grona ~100 milionów posiadaczy PS4.
No ja miałem dokładnie taki sam cel - najpierw miałem PS4 Pro, potem chwilę odczekałem i kupiłem PS5, żeby zyskać kilka lat oddechu sprzętowegoemski pisze: ↑02 lip 2026, 11:16Z perspektywy czasu PS5 to jest genialny sprzęt - dałem za to ustrojstwo 2200 na premierę i przez 6 lat nie muszę się niczym martwić, bo wszystkie moje ulubione gierki śmigają na tym jak złoto. Co więcej, z racji, że w czasach PS4 głównie pykałem w FIFĘ to ominęło mnie dużo świetnych tytułów, które potem mogłem sobie ogrywać za pół darmo (np. do dziś pamiętam, że rok po premierze kupiłem w którymś markecie nowe The Last of Us 2 i Ghost of Tsushima łącznie za 150 zł), zazwyczaj w stabilnych 60 klatkach, a jak chciałem wreszcie ograć pierwszą część RDR to kupiłem na promce, ograłem w miesiąc i sprzedałem za dokładnie tyle samo na olxie. Dodatkowo ja jestem jednym z tych, którzy wolą 5 razy przejść świetną grę niż ograć 5 słabszych tytułów, więc nie wiem co mogłoby mnie skłonić, żeby wziąć nowego plejaka, kiedykolwiek go wydadzą.
Mnie może jest łatwiej z racji wieku - mając niemal 47 lat na karku naprawdę nie odczuwam potrzeby gonienia za każdą nowością, mam też świadomość, że i tak wszystkich gier nie zdołam ograć
Michał M

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 11:55
Z podobnego założenia wychodzę, dlatego nigdy nie goniłem za jakimiś grami, gdzie nie miałem ochoty wspierać developera (np. Ubisoft) i jak już bardzo mnie jakiś tytuł zainteresował, to po prostu spokojnie czekałem aż będzie okazja pozyskania bez wsparcia i przy okazji robiłem co innego. Na wczesnym etapie i po porządnej cenie nabywam tylko gry developerów, których lubię lub z Polski, np. Cyberpunk leżał u mnie na półce już parę dni po premierze, chociaż czas na grę miałem dopiero z tydzień później, bo pamiętam, że to wyszło jakoś przed świętami.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 02 lip 2026, 12:43
7lechus
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio