Gry... - Strona 680

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 02 lip 2026, 20:51

Samuraj pisze:
02 lip 2026, 18:56
Crimson Desert to ty szanuj. Piękna gra. Chyba jedna z nielicznych gier warta swojej ceny.
Nudna gra. Sztucznie przedłużana zadaniami przynieś, podaj i pozamiataj dlatego ma 200h. Bez konkretnej fabuly. Gra dla bezrobotnych bądź grajacych tylko w gry po pracy.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1993
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 20:54

Samuraj pisze:
02 lip 2026, 19:49
Ale czy wy nie wyolbrzymiacie? Babcia co prowadzi 30 lat swój sklep będzie go nadal prowadzić, bo na Playstation świat się nie kończy.
Znasz wiersz Martina Niemollera? Teraz jesteśmy na etapie komunistów.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2026, 20:54 przez Mr.Chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 801

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 02 lip 2026, 20:54

Przecież Samuraj pisze że jest to gra w stylu MMO do „życia” w grze, a nie typowego ogrywania misji i ciągnięcia fabuły dalej 😉

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 lip 2026, 21:16

Samuraj pisze:
Nie no, kupujesz licencje. Czyli co konkretnie?

Uprawnienia upoważniające do korzystania na określonych warunkach z cudzej własności w postaci dobra niematerialnego. Kupujesz dostęp do gry a nie grę na własność. Tu nie ma manipulacji, masz czarno na białym co kupujesz i się na to zgadzasz. To jak wypożyczalnia, tyle, że płacisz jednorazowo i masz dostęp do gry bezterminowo.
Ale przecież wg tego "kupujesz licencję na grę" ktoś Ci może powiedzieć w pewnym momencie, że już sobie nie pograsz. W takim wypadku powinno się żądać rekompensaty.

Niestety ludzie płacą cenę za wygodę posiadania wielu gier w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 179

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 02 lip 2026, 21:33

Rezus pisze:
02 lip 2026, 21:16
Samuraj pisze:
Nie no, kupujesz licencje. Czyli co konkretnie?

Uprawnienia upoważniające do korzystania na określonych warunkach z cudzej własności w postaci dobra niematerialnego. Kupujesz dostęp do gry a nie grę na własność. Tu nie ma manipulacji, masz czarno na białym co kupujesz i się na to zgadzasz. To jak wypożyczalnia, tyle, że płacisz jednorazowo i masz dostęp do gry bezterminowo.
Ale przecież wg tego "kupujesz licencję na grę" ktoś Ci może powiedzieć w pewnym momencie, że już sobie nie pograsz. W takim wypadku powinno się żądać rekompensaty.

Niestety ludzie płacą cenę za wygodę posiadania wielu gier w jednym miejscu.
Może powiedzieć, ale co zrobisz? masz prawo domagać się rekompensaty, powołać się na swoje prawa konsumenta. Dlatego też jest akcja stop killing games która trafiła do sądów a nawet parlamentu europejskiego i co zostało ugrane? gówno, ale próbować można. Niestety, ale ciężko będzie coś wywalczyć, ale szansa zawsze jest.

Tu jak widać jest strona - https://www.stopkillinggames.com/en i pod petycją podpisało się blisko półtora miliona graczy i ponad 2 mln wspierających.

Trzeba trzymać kciuki za inicjatywę, że uda im się wywalczyć prawa dla graczy i posiadanych przez nich gier.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 22:21

Samuraj pisze:
02 lip 2026, 21:33
Tu jak widać jest strona - https://www.stopkillinggames.com/en i pod petycją podpisało się blisko półtora miliona graczy i ponad 2 mln wspierających.
@venomik pewnie się ze mną nie zgodzi :P ale im do rozumu przemówią tylko słupki sprzedaży. Co im po tych podpisach i negatywnych komentarzach, jeżeli z tego 1,5 mln zdecydowana większość i tak co by miała kupić, to kupi, nie patrząc na producenta i na jego wpływ na rynek gamingowy. Parlamenty też zareagują po nastu latach albo i w ogóle. Tak jak z brakiem wymiennych baterii w telefonach, gdzie ludzie narzekali na to od dawna. Chociaż nie, tu w ogóle nie zareagują, bo przecież produkcja płyt zabija planetę.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2122

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 lip 2026, 22:23

Mr.Chris pisze:
02 lip 2026, 22:21
pewnie się ze mną nie zgodzi
Dlaczego miałbym? :D

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 22:26

venomik pisze:
02 lip 2026, 22:23
Mr.Chris pisze:
02 lip 2026, 22:21
pewnie się ze mną nie zgodzi
Dlaczego miałbym? :D
Bo możesz.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2122

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 lip 2026, 22:29

Nie tym razem ;)

Mimo że mało gram i nigdy nie kupiłem fizycznej kopii żadnej gry - to nie widzę powodu aby przyklaskiwać takim decyzjom, wrecz przeciwnie. Niech im bokiem to wyjdzie.
Aczkolwiek nie ma się co łudzić, cofnąć się tego już nie da.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lip 2026, 22:36

venomik pisze:
02 lip 2026, 22:29
Nie tym razem ;)

Mimo że mało gram i nigdy nie kupiłem fizycznej kopii żadnej gry - to nie widzę powodu aby przyklaskiwać takim decyzjom, wrecz przeciwnie. Niech im bokiem to wyjdzie.
Aczkolwiek nie ma się co łudzić, cofnąć się tego już nie da.
Tzn mi chodziło o to, że tylko słupki sprzedaży mogą na tą decyzję wpłynąć. W nawiązaniu do naszej dyskusji z tematu filmowego, którą parę dni temu przypomniałeś :)

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 04 lip 2026, 4:10

Sobie zakupiłem kilka gier w cenie od 4-12 zł

Toki - swego czasu pamiętam jak grałem w to na automatach, albo w coś podobnego ;)

Duck Tales Remastered - Klasyka z NES'a odnowiona na PC

Have A Nice Death - Od dawna polowałem na tą grę, ciekawa metroidvania

Lysfanga : The Time Shift Warrior - Hack and Slash w stylu Hadesa

Seven - Izometryczny RPG na który też od dawna polowałem

Eastern Exorcist - Wygląda na side-scrollową bijatykę w fajnym art stylu, wzięte z ciekawości

Dishonored 2 - Mam jedynkę, brakowało mi dwójki, więc dla uzupełnienia serii - chociaż sam nie wiem kiedy to ogram

Ogólnie, za 7 gier zapłaciłem 50 zł a wydaje się, że to dość ciekawe pozycje aby sobie ograć bezstresowo :wink:

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2413

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 04 lip 2026, 9:37

Samuraj pisze:
04 lip 2026, 4:10
Ogólnie, za 7 gier zapłaciłem 50 zł a wydaje się, że to dość ciekawe pozycje aby sobie ograć bezstresowo
Nie wiem ale ja za darmo bym tych gier nie chciał :D Jak możecie grać w takie kolorowe coś. Co do dyskusji o licencjach to często kupujemy licencję ale to urestwo takie. Dobrze że kupuję na Steamie gdzie raczej nie ma ryzyka że korporacyjne śmiecie mi zabiorą coś a jak tak bedzie to będzie pirat albo GOG gdzie jest moje. Zabieranie czegoś co się kupiło to patologia

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 04 lip 2026, 12:23

Dishonored świetna gra.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 04 lip 2026, 12:23

Oj tam. Toki i Duck Tales to klasyki, za Toki dałem raptem 5 zł a Duck Tales 12 zł. W pierwszą grę grałem na automatach arcade, biegałem do miejscowego baru jako dzieciak i spędzałem godziny grając i oglądając jak inni grają w gry. Toki zapamiętałem bardzo dobrze, był to hit na miarę Doney Konga czy Ghost'n"Ghouls. Duck Tales to klasyka z NES/Pegazusa, chyba jedna z najlepszych gier na tą platformę, tu też działa nostalgia.

Have a Nice Death to o dziwo naprawdę kawał dobrej gry która łączy elementy metroidvani i roguelike'a. Miałem od dawna na liście życzeń na steamie tą grę i zawsze jej cena była zaporowa, bo 90 zł to dużo jak na taką gierkę. Nawet obecnie będąc na promocji letniej ta gra na steam kosztuje 32 zł. Na instancie kupiłem ją za 9,40 zł

Seven z kolei to skradankowy RPG od polskiego studia który stworzył później takie gry jak The Thaumaturge czy remake Silent Hill 2 albo obecnie pracują przy remake Wiedźmina 1 a nawet skrobali przy Baldurs Gate 3. Po prostu trzeba mieć tą grę w bibliotece, zwłaszcza, że to dobra pozycja kupiona za raptem 9 zł cena na steamie to ponad 20 zł.

Lysfanga przy przeglądaniu i szukaniu fajnych gier mnie skusiła swoim stylem przypominającym Hadesa. Nie przepadam wielce za rouglike'ami, ale przy Hadesie bawiłem się świetnie, a jeśli mogę dostać grę hack and slash z elementami RPG w stylu Hadesa? czemu nie, dałem za to raptem 4 zł a na steamie można tą grę kupić na letniej promocji za nie całe 9 zł. Normalnie kosztuje 85 zł.

Eastern Exorcist to moja fanaberia, spodobał mi się gameplay a gra kosztowała nieco ponad 4 zł. Jest to side-scroller z elementami RPG który się taguje jako soulslike, za taką cenę jestem w stanie to wypróbować, na steamie ta gra kosztuje 40 zł.

Dishonored 2 chyba nie trzeba przedstawiać, kupiłem tą grę za 12 zł a na steamie kosztuje przy letniej promocji 24 zł.

Ogólnie zapłaciłem 55 zł za 7 gier które przy letniej promocji na steam kosztują łącznie 154 zł.
Sam kupiłem na instant gaming dodatkowo z kodem promocyjnym

Warto zaznaczyć, że w większości są to indyki, czyli gry niskobudżetowe, chyba tylko Dishonored 2 się do tego nie zalicza. Myślę, że fajny zakup i do kawy chętnie sobie sprawdzę te gierki.

Teraz kiedy są letnie wyprzedaże, to nawet fajnie zrobić sobie research gier i znaleźć twoim zdaniem jakieś perełki za grosze. Ja sobie wczoraj wieczorem przejrzałem ponad 100 stron na instancie w poszukiwaniu czegoś ciekawego za fajną cenę, no i wybrałem powyższe gry ;) Dorzucę do tego chyba jeszcze :

Carrion - 10 zł na steam - Polski horrorek gdzie wcielamy się w stwora obcego pochodzenia, zrobiony w tj. pixel arcie. Bardzo dobrze przyjęty indyczek i mający obecnie ponad 60% obniżkę ceny.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2538
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » wczoraj, 16:34

Maciek (interista) pisze:
16 cze 2026, 11:54
Microsoft za chwilę najpewniej zaora Ninja Theory, Double Fine i Arkane. Tak się kończy skupowanie studiów przez korpo.
Firma Microsoft zwalnia dziś 4 800 pracowników, a ponad 30 procent zwolnień dotyczy działu Xbox. Te znaczące cięcia w sektorze gier dotkną niemal każdy obszar działalności Xboxa i obejmą również wydzielenie czterech studiów deweloperskich, które będą działać niezależnie od Microsoftu.

Dzisiejsze zwolnienia, określane jako moment „resetowania” Xboxa, dotkną około 1 600 pracowników Xboxa, zgodnie z wewnętrzną notatką dyrektor generalnej Xboxa, Ashy Sharmy. Cięcia nie zakończą się jednak dzisiaj, ponieważ Microsoft planuje zlikwidować łącznie około 20 procent stanowisk w Xboxie do końca roku finansowego w lipcu 2027 roku.

Double Fine i Compulsion Games powracają do swoich założycieli, więc Tim Schafer przywróci Double Fine niezależność, a Guillaume Provost sprawi, że Compulsion Games ponownie stanie się niezależnym studiem gier. Ninja Theory, twórcy Hellblade, oraz Undead Labs, deweloperzy odpowiedzialni za State of Decay, również zostaną sprzedani, przy czym zawarto umowy gwarantujące, że gry Senua i State of Decay 3 będą nadal wydawane.

„Zdaję sobie sprawę, że trwająca rok restrukturyzacja wiąże się z dodatkowymi wyzwaniami. Niestety nie da się wprowadzić wszystkich niezbędnych zmian w ciągu jednego dnia, a chciałam jasno przedstawić skalę tych działań” – mówi Sharma. „Wiem, że to bolesne. Zmiany te bezpośrednio dotkną osoby, które włożyły swoją kreatywność w budowanie Xboxa. Wielu dołączyło do nas w wyniku przejęć, podczas gdy inni zostali tu zatrudnieni lub sami nas odszukali, ponieważ kochali tę branżę i kochali Xboxa. Dzisiejsze decyzje nie odzwierciedlają ich talentu ani poświęcenia”.

Microsoft rozważa również sprzedaż lub zamknięcie kolejnego studia Xbox, o czym informowałem w zeszłym tygodniu. Arkane Studios pracuje obecnie nad grą „Blade” pod kierownictwem Xbox, ale projekt został opóźniony i przekracza budżet. „We Francji kierownictwo Arkane rozpoczyna obowiązkowe konsultacje z radą zakładową w celu przeanalizowania potencjalnych opcji strategicznych” – mówi Sharma. Dyskusje te mogą potrwać miesiące, więc na razie nie jest jasne, co stanie się z grą Blade ani ze studiem Arkane Studios.

Zwolnienia dotkną również inne studia Xbox, a z tego, co rozumiem, szczególnie dotkliwe cięcia czekają studia Bethesda. W ramach zmian w strukturze studia twórca „Minecrafta”, firma Mojang, oraz deweloper „Candy Crush”, firma King, będą teraz podlegać bezpośrednio Sharmie. „Zakres tych zmian jest różny w poszczególnych jednostkach: Activision, Bethesda/ZeniMax, Blizzard, King, Mojang i Xbox Game Studios” – mówi Sharma. „Żadna z naszych gier ani projektów ogłoszonych publicznie przez nas samych nie zostanie anulowana w ramach tych redukcji”.

https://www.theverge.com/news/961546/xb ... sales-2026

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”