Anglia - Transfery (zbiorczy) - Strona 375

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Najlepszym transferem letniego okienka sezonu 2017/2018 w Premier League jest:

Alvaro Morata (Real->Chelsea)
2
6%
Kyle Walker (Tottenham->M.City)
2
6%
Ederson (Benfica->M.City)
0
Brak głosów
Mohamed Salah (Roma->Liverpool)
25
74%
Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal->Liverpool)
0
Brak głosów
Alexandre Lacazette (Lyon->Arsenal)
0
Brak głosów
Sead Kolasinac (Schalke->Arsenal)
1
3%
Romelu Lukaku (Everton->M.United)
0
Brak głosów
Nemanja Matic (Chelsea->M.United)
1
3%
Richarlison (Fluminese->Watford)
3
9%
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Anglia - Transfery (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 29 sty 2026, 15:58

Następnym którego Wilki mogą solidnie spieniężyć wydaje się Mateus Mane. Widać w nim potencjał, chociaż z drugiej strony jest młody i sezon w Championship mógłby mu wyjść na dobre.
Spoiler:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8348

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 kwie 2026, 15:27

Iraola po sezonie odchodzi z Bornemouth. Jakiś duży klub go wyciągnie?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6197
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 14 kwie 2026, 15:39

piotrcies pisze:
14 kwie 2026, 15:27
Iraola po sezonie odchodzi z Bornemouth. Jakiś duży klub go wyciągnie?
No myślę że nie odchodzi z obecnego klubu po to żeby trafić do słabszego :P Mam wrażenie że Xabi wyląduje w Liverpoolu, zaś Iraola i Glasner trafią do United/Chelsea. Prześledziłem niedawno karierę Glasenra i wychodzi na to że gość zamienia w złoto wszystko czego się dotknie, zazdro dla tego kto się skusi. Z drugiej ligi do wicemistrzostwa z Linz, wyprowadzenie Wolfsburga do LM (najlepszy wynik punktowy w historii klubu), wygrana LE, a potem 1/8 LM z Eintrachtem, wygrana w FA Cup oraz Tarczę z Crystal Palace (kto wie czy jeszcze nie dorzuci europejskiego...). No moim zdaniem to jest jedno z najmocniejszych CV w Europie.

Natomiast w kwestii Iraoli to oczywiście nie chcę mu umniejszać bo robi z Wisienkami wyniki ponad stan (przy regularnym osłabianiu zespołu), ale takich gości którzy mimo niesprzyjających warunków potrafili robić regularny środek tabeli to już było multum, z Moyesem i Dychem na czele (a Hiszpan poza tym "osiągnięciem" chyba nic wielkiego jeszcze w CV nie ma, w przeciwieństwie do Glasnera), a potem w dużym klubie z ciężką szatnią i naciskiem na o wiele bardziej regularne punktowanie nagle okazywało się że nie ten ten rozmiar kapelusza.

Xabi do Liverpoolu co będzie piękną historią, Glasner do United i z nim u steru wracacie do stołu, zaś Iraola do Chelsea i za pół roku zwolnienie. Róbcie screeny :P

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 kwie 2026, 15:53

sickstick pisze:
14 kwie 2026, 15:39
No myślę że nie odchodzi z obecnego klubu po to żeby trafić do słabszego
mógłby iść do Bilbao np., to nie jest żaden gigant.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 346

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 14 kwie 2026, 15:54

Mnie niezmiennie dziwi, że większego hype'u nie ma Sebastian Hoeness, który:

- objął Stuttgart w strefie spadkowej
- rok później wyprzedził w tabeli Bayern i zrobił wicemistrzostwo
- teraz kolejny raz top4 z szansą na podium
- odbudował klub po kilkunastu latach mizerii
- ofensywna piłka z masą bramek oparta na posiadaniu piłki
- sporo graczy pod jego okiem życiowe sezony
- rocznik 1982

Nie znaczy, że to będzie topowy trener, ale w przeszłości za mniej trenerzy mieli dużo większy hype (np. Amorim). Nie śledzę Bundesligi, więc może gość nie chce się ruszać ze Stuttgartu albo jest psycholem, nie wiem, ale gdyby np. Real był normalnym klubem to tak na 1 rzut oka bardzo chętnie bym kogoś takiego metaforycznie przytulił.

Może któryś z angielskich klubów się skusi.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4308
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 14 kwie 2026, 15:56

Real juz jednego cudownego trenera wziął z bundesligi. Wątpię zeby próbowali az do skutku :)

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 kwie 2026, 16:18

Bernabeu2 pisze:
14 kwie 2026, 15:54
Nie znaczy, że to będzie topowy trener, ale w przeszłości za mniej trenerzy mieli dużo większy hype (np. Amorim). Nie śledzę Bundesligi, więc może gość nie chce się ruszać ze Stuttgartu albo jest psycholem, nie wiem, ale gdyby np. Real był normalnym klubem to tak na 1 rzut oka bardzo chętnie bym kogoś takiego metaforycznie przytulił.
bo z trenerami, nawet tymi najbardziej hype'owanymi, nigdy nie masz pewności. Nie da się zatrudnić cudotwórcy lub gościa, który z miejsca ci odmieni zespół, może jest kilku z taką aurą, że nagle wszyscy wokół nich wyglądają lepiej i w ogóle forma życia, ale to są wyjątkowe przypadki.

To, czego się nauczyłem, to fakt, że jeśli nie masz pozycji Kloppa czy Pepa, tj. ludzie nie idą za tobą w ogień lub po prostu jeszcze się tego nie dorobiłeś, to musisz być elastyczny. Amorim miał kilka nieco lepszych momentów, a w ogóle spoko wyglądało, jak raz zmienił ustawienie. A potem na siłę wracał do swojego, żeby udowodnić, że to działa. Piłkarze tego nie czują, trener wymaga uparcie podążania za jego pomysłami, zaczyna się wszystko psuć. Nasi dwaj poprzedni trenerzy właśnie przez ten brak elastyczności totalnie polegli, bo ich pomysły nie działały, kadra nie była do nich dopasowana, ale na siłę starali się robić swoje. ETH jeszcze w pierwszym sezonie potrafił bardziej pragmatycznie grać, kontrując, a w kolejnym próbował wprowadzić swój styl oparty na upośledzonym pressingu. Tak że nie nastawiam się na jednego czy drugiego trenera na dorobku, bo to jak trafić w totka, jedynie jakiś Enrique wydaje się pewniakiem, a reszta dostępnych opcji to zawsze mniejsze lub większe ryzyko.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 346

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 14 kwie 2026, 16:30

Prawda, znalezienie top trenera to jest kompletna loteria, tutaj trzeba mieć pakiet cech (taktyka - elastyczność - zarządzanie szatnią), które są nie do zweryfikowania dopóki nie trafisz na topowy poziom. Po prostu ten Hoeness odhacza wszystkie punkty, które przeważnie powodowały, że jakiś trener miał wielki hype: super wyniki, ofensywny styl gry, młody coach, klepu-klepu, rozwijanie graczy - a paradoksalnie aż tak wiele się o nim nie mówi. Widzę, że w ostatnich miesiącach u nas na forum napisano o nim 3 posty, z czego jeden wariacik @Tennessee, a dwa ja w ostatnim tygodniu. :P

Amorim był kompletnym betoniarzem, no nie przewidzisz takich rzeczy na bazie pracy takiego gagatka w Sportingu, gdzie właśnie wydawał się bardzo elastycznym coachem.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6197
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 14 kwie 2026, 16:43

Bernabeu2 pisze:
14 kwie 2026, 16:30
Prawda, znalezienie top trenera to jest kompletna loteria, tutaj trzeba mieć pakiet cech (taktyka - elastyczność - zarządzanie szatnią), które są nie do zweryfikowania dopóki nie trafisz na topowy poziom. Po prostu ten Hoeness odhacza wszystkie punkty, które przeważnie powodowały, że jakiś trener miał wielki hype: super wyniki, ofensywny styl gry, młody coach, klepu-klepu, rozwijanie graczy - a paradoksalnie aż tak wiele się o nim nie mówi. Widzę, że w ostatnich miesiącach u nas na forum napisano o nim 3 posty, z czego jeden wariacik @Tennessee, a dwa ja w ostatnim tygodniu.
Wiesz, nazwisko Glasner to dziś jest anonimowe dla 90% kibiców piłki (stawiam że połowa forumowych fanów Seria A nawet nie wie kto to), pewnie nawet kibice United którzy jego nazwisko gdzieś tam wymieniają, nie mają pojęcia o jego przeszłości sprzed trafienia do Premier League. Wypisałeś osiągnięcia trenera Stuttagrtu, ale gdybyś postanowił być jajcarzem i zamiast tego napisać że gość spuścił Stuttgart do 3 ligi, to ja osobiście bym ci uwierzył bo na tabelę Bundesligi ostatni raz patrzyłem za czasów Xabiego z Leverkusen.

Natomiast Amrom miał hype bo wygrywał ze Sportingiem mistrzostwa swojego kraju, oraz pozytywnie pokazywał się w LM (chyba 4:1 z City o ile dobrze pamiętam). Tego typu osiągnięcie są o wiele bardziej wystawowe, niż dobra robota panów z Bundesligi.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 kwie 2026, 17:24

Bernabeu2 pisze:
14 kwie 2026, 16:30
Amorim był kompletnym betoniarzem, no nie przewidzisz takich rzeczy na bazie pracy takiego gagatka w Sportingu, gdzie właśnie wydawał się bardzo elastycznym coachem.
to samo ETH - w Ajaksie miał kadrę do grania swojej wesołej piłki opartej na wysokim pressingu, w United dostał np. Casemiro, który nie miał już wydolności czy biegającego jak kurczak Fernandesa, to już tak nie działało.

Ja nie mam pojęcia, czy taki Iraola sobie poradzi, zupełnie nie mam pojęcia i nie będę się napalał na niego. To też jest inna gra, jak prowadzić Bornemouth, które występuje jako underdog w większości meczów, a prowadzić Chelsea i United, w których to rywale częściej się cofają i musisz mieć pomysł na inny futbol. Tak samo z Glasnerem, ale w jego przypadku mam więcej red flagów co do tego, że publicznie się wkurzał na złe transfery, dla mnie to zawsze ostrzeżenie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 578

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 14 kwie 2026, 17:35

Sebastian Hoeness to czołówka w Niemczech nie od dziś i nie chodzi tylko o wyniki czy odmianę drużyny z walczącej o utrzymanie na drużynę pucharową.
Sam styl buduję markę trenera, ofensywny futbol który jest atrakcyjny, odważny, mocny w pressingu, ryzykowny, z dużą wymiennoscią pozycji i wysoko grającą obroną.
Super wygląda budowanie akcji VfB, świetnie ze sobą współpracują, choćby zamieniając się miejscami co stwarza więcej miejsca i zamieszania w szeregach rywali, robią to wszystko sprawnie i na dużym zaskoczeniu. Generalnie dużo jest tam dobrze działających rozwiązań, w pole karne rywala potrafią wchodzić wieloma zawodnikami, atakowanie półprzestrzeni między rywalami, natychmiastowy odbiór piłki... czytałem o tym na jakimś blogu czy tam czymś innym i faktycznie to widać na boisku.

Natomiast Andoni Iraola powinien trafić do Realu, nie wiem ale jakoś mi tam bardzo pasuje i myślę, że dałby spokojnie rade to ogarnąć.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 162

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 14 kwie 2026, 17:50

Może Hoeness czeka, aż z Bayernu odejdzie Kompany i wtedy stryjek ściągnie go do Monachium? :wink: W końcu ojciec też był naszym napastnikiem, a sam Sebastian trenował nasze rezerwy. Nazwisko Hoeness i Bayern po prostu pasuje :)

Ale fakt, dobrze byłoby gdyby zdobył jakieś szlify poza Stuttgartem, może faktycznie Premier League byłaby dobrym kierunkiem?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 06 cze 2026, 12:38

Dziwnie będzie oglądać Robertsona w innym klubie Premier League. Liczyłem po cichu, że wybierze jakiś Celtic, ale z drugiej strony ma dopiero 32 lata i chce grać z najlepszymi.

60 asyst w Premier League, drugi pod tym względem obrońca w historii. Wyprzedza go jedynie TAA, który ostatni sezon spędził w Madrycie. Andy natomiast nie zanotował żadnej asysty. W ogóle ostatnie sezony pod tym względem o wiele słabsze, bo sezon wcześniej 1 asysta, wcześniej 2. Czasy kiedy wrzucał dwucyfrówki już minęły.

Ogólnie fajny zawodnik. Czasem irytował, ale waleczny gość. W końcu Szkot. Klopp fantastyczne boki obrony stworzył z wyciągniętego z rezerw Arnolda i Robertsona z Hull. Majstersztyk to był. Łącznie 124 asysty w Premierczipsach.

Powodzenia, Andrzej!

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3910

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 cze 2026, 13:29

Pojawił się temat Hull City, ale tylko przez chwilę, gdy przejście do Tottenhamu było już właściwie przyklepane.

Wtedy transfer nieoczywisty, choć mając z tyłu głowy to że rok wcześniej Klopp też wyciągnął zawodnika ze spadkowicza (Wijnaldum z Newcastle) i okazał się on ważnym elementem układanki, można było liczyć że to się uda. Andrew niestety ma już coraz mniej zdrowia i szybkości, kto wie czy przy zmianie środowiska nie zacznie się starzeć jeszcze szybciej. Tottenham powinien mieć jednak z niego chociaż trochę pociechy.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 578

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 03 lip 2026, 18:18

Ciekawy zawodnik Hayden Hackney został pozyskany przez Everton F.C. z Championship. Pamiętam go jeszcze z wcześniejszych sezonów, rok temu miał trafić bodaj do Ipswich ale coś tam nie wypaliło i chyba dobrze bo zrobił zauważalny postęp i trafił do jedenastki sezonu.
Będzie do obserwacji.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”