1/8 FINAŁU: Brazylia - Norwegia (5.07.2026 22:00) - Strona 8

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 179

1/8 FINAŁU: Brazylia - Norwegia (5.07.2026 22:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 5:40

No ja wiem, że to osiągnięcie ćwierćfinału nie było w jakimś wybitnym stylu. Ja jestem z tych co krytykują kadrę Nawałki i jej styl. Ale chodzi mi o samą kwestie osiągnięcia tego ćwierćfinału i prawie wyeliminowanie Portugali. Przy odrobinie szczęścia Polska mogła być w finale, bo w półfinale czekała Walia.

Chodzi mi jednak o sam fakt, że ten ćwierćfinał został osiągnięty, awans na mundiale też był i jednak pomijając styl, to jakieś te osiągnięcia kadra Polski miała.

Norwegia z kolei po latach awansowała na mundial i teraz awansowała do ćwierćfinału. Pokonanie Brazylii to duże osiągnięcie pomimo, że to najsłabsza Brazylia od lat i ten zespół tworzy historię, ale nie wiem czy jest w XXI wieku lepsza od Polski jeśli chodzi o sukcesy reprezentacyjne. Jeszcze na dziś uważam, że tak nie jest ;) jeszcze...

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1384
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » dzisiaj, 7:15

Haaland znakomity turniej. Chłopak niedawno zadebiutował w MŚ, a na liście strzelców wyprzedził już takich gości jak van Persie czy Henry, którzy kilka Mundiali zaliczyli. Jak Norwegia faktycznie złapie serię i będzie przez najbliższe lata kwalifikowała się + wychodziła z grupy to tu jest też potencjał na pyknięcie Mirosława Józefa Klozego.

Swoją drogą w Brazylii nie było nikogo lepszego do karnego niż Guimaraes? Tak zerknąłem na jego statystyki z 11 metrów to często piłki tam nie ustawiał w swojej karierze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » dzisiaj, 7:46

Komentator ma przekazywać informacje o tym co się dzieje na boisku a nie się zastanawiać czy nazwisko wymawia się Błaszczykowski czy Kuba.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » dzisiaj, 8:09

Zygmunt-1 pisze:
dzisiaj, 7:15
Swoją drogą w Brazylii nie było nikogo lepszego do karnego niż Guimaraes? Tak zerknąłem na jego statystyki z 11 metrów to często piłki tam nie ustawiał w swojej karierze
z brazylijczykow bardzo dobre bilanse rzutow karnych maja joao pedro i raphinha (obaj 18 na 19 trafione), no ale akurat wczoraj zadnego nie bylo na boisku

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 345

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » dzisiaj, 10:37

Tennessee pisze:
dzisiaj, 0:46
Natomiast ciekawi mnie czy Norwegia może przejąć pałeczkę od Chorwacji i wejść na jakiś cykl do czołówki.
Chorwacja przez lata była przegrywami marnującymi potencjał, przełom nastąpił gdy Modric, Mandzukic, Rakitic byli po 30-tce, my po Euro 2016 też nie mieliśmy turnieju gdzie Błaszczykowski, Piszczek i Krychowiak byliby jednocześnie w formie - u Norwegów jedynie gracze po 30-tce z wyjściowego składu to Nyland i Sorloth, jak tego pierwszego zastąpią to przez lata będą b. groźni, zwlaszcza, że talentów im nie brakuje, Schjelderup, Nusa czy Bobb to roczniki 2004-2005.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » dzisiaj, 10:44

Ciągle nie mogę się nadziwić że Solbakken prowadzi tę reprezentacją już szósty rok i w tym czasie nie awansował ani na mundial w 2022 roku (przegrał w grupie z Holandią i Turcją), ani na Euro 2024 (Hiszpania, Szkocja), a w Lidze Narodów potrafił przegrać z Serbią.

Nie wiem co mnie bardziej dziwi, czy to, że mu w końcu zażarło czy to, że wytrzymał tak długo. Oczekiwania przecież od jakiegoś czasu już były ogromne co do tej kadry.

Hamster79
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hamster79 » dzisiaj, 14:26

Boromir pisze:
dzisiaj, 10:44
Ciągle nie mogę się nadziwić że Solbakken prowadzi tę reprezentacją już szósty rok i w tym czasie nie awansował ani na mundial w 2022 roku (przegrał w grupie z Holandią i Turcją), ani na Euro 2024 (Hiszpania, Szkocja), a w Lidze Narodów potrafił przegrać z Serbią.

Nie wiem co mnie bardziej dziwi, czy to, że mu w końcu zażarło czy to, że wytrzymał tak długo. Oczekiwania przecież od jakiegoś czasu już były ogromne co do tej kadry.
Najwidoczniej władze piłkarskie tego kraju myślą na chłodno, po skandynawsku, i nie zmieniają trenerów co dwa lata jak Polska czy Holandia.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 14:39

Mnie tak zastanawiało czemu w tym meczu nie zagrał ten świetny w meczu z Francją Aasgaard, to świadczy mimo wszystko o sile kadry Norwegii, że w odwecie mają jeszcze tak dobrego zawodnika i on też ma raptem dopiero 24 lata. W meczu z Francuzami był jednym z najlepszych zawodników na boisku a wczoraj nawet 1 min nie dostał.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » dzisiaj, 14:43

Beka z Polaków jak sobie człowiek uzmysłowi, że Solbakken objął kadrę Norwegii 03.12.2020 roku.

Tymczasem u nas:
Paolo Sousa
Czesław Michniewicz
Fernando Santos
Michał Probierz
Jan Urban

:rotfl4:

I prawda jest taka, że za każdym z nich ciągnął się smród na chwilę przed dymisją, nie wyniki były tu kluczowe.

Wuja Brzęczek został zwolniony mniej więcej w tym samym czasie co zatrudniony został Solbakken. W alternatywnej rzeczywistości Brzęczek jest naszym selekcjonerem do dzisiaj i jedziemy na każdy turniej grając na nim na miarę swojego potencjału :D

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 14:49

To świadczy raczej o większych ambicjach Polski niż Norwegii. Z resztą umówmy się 80% tych selekcjonerów albo przyszła po kasę, albo doprowadzali do kompromitacji. Po prostu nasza reprezentacja nie trafiła jeszcze w zaufanego selekcjonera któremu można powierzyć kadrę jako długofalowy projekt. Może Jan Urban to zmieni? Po meczu z Ukrainą trudno w to wierzyć i tym, że w zaparte przekonuje Lewandowskiego by dalej grał w kadrze... Ale kto wie, mimo wszystko w jakimś stopniu odbudował ten zespół po Probierzu, że przynajmniej nieco lepsze wyniki się pojawiły i styl gry.

My w Polsce mamy taką a nie inną mentalność, że tutaj presja mediów i kibiców na selekcjonerze a jak nie media i kibice to znajdzie się taki Lewandowski który jednym gestem zwolni selekcjonera.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 577

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 14:51

Boromir pisze:
dzisiaj, 10:44
Jak się tak zastanowić, to nie ma w tym nic dziwnego. Przez lata była to przeciętną reprezentacja, więc nie wyrobili sobie oczekiwań, w końcu wytworzyło się dobre pokolenie, ale wątpię, że w narodzie były jakieś duże oczekiwania przed turniejem, mam wrażenie, że one były większe poza Norwegią niż w niej samej. To znaczy tuż przed turniejem już może tak, ale jak ten trener siedział na stanowisku przez wcześniejsze lata, to zapewne mało kogo w kraju to interesowało, więc mógł spokojnie trwać na stanowisku.
Teraz pewnie oczekiwania będą bo w końcu zagrali na mundialu, ale zainteresowanie futbolem w Norwegii nie dało się wcześniej porównać do np. takiej Szwecji. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze parę lat temu na zapleczu ich ligowej ekstraklasy grały kluby półamatorskie.

Nie ma w ogóle co porównywać do nas, bo w Norwegii futbolu to raczej ciekawostka niż coś więcej. To się pewnie teraz trochę zmieni, ale podejście nie jest tak emocjonalne jak w wielu innych krajach. U nas jest duża presja i jebanie PZPNu, wątpię, że coś takiego miało kiedyś miejsce w Norwegii, to było miejsce spokojne do budowania jak nigdzie indziej, więc i trener wytrwał długo.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 345

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » dzisiaj, 14:53

Przede wszystkim ciężko w Skandynawii byłoby znaleźć lepszego trenera niż Solbakken gotowego do pracy z reprezentacją, nie wiem czy to samo można powiedzieć o asach prowadzących naszą kadrę. Jakbyśmy mieli Polaka, który kompletnie zdominował polska ligę i dostał jakieś szanse w top5 ligach, to może też miałby szacun na dzielni do pracy z kadrą bez względu na wyniki. U nas był Probierz, który max zahaczył o Aris Saloniki i Brzęczek z Wisły Płock.

Generalnie, dużo porównań do naszej reprezentacji w internecie, Haalanda do Lewandowskiego, a kompletnie tego nie kupuję - Norwegowie z ławki mają podstawowego gracza Benfiki czy gościa, który dostawał minuty u Guardioli w City, wczoraj z ławki wszedł jeszcze kolejny podstawowy gracz Benfiki i podstawowy gracz Genoi, u nas nawet na Euro 2016 w wyjściowym składzie grali ludzie z Ekstraklapy, a z ławki wchodzili Peszko, Jodłowiec czy Kapustka. W tym okresie od 2018 roku (gdy skończył się Błaszczykowski, a Grosik po 30-tce kopał w Czempionszip) w ogóle nie mieliśmy żadnych skrzydłowych do poważnego grania, ot co głównie tego okresu 2012-2014 szkoda, ale Norwegia też parę lat przecież zmarnowała.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » dzisiaj, 15:14

Tennessee pisze:
dzisiaj, 14:51
Teraz pewnie oczekiwania będą bo w końcu zagrali na mundialu, ale zainteresowanie futbolem w Norwegii nie dało się wcześniej porównać do np. takiej Szwecji. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze parę lat temu na zapleczu ich ligowej ekstraklasy grały kluby półamatorskie.
Piłka nożna jest wszędzie najbardziej popularnym sportem, to nawet nie podlega dyskusji. Są oczywiście wyjątki w krajach gdzie piłka szoruje po dnie, jak Litwa czy Finlandia, ale Norwegia do nich nie należy.
Bernabeu2 pisze:
dzisiaj, 14:53
Generalnie, dużo porównań do naszej reprezentacji w internecie, Haalanda do Lewandowskiego, a kompletnie tego nie kupuję
Polska w prime w 2016 roku nie miała takich możliwości jak Norwegia ma obecnie. To jasne.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 15:27

Norwedzy ostatnio mają szczęście do sportowców którzy inspirują młodzież...
Najpierw Carlsen który na lata zdetronizował szachy, teraz Haaland który na nowo inspiruje piłką nożną...
Tak sobie sprawdzam, to główną ikoną Norweskiej piłki był Tore Andre Flo co świadczy, że Norwegia ma obecnie najlepszą generację zawodników w swojej historii. Tak jak kluby szachowe w Norwegii przeżywają oblężenie, tak teraz i piłkarskie będą oblegane ;)

a u nas w Polsce? cóż 90% orlików zamkniętych i za opłatą i szkółki gdzie rodzice dają w łapę trenerowi aby wystawiał ich pociechę.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » dzisiaj, 15:35

Samuraj pisze:
dzisiaj, 15:27
a u nas w Polsce? cóż 90% orlików zamkniętych i za opłatą i szkółki gdzie rodzice dają w łapę trenerowi aby wystawiał ich pociechę.
A to ostatnio mialem ciekawa obserwacje. Bylem kilka dni w Danii i znalazlem sobie nowa trase do biegania niedaleko hotelu, w ktorym akurat bylem. Trasa to sciezka asfaltowa dostosowana dla biegaczy, rowerzystow i rolkarzy, a wiodla m.in. wsrod ogolnodostepnych boisk. I tak w jednej powierzchni bylo z 4-5 boisk a'la orliki (ale z prawdziwa trawa) i kilka mniejszych dla dzieciakow. W ciagu 4 dni przebiegalem tam 2 razy i absolutnie wszystkie byly zajete i dzieciaki, mlodziez ganialy za pilka. Troche to smutne porownanie do naszych orlikow gdzie graja glownie dziady 30+ a przez spora czesc dnia orliki stoja zamkniete, bo szkola, bo nie ma animatora albo okoliczni mieszkancy skarzyli sie na halasy (to jeszcze historie z czasu gdy mieszkalem w czesci miasta gdzie 2 orlkiki byly niedaleko od siebie i nie bylo opcji tam zagrac).
Moze w Norwegii maja podobne rozwiazanie jak w Danii i teraz beda to konsumowac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”