Benedykt XVI w Polsce - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 25 maja 2006, 22:19

wracam,lecz tylko na moment-do piwusa...Warszawa tez jest miastem Królewskim,Misiu mój-tak by umniejszyć twą konsternację związaną ze znakiem zapytania-mozesz juz go zmazac..
(wiem to jest OT,nie chcialo mi sie tam tych wszystkich privov pisac itd.bo generalnie zegnam sie z kompem i lekko sie spiesze-mozna skasowac-jak tylko piwus usunie znak zapytania..;P )

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 25 maja 2006, 22:22

Same korki i utrudnienia w ruchu ale to nie jest tak straszne jak zakaz sprzedawania alkoholu :evil:

Obrazek

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 25 maja 2006, 22:25

RzuR pisze:wracam,lecz tylko na moment
Miałem na myśli Euro 2008, Polska startuje do Euro 2012 :] ;). Widzę, że oboje się do pierdół przyczepiliśmy :lol:.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 25 maja 2006, 22:26

Martinho pisze:Jakos ten papiez szczegolnie szczesliwy to nie byl jak do nas przylecial Ta jego mina i wzrok dodawaly nastroju grozy na lotnisku.
On ma chyba taki wyraz twarzy, bo też zauważyłem jakby był raczej przygnębiony. I to jak Papież patrzył na kaczkę, z takim jakby obrzydzeniem :lol: Ale jak mówili w TV i później pokazywali jak witał się z ludźmi to było widać że się cieszy z pielgrzymki do naszego kraju.
Martinho pisze:A najlepsze bylo powitanie : Ciolem źołniesze
No wiesz jakbyś sporadycznie uczył sie naszego języka od kilku miesięcy to ciekawe jakbyś mówił, szczególnie jakbyś za młodu szwargolił w twardym niemieckim języku. Wg mnie i tak bardzo dobrze sobie radzi i ja cieszę się jak nasz Papież mówi w naszym języku.

Choć na żadne spotkanie z Papieżem się nie wybieram to jednak jego wizyta nie jest mi obojętna i będę śledził relacje w TV. Cieszę się że na rozpoczęcie swoich pielgrzymek wybrał nasz kraj, bo ma to jakieś symboliczne znaczenie i uznanie wielkości jego poprzednika.

A denerwuje mnie szopka szczególnie ze strony polityków i ta ich gra pod publiczkę. Zresztą jak przyjeżdżał JP II to też wszyscy na kilka dni stawaliśmy się lepsi a później każdy wracał do kopania dołków pod drugim. Zapewne teraz nie będzie inaczej, ale dobre te kilka dni przynajmniej ze strony niektórych. I jeszcze całe to sprzątanie miast na trasie Benedykta XVI, a juz kilka metrów dalej syf jak był taki został :twisted: A miasta chyba zawsze powinny być czyste a drogi równe :roll:

Awatar użytkownika
wiselkakrakow
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wiselkakrakow » 26 maja 2006, 17:00

Ja tam się ciesze z tego powodu że wizyta taka jak ta daje nam szansę na wiekszą reklame miast Polski, i samego kraju. Zawsze po takiej pielgrzymce sezon letni jest pełen turystów. A co do pielgrzymki, to cieszy fakt że do Polski przyleciał papież obcokrajowiec!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 26 maja 2006, 23:49

Szczerze mówiąc to nie liczyłem na aż takie przyjęcie papieża w Polsce. Jan Paweł 2 był przecież Polakiem i wydawało się że tak entuzjastycznie Benedykt XVI nie będzie u nas przyjęty a jednak myliłem sie. Ale to takie zaskoczenie in plus gdyż bardzo cieszy mnie to że jako pierwszy cel swoich pielgrzymek papież wybrał kraj swego wielkiego poprzednika. Ratzinger stawia mocno na ekumenizm czyli zjednoczenie wszystkich chrześcijan co mnie cieszy bo przecież wierzymy wszyscy w jednego Boga...miejmy tylko nadzieję że wszystko zmierza w dobrym kierunku...i jak w moim podpisie "nie bez znaczenia jest wiara w ludzkie dobro" :)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 27 maja 2006, 9:24

mawik pisze:Jan Paweł 2 był przecież Polakiem i wydawało się że tak entuzjastycznie Benedykt XVI nie będzie u nas przyjęty a jednak myliłem sie
Mnie to i cieszy i martwi... Cieszy bo papiez jest tak cieplo przywitany jak nikt by sie nie spodziewal, natomiast troche martwi bo czuje ze Jan Pawel 2 schodzi w tym momencie na dalszy plan... Moze mi sie to tylko wydaje ale mam nadzieje ze tak nie jest... Wg mnie Benedykt XVI nie powinien wychodzic do okna gdzie zawsze Jan Pawel 2 pozdrawial swoich wiernych... To miejsce jest dla mnie tak jakby znakiem firmowym Jana Pawla 2 i chcialbym zeby pozostalo tak... No ale to nie ode mnie zalezy ;)
mawik pisze:Ale to takie zaskoczenie in plus gdyż bardzo cieszy mnie to że jako pierwszy cel swoich pielgrzymek papież wybrał kraj swego wielkiego poprzednika.
Wybral Polske jako pierwszy kraj pielgrzymek dlatego ze wlasnie jest to kraj jego poprzednika i to byl glowny argument jego wyboru...

Awatar użytkownika
wiselkakrakow
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wiselkakrakow » 27 maja 2006, 13:45

Witajcie
Ja to bym poruszył tutaj też przy okazjii wizyty Benedykta zachowanie naszego Premiera, szanuje go i nawet powiem że chyba jest jednym z lepszych ze wszystkich co są w koalicji, ale nie moge pojąć dlaczego on się tak niechętnie całuje. Widzieliście może jak przy przywitaniu z Papieżem ukleknął i udał że go całuje w reke?

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 27 maja 2006, 16:16

Martinho pisze:Wg mnie Benedykt XVI nie powinien wychodzic do okna gdzie zawsze Jan Pawel 2 pozdrawial swoich wiernych... To miejsce jest dla mnie tak jakby znakiem firmowym Jana Pawla 2 i chcialbym zeby pozostalo tak... No ale to nie ode mnie zalezy
Gdyby tłumy ludzi nie wołały papieża to nie miałby po co i do kogo wychodzić, a że zgromadziło się wielu wiernych to ku uciesze wszystkich Benedykt XVI przemówił do nich. Jednak widać różnicę w zachowaniu Jana Pawła II i obecnego papieża w luźnych rozmowach z wiernymi. Benedykt jest tym wyraźnie zakłopotany (zresztą samym przyjęciem go przez Polaków też jest pozytywnie zaskoczony) i chyba nie potrafi tak sobie porozmawiać o niczym, co jednak zbliża wiernych do papieża.
wiselkakrakow pisze:Widzieliście może jak przy przywitaniu z Papieżem ukleknął i udał że go całuje w reke?
Jak to widziałem to myślałem że mi się to wydaje, ale skoro Ty i inni tez to zauważyli to jednak tak było. Jednym słowem szopka i robienie wszystkiego pod publiczkę, jak zawsze zresztą :rozga:

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 27 maja 2006, 17:52

Lukaz pisze:Jana Pawła II i obecnego papieża w luźnych rozmowach z wiernymi
dokladnie.. On jest kompletnie tym wszystkim zaskoczony....sa momenty ze nie wie jak sie zachowac jak ludzie spiewaja na jego czesc albo klaszcza... tego Mu wlasnie brakuje do JP2.. dystansu do samego siebie...takiej prostoty w rozmowie..zagadaniu kompletnie o niczym..ale moze sie jszcze poprwai kto wie?! pamietajmy ze JP2 od zawsze i wszedzie byl z mlodzieza ona sie tam czyl najlepiej:)

wiselkakrakow pisze:Widzieliście może jak przy przywitaniu z Papieżem ukleknął i udał że go całuje w reke?
dla mnie to by byl zaszczyt..wyroznienie..a on po prosty na oczach wszystkich tego nie zrobil...zenujace...nawet byly prezydent wywadzacy sie z dawnego PZPR, nie mial oporow przed pocalowaniem papieza w reke..ze reszta jest pierwszym prezydentem ktory jechal w nim papamobile...:)

Awatar użytkownika
Hunti
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hunti » 27 maja 2006, 20:38

Obecnie Benedykt XVI przyjechał do Kurii i tam spędzi całą noc z tego co podaje TVP. Ja miałem dzisiaj z rodzicami wybierać się na Błonie, ale jak moja mama obczaiła, ile ma być ludzi na Błoniach to zrezygnowała z wyjazdu. Jutro możliwe, że pojadą do Oświęcimia, a i ja może się przybiore. :wink: . Napewno wrażenia z Pielgrzymki są wielkie. Niesety na żywo nie zobaczyłem Jana Pawła II, ale Benedykta chyba zobacze. :)

Awatar użytkownika
wiselkakrakow
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wiselkakrakow » 28 maja 2006, 13:58

Witajcie
Byłem dziś na Błoniach i musze przyznać że nigdzie nie ma takiej atmosfery i skupiska ludzi jak w Krakowie.
:P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”