Ekstraklasa 2026/2027 - Strona 9

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 119
Kibicuję: Polska

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » wczoraj, 19:40

Łatwo o punkty nie będzie. W niższych ligach i nawet w pierwszej lidze mieli dream team. Tu już jest trochę inna skala trudności i ich skład nie robi na nikim wrażenia.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1885

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » wczoraj, 19:41

W ogóle zapraszam do dyskusji co jest "sztucznym tworem"

Od różnych ludzi może być różna definicja, heh

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 123
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » wczoraj, 19:46

Przema pisze:
wczoraj, 19:18
Kuba199292 pisze:
wczoraj, 19:15
Jaki sztuczny twór ? 84 lat ma Wieczysta więc jak sztuczny twór , nie wiem co macie do tej Wieczystej.
Bo Kwiecień, bo pieniądze. Te czynniki miały prawo odnaleźć się tylko w klubie z tzw bazą kibiców, najlepiej z ekstraklasy od razu.

Ja akurat team Wieczysta choć ekstraklasy nie mam dziś w planach.
Ja tak samo oprócz Lecha to jest klub który będę starał się śledzić w każdym meczu .

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 975

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 19:47

Ja ogólnie jestem fanem ekstraklasowego folkloru. Im więcej takiej Puszczy, Niecieczy czy Wieczystej tym liga jest ciekawsza i lepiej mi się to ogląda.

Z zastrzeżeniem że mimo całej sympatii do tej ligi to i tak traktuję ją umiarkowanie poważnie.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1448
Kibicuję: od czasu do czasu

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 19:52

1234 pisze:
wczoraj, 19:39
Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 19:35
Jantarem Ustka
Jantar Ustka?

Sztos klubik - fc Gryfa Slupsk który jest fc Lechii Gdańsk. Fan club fan clubu - świetna akcja. :witam:
Jedno z pierwszych co przyszło mi na myśl, bo byłem kiedyś na ich meczu podczas wakacji w Ustce :)

Dla mnie sztuczny twór to właśnie coś na wzór Wieczystej. Klub z prawie 90-letnią historią, grał sobie gdzieś w niższych ligach i nikt na niego nie spoglądał. Aż nagle jakiś bogacz sobie zainwestował i najpierw zaczęli wkurwiać chłopów co sobie rekreacyjnie kopali w okręgówce, bo naściągali gwiazd i zdobyli ponad 200 (!) bramek w lidze. A potem zaczęli wkurwiać ludzi w innych ligach. Taka historia z kariery w FM. Gdyby to jeszcze była jakaś Olimpia Grudziądz, Dolcan Ząbki, Flota Świnoujście, Elana Toruń, Ruch Radzionków czy KSZO Ostrowiec. Wtedy można sprzedać historię, że pompowanie kasy to chęć odbudowy jakiejś tam siły, bo wyniki w przeszłości były. A tu gość ma kasę, bawi się, kiedyś mu się znudzi i po klubie.

I w sumie folklor jak Puszcza nie jest zły, ale jak pamiętam to kontrowersje budziło kilkanaście lat temu budowanie BBT, a to zupełnie inna skala niż Wieczysta.

E: Donis w Argentyńczyka się zabawił.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1517
Kibicuję: WIDZEW

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » wczoraj, 19:56

Wieczysta w obronie to nie wygląda za dobrze. Może nam zastąpić wesoły futbol Lechii Gdańsk z zeszłego sezonu

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 19:57

Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 19:52
Wtedy można sprzedać historię, że pompowanie kasy to chęć odbudowy jakiejś tam siły, bo wyniki w przeszłości były. A tu gość ma kasę, bawi się, kiedyś mu się znudzi i po klubie.
Tu nasuwa się pytanie czemu taki Kwiecień nie chciał wejść w taki właśnie klub. Zresztą nie tylko Kwiecień bo tu zdaje się jakiś związek z Wieczystą był.
Ja nie wiem, ale się domyślam.

Swoją drogą pamiętam przed laty dyskusje z uz. Stork na forum PN. to był kibic Rakowa który w podobnych słowach wspomniał pobyt Pogoni w 2 lidze zachodniej. Nagle weszli do ligi i przelecieli przez nią (choć nie bez problemów). Trochę trąci ironia losu jak to się teraz skończyło i jak Rakow zbudował swoją pozycję - tu też można powiedzieć o sztucznym towarze czy zapełniony grajdołek na pętli tramwajowej już jest ok?

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1517
Kibicuję: WIDZEW

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » wczoraj, 19:58

Przema pisze:
wczoraj, 19:57
Zygmunt-1 pisze:
Wtedy można sprzedać historię, że pompowanie kasy to chęć odbudowy jakiejś tam siły, bo wyniki w przeszłości były. A tu gość ma kasę, bawi się, kiedyś mu się znudzi i po klubie.
Tu nasuwa się pytanie czemu taki Kwiecień nie chciał wejść w taki właśnie klub. Zresztą nie tylko Kwiecień bo tu zdaje się jakiś związek z Wieczystą był.
Ja nie wiem, ale się domyślam.

Swoją drogą pamiętam przed laty dyskusje z uz. Stork na forum PN. to był kibic Rakowa który w podobnych słowach wspomniał pobyt Pogoni w 2 lidze zachodniej. Nagle weszli do ligi i przelecieli przez nią (choć nie bez problemów). Trochę trąci ironia losu jak to się teraz skończyło i jak Rakow zbudował swoją pozycję - tu też można powiedzieć o sztucznym towarze czy zapełniony grajdołek na pętli tramwajowej już jest ok?
Gdzieś było, że Kwiecień najpierw chciał zainwestować w Karpaty Krosno ale jakieś tam problemy były chyba z mistem

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 20:00

Przema pisze:
wczoraj, 19:57
Trochę trąci ironia losu jak to się teraz skończyło i jak Rakow zbudował swoją pozycję - tu też można powiedzieć o sztucznym towarze czy zapełniony grajdołek na pętli tramwajowej już jest ok?
Nie no, bądźmy poważni. Naprawdę porównujemy Raków Częstochowa, klub z pierwszoligową (na dzisiejsze: ekstraklasową) przeszłością do Wieczystej?

Swoją drogą ciekawe co u użytkownika Stork i czy firma meblowa prosperuje nadal.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 20:02

Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 20:00
Nie no, bądźmy poważni. Naprawdę porównujemy Raków Częstochowa, klub z pierwszoligową (na dzisiejsze: ekstraklasową) przeszłością do Wieczystej?
Tak. Czemu miałbym tego nie porównywać ? To i to byłoby na peryferiach futbolu gdyby nie kapitał nowych właścicieli.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 20:25

Raków nie grał w okręgówce, gdy przejmował go obecny wlasciciel. Droga z II ligi do ekstraklasy jest znacznie krótsza i bardziej do pokonania, kto wie, może Raków i tak by się doczłapał do elity. Tego nie wiemy, natomiast wiemy, że bez Kwietnia klub Wieczysta raczej by stopniowo, małymi krokami do ekstraklasy nie awansował. Porównanie Rakowa do Wieczystej, patrząc całościowo, jest totalnie bez sensu.

Świerczewski zdaje się też był związany emocjonalnie z Rakowem, któremu kibicował wcześniej. Jeśli Kwiecień był kibicem Wieczystej w młodości to szacunek.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1885

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » wczoraj, 20:26

Przema pisze:
wczoraj, 20:02
Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 20:00
Tak. Czemu miałbym tego nie porównywać ? To i to byłoby na peryferiach futbolu gdyby nie kapitał nowych właścicieli.
A nie tam, daj spokój. Raków był malutki ale miał historię w najwyższej lidze i na jej zapleczu, fakt, w mieście przegrywał z Włókniarzem z żużla i w pewny czasie pod pewnym wzgledem też z siatkówka. Ale do Wieczystej z ligi okręgowej nie można tego równać :)

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1097
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » wczoraj, 20:44

Zygmunt-1 pisze:
A tu gość ma kasę, bawi się, kiedyś mu się znudzi i po klubie.
A czy nie tak wyglądają najsilniejsze kluby w Europie, no może jednak większość z nich ma jakąś historię, ale i tu są wyjątki.
Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 20:25
kto wie, może Raków i tak by się doczłapał do elity
Wątpię.

PS: Rajović to jednak jest idiota. :suicide:

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1806
Kibicuję: WRE

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » wczoraj, 21:09

Przypominam, że w 90-tych Raków grał już w I lidze, a Wieczysta chyba wcześniej nie.

Awatar użytkownika
RedMan10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 427
Kibicuję: Widzew Real Liverpool

Ekstraklasa 2026/2027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RedMan10 » wczoraj, 22:00

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”