Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2942

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1102
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » wczoraj, 18:54

Hannibal pisze:
wczoraj, 9:54
Ile miliardów musimy jeszcze wydać żeby mieć możliwość zestrzelić jedną rakietę?
A co Ty jesteś dzieckiem, wierzysz w to że jak wydasz pierdyliardy na obronę, to już ją będziesz miał?
Tu jest dokładnie to samo jak w Służbie Zdrowia, kasy na nią idzie w ch.., a opieki jak nie było tak nie ma.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 18:58

Ja widzę w WOT, że najlepsze pomysły wychodzą od ludzi, a betonoza tylko wszystko utrudnia i komplikuje. MON to moloch, który przepala pieniądze na utrzymanie całej biurokracji, zakupy drogiego sprzętu na parady i całą otoczkę. Wydajemy więcej od Turcji czy Izraela,a realnie jesteśmy pionkami. Ot cała prawda.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 817

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » wczoraj, 19:02

Ludzie my DOPIERO ZACZĘLIŚMY WYDAWAĆ 🙃 wy to myślicie że jak przekazaliśmy taki procent PKB to staniemy się nagle drugimi stanami? :rotfl:

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 979

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 19:04

Hannibal pisze:
wczoraj, 18:58
Wydajemy więcej od Turcji czy Izraela,a realnie jesteśmy pionkami. Ot cała prawda.
Możliwe że gdzieś widziałem to zestawienie więc z liczbami nie będę dyskutować nawet bez weryfikacji. Wydaje mi się jednak że warto wziąć pod uwagę czynnik czasu. Wydając rekordowe pieniądze przez 2 lata nie dogoni się tych którzy wydawali sporo przez ostatnich 20 lat czy tam ile.
Dodatkowo pytanie o czynnik ludzki ale to tutejsi koledzy wojskowi może odpowiedzą, nawet kupując taką ilość sprzętu czy mamy tylu ludzi żeby to obsłużyć na już i co z planem tej wielkiej armii o której się mówiło w 2023?

To tyle jeśli chodzi o zakupy wojskowe. Bardziej przeraźa lekceważenie obrony cywilnej. Wydano 50 mln na książeczkę którą pewnie 2/3 Polaków od razu wyrzuciło do śmieci a o budowie schronów np nikt nic nie mówi.i to jeszcze w momencie gdy Tusk co jakiś czas postanawia postraszyć Polaków możliwym aktem agresji ze wschodu. To się kupy nie trzyma i stwarza wrażenie że nikt nad tym kontroli nie trzyma.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2034
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 19:09

Każdej rakiety i drona się nie zestrzeli. Nawet dużo mniejsze kraje z lepszymi systemami jak Izrael i Dubaj mają z tym problemy. Nie da się monitorować każdego centymetra i dlatego powinniśmy przenieść strefę obronną poza kraj.

Dla mnie największym dzisiejszym problemem jest komunikacja, to zawiodło po całości. Spóźniony alarm i kilka godzin bez jakiejkolwiek oficjalnej informacji. Mi się udało Ewelinkę uspokoić tłumacząc jej dlaczego nic wielkiego się nie stało, ale wiem że sporo (zwłaszcza kobiet) nie mogło już zasnąć, a wystarczyło wysłać SMSa RCB z krótkim wyjaśnieniem.

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 19:17

Plany wielkiej armii, gdzie demografia leży to tylko mrzonki. Utrzymanie dużej liczby zawodowych wojskowych pochłonie niewyobrażalne pieniądze i jedynym rozwiązaniem jest trzon z armii etatowej + NORMALNE rezerwy. Inaczej się nie da. Tylko model izraelski lub coś w stylu Finów ma rację bytu.

Wydajemy, ale kupujemy czołgi czy śmigłowce ze Stanów oraz Korei, wszystko bez ładu i składu. O czym zresztą mówimy - w obecnej sytuacji politycznej nie mamy zaktualizowanej Strategii Bezpieczeństwa Narodowego. Kurtyna.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 817

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » wczoraj, 19:21

Z Korei to Błaszczak kupował co się mu spodobało w katalogu 🙃 teraz to wygląda trochę inaczej.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 19:31

Mr.Chris pisze:
wczoraj, 11:11
Zgadza się, ale czym innym jest sianie paniki, a czym innym brak koordynacji systemu ostrzegania głosowego (syreny) z systemem informacyjnym (RCB). Po pierwsze, większą panikę budzi brak jakiejkolwiek informacji - na grupie osiedlowej o czwartej nad ranem wyświetliło mi się kilka postów. Po drugie, lepiej jest to wszystko przygotować i dograć wcześniej, niż tak jak zwykle (ale nie zawsze) Polska lubi robić, czyli po fakcie.
Kamizela dość dobrze to opisał i chyba ciężko się nie zgodzić. Trzeba tylko całą nitkę przeczytać.
Tak źle i tak niedobrze.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1459
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 19:34

Obrazek

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 19:35

BadBoy pisze:
wczoraj, 19:21
Z Korei to Błaszczak kupował co się mu spodobało w katalogu 🙃 teraz to wygląda trochę inaczej.
Zgadza się. Jednak na ostudzenie pozytywnych emocji polecam sprawdzić jak wygląda sprawa z amunicją 155mm. Jeszcze raz powtórzę - jak można robić zakupy bez kluczowego dokumentu, który wyznacza całą strategię kraju. To są prawdziwe problemy, ale dalej ludzie wolą się zajmować politycznymi naparzankami.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 19:36

Bez powiększenia obrazka myślałem że to Hans Landa.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 19:50

Przema pisze:
wczoraj, 19:31
Kamizela dość dobrze to opisał i chyba ciężko się nie zgodzić. Trzeba tylko całą nitkę przeczytać.
Tak źle i tak niedobrze.
Przeczytałem całość i się nie zgadzam z częścią o alertach.

Odnośnie RCB i mObywatela nie zgadzam się już na etapie budowy koncepcji, którą według autora jest ostrzeżenie. Jak dla mnie funkcję ostrzeżenia idealnie pełni syrena i nie trzeba jej wspomagać aplikacjami - co w nocy Cię obudzi, syrena czy SMS? Te alerty mają mieć funkcję informacyjną. Gdybyś porozmawiał sobie z ludźmi na Lubelszczyźnie albo jeżeli zobaczysz w telewizji to głównym powodem stresu był jakikolwiek brak komunikatu. Jak już poszła syrena, że jest ok, to trzeba było czekać godziny(!) na jakiekolwiek potwierdzenie co się w ogóle stało i że nic więcej już nie grozi.

Odnośnie syren kwestia jest taka, że w terenach przygranicznych pierwsze jebnięcie będzie znienacka, ale jeżeli jest to atak a nie zbłąkana rakieta, to syrena pozwoli się schronić zanim dolecą kolejne. Inna sprawa, że jest to drugi czy trzeci przypadek na przestrzeni ponad czterech lat, gdzie takie coś się przytrafia. Gdybyśmy byli w stanie wojny kinetycznej, to oczywiście było by warto rozpoczynać alarm już jak rakiety będą nad Ukrainą zachodnią.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 19:55

Mr.Chris pisze:
wczoraj, 19:50
co w nocy Cię obudzi, syrena czy SMS?
W moim przypadku to żadne z powyższych ;)
Ostatnio zmieniony 30 lip 2026, 20:04 przez Przema, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 19:58

Przema pisze:
wczoraj, 19:55
Mr.Chris pisze:
wczoraj, 19:50
co w nocy Cię obudzi, syrena czy SMS?
W moim przypadku to żadne z powyższych ;)
Lucky(?) you ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8646
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » dzisiaj, 8:57

- Według ankiety Radia Zet 90% Polaków nie wie, gdzie znajduje najbliższy schron. Jeden ze słuchaczy zadaje pytanie, którego treść pozwolę sobie przytoczyć. Wydaliście 58 milionów złotych na specjalny poradnik, który powinien nauczyć Polaków, jak zachowywać się w sytuacji zagrożenia. Jak Pani wytłumaczy rodakom, że za tak ogromne pieniądze nie udało się poprawić stanu wiedzy obywateli?

- Nie dajcie się Państwo zwieźć fałszywym informacjom, jakoby to, co rząd dla Was przygotował, do niczego się nie nadawało. Ten poradnik to jeden z ważniejszych materiałów jaki trafił do Polaków w ostatnim czasie.

- Powiem Pani, że ja sam próbowałem szukać schronu korzystając z rządowej aplikacji i jestem całkowicie bezradny. Mam wątpliwości czy to rzeczywiście tak doskonale działa.

- Ja nie mówię, że to doskonale działa.

- Pani sprawdziła, gdzie ma najbliższy schron?

- Ja mam inne procedury

Pani wiceminister obrony Magdalena Sobkowiak-Czarnecka

:witam:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”