AFC Ajax (zbiorczy) - Strona 11

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 314

Ajax Amsterdam (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 wrz 2024, 22:04

Ajax - Fortuna Sittard 5:0

Mecz rozstrzygnięty do przerwy przy wyniku 2:0 i czerwonej kartce dla piłkarza gości którą otrzymał do szatni. No ale faulem powstrzymał wyjście sam na sam więc nie było o czym mówić. Druga połowa to już tylko kontrolowanie wyniku i zabawa. Doszły dalsze trafienia. Szkoda że swojego debiutanckiego gola nie strzelił Weghorst. No jedną sytuację koncertowo zmarnował, zupełnie jak nie on. No ale jestem pewien że jego gole jeszcze przyjdą. Boki obrony w postaci Hato i Renscha też dziś świetnie funkcjonowały. W pierwszej połowie strasznie podobał mi się pressing Fitz-Jima. Warto też odnotować że po przerwie wszedł Klaassen który wczoraj po raz drugi wrócił do Joden .

@PietroBosman Rugani też wszedł na drugą połowę, ale ze względu na wspomniane wyżej okoliczności nie miał zbyt trudnego zadania w dniu debiutu. Chociaż jeden raz mi się bardzo spodobała jego interwencja która nie była faulem tylko skutecznym i zdecydowaniem przepchnięciem rywala.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 wrz 2024, 8:28

No ale przyszła druga w tym sezonie ligowa delegacja i oczywiście druga strata punktów. Jeszcze trochę wody upłynie zanim wyjazdy to nie będzie krew z nosa. I tak trzeba szanować ten wczorajszy remis z GAE, zwłaszcza biorąc pod uwagę bardzo kontrowersyjną decyzją o nie podyktowaniu karnego za rękę Klaassena. Nawet konsultacji z VAR nie było.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 wrz 2024, 23:01

Ajax - Besiktas 4:0

Miło że w tym sezonie Ajax nie tylko Jagiellonię umieć bić w Europie. Bardzo miło się oglądało ten mecz, aż szkoda że zdążyłem dopiero na drugą połowę, na szczęście 75% bramek nie przegapiłem. Dobry start, oby drużyna dalej szła w tym kierunku.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1509
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 02 lut 2025, 2:24

Henderson to jednak dzban. Czytam o jego niedoszłym transferze do Monaco. Chłop najpierw miał swój arabski sen, który nie trwał długo, a dodatkowo uciekając z pustyni nie zarobił nic. Ajax dał mu szansę na grę w Europie to napalił się na Monaco i podkurwił wszystkich w Amsterdamie. Stracił opaskę i zaufanie ludzi, a na koniec przeprosił i został w Holandii, ale smród pozostał. Gość jest chyba tak dynamiczny w myśleniu jak w kreowaniu akcji :angry2:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1509
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 31 maja 2025, 16:04

Człowiek doskonale znany w Ajaxie będzie odpowiadał za wyniki zespołu w kolejnym sezonie. Do tej pory był asystentem Slota w Liverpoolu, wcześniej miał epizod w West Hamie z Moyesem, natomiast wcześniej zasiadał na ławkach różnych zespołów właśnie Ajaxu.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 09 sie 2026, 19:59

Postaram się w tym sezonie być regularniejszy w tym temacie. Ajax oczywiście podobnie jak Barcelona jest przeze mnie bardzo uważnie śledzony tydzień w tydzień od 28 lat, ale na forum tutaj rzadko się wpisywałem bo znam realia i wiem że to nie aż tak popularny kierunek i wciąż liczę się z tym że nawet pisząc regularnie będę tutaj trochę pisał sam do siebie. No ale kto wie.

Przede wszystkim to jest bardzo ciekawe okienko, podoba mi się jak gotuje Jordi Cruyff w kwestii wzmocnień. Przyszli Ter Stegen, Brandt, Blind, Henrique, Marcos Leonadro oraz Tolu Arokodare. Wcześniej zimą też już za kadencji Jordiego zdolny piłkarz z Argentyny - Carrizo.

Oczywiście nie może być też bez odejśc. Prawdopodobnie lada dzień Godts zostanie wykupiony przez PSG, no ale to niestety naturalna kolej rzeczy w kwestii największych talentów z Amsterdamu. No Steur odchodzący do Newcastle trochę zabolał ale nie można mieć wszystkiego. Mokio będzie mieć łatwiej w walce o skład a to też mega talent.

------------------------------------------------------------------------------------------

No i dziś już zaczęliśmy pierwszy mecz ligowy. No trochę wymęczone w upale zwycięstwo wyjazdowe z Zwolle. W pierwszej połowie Ter Stegen jak dla mnie bohater bo wyjął instynktownie najlepszą okazję gospodarzy która powinna się zakończyć golem.

Gospodarzy którzy wyciągnęli pomocną dłoń po przerwie z tą czerwoną kartką. Ajax i tak długo męczył jak krew z nosa by napocząć wynik ale wszedł ten nowy Tolu i bardzo ładnie asystowal do Mokio. Na koniec dobiliśmy ich jeszcze golem na 2:0 w czasie doliczonym.

Pierwsze koty za płoty. Trochę wcześnie by oceniać drużynę prowadzoną przez Michela ale 3 pkt z zadowoleniem przytulam na dobry początek.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 620

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 10 sie 2026, 19:46

To zapytam od razu, Aaron Bouwman ma być podstawowym zawodnikiem na ten sezon i jak oceniasz Míchela jako wybór na trenera? ja mało znam hiszpański rynek, Ty zapewne znacznie lepiej. Wiem, że w pewnym momencie dobrze wyglądała Girona, później coś tam nie wyszło.

No i pytanie czy ogarniasz młodzież bo mnie ciekawi jak młody van der Vaart, nazwisko czy jest tam coś więcej w zanadrzu, chłopak ma już 20lat.

Spoiler:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 sie 2026, 22:40

Tennessee pisze:
10 sie 2026, 19:46
To zapytam od razu, Aaron Bouwman ma być podstawowym zawodnikiem na ten sezon
Głowy nie dam ale jakby mi jednak przystawić gnata do głowy to bym obstawiał że tak. Ajax trochę zmian kadrowych przeprowadza ale nie słyszałem zbyt wiele plotek na temat innego obsadzenia pozycji Bouwmana.
Tennessee pisze:
i jak oceniasz Míchela jako wybór na trenera?]
Myślę że wybór to znakomity. Może tylko przy Slocie bym się zastanowił jako alternatywie ale nie zamierzam narzekać bo uważam Michela za strzał w 10-kę pod kątem filozofii Ajaksu. Ja wiem że w zeszłym sezonie spadł z tą Gironą na sam koniec, ale myślę że to już było trochę wyczerpanie baterii w czymś w czym i tak dokonał czegoś dużego wcześniej bo to ich 3 miejsce w sezonie 23/24 było dla tego klubu czymś historycznym. No ale takie drużyny nigdy nie stają się raczej elementem stałym na olimpie i czasem takie wyczerpanie zasobów potem jest już na całego. W Amsterdamie powinien mieć lepsze narzędzia do zbudowania czegoś i potem utrzymania tego na jakimś poziomie.
Tennessee pisze:
No i pytanie czy ogarniasz młodzież bo mnie ciekawi jak młody van der Vaart, nazwisko czy jest tam coś więcej w zanadrzu, chłopak ma już 20lat.
Aż tak nie ogarniam, ale przyznam że jednak jestem od lat bardzo sceptyczny w przypadku synów znanych ojców. To się tak rzadko udaje.... może do jakiegoś stopnia Chiesa. Z Holendrów i tak całkiem sporo wyrzeźbił nomen omen Blind. Ok, nie zrobił może aż takiej kariery jak jego ojciec ale jednak w 11-ce mistrzostw świata 2014 FIFA się znalazł bodaj o ile mnie pamięć nie myli. Zasłużenie zresztą.

Tak generalnie jednak jestem sceptyczny wobec synów znanych ojców. Sam wskazaleś że Van de Vaart ma już 20 lat. To już nie tak mało i jak w takim wieku nie widzimy go błyszczącego w meczach eredivisie dla Ajaksu to chyba się to zbyt rewelacyjnie nie zapowiada. Oczywiście chciałbym się mylić. Przykładowo młody Van Persie strzelił w styczniu dwa piękne gole dla Feyenoordu zanim doznał kontuzji.

---------------------------------------------------------------------------

No i super!!! Gra gitara że tu jesteś :) To jest szansa że będę miał tutaj z kim pisać w tym sezonie. I popieram petycję o modyfikację nazwy tematu na AFC Ajax :)

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 620

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 11 sie 2026, 21:27

No to liczę na Míchela, bo Ajax potrzebuje powrót do swojej tożsamości, do grania jak mistrz i bycia mistrzem.

Spokojnie możesz tutaj pisać co jakiś czas, ja na pewno będę czytał i liczę, że czegoś się zawsze dowiem.

Mnie z transferów najbardziej zainteresował Julian Brandt, piłkarz świetny, technika mega, z taką umiejętnością błyskotliwego wykończenia, dużo potrafi i dużo widzi, inteligentny w poruszaniu się i szukaniu przestrzeni. Powinien zrobić większą karierę ale zawsze bywał mocno nierówny, ciągła sinusoida świetny mecz i słaby, bardzo dobry i przeciętny i tak w kółko. No ale Eredivisie to nie Bundesliga, umiejętności plus doświadczenie powinny wystarczyć żeby dołożyć dużo od siebie.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 sie 2026, 20:08

Tennessee pisze:
11 sie 2026, 21:27
Mnie z transferów najbardziej zainteresował Julian Brandt, piłkarz świetny, technika mega, z taką umiejętnością błyskotliwego wykończenia, dużo potrafi i dużo widzi, inteligentny w poruszaniu się i szukaniu przestrzeni. Powinien zrobić większą karierę ale zawsze bywał mocno nierówny, ciągła sinusoida świetny mecz i słaby, bardzo dobry i przeciętny i tak w kółko. No ale Eredivisie to nie Bundesliga, umiejętności plus doświadczenie powinny wystarczyć żeby dołożyć dużo od siebie.
Na X-ie jak pochwaliłem Jordiego za ten ruch to jeden z bardziej poczytnych userów w kwestii piłki z beneluksu mnie zrugał że to żadna sztuka dać wysoką pensję wolnemu agentowi. No ale prawda jest taka że to przecież nie jedyne wzmocnienie w tym okienku a poza tym bądźmy szczerzy. Jak w jakimś klubie jest dziadostwo to tego typu ruchy jak Brandt w tym okienku się również nie zdarzają.

Ruchy są bliższe jakością tym z czasów Overmarsa więc mamy prawo wchodzić w ten sezon z nutką ekscytacji :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

AFC Ajax (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 14 sie 2026, 10:00

Wczoraj oglądając się czułem jakbym oglądał przekaz z jakiegoś miejsca gdzie czas się zatrzymał w jakichś latach 80-tych albo i wcześniej :wink:

Ajax miał za zadanie bronić prowadzenia 3:1 z meczu ktory powinien spokojnie wygrać z 4:0 albo i wyżej ale końcówka u siebie była zdupiona dekoncentracją na maxa. + wczesniej pudło Godtsa z karnego na 4:0 własnie.

I jak to nie rzadko w takich sytuacja, gra na obcych śmieciach u Kopciuszka nie bywa już aż tak komfortowa jak na własnym stadionie. Mimo to podopiecznie Michela raczej kontrolowali wydarzenia na boisku. Szkoda że dali sobie wbić jednak na 2:2 w tej 85 minucie bo wiadomo, współczynniki dla klubu i ligi nie robią się same. No ale trudno.

Skład też był trochę taki na wpół rezerwowy, ale niektórzy niestety średnio wykorzystali wczoraj swoją szansę.

W rundzie playoffs o LKE rywalem będzie Sion. Swoją drogą komentatorzy na Polsacie powinni pomyśleć nad zmianą zawodu jak w czasie trwania meczu parę razy powtarzają że tym rywalem będzie Rapid Wiedeń. Nie umieją sprawdzić tak podstawowej sprawy? :roll:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

AFC Ajax (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 sie 2026, 15:00

Znów mały raport uaktualniający.

Najpierw był drugi mecz ligowy. No i zarazem pierwsza strata punktów w sezonie po domowym 2:2 z Heerenveen. Nie oglądałem bo akurat wracałem pociągiem z długiego weekendu. Na ile poczytałem relacje co bardziej kompetentnych osób to ponoć sił starczyło Joden na 50 minut meczu. Co wskazuje że droga do odkupienia jeszcze może być kręta i wyboista.

No i potem w czwartek wyjazdowe zwycięstwo 4:2 ze Sionem w kwalifikacjach LKE:

Ajax raczej załatwił temat awansu. Może pod warunkiem braku jakiegoś totalnego zlekceważenia sprawy w rewanżu. Fajnie że Leonardo trafił, przyda mu się to od strony mentalnej. Aczkolwiek najwięcej wskazuje na to że to Tolu może być człowiekiem tego sezonu w tym klubie.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 838

AFC Ajax (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 25 sie 2026, 12:42

A Mika Godts sprzedany do PSG

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4415
Kibicuję: AC Milan

AFC Ajax (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 sie 2026, 13:12

Juz pare dni temu, w ndz zdążył nawet zagrać w meczu z Rennes :)

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 838

AFC Ajax (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 25 sie 2026, 17:04

I jak się spisał? Podobno duży talent. PSG fajne transfery robi. Sprzedają Barcole za wóz siana i sprowadzają młodego za 45 baniek 👌

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”