Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10718

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2194
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 13:23

1234 pisze:
24 sie 2026, 13:00
Masakra, w takim wieku (nie wiem ile córka ma lat, z tego co kojarzę to z 10) to powinien być fun i radość z tego, a tu takie nie dość że inwestycje - rocznie ładnych parę tysi taka zabawa kosztuje, to jeszcze warunki tragiczne. A później zdziwienie, że poziom sportowy Polaków jest słaby, że dzieci są otyłe, niesprawne i wolą scrollować tiktoka. A takich Częstochow jest w Polsce więcej, skoro w takim dość średnim mieście nie ma za bardzo warunków, to w mniejszych, powiatowych dziurach jest jeszcze gorzej.
Różnie to jest – niektóre gminy potrafią być infrastrukturalnie świetnie doinwestowane. Częstochowa jest ogólnie dnem na wielu polach, więc że tutaj tak jest – dla mnie żadne zaskoczenie. Ale też uważam, że zachęty do aktywności powinno być jak najwięcej i też warunki takie, żeby te dzieciaki mogły z tego korzystać.
johny batonik pisze:
24 sie 2026, 13:08
Piłka nożna kobiet to nie jest coś powszechnego, więc oczekiwanie, że każde miasto będzie mieć warunki pod hobby dziecka, jest odrealnione. Zgaduje, że w Częstochowie też będzie ciężko znaleźć szkołę baletową dla chłopca, czy gimnastykę artystyczną. Trzeba było posłać córki na siatkówkę. Przecież to rodzic wybiera hobby dziecka w pewnym wieku, czy to będzie kopanie piłki nogą, czy odbijanie rękami, to zależy już tylko od opiekuna. Wybrali niszowy sport, który nikogo nie obchodzi w Polsce.
To jest nastolatka, sama sobie wybrała, co chce robić, ale kariery w piłce nie planuje. Zresztą nie ma tu czego planować – na kilkadziesiąt dziewczynek w sekcji może ze 2-3 się przebiją gdzieś dalej, gdzie „dalej” to też nie jest jeszcze pójście w ślady Ewy Pajor. Choć dziewczyna z mojego osiedla grała w którejś bundeslidze i parę razy w reprezentacji Polski, więc też nie jest tak, że żadnej nigdzie nic nie czeka. Tym bardziej teraz, gdy możliwości dla dziewczyn są dużo większe.
johny batonik pisze:
24 sie 2026, 13:08
Piłka nożna kobiet to nie jest coś powszechnego, więc oczekiwanie, że każde miasto będzie mieć warunki pod hobby dziecka, jest odrealnione.
Tutaj mówimy o trochę innej sytuacji: po pierwsze, te warunki „niby są”, tylko opłaty zaczynają być niewspółmierne do tego, co dostajemy – i to dotyczy zarówno chłopców, jak i dziewcząt. Plus: na przestrzeni ostatnich lat piłka nożna kobiet poszła bardzo do przodu. W Polsce wolniej niż na świecie, ale też idzie – jest coraz więcej drużyn, są coraz ciekawsze turnieje, jest większa obecność w mediach. Nie musimy być betonem w tym temacie.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 331

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 24 sie 2026, 13:31

1234 pisze:
24 sie 2026, 13:15
Co ty pierdolisz xd piłka nożna kobiet jest może niszowa, ale piłka nożna już nie i skoro takie są tam warunki to pewnie dla każdego, nie tylko dla dziewczyn. Zresztą wystarczy włączyć mecz Rakowa, stadion z rurek by Ikea do rozłożenia i złożenia w parę dni to idealny obraz infry piłkarskiej w tym mieście.
Ty chyba chłopku roztropku nigdy w piłkę nie grałeś jeśli myślisz, że warunki są takie same dla wszystkich. Jeśli jest większy hajs z sekcji męskiej, to sekcja żeńska ustępuje męskiej względem logistycznym treningów, sprzętu, boisk. Nikt nie będzie pompował kasy kosztem chłopaków, w nastolatki, które jak dobiją do wieku licealnego to pójdą w robienie paznokci hybrydowych i rozkręceniem kariery modelki.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 13:32

j1mmy pisze:
24 sie 2026, 13:19
Zabawne jest to że w sporcie dziecięcym to zawsze matki kręcą awantury.
Akurat pierwszy dym urządził jeden z ojców :D Matek będzie w rozmowach znacznie mniej, ale bardzo się cieszę, że typ jest teraz z nami, bo kiedyś jego córka grała u głównego rywala :D
j1mmy pisze:
Płacisz mało, ewentualnie 300 zł to jest standardowy miesięczny koszt za taką zabawę.
Nie jest. Mówimy o konkretnym sporcie. Na Legii płacą 2x mniej, sprzęt mają w cenie (u nas podstawowy komplet to minimum 500 zł, a jak ci ukradną wewnątrz Akademii – kupujesz jeszcze raz). Opłaty na Śląsku: 2-3 razy mniej. Już przy dotychczasowej opłacie nie znaleźliśmy klubu z wyższymi kosztami, a wszędzie warunki treningowe zawodniczki mają lepsze. Teraz będzie jeszcze więcej.
j1mmy pisze:
Masz po prostu złą perspektywę. Rozważ inny sport dla dziecka z piłki i tak nic nie będzie.
Mam perspektywę taką, jaką powinnam: porównuję do innych klubów w tej samej dyscyplinie, a nie do innych sportów.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8732
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 sie 2026, 13:35

Prywatny klub, właściciel robi co chce. Komuna się skończyła.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1950

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 24 sie 2026, 13:36

johny batonik pisze:
24 sie 2026, 13:31
Ty chyba chłopku roztropku nigdy w piłkę nie grałeś
A no grałem w kilku klubach i jako nastolatek przez pół roku nawet w Pogoni, ale za słaby byłem no i to było kilkanaście lat temu :) moim największym osiągnięciem w piłce było kupienie kalendarza w fan shopie ze zdjęciami grup młodzieżowych w tym z moim rocznikiem, pamiątka jakaś chociaż jest xd

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4001

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 24 sie 2026, 13:40

Niezależnie od kosztów, to zezwalanie na kradzież strojów wewnątrz klubu i inne patologie typu brak toalet to temat warty wyjaśnienia.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4404
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 sie 2026, 13:45

@futbolowaa moze zaloz konkurencyjny klub wraz z innymi rodzicami

Masz zdolności organizacyjne itd to sobie poradzisz

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 331

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 24 sie 2026, 13:45

futbolowa pisze:
24 sie 2026, 13:32
Opłaty na Śląsku: 2-3 razy mniej. Już przy dotychczasowej opłacie nie znaleźliśmy klubu z wyższymi kosztami, a wszędzie warunki treningowe zawodniczki mają lepsze. Teraz będzie jeszcze więcej.
To możesz wozić córkę na Śląsk. Daleko nie ma.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 24 sie 2026, 14:01

matt_ pisze:
24 sie 2026, 13:40
Niezależnie od kosztów, to zezwalanie na kradzież strojów wewnątrz klubu i inne patologie typu brak toalet to temat warty wyjaśnienia.
To temat dla gminy, bo jak znam życie dotuje ona klub.
futbolowa pisze:
24 sie 2026, 13:32
Nie jest. Mówimy o konkretnym sporcie. Na Legii płacą 2x mniej, sprzęt mają w cenie (u nas podstawowy komplet to minimum 500 zł, a jak ci ukradną wewnątrz Akademii – kupujesz jeszcze raz). Opłaty na Śląsku: 2-3 razy mniej. Już przy dotychczasowej opłacie nie znaleźliśmy klubu z wyższymi kosztami, a wszędzie warunki treningowe zawodniczki mają lepsze. Teraz będzie jeszcze więcej
To są wszystko drobniaki 500 zł, to jak dwa razy do biedronki póść na zakupy.

Wyjasnie ci w czym plega róznica, pozostałe kluby lepiej pozyskują środki publiczno prywatne, stąd róznica w cenach strojów , przejazdów i lepszej infrastrukturze.

Wasz prezes musi się zacząć lepiej starać, w tym roku można było wziąc 85000 dofinansowania na remont szatni łącznie z ogrzewaniem.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4001

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 24 sie 2026, 14:05

j1mmy pisze:
24 sie 2026, 14:01
To temat dla gminy, bo jak znam życie dotuje ona klub.
Z tego co Klaudyna napisała to się wydarzyło i sprawa się rozpłynęła, więc temat trzeba grzać. W innym przypadku, jak coś droższego zniknie to też oleją, ew. "to tylko dzieci".

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 15:04

Eyesmon pisze:
24 sie 2026, 13:45
moze zaloz konkurencyjny klub wraz z innymi rodzicami
Tak właśnie upadła Skra. Została przejęta przez otoczenie naszej byłej zawodniczki (konkretnie przez partnera jej mamy, ale w artykułach było dużo wypowiedzi, że sama mama mocno mieszała się w funkcjonowanie klubu).
cloner pisze:
24 sie 2026, 13:35
Prywatny klub, właściciel robi co chce.
Wiadomo. I o ile większość rodziców dziewczynek może się swobodnie stąd zawinąć, o tyle rodzice chłopaków moim zdaniem szybko wycofają się z ewentualnych rozmów. Im zależy konkretnie na tym emblemacie.
j1mmy pisze:
Wasz prezes musi się zacząć lepiej starać, w tym roku można było wziąc 85000 dofinansowania na remont szatni łącznie z ogrzewaniem.
Pewnie trzeba mieć prawdziwe szatnie, nie wiem czy nasze kontenery się pod to kwalifikują.

Ale dostaliśmy właśnie kolejną dotację państwową, zresztą z pieniędzy miejskich na sport też dostajemy najwięcej kasy w całym mieście. Więc uważam, że mogliby zadbać i o warunki do przebierania się, i o toalety (nie tylko w kontenerach, ale też dostępne dla osób na obiekcie).
matt_ pisze:
24 sie 2026, 14:05
Z tego co Klaudyna napisała to się wydarzyło i sprawa się rozpłynęła, więc temat trzeba grzać. W innym przypadku, jak coś droższego zniknie to też oleją, ew. "to tylko dzieci".
Wiedzieliśmy, która to z naszych drużyn, temat trafił do trenera, który miał się rozmówić z rodzicami. Nikt się nie przyznał, temat zamknięty.
johny batonik pisze:
24 sie 2026, 13:45
To możesz wozić córkę na Śląsk. Daleko nie ma.
Spoko. To jest zawsze pierwsza opcja: zmienić klub, miasto, kraj i wszystko :D

Te, którym zależy na dalszej karierze, zawijają się stąd. I tak się to właśnie skończy, że najlepsze odejdą, tutaj część się wykruszy z powodu finansów i klub bez żalu będzie mógł pożegnać sekcję żeńską. Bo, tak jak pisałam wcześniej, nie wierzę, że rodzice chłopaków byliby gotowi zrezygnować z tego klubu, choćby nie wiem co się działo.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8732
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 sie 2026, 15:45

j1mmy pisze:
To są wszystko drobniaki 500 zł, to jak dwa razy do biedronki póść na zakupy
Otóż to... Ja na moje amatorskie lekcje gry w tenisa w poł roku wydałem 5 tys. Życie :P

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 sie 2026, 16:07

cloner pisze:
24 sie 2026, 15:45
j1mmy pisze:
To są wszystko drobniaki 500 zł, to jak dwa razy do biedronki póść na zakupy
Otóż to... Ja na moje amatorskie lekcje gry w tenisa w poł roku wydałem 5 tys. Życie :P
A ja na swoją edukację, spoko.
Ale np. nie pchałabym się w sport, na który mnie nie stać. Takie np. 12k za cośtam to już bardzo poza zasięgiem.

PS Dotarłam na stadion, toi toi znowu jest, wspaniała sprawa :D

Za to nowy poziom emocji dostarcza szkoła Zośki i tak się to kręci na spirali irytacji :D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6278
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 sie 2026, 16:28

Jak 20 lat temu grałem 2 lata w całkiem solidnej szkół piłkarskiej WSP Wodzisław (wypromowali m.in. Glika i Króla do Realu) to było całkowicie za darmo. Zresztą w 2 klubach w których dłużej lub krócej trenowałem (Naprzód Rydułtowy i Odra Wodzisław) to też było całkowicie za darmo, ale tam chyba była kasa miejska.
W każdym razie trenowałem piłkę przez prawie 10 lat i złamanego grosza moja mama nie musiała płacić. Raz chyba było jednorazowe 27zł za wyrobienie karty zawodniczej.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 24 sie 2026, 16:51

futbolowa pisze:
24 sie 2026, 16:07
Ale np. nie pchałabym się w sport, na który mnie nie stać. Takie np. 12k za cośtam to już bardzo poza zasięgiem.
Piłka nożna jak twoje dziecko będzie chciało wejść poziom wyżej też będzie cie kosztować górę forsy. Pełno jest reklam na fb o kursach mobility, indywidualnych treningach piłkarskich it'd, obozy, zgrupowania, wszystko kosztuje. No ale czego się nie robi dla dzieci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”