Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10720

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8732
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 9:29

futbolowa pisze:
25 sie 2026, 23:42
w wieku 14 lat przebijała seniorki w swoim debiucie. Ostatnio po jakimś skandalu w Łodzi rzuciła piłkę całkowicie
Może pozna pora, ale sensu ten ciąg nie ma żadnego.
Też jestem ciekaw, czym jest rzucenie całkowicie piłki :mrgreen:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2194
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » wczoraj, 11:51

johny batonik pisze:
wczoraj, 8:30
Jakim skandalu?
Z jej oświadczenia nie wynika, co dokładnie się stało. Ale ponieważ część naszych zawodniczek była u nich na testach, rodzice dowiedzieli się, że prawdopodobnie chodziło o przemoc psychiczną, którą zgłaszały też inne zawodniczki. Zresztą w jednym z klubów u nas w regionie też mieliśmy podobną sytuację, tyle że na poziomie młodziczek – ludzie zabrali stamtąd zawodniczki (część całkiem zrezygnowała z grania), bo trener już nie tylko się wydzierał i mieszał zawodniczki z błotem, ale też zaczął rzucać w nie przedmiotami :badziewie: Dopiero po interwencji sędziego i postraszeniu związkiem i policją chłop się uspokoił.
cloner pisze:
wczoraj, 9:29
futbolowa pisze:
25 sie 2026, 23:42
w wieku 14 lat przebijała seniorki w swoim debiucie. Ostatnio po jakimś skandalu w Łodzi rzuciła piłkę całkowicie
Może pozna pora, ale sensu ten ciąg nie ma żadnego.
Też jestem ciekaw, czym jest rzucenie całkowicie piłki :mrgreen:
Po dwóch latach gry w seniorskiej piłce ogłosiła zawieszenie/zakończenie kariery. Żadnej większej filozofii tu nie ma :D Ale może powinnam napisać „profesjonalną piłkę”, na wypadek jakby gdzieś na podwórku jeszcze kopała :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 11:53

Aaaaaaa że skończyła grać :lol2: a ja się zastanawiałem dosłownie o jaki rzut pilką chodzi.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2194
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » wczoraj, 11:56

cloner pisze:
wczoraj, 11:53
Aaaaaaa że skończyła grać :lol2: a ja się zastanawiałem dosłownie o jaki rzut pilką chodzi.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ma to sens, ale napisałabym „rzuciła piłką” wtedy :DDDD

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1950

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » wczoraj, 14:01

Ja bardzo Szczecin lubię pomimo że jest specyficzny, ale nigdy bym nie powiedział, że jest najlepszy do życia w Polsce ;) co najmniej kilka miejscówek podoba mi się bardziej. Niemniej marketingowo na pewno spory kop.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2079
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 14:34

1234 pisze:
wczoraj, 14:01
Ja bardzo Szczecin lubię pomimo że jest specyficzny, ale nigdy bym nie powiedział, że jest najlepszy do życia w Polsce ;) co najmniej kilka miejscówek podoba mi się bardziej. Niemniej marketingowo na pewno spory kop.

Patrząc jedynie na te 6 kategorii może i taki ranking się zgadza, ale to zdecydowanie za mało, żeby wybrać najlepsze miasto do życia. Brakuje takich czynników jak skomunikowanie (zagranica, międzymiastowe, wewnętrzne), rozrywka (sport, kultura, eventy, atrakcje, życie nocne), czy edukacja (dostęp do żłobków, szkolnictwo zarówno standardowe jak i wyższe). Lublin jest na drugim miejscu, ale jak już weźmiemy więcej kategorii pod uwagę, to:
- jest lotnisko, ale ma bardzo mało połączeń
- brak autostrad w pobliżu
- wiele głównych dróg wewnątrz miasta wymaga remontu (ale to chyba akurat problem większości miast w Polsce)
- sport ok
- niewiele obiektów kulturalnych
- eventy ok
- brak atrakcji (mało muzeów, brak zoo, czy aquaparku)
- życie nocne też niezbyt
- narzekania na brak żłobków w wielu dzielnicach
- licea na nawet niezłym poziomie
- sporo uniwersytetów, ale niska jakość

I pewnie jeszcze sporo ważnych czynników można by było dobrać i ranking by wyglądał już zdecydowanie inaczej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 14:36

Ja mogę się odnieść do Katowic, moim zdaniem wszystko się mniej więcej zgadza.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2158

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » wczoraj, 14:47

Już sam pomysł jak robić ranking (uszeregować miejscowości w każdej kategorii i pozniej sumować miejsca) pokazuje, że poszli tutaj po linii najmniejszego oporu. Przeciez czasem między miejscem 1-4 może być różnica kompletnie marginalna i nie do zauwazenia w praktyce, a między 4 a 6 moze być przepaść - a tego w rankingu nie bedzie tak widać.
Dość powiedzieć, że Szczecin ostatnim razem był w połowie stawki - a przecież w kilka miesiecy nie da sie zrobić prawdziwego przełomu.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 15:05

venomik pisze:
wczoraj, 14:47
Dość powiedzieć, że Szczecin ostatnim razem był w połowie stawki - a przecież w kilka miesiecy nie da sie zrobić prawdziwego przełomu.
I raczej nie zrobiono nic żeby było lepiej, aż tak lepiej ;)

Szczecin ma tę zaletę że powietrze jest naprawdę top i mnóstwo terenów zielonych i wodnych. Można przyjemnie spędzać czas, ale do takiego rankingu to za mało.
Moim zdaniem brak tu jakiś większych lokalnych biznesów, zwłaszcza takich rozwiniętych technologicznie. Większość to produkcja lub usługi, w dużej mierze firm skandynawskich, które i tak ostatnio tną etaty.
Życie nocne to żart i brak jakiś fajnych miejscówek, a szkoda bo potencjał jest. Oferta akademicka może i szeroka ale raczej na niskim poziomie. Rankingi kiedyś ratował PUM, nie wiem jak teraz ale pewnie nie wiele się zmieniło.
Szczecin jako miasto które pokochało samochody więc komunikacja miejska jest ułomna i słabo rozwinięta. Fakt że mamy wokół drogi s3 i s6 więc wyjazd na południe czy Trójmiasto jest ok. Lotnisko to obsługuje kierunki emigracyjne ale bardzo blisko mamy Berlin i to duży plus bo nie trzeba się telepać do Warszawy.

Ogólnie żyje się spoko ale pewnie są lepsze miejsca pod tym względem. Jest i tak dużo do poprawy ale to też jak w każdym mieście. W pierwszej kolejności fajnie jakby ktoś zrobił porządek z ujednoliceniem warstwy wizualnej na ulicach (tak jak chyba w Krakowie) bo często śmierdzi to tandeta lat 90. No i komunikacja miejska i infrastruktura rowerowa - jest postęp ale i tak jest pełno patologii.

No ale jak ktoś znajdzie miejsce do mieszkania niedaleko parku Kasprowicza, Arkonki i puszczy wkrzańskiej to pod tym względem moim zdaniem jedno z lepszych miejsc do życia w dużym mieście.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » wczoraj, 15:09

Przema pisze:
wczoraj, 15:05
Oferta akademicka może i szeroka ale raczej na niskim poziomie. Rankingi kiedyś ratował PUM
PUM jest topową uczelnią, a będzie jeszcze lepiej jak zakończą budowę ośrodka na Unii Lubelskiej.

No, ale na drugim od tego biegunie, w szpitalu po drugiej stronie ulicy pracę ma stracić kilkadziesiąt osób.
O tym, że w największej klinicznej placówce ochrony zdrowie w Szczecinie nie dzieje się najlepiej, wiadomo od kilkunastu dni. Najpierw gruchnęła wiadomość o problemach z wynagrodzeniami pracowników kontraktowych, a teraz do mediów docierają informacje o kolejnych planowanych oszczędnościach. Będą się one wiązać z utratą pracy przez przynajmniej kilkadziesiąt osób. Zmiany potwierdza USK1.

Z naszych informacji wynika, że pracownicy zatrudnieni na umowach cywilnoprawnych jako pomoce pielęgniarskie i lekarskie zostały poinformowane o kończących się umowach dosłownie z dnia na dzień. Praca na tym stanowisku odbywała się w 12-godzinnych zmianach. Pomoce wspierały pielęgniarki w prostszych pracach.
artykuł z dzisiaj, słaby tajming jak na ranking który chyba też dziś opublikowano:)

https://wszczecinie.pl/szpital-przy-uni ... zien/55777

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1862
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » wczoraj, 15:49

Jak w Łodzi jest dobry dostęp do lekarzy na nfz to to państwo naprawdę jest z kartonu :boruta:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2079
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 15:56

19B10 pisze:
wczoraj, 15:49
Jak w Łodzi jest dobry dostęp do lekarzy na nfz to to państwo naprawdę jest z kartonu :boruta:
To samo pomyślałem o Lublinie, a jest na pierwszym miejscu. Po prostu w innych miastach jest jeszcze gorzej :P

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » wczoraj, 15:58

19B10 pisze:
Z Łodzią i nfz to kojarzy się jeden temat...

wiem, że to było dawno, nie gniewaj się Xd

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1862
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » wczoraj, 16:02

1234 pisze:
wczoraj, 15:58
19B10 pisze:
Z Łodzią i nfz to kojarzy się jeden temat...

wiem, że to było dawno, nie gniewaj się Xd
O Łodzi jak piszą to zawsze konkretnie, a to handlarze skór, a to dzieci w beczkach. Podium nie dziwi mnie ani trochę :boruta:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1505
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 19:26

Grubo. Chyba pani Jagoda uzyskała efekt odwrotny od zamierzonego. W ciągu kilku godzin namiary na jej studio fotograficzne przewinęły się przez wiele miejsc, ocena w Google drastycznie poleciała, zyskała trochę komentarzy na profilach, a doszło nawet do tego, że typiarka zmieniła nazwę. I nie pomogło. Chyba ciężko będzie w tej branży.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”