Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 sie 2026, 14:07
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2026, 15:56
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sie 2026, 16:02
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2026, 16:14
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 sie 2026, 16:20
Po prawej stronie dzisiaj jak zawsze nuda niczym w polskim filmie. Nic sie nie dzieje prosze pana. Dialogi niedobre. Bardzo niedobre dialogi sa. W ogole brak akcji jest. Nic sie nie dzieje.
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 sie 2026, 16:20
Bardzo duże skrzywienie z uwagi na upływ czasu, nawet wieku, a także stosunkowo słabą znajomość życia tych ludzi. A swoje za uszami mieli, nawet mimo dużo mniejszej inwigilacji medialnej niż dziś.Eyesmon pisze: ↑28 sie 2026, 13:14A elity? Elity to był Piłsudski, Paderewski, Witos, Malinowski, Tuwim, Kwiatkowski, Korfanty
A z późniejszych to Religa, Bartoszewski i w sumie to nie wiem
Zresztą google to ładnie podsumowuje, dla mnie porównanie lat 20/30 ubiegłego wieku z obecnymi to PRZEPAŚĆ
Wtedy Tuwim, Słonimski czy Gombrowicz a teraz Holland i Tokarczuk![]()
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 sie 2026, 16:22
Conrado
Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 28 sie 2026, 16:23
matt_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2026, 16:28
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 28 sie 2026, 16:45
Hmmm, zaprojektowany najwyższy deficyt w historii na 2027. Premier twierdzi nooooo że troszkę napięty ten budżet, no ale jest dobrze. Wszyscy ekonomiści zgodni - lecimy na ścianę. No ale oni nie wiedzą co mówią.
Matrixxx
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 28 sie 2026, 16:46
To jest jego zawód - ma odgrywać pewną ściśle okreslona rolę, aby dać ludziom rozrywkę w kinie, TV czy teatrze. I tyle. Denerwujace, że wraz z niektórymi innymi aktorami (np. Sztur, Olbryski) na stare lata poczuli się jakimiś wielkimi autorytetami moralnymi prezentując niespotykaną wcześniej pogardę i chamstwo dla innych poglądów politycznych, wynosząc siebie do rangi jakiś arystokratów stojących nad jakimś ocieżało umysłowym plebsem.Boromir pisze: ↑28 sie 2026, 14:07Ale jałowa dyskusja.
Z elitami jak z wartościami, każdy ma swoją bańkę.
Ja się z Sewerynem mogę nie zgadzać ale wystarczy zajrzeć w profil na wikipedii w zakładkę "odznaczenia" żeby stwierdzić, że jednak to jest kawał aktora i duża postać w polskim kinie/teatrze. Może i tak było że ostatnią dobrą rolę zagrał 20 lat temu ale często gęsto występuje w mediach w roli autorytetu moralnego (ostatnio uczył Polaków relacji polsko-ukraińskich) więc tak, dla części naszych rodaków będzie on uznawany za elitę kulturalną i jakoś ciężko mi z tym w ogóle polemizować.
Devourer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sie 2026, 19:51
Co by nie wyszło zza uszu to Tuwim czy Gombrowicz >>>>>>> Tokarczuk i Holland. Nie da sie tego inaczej widzieć:)Kluchman pisze: ↑28 sie 2026, 16:20Bardzo duże skrzywienie z uwagi na upływ czasu, nawet wieku, a także stosunkowo słabą znajomość życia tych ludzi. A swoje za uszami mieli, nawet mimo dużo mniejszej inwigilacji medialnej niż dziś.Eyesmon pisze: ↑28 sie 2026, 13:14A elity? Elity to był Piłsudski, Paderewski, Witos, Malinowski, Tuwim, Kwiatkowski, Korfanty
Zresztą google to ładnie podsumowuje, dla mnie porównanie lat 20/30 ubiegłego wieku z obecnymi to PRZEPAŚĆ
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sie 2026, 19:57
A Tuwim to na jakiej niby podstawie?Eyesmon pisze: ↑28 sie 2026, 19:51Co by nie wyszło zza uszu to Tuwim czy Gombrowicz >>>>>>> Tokarczuk i Holland. Nie da sie tego inaczej widzieć:)Kluchman pisze: ↑28 sie 2026, 16:20Bardzo duże skrzywienie z uwagi na upływ czasu, nawet wieku, a także stosunkowo słabą znajomość życia tych ludzi. A swoje za uszami mieli, nawet mimo dużo mniejszej inwigilacji medialnej niż dziś.Eyesmon pisze: ↑28 sie 2026, 13:14A elity? Elity to był Piłsudski, Paderewski, Witos, Malinowski, Tuwim, Kwiatkowski, Korfanty
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 28 sie 2026, 19:59
Pelart2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sie 2026, 20:01
Ty o to na poważnie zapytałeś?
Eyesmon
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio