Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2971

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 sie 2026, 14:07

Ale jałowa dyskusja.

Z elitami jak z wartościami, każdy ma swoją bańkę.

Ja się z Sewerynem mogę nie zgadzać ale wystarczy zajrzeć w profil na wikipedii w zakładkę "odznaczenia" żeby stwierdzić, że jednak to jest kawał aktora i duża postać w polskim kinie/teatrze. Może i tak było że ostatnią dobrą rolę zagrał 20 lat temu ale często gęsto występuje w mediach w roli autorytetu moralnego (ostatnio uczył Polaków relacji polsko-ukraińskich) więc tak, dla części naszych rodaków będzie on uznawany za elitę kulturalną i jakoś ciężko mi z tym w ogóle polemizować.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1179

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2026, 15:56

W sumie dobrze podsumował Boro, więc dodam tylko, że wszystkie osoby publiczne, które chcą pouczać resztę jak żyć oraz czują jakiś moralny obowiązek tłumaczyć motłochowi muszą być gotowe na krytykę. Seweryn, Skiba, Owsiak czy inne Kurdeje regularnie udzielają się w tematach politycznych przez co podsumowanie ich działalności nie jawi mi się jako coś niewłaściwego.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6296
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sie 2026, 16:02

A ja bym wolał w tym temacie rozmawiać o osobach które uprawiają politykę, a nie się o niej wypowiadają ;) Coś sie dziś ciekawe wydarzyło, jakieś nowe zaznania, postępy w śledztwach, czy Andrzej Seweryn to jedyna godna uwagi sprawa w polskiej polityce? :>

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2026, 16:14

Przecież tutaj najwięcej jest dyskusji o politykach, ale jakoś wyjątkowo Cię zabolała krytyka Seweryna oraz całej reszty udzielającej się politycznie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 sie 2026, 16:20

sickstick pisze:
28 sie 2026, 16:02
A ja bym wolał w tym temacie rozmawiać o osobach które uprawiają politykę, a nie się o niej wypowiadają ;) Coś sie dziś ciekawe wydarzyło, jakieś nowe zaznania, postępy w śledztwach, czy Andrzej Seweryn to jedyna godna uwagi sprawa w polskiej polityce? :>
Po prawej stronie dzisiaj jak zawsze nuda niczym w polskim filmie. Nic sie nie dzieje prosze pana. Dialogi niedobre. Bardzo niedobre dialogi sa. W ogole brak akcji jest. Nic sie nie dzieje.
Moze jak Unia znowu kaze im jesc robaki to sie cos ruszy.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2437
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 sie 2026, 16:20

Eyesmon pisze:
28 sie 2026, 13:14
A elity? Elity to był Piłsudski, Paderewski, Witos, Malinowski, Tuwim, Kwiatkowski, Korfanty
A z późniejszych to Religa, Bartoszewski i w sumie to nie wiem :)

Zresztą google to ładnie podsumowuje, dla mnie porównanie lat 20/30 ubiegłego wieku z obecnymi to PRZEPAŚĆ
Wtedy Tuwim, Słonimski czy Gombrowicz a teraz Holland i Tokarczuk :rotfl:
Bardzo duże skrzywienie z uwagi na upływ czasu, nawet wieku, a także stosunkowo słabą znajomość życia tych ludzi. A swoje za uszami mieli, nawet mimo dużo mniejszej inwigilacji medialnej niż dziś.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1972

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 sie 2026, 16:22

Jedni mają Seweryna i Tokarczuk a inni Zelnika,Skolima i Rosiewicza :?

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4014

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 28 sie 2026, 16:23

Przy pomocy UE chcemy się sądzić z Metą. Będzie ciężko cokolwiek uzyskać na każdym z etapów tego pomysłu, ale idea zacna.

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2026, 16:28

Każde dociśnięcie bigtechów na propsie :)

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 213
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 28 sie 2026, 16:45

sickstick pisze:
28 sie 2026, 16:02
Hmmm, zaprojektowany najwyższy deficyt w historii na 2027. Premier twierdzi nooooo że troszkę napięty ten budżet, no ale jest dobrze. Wszyscy ekonomiści zgodni - lecimy na ścianę. No ale oni nie wiedzą co mówią.

Nie dało się odbić Trybunału Konstytucyjnego legalnie, nie da się zamknąć do więzienia obecnego prezesa, więc nowy plan to zagłodzenie, ani złotówki na TK w budżecie na 2027 - oczywiście wszystko to w imię odzyskania praworządności.

Zatrzymani przez CBA ludzie, którzy zdefraudowali sobie pieniążki powodziowe a które im się nie należały. Oczywiście zatrzymania dopiero, kiedy dziennikarze zaczęli drążyć temat.

Prokuratora bada sprawę projektu ,, Marka Polska". Zachodzi podejrzenie wyłudzenia pieniążków, przekroczenia i niedopełnienia obowiązków. W tle oczywiście pani Barbara Mróz Gorgoń. Prokuratora ruszyła do pracy - a jakże - dopiero gdy dziennikarze zainteresowali się tematem.

Swoją drogą - wały przy KPO, wały przy kasie związanej z odbudowa po powodzi, jestem ciekaw co tam dzieje się/ będzie się dziać przy SAFE xd

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 28 sie 2026, 16:46

Boromir pisze:
28 sie 2026, 14:07
Ale jałowa dyskusja.

Z elitami jak z wartościami, każdy ma swoją bańkę.

Ja się z Sewerynem mogę nie zgadzać ale wystarczy zajrzeć w profil na wikipedii w zakładkę "odznaczenia" żeby stwierdzić, że jednak to jest kawał aktora i duża postać w polskim kinie/teatrze. Może i tak było że ostatnią dobrą rolę zagrał 20 lat temu ale często gęsto występuje w mediach w roli autorytetu moralnego (ostatnio uczył Polaków relacji polsko-ukraińskich) więc tak, dla części naszych rodaków będzie on uznawany za elitę kulturalną i jakoś ciężko mi z tym w ogóle polemizować.
To jest jego zawód - ma odgrywać pewną ściśle okreslona rolę, aby dać ludziom rozrywkę w kinie, TV czy teatrze. I tyle. Denerwujace, że wraz z niektórymi innymi aktorami (np. Sztur, Olbryski) na stare lata poczuli się jakimiś wielkimi autorytetami moralnymi prezentując niespotykaną wcześniej pogardę i chamstwo dla innych poglądów politycznych, wynosząc siebie do rangi jakiś arystokratów stojących nad jakimś ocieżało umysłowym plebsem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4420
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sie 2026, 19:51

Kluchman pisze:
28 sie 2026, 16:20
Eyesmon pisze:
A elity? Elity to był Piłsudski, Paderewski, Witos, Malinowski, Tuwim, Kwiatkowski, Korfanty

Zresztą google to ładnie podsumowuje, dla mnie porównanie lat 20/30 ubiegłego wieku z obecnymi to PRZEPAŚĆ
Bardzo duże skrzywienie z uwagi na upływ czasu, nawet wieku, a także stosunkowo słabą znajomość życia tych ludzi. A swoje za uszami mieli, nawet mimo dużo mniejszej inwigilacji medialnej niż dziś.
Co by nie wyszło zza uszu to Tuwim czy Gombrowicz >>>>>>> Tokarczuk i Holland. Nie da sie tego inaczej widzieć:)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1036

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sie 2026, 19:57

Eyesmon pisze:
28 sie 2026, 19:51
Kluchman pisze:
Eyesmon pisze:

Co by nie wyszło zza uszu to Tuwim czy Gombrowicz >>>>>>> Tokarczuk i Holland. Nie da sie tego inaczej widzieć:)
A Tuwim to na jakiej niby podstawie?

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 164

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 28 sie 2026, 19:59

Pewnie intelektu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4420
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sie 2026, 20:01

Przema pisze:
28 sie 2026, 19:57
Eyesmon pisze:
28 sie 2026, 19:51
Kluchman pisze:

A Tuwim to na jakiej niby podstawie?
Ty o to na poważnie zapytałeś?

Ci ludzie przed 2 ws to byla klasa i sznyt. Gentlemeni i damy ktorzy umieli sie zachować w każdej sytuacji i nie tworzyli żenady

Tokarczuk z kołtunem brudnych włosów opowiadająca dyrdymały o ubogaceniu kulturowym w tamtych czasach mogłaby być co najwyżej sprzątaczka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”