Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 wrz 2026, 14:41
gilardino11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 14:51
Piszę po raz trzeci - ja w 100% akceptuję fakt że tych przywilejów nie mam, ponieważ w zamian płacę niższe podatki. Ale skoro wy mi chcecie podatki podnieść, to ja pytam - co z przywilejamigilardino11 pisze: ↑04 wrz 2026, 14:41Nikt ci nic nie będzie płacił, właśnie dlatego więcej zarabiasz żeby sobie na te przywileje zarobić. Gospodarce te twoje bieda firmy są potrzebne jak kurwie majtki
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 04 wrz 2026, 14:53
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 15:02
Żeby wyszło 7-8 na rękę musiałbym mocno obniżyć stawkę
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 wrz 2026, 15:09
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 15:15
Bo odejmuję od tej kwoty obecny miesiąc, który zrobiłem sobie wolny (quazi urlop), przez co nie wystawię w nim żadnej faktury (czyli zamiast tych 12-20 tys zł zarobku zarabiam okrągłe 0zł, a opłaty do ZUS trzeba zrobić). Gdybym miał przywileje, to byłbym obecnie na płatnym urlopie i kaska by płynęła, a potem szykowałbym się do tacierzynskiego, za który też kaska by płynęła.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 04 wrz 2026, 15:20
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 15:25
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 wrz 2026, 15:44
Jestem za konsensusem, w sensie trafia np. do mnie płatne L4 przez ZUS powyżej miesiąca w wysokości 80%. Ale zupełnie nie trafia do mnie płacenie za urlop ( ty masz siebie na niego zarobić ) czy płatne L4 od pierwszego dnia przez ZUS. Można po prostu osiągnąć deal żeby był wilk syty i owca cała ale obecna sytuacja jest dla mnie niedopuszczalnasickstick pisze: ↑04 wrz 2026, 14:51Piszę po raz trzeci - ja w 100% akceptuję fakt że tych przywilejów nie mam, ponieważ w zamian płacę niższe podatki. Ale skoro wy mi chcecie podatki podnieść, to ja pytam - co z przywilejamigilardino11 pisze: ↑04 wrz 2026, 14:41Nikt ci nic nie będzie płacił, właśnie dlatego więcej zarabiasz żeby sobie na te przywileje zarobić. Gospodarce te twoje bieda firmy są potrzebne jak kurwie majtki
Jaki ty masz w ogóle zdanie w tej dyskusji? Jesteś za zrównaniem podatków dla JDG i UoP ? Bo w sumie docinasz do pojedynczych zdań, a nie określiłeś się w kontekście całej dyskusji.
gilardino11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 wrz 2026, 15:51
Twój zasadniczy przywilej jest taki, że możesz skalować swoją działalność bez ograniczeń. Możesz mieć nieograniczoną liczbę kontrahentów, nieograniczone przychody, dowolną liczbę PKD, nieograniczone koszty uzyskania przychodu*, możesz odliczać VAT od zakupów na potrzeby działalności, możesz zatrudniać pracowników i podwykonawców, nie masz przełożonego i sam wyznaczasz kierunek działalności. Na tym polega działalność gospodarcza i po to się ją zakłada. Zakładanie jej z powodu przywilejów podatkowych jest oznaką patologii przepisów podatkowych.sickstick pisze: ↑04 wrz 2026, 15:25Reasumując, bo dyskusja zaczęła się kręcić w kółko. W 100% popieram zdanie Kluchmana ze zrównaniem podatków dla JDG na takie same jak UoP, ale jeśli państwo zapewni mi takie same przywileje (albo w jakiś sposób zmusi do tego zleceniodawców). Natomiast jeśli mi ich nie zapewni, to postulat jest po prostu śmieszny.
I słusznie, że pomijasz, bo nie wiem, dlaczego wpłaty na IKE czy IKZE miałbyś wliczać w opłaty xD To są cały czas Twoje pieniądze, którymi możesz swobodnie dysponować, a konta te może założyć sobie każdy.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 04 wrz 2026, 17:01
Nie zauważyłem żeby ktoś popierał tutaj skupowanie mieszkań przez fundusze. Logiczne jest, że w parze z podatkiem katastralnym powinna iść blokada możliwości masowego zakupu mieszkań. Dla mnie spekulacja nieruchomości jest najzwyczajniej w świecie obrzydliwa.PietroBosman pisze: ↑04 wrz 2026, 10:28To jest wypychanie z rynku drobnicy i robienie miejsca dla dużych firm. Tylko trzeba jeszcze zrobić odpowiedni pijar. Wiesz, że dużo mieszkań stoi pustych. Kilka historii w mediach,że "Pani Anna z Łodzi (tu będzie zmieniać się imię i miasto)została z dnia na dzień wyrzucona z wynajmowanego mieszkania". Albo "nieczuły" właściciel mieszkania podniósł opłaty o100%.
Jasne, takich historii nie trzeba wymyślać. Po prostu będą one mocno nagłaśniane.
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 wrz 2026, 17:03
To dolicz. Ja mówię o klinie podatkowym, więc to się wlicza. Dla ułatwienia dodam, że te koszty ZUS pracodawcy wynoszą 19,48% płacy brutto.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 wrz 2026, 17:05
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 04 wrz 2026, 17:27
Nie napisałem, że ktoś tutaj popiera skupowanie mieszkań przez fundusze. Wspomniałem o nich ( o dużych firmach/funduszach)ponieważ nikt wcześniej w tej dyskusji o nich nie wspomniał. A brak tego elementu,moim zdaniem, tworzy dyskusję niepełną. Uważam, że właśnie o tych funduszach w kwestii mieszkań na wynajem, pustostanów, ilości mieszkań przypadających na konkretną osobę, w ogóle nie będzie mowy w przestrzeni publicznej. W mediach tradycyjnych skupią się na tych przypadkach gdzie konkretna osoba została pokrzywdzona przez złego właściciela lokalu. Znajdą się takie osoby bez trudu. Problem, który sygnalizuję, będzie celowo pomijany w dyskusji. Takie jest moje zdanie.Hannibal pisze: ↑04 wrz 2026, 17:01Nie zauważyłem żeby ktoś popierał tutaj skupowanie mieszkań przez fundusze. Logiczne jest, że w parze z podatkiem katastralnym powinna iść blokada możliwości masowego zakupu mieszkań. Dla mnie spekulacja nieruchomości jest najzwyczajniej w świecie obrzydliwa.PietroBosman pisze: ↑04 wrz 2026, 10:28To jest wypychanie z rynku drobnicy i robienie miejsca dla dużych firm. Tylko trzeba jeszcze zrobić odpowiedni pijar. Wiesz, że dużo mieszkań stoi pustych. Kilka historii w mediach,że "Pani Anna z Łodzi (tu będzie zmieniać się imię i miasto)została z dnia na dzień wyrzucona z wynajmowanego mieszkania". Albo "nieczuły" właściciel mieszkania podniósł opłaty o100%.
Jasne, takich historii nie trzeba wymyślać. Po prostu będą one mocno nagłaśniane.
PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 wrz 2026, 17:39
cloner
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio