Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2983

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1317

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 wrz 2026, 14:41

Nikt ci nic nie będzie płacił, właśnie dlatego więcej zarabiasz żeby sobie na te przywileje zarobić. Gospodarce te twoje bieda firmy są potrzebne jak kurwie majtki

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6305
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 14:51

gilardino11 pisze:
04 wrz 2026, 14:41
Nikt ci nic nie będzie płacił, właśnie dlatego więcej zarabiasz żeby sobie na te przywileje zarobić. Gospodarce te twoje bieda firmy są potrzebne jak kurwie majtki
Piszę po raz trzeci - ja w 100% akceptuję fakt że tych przywilejów nie mam, ponieważ w zamian płacę niższe podatki. Ale skoro wy mi chcecie podatki podnieść, to ja pytam - co z przywilejami ;)

Jaki ty masz w ogóle zdanie w tej dyskusji? Jesteś za zrównaniem podatków dla JDG i UoP ? Bo w sumie docinasz do pojedynczych zdań, a nie określiłeś się w kontekście całej dyskusji.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 04 wrz 2026, 14:53

Byłbyś w stanie zaakceptować podatki i przywileje i zarabiać 7-8 tys netto?🤔

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 15:02

BadBoy pisze:
04 wrz 2026, 14:53
Byłbyś w stanie zaakceptować podatki i przywileje i zarabiać 7-8 tys netto?🤔
Żeby wyszło 7-8 na rękę musiałbym mocno obniżyć stawkę ;) Wg chatbota (przeliczone na szybko) przy mojej średniej stawce (jak pisałem, są różne w zależności od miesiąca i tego ile i jakich zleceń wezmę) różnica między moim opodatkowaniem a UoP to około 2 tysiące więcej na rękę (nie wliczam kosztów pracodawcy), czyli 24 tys w skali roku (obecny niepracujący wrzesień to 70% tej kwoty). Czyli w skali roku "dopłacam" max 10 tys zł, a w zamian mam prawa do urlopu, L4 ect czy pozostałe przywileje? Biorę taką opcję z pocałowaniem ręki.
Tylko najpierw zaproponujcie kto mi te przywileje będzie wypłacał, bo jak zaproponowałem że ZUS to nastało oburzenie ;P

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2168

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 wrz 2026, 15:09

Z ciekawości - dlaczego rzy różnicy 24k w skali roku mówisz, że dopłaciłbyś 10k rocznie za przywileje?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 15:15

venomik pisze:
04 wrz 2026, 15:09
Z ciekawości - dlaczego rzy różnicy 24k w skali roku mówisz, że dopłaciłbyś 10k rocznie za przywileje?
Bo odejmuję od tej kwoty obecny miesiąc, który zrobiłem sobie wolny (quazi urlop), przez co nie wystawię w nim żadnej faktury (czyli zamiast tych 12-20 tys zł zarobku zarabiam okrągłe 0zł, a opłaty do ZUS trzeba zrobić). Gdybym miał przywileje, to byłbym obecnie na płatnym urlopie i kaska by płynęła, a potem szykowałbym się do tacierzynskiego, za który też kaska by płynęła.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 04 wrz 2026, 15:20

Średnia z 12-20 tys msc to 16k 🤔 16k zamienisz na 7-8 ( 10-11k brutto które i tak jest zawyżone ale patrzę przez swój pryzmat) ot tak, żeby mieć płatny urlop?😏

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 15:25

Ja już wszystkie argumenty oraz zmienne wypisałem w poprzednich postach, nie będę po raz 5 pisał tego samego :P

Reasumując, bo dyskusja zaczęła się kręcić w kółko. W 100% popieram zdanie Kluchmana ze zrównaniem podatków dla JDG na takie same jak UoP, ale jeśli państwo zapewni mi takie same przywileje (albo w jakiś sposób zmusi do tego zleceniodawców). Natomiast jeśli mi ich nie zapewni, to postulat jest po prostu śmieszny.

Już pomijam fakt że jak co miesiąc opłacę IKE i IKZE to wliczając to w opłaty (wy macie ZUS i PPK "w opłatach) i tak wyjdzie że płacę prawie tyle co wy.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 wrz 2026, 15:44

sickstick pisze:
04 wrz 2026, 14:51
gilardino11 pisze:
04 wrz 2026, 14:41
Piszę po raz trzeci - ja w 100% akceptuję fakt że tych przywilejów nie mam, ponieważ w zamian płacę niższe podatki. Ale skoro wy mi chcecie podatki podnieść, to ja pytam - co z przywilejami ;)

Jaki ty masz w ogóle zdanie w tej dyskusji? Jesteś za zrównaniem podatków dla JDG i UoP ? Bo w sumie docinasz do pojedynczych zdań, a nie określiłeś się w kontekście całej dyskusji.
Jestem za konsensusem, w sensie trafia np. do mnie płatne L4 przez ZUS powyżej miesiąca w wysokości 80%. Ale zupełnie nie trafia do mnie płacenie za urlop ( ty masz siebie na niego zarobić ) czy płatne L4 od pierwszego dnia przez ZUS. Można po prostu osiągnąć deal żeby był wilk syty i owca cała ale obecna sytuacja jest dla mnie niedopuszczalna

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 wrz 2026, 15:51

sickstick pisze:
04 wrz 2026, 15:25
Reasumując, bo dyskusja zaczęła się kręcić w kółko. W 100% popieram zdanie Kluchmana ze zrównaniem podatków dla JDG na takie same jak UoP, ale jeśli państwo zapewni mi takie same przywileje (albo w jakiś sposób zmusi do tego zleceniodawców). Natomiast jeśli mi ich nie zapewni, to postulat jest po prostu śmieszny.
Twój zasadniczy przywilej jest taki, że możesz skalować swoją działalność bez ograniczeń. Możesz mieć nieograniczoną liczbę kontrahentów, nieograniczone przychody, dowolną liczbę PKD, nieograniczone koszty uzyskania przychodu*, możesz odliczać VAT od zakupów na potrzeby działalności, możesz zatrudniać pracowników i podwykonawców, nie masz przełożonego i sam wyznaczasz kierunek działalności. Na tym polega działalność gospodarcza i po to się ją zakłada. Zakładanie jej z powodu przywilejów podatkowych jest oznaką patologii przepisów podatkowych.

Osoba na umowie o pracę ma ten przykładowo płatny urlop, ale (poza wyjątkami) ma bardzo niskie koszty uzyskania przychodu i realnie mocno ograniczoną możliwość dywersyfikowania źródeł dochodu z pracy. To tutaj jest to coś za coś.

* tak, wiem, na ryczałcie nie możesz.
sickstick pisze:
04 wrz 2026, 15:25
Już pomijam fakt że jak co miesiąc opłacę IKE i IKZE to wliczając to w opłaty (wy macie ZUS i PPK "w opłatach) i tak wyjdzie że płacę prawie tyle co wy.
I słusznie, że pomijasz, bo nie wiem, dlaczego wpłaty na IKE czy IKZE miałbyś wliczać w opłaty xD To są cały czas Twoje pieniądze, którymi możesz swobodnie dysponować, a konta te może założyć sobie każdy.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1184

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 04 wrz 2026, 17:01

PietroBosman pisze:
04 wrz 2026, 10:28
Hannibal pisze:
03 wrz 2026, 20:29
Oczywiście fikołek, a nikt nie napisał, że nie trzeba docisnąć do spodu takich funduszy.
To jest wypychanie z rynku drobnicy i robienie miejsca dla dużych firm. Tylko trzeba jeszcze zrobić odpowiedni pijar. Wiesz, że dużo mieszkań stoi pustych. Kilka historii w mediach,że "Pani Anna z Łodzi (tu będzie zmieniać się imię i miasto)została z dnia na dzień wyrzucona z wynajmowanego mieszkania". Albo "nieczuły" właściciel mieszkania podniósł opłaty o100%.
Jasne, takich historii nie trzeba wymyślać. Po prostu będą one mocno nagłaśniane.
Nie zauważyłem żeby ktoś popierał tutaj skupowanie mieszkań przez fundusze. Logiczne jest, że w parze z podatkiem katastralnym powinna iść blokada możliwości masowego zakupu mieszkań. Dla mnie spekulacja nieruchomości jest najzwyczajniej w świecie obrzydliwa.
@gilardino11 przedsiębiorca na JDG potrzebny gosoodarce jak kur*ie majtki? A zagraniczne montownie czy dużo korporacje dymajace na podatkach cały system już spoko?
Na ten moment @sickstick ma rację - zarabia więcej, jednak jednocześnie bierze na siebie ryzyko, więc to w miarę sprawiedliwy układ.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 wrz 2026, 17:03

Jeszcze jedno, bo bym to przegapił:
sickstick pisze:
04 wrz 2026, 15:02
Wg chatbota (przeliczone na szybko) przy mojej średniej stawce (jak pisałem, są różne w zależności od miesiąca i tego ile i jakich zleceń wezmę) różnica między moim opodatkowaniem a UoP to około 2 tysiące więcej na rękę (nie wliczam kosztów pracodawcy)
To dolicz. Ja mówię o klinie podatkowym, więc to się wlicza. Dla ułatwienia dodam, że te koszty ZUS pracodawcy wynoszą 19,48% płacy brutto.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 wrz 2026, 17:05

@sickstick czy Ty powaznie napisales ze takie rzeczy jak platny urlop odprowadzanie skladek (kek) albo platne L4 to sa PRZYWILEJE?
Moze wyjscie do domu po 8 godzinach siedzenia w robocie to tez przywilej bo jak masz wlasna dzialalnosc to czasami zdarzy sie popracowac dluzej?

To wszystko co wymieniles to sa gwarantowane prawa pracownicze.
Przywilejami moga byc takie rzeczy jak prywatny pakiet medyczny oslawione owocowe czwartki karnet na silownie ale ponadustawowe platne dni urlopu.

Popracowales chwile na wlasny rachunek a nie dla kogos i niewiele brakuje zebys zaczal pisac ze ludzie na UoP powinni dziekowac za to ze moga pracowac.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1006

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 04 wrz 2026, 17:27

Hannibal pisze:
04 wrz 2026, 17:01
PietroBosman pisze:
04 wrz 2026, 10:28
Hannibal pisze:
03 wrz 2026, 20:29
Oczywiście fikołek, a nikt nie napisał, że nie trzeba docisnąć do spodu takich funduszy.
To jest wypychanie z rynku drobnicy i robienie miejsca dla dużych firm. Tylko trzeba jeszcze zrobić odpowiedni pijar. Wiesz, że dużo mieszkań stoi pustych. Kilka historii w mediach,że "Pani Anna z Łodzi (tu będzie zmieniać się imię i miasto)została z dnia na dzień wyrzucona z wynajmowanego mieszkania". Albo "nieczuły" właściciel mieszkania podniósł opłaty o100%.
Jasne, takich historii nie trzeba wymyślać. Po prostu będą one mocno nagłaśniane.
Nie zauważyłem żeby ktoś popierał tutaj skupowanie mieszkań przez fundusze. Logiczne jest, że w parze z podatkiem katastralnym powinna iść blokada możliwości masowego zakupu mieszkań. Dla mnie spekulacja nieruchomości jest najzwyczajniej w świecie obrzydliwa.
Nie napisałem, że ktoś tutaj popiera skupowanie mieszkań przez fundusze. Wspomniałem o nich ( o dużych firmach/funduszach)ponieważ nikt wcześniej w tej dyskusji o nich nie wspomniał. A brak tego elementu,moim zdaniem, tworzy dyskusję niepełną. Uważam, że właśnie o tych funduszach w kwestii mieszkań na wynajem, pustostanów, ilości mieszkań przypadających na konkretną osobę, w ogóle nie będzie mowy w przestrzeni publicznej. W mediach tradycyjnych skupią się na tych przypadkach gdzie konkretna osoba została pokrzywdzona przez złego właściciela lokalu. Znajdą się takie osoby bez trudu. Problem, który sygnalizuję, będzie celowo pomijany w dyskusji. Takie jest moje zdanie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 wrz 2026, 17:39

Maciej Berek, minister nadzoru nad wdrażaniem polityki rządu, został właśnie nowym sędzią TK. OdPOlityczniania TK ciąg dalszy :rotfl: Ale jak wyborca napisze PiS=PO to słychać oburzenie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”