Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10728

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2234
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 07 wrz 2026, 21:42

Ja lubiłam rozgrzewanko jakimś Theraflu albo istniejącym wcześniej porzeczkowym Fervexem, Gripexem? Coś takiego było.

Ale: obejrzałam materiały o tym, jak (nie)działają + nie mogę ich brać przy lekach na serce i się oduczyłam.

Na szczęście bardzo rzadko mnie coś dopada, więc dramatu nie ma.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5303
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 wrz 2026, 22:07

cloner pisze:
07 wrz 2026, 19:28
zrozumieniem tekstu pisanego, ale również umiejętnym reagowaniem na życiowe zdarzenia.
no widzisz, ja np. wolę poczytać ile można brać jeden lek i kiedy zaczyna działać, ale Ty wiesz lepiej.
cloner pisze:
Modne jest pisanie słow chyba Einsteina, że szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów
a idiotyzmem jest wziąć tabletki przez pół dnia liczyć i od razu liczyć na rezultaty.
cloner pisze:
lekarzem nie jestem ale z doświadczenia wiem że kaszel latem spowodowany najczęściej jest klimą i innymi wentylatorami. I pomóc może tylko syrop.
tak wiemy, lekarzem nie jesteś, a depresja nie istnieje. I syrop też biorę. i porost islandzki też i inhalacje zrobiłem z 10 razy przez ostatnie 3 dni.
19B10 pisze:
07 wrz 2026, 19:54
Po 20 gripexach to by mi chyba pikawa nie wytrzymała. A po połączeniu jej z alko to już na pewno.
nie łączyłem, robiłęm min. 24h przerwy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8774
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 wrz 2026, 22:32

DDK pisze:
07 wrz 2026, 22:07
a idiotyzmem jest wziąć tabletki przez pół dnia liczyć i od razu liczyć na rezultaty
To fajnie ze się przyznałeś do idiotyzmu.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1136
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 07 wrz 2026, 22:39

Obejrzałem te dwa odcinki tego Taskmastera i mam mieszane odczucia. A) po kiego wafla jest tu Żabson (choć i tak lepiej niż w 1 odcinku) B)Woronowicz to mam wrażenie, że za bardzo szarżuje, chyba że tak ma być? Bardziej to Sikora kradnie tutaj show ;]

Humor/zadania też nie równe, ale dziś dla mnie o niebo lepiej niż tydzień temu (zadanie z randką z Czarkiem czy robienie kanapki)

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 356

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 08 wrz 2026, 8:36

Przecież to taskmaster to totalny bezbek. Teatr dla gojów.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6328
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 wrz 2026, 10:13

Vol'jin pisze:
07 wrz 2026, 22:39
Obejrzałem te dwa odcinki tego Taskmastera i mam mieszane odczucia. A) po kiego wafla jest tu Żabson (choć i tak lepiej niż w 1 odcinku) B)Woronowicz to mam wrażenie, że za bardzo szarżuje, chyba że tak ma być? Bardziej to Sikora kradnie tutaj show ;]

Humor/zadania też nie równe, ale dziś dla mnie o niebo lepiej niż tydzień temu (zadanie z randką z Czarkiem czy robienie kanapki)
Jak na humorystyczny program w TV to jest wyjątkowo dobry - oczywiście porównując z innymi satyrami w TV, czyli nocami kabaretowymi, jakiś szkłami kontaktowymi ect. Wiola robi na pewno dobrą robotę.
A skąd tam Żabson? Zauważyłem że TVN od niedawna uśmiecha się w kierunku młodego pokolenia - Żabson w Taskmasterze, Young Leosia śpiewa w Sopocie duet z Martylą, Gibbs w DTVN, tu White u Wojewidzkiego ect.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1051

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 10:31

Przema pisze:
07 wrz 2026, 12:50
Jakis czas temu ktos tu pisal, ze jest w trakcie budowy domu. Ja z innej strony chce ugryzc temat, ktos z Was kupowal dom z rynku wtornego i jest w stanie podzielic sie wskazowkami? Na co teraz inaczej by sie spojrzalo, na co wczesniej nie zwrocilo sie uwagi itd?
Pozwole sobie podbic, bo na pewno ktos ma w tym jakies doswiadczenie.
Wiem, ze proces szukania tego wymarzonego to nie jest przescrollowanie jak na allegro, ale i tak oczoplasu mozna dostac. A nim sie gdzies wybiore, to i tak chce sobie wyrobic jakis poglad i wiedziec gdzie zajrzec, na co spojrzec, bo w moc agentow nieruchomosci nie wierze absolutnie (w zasadzie to wolalbym uniknac w ogole). A jak juz sie zainteresuje to i tak pewnie jakiegos fachowca przyprowadze ktory sprawdzi stan dachu, fundamentow czy czegos tam jeszcze. Bardziej mi chodzi o to na co mozna zwrocic uwage samemu, nawet na podstawie ogloszenia moze byc cos co zdyskwalifikuje jakas nieruchomosc. Jestem laikiem w tym temacie, chociaz wiem na czym mi zalezy, ale to niuanse w tym wszystkim.
Poza tym rynek mieszkaniowy jest chory. Do podobnych wnioskow doszedlem 3 lata temu gdy szukalem obecnego mieszkania, do tych samych wnioskow dochodze i teraz. Za glowe tylko moge sie lapac jak kolejny raz slysze madrosci politykow, ktorzy chca tworzyc jakiekolwiek programy doplat do mieszkan, aczkolwiek w tym momencie, podobnie jak w przypadku kredytu 2% byloby to dla mnie korzystne (jako sprzedajacego).

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1542
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 08 wrz 2026, 11:04

A czemu kupujesz z rynku wtórnego? Nie chcesz się bawić w budowę?
Niestety nic nie pomogę, sam jestem zielony całkowicie w tym temacie, a na dniach kupuję działkę pod budowę domu. :D

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 11:09

Keres pisze:
08 wrz 2026, 11:04
Nie chcesz się bawić w budowę?
Raczej nie. To wymagaloby kupna dzialki. Dzialki nie kupie w fajnym miejscu, tylko w zdecydowanej wiekszosci przypadkow na wypizdowie. Posiadajac dwojke dzieci nie moge sobie na to pozwolic. Chce zeby to byla okolica gdzie wszystko juz jest, jest dobry dostep do komunikacji miejskiej i w miare dobry dostep do centrum nie tylko samochodem - chociaz to akurat najmniej istotne w tym momencie.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 08 wrz 2026, 11:55

Na szybko przychodzi mi jedynie do głowy z mojej branży to jaka jest instalacja elektryczna miedź czy aluminium, 3 fazowa czy jest i jakie jest ogrzewanie domu, papiery na coroczne przeglądy urządzeń.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 wrz 2026, 12:10

cloner pisze:
07 wrz 2026, 22:32
A gdzie napisałem ze brałem pół dnia?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8774
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 wrz 2026, 12:16

DDK pisze:
08 wrz 2026, 12:10
cloner pisze:
07 wrz 2026, 22:32
A gdzie napisałem ze brałem pół dnia?
Gripex pomaga po 20 minutach, a w cięższych przypadkach może po godzinie. Jeśli kilka sztuk nie pomogło to następne (pisaleś że może 20) też nie pomogą, bez sensu ci to tłumaczyć, boś uparty i pewny o swojej nieomylności.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 12:20

johny batonik pisze:
08 wrz 2026, 11:55
Na szybko przychodzi mi jedynie do głowy z mojej branży to jaka jest instalacja elektryczna miedź czy aluminium, 3 fazowa czy jest i jakie jest ogrzewanie domu, papiery na coroczne przeglądy urządzeń.
Ogrzewanie to podstawa, wiadomo. To sobie gdzieś tam wyczytam ale jeśli jest gazowe to i tak zostaje kwestia kondycji pieca.
Instalacje ciężko sprawdzić na fotkach ale to też ma znaczenie bo nie chce się bawić na dizen dobry w wymianę tego. Zwłaszcza że chce taki dom który będzie już miał albo nie będzie problemu żeby instalować fotowoltaike.

Martwią mnie rzeczy trudno weryfikowalne nawet na oględzinach bo skąd mam wiedzieć czy gdzieś za zabudowa nie czeka piękny grzyb na ścianie który celowo został starannie ukryty. I tego typu niespodzianki.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 wrz 2026, 12:37

cloner pisze:
08 wrz 2026, 12:16
Gripex pomaga po 20 minutach, a w cięższych przypadkach może po godzinie. Jeśli kilka sztuk nie pomogło to następne (pisaleś że może 20) też nie pomogą, bez sensu ci to tłumaczyć, boś uparty i pewny o swojej nieomylności.
Ale mi gripex pomagał, bo dzięki niemu normalnie 2 dni pracowałem tylko jak przestawałem brać to wszystko wracało, więc po prostu leczyło tylko chwilowo skutki, ale nie mogłem się pozbyć przyczyny.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 08 wrz 2026, 12:49

Przema pisze:
08 wrz 2026, 12:20
Martwią mnie rzeczy trudno weryfikowalne nawet na oględzinach bo skąd mam wiedzieć czy gdzieś za zabudowa nie czeka piękny grzyb na ścianie który celowo został starannie ukryty. I tego typu niespodzianki.
To musisz zaopatrzyć się w wilgotnościomierz i kamere termowizyjną żeby mostki termiczne wykryć. A potem Ci zostaje jedynie ocena miejsca na oko.
Przema pisze:
08 wrz 2026, 12:20
Ogrzewanie to podstawa, wiadomo. To sobie gdzieś tam wyczytam ale jeśli jest gazowe to i tak zostaje kwestia kondycji pieca.
Instalacje ciężko sprawdzić na fotkach ale to też ma znaczenie bo nie chce się bawić na dizen dobry w wymianę tego. Zwłaszcza że chce taki dom który będzie już miał albo nie będzie problemu żeby instalować fotowoltaike.
Tutaj też jest ważne jakie jest urządzenie. Na przykładzie pompy ciepła, musisz rozeznać się czy dany model ma dobrze dostępny serwis w okolicy, czy firmy montują i pracują na Panasonicu, Viesmannie itp. Moj klient ma np. PC od Hitachi i ich serwis nie istnieje, nie idzie się nigdzie dodzwonić o pomoc, a firmy we Wrocławiu, które montują Hitachi, jeżdżą tylko na swoje montaże, awarii z ulicy nie biorą. Żebyś później nie został z ręką w nocniku i wymianą PC/pieca za kolejne kilkadziesiąt tysięcy. To samo tyczy się rekuperatora jeśli takowy będziesz miał w domu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”