Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10733

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2911

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 10 wrz 2026, 16:59

W sumie to bym nie chciał żeby taki kluchman był moim rodzicem, dramat.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 784

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 10 wrz 2026, 17:01

Rezus pisze:
10 wrz 2026, 16:59
To się z kluchmanem zgadzacie bo on nie chce być niczyim rodzicem. To jest fair podejście.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2911

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 10 wrz 2026, 17:03

Ja za to czekam bardzo i może za rok się uda.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1195

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 10 wrz 2026, 17:18

Macie tutaj świetną rozmowę w temacie. Rozwiane sporo mitów, między innymi o tym jak psieci psują dzietność. Polecam się zapoznać,. kompendium wiedzy o tym jak demografia ukształtowała cywilizacje oraz jak spirala małej ilości urodzeń zmieni świat, który znamy:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2445
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 wrz 2026, 18:43

j1mmy pisze:
10 wrz 2026, 16:51
Ha ha ha, ja powiem tak z mojej rocznej perspektywy i powiedzmy 3 letniej gdzie jeszcze była Danuta na głowie. Gdyby nie ta praca , która jest mi niezbędna do finansowania tego wszystkiego byłoby lajtowo.

Ja jako rodzic się spełniam i z pewnością nie jest tak ciężko jak to opisują kobity w internecie.

Czy brakuje mi czasu dla siebie? No tak ale to jest cena która po prostu płace i z tym zyję.

Ja wiem jak smakuje ten chleb i on jest naprawdę spoko.

A oglądać jak dziecko przełamuje własne ograniczenia i pokonuje własne lęki to już taki strzał dopaminy że szkoda gadać.
Ależ bardzo dobrze. Cieszę się, że tak myślisz.
Rezus pisze:
10 wrz 2026, 16:59
Włączyłeś się tu nie po to, by napisać cokolwiek wnoszącego do kulturalnej wymiany zdań. Zrobiłeś to tylko po to, by mnie pośrednio zaatakować/obrazić. I to nie pierwszy raz. Zastanów się, czy Twoi rodzice mogliby to uznać za swój sukces wychowawczy.

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 403
Kibicuję: MUFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 10 wrz 2026, 23:00

Kluchman pisze:
10 wrz 2026, 14:32
To kwestia perspektywy. Dziecko to ogrom wyrzeczeń, odpowiedzialności i stresu. Decyzja o tym, by je mieć, musi być świadoma i dobrowolna, bez takiego moralizowania. Jest mnóstwo ludzi, którzy tego nie przewidzieli i po prostu... żałują tego, że są rodzicami.
Z jednej strony nie ma w Twojej wypowiedzi nic nieprawdziwego, z drugiej - poprzednie pokolenia jakoś te dzieci miały, niektórzy nawet po 3-4 i jakoś żyli.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 354

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 10 wrz 2026, 23:27

Kluchman to jest przecież typowy przedstawiciel lewej strony, feminista. W momencie gdy obecnie są najlepsze warunki do zakładania rodziny, czyli żyjemy w najlepszym miejscu na świecie, w Europie, masz bezpieczeństwo, rozwój medycyny, możesz wykonywać zawód jaki tylko chcesz - on stwierdzi, że kobiety nie chcą rodzić dzieci bo ich prawa są ograniczane, nie mają poczucia bezpieczeństwa, nie mają swojego mieszkania w wieku 25 lat i w ogóle to tworzenie nowego życia nie jest priorytetem w tych czasach.

Za 10 lat jak poziom życia wzroście jeszcze bardziej, wymyśli inny powód, wtedy może już nie mieszkania, a brak eutanazji. Kto wie.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 11 wrz 2026, 0:01

Quercus pisze:
10 wrz 2026, 23:00
poprzednie pokolenia jakoś te dzieci miały, niektórzy nawet po 3-4 i jakoś żyli.
Właśnie, "jakoś". Dziś wiele osób nie chce żyć "jakoś". ;)
johny batonik pisze:
10 wrz 2026, 23:27
Kluchman to jest przecież typowy przedstawiciel lewej strony, feminista. W momencie gdy obecnie są najlepsze warunki do zakładania rodziny, czyli żyjemy w najlepszym miejscu na świecie, w Europie, masz bezpieczeństwo, rozwój medycyny, możesz wykonywać zawód jaki tylko chcesz - on stwierdzi, że kobiety nie chcą rodzić dzieci bo ich prawa są ograniczane, nie mają poczucia bezpieczeństwa, nie mają swojego mieszkania w wieku 25 lat i w ogóle to tworzenie nowego życia nie jest priorytetem w tych czasach.

Za 10 lat jak poziom życia wzroście jeszcze bardziej, wymyśli inny powód, wtedy może już nie mieszkania, a brak eutanazji. Kto wie.
Wróć do pisania o pompach ciepła i piecach gazowych, bo na tym chociaż trochę się znasz i coś to wnosi. Jak zaczynasz pisać o mnie to nic się nie zmienia - bzdura goni bzdurę. Nie wiem, po co nadal próbujesz.

A o przyczynach niskiej dzietności też szerzej pisałem z miesiąc temu, choć w innym kontekście: viewtopic.php?p=2084744#p2084744
Kluchman pisze:
06 sie 2026, 17:36
Ogólnie to finanse są tylko jednym z powodów niskiej dzietności i to daleko od bycia na pierwszym miejscu. W samych finansach nie chodzi o to, by zapewnić transfery socjalne na dzieci, które będą bieżącym dochodem. Żeby finanse miały szanse wpłynąć na wzrost dzietności, zwłaszcza w klasie średniej, nie mogą stanowić źródła stresu. A pieniądze przestają być źródłem stresu w momencie, gdy wiesz, że nawet po utracie dochodów możesz spokojnie przeżyć przez rok bez obniżania standardu życia. I tu państwo realnie nie ma nic do rzeczy - wielu ludzi nie zbuduje sobie żadnego istotnego buforu bez względu na zarobki. Jak będą więcej zarabiać, to będą też więcej wydawać.

Dużo istotniejsze kwestie to:
- jakieś 30% gospodarstw domowych to single, w wieku 18-29 lat ponad 40%, a nie będzie więcej dzieci bez stałych związków;
- zmieniły się możliwości kobiet na rynku pracy i to dobrze, ale skutkiem są m.in. zmiany oczekiwań względem stałych partnerów, które nie zawsze są realistyczne (ogólnie osoby obu płci narzekają na "rynek matrymonialny");
- rodziny są mało stabilne: ślubów jest coraz mniej, przy czym w 2025 roku było ich 133 tysiące, a równolegle było 61 tysięcy rozwodów (przy takich statystykach też można się zastanowić, czy warto ryzykować: zostanie samotną matką / zostanie płatnikiem alimentów przy bardzo ograniczonych kontaktach z dzieckiem / podział majątku);
- mieszkania są mega drogie, zwłaszcza w dużych miastach, co bardzo ogranicza stabilizację życiową nawet przy przyzwoitych dochodach;
- oczekiwania względem stylu życia i priorytety (można nie chcieć dzieci bez względu na wszystko, a dostęp do edukacji i antykoncepcji daje taka możliwość);
- problemy z płodnością i zajściem w ciążę, które mogą dotyczyć nawet około 20% par (to bardzo dużo);
- ograniczone możliwości komfortowego utrzymania rodziny z jednej pensji (relatywnie niewiele osób zarabia tak dużo);
- zmiana modelu wychowywania dzieci (brak dużych sieci rodzinnych/społecznych wokół, które uczestniczyłyby w wychowywaniu dzieci jako "wioska", historycznie mamy nieproporcjonalnie duże obciążenie rodziców obowiązkami wychowawczymi);
- ograniczona dostępność do aborcji (wbrew pozorom to istotne przy podejmowaniu decyzji, bo wpływa np. na ryzyko urodzenia dziecka trwale niepełnosprawnego).

Już sama liczba singli w połączeniu ze skalą niepłodności sprawiają, że nawet ponad 40% osób (licząc w sposób bardzo uproszczony) realnie nie może mieć w najbliższym czasie (kolejnych) dzieci bez względu na skalę zachęt. A gdzie tu uwzględnić całą resztę? I pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

Więc ogólnie spadek dzietności jest naturalną konsekwencją tego, jak wyglądają obecne społeczeństwo i obecna gospodarka. Transfery socjalne mogą ułatwić/przyspieszyć decyzję o dziecku, gdy ktoś i tak już tego dziecka chce i ma do tego warunki, ale taki wpływ jest mało znaczący. Jeśli ktoś programy typu 800+ nazywa "prodemograficznymi" to albo jest kompletnie niezorientowany w realiach, albo cynicznie kłamie.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2026, 0:03 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 11 wrz 2026, 0:03

Kluchman pisze:
11 wrz 2026, 0:01
Właśnie, "jakoś". Dziś wiele osób nie chce żyć "jakoś".
Czyli to kwestia wartości? Wygodne życie, życie dostatnie, szeroko rozumiane doświadczenia > dzieci?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8773
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 wrz 2026, 0:07

Quercus pisze:
11 wrz 2026, 0:03
Kluchman pisze:
11 wrz 2026, 0:01
Właśnie, "jakoś". Dziś wiele osób nie chce żyć "jakoś".
Czyli to kwestia wartości? Wygodne życie, życie dostatnie, szeroko rozumiane doświadczenia > dzieci?
No tak.
Ludzie dziś wybierają np podróże, a z małym dzieckiem jest to utrudnione.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 11 wrz 2026, 0:10

Jak wyżej. Zacznij od policzenia singli i przyczyn tej liczby, rekordowo niskiej stabilności małżeństw i skali problemów z płodnością. Jaki potencjał do wzrostu dzietności Ci wychodzi? Potem dodaj, w jakim stopniu obowiązkami wychowawczymi są obciążeni rodzice (mimo żłobków itp. wyższym niż kiedykolwiek w historii), jakie są koszty mieszkań i ogólnie "życia na poziomie" w stosunku do mediany zarobków. Ilu mężczyzn może realnie samodzielnie utrzymać rodzinę? Wzrost aktywności zawodowej kobiet jest pod wieloma względami pozytywny, ale rzadko kobieta może z pracy zrezygnować, gdyby chciała i ma to swoje konsekwencje. Potem dodaj to, że ludzie po prostu mają wybór, bo nie zawsze mieli z uwagi na ich edukację i dostępność antykoncepcji. Dopiero potem, na końcu to, o czym wspomniałeś. I będziesz miał odpowiedź. Ludzie, którzy po prostu nie chcą dzieci ze względu na wszystko i cenią sobie inne rzeczy, to jednak jest nisza. Coś o tym wiem z doświadczenia.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2026, 0:19 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 wrz 2026, 0:18

Quercus pisze:
10 wrz 2026, 23:00
Z jednej strony nie ma w Twojej wypowiedzi nic nieprawdziwego, z drugiej - poprzednie pokolenia jakoś te dzieci miały, niektórzy nawet po 3-4 i jakoś żyli.
Z jednej strony na pewno tak.
Z drugiej to 'jakos żyli' jakby przenieść 1:1 do obecnych czasów to opieka społeczna by sie nie mogła wyrobić.
Ja jako 8-9 latek byłem zostawiany normalnie na 20 godzin sam w domu. Nikogo to nie szokowało. Niewiele później dzień wyglądał tak, że wracałem ze szkoły, jadłem obiad i wychodziłem z domu na parę godzin. Siłą rzeczy nikt nie miał ze mna żadnego kontaktu.
Sięgając pokolenie wcześniej - moja mama jest najstarszą z pięciorga rodzeństwa. Jak miała te, nie wiem, 10-12 lat to wstawała o 5 rano, pomagała wydoić krowy, odprowadzała je kilometr dalej na pastwisko, wbijała kamieniem pale żeby nie uciekły i wracała do gospodarstwa pomóc młodszym siostrom ubrać się do szkoły. Bywało że i w 3 parach skarpet po śniegu te krowy prowadziła jak był problem z butami.

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 11 wrz 2026, 0:19

Ciekawe, czy automatyzacja i sztuczna inteligencja jakoś załagodzą wpływ niskiej dzietności na gospodarkę. Czy jednak jeśli chcemy utrzymać rozmiar gospodarki i standard europejskiego życia, to po prostu jesteśmy skazani na migrację zarobkową.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8773
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 wrz 2026, 0:24

venomik pisze:
11 wrz 2026, 0:18
Ja jako 8-9 latek byłem zostawiany normalnie na 20 godzin sam w domu. Nikogo to nie szokowało. Niewiele później dzień wyglądał tak, że wracałem ze szkoły, jadłem obiad i wychodziłem z domu na parę godzin. Siłą rzeczy nikt nie miał ze mna żadnego kontaktu.
Ja identycznie.
Mama wróciła do pracy gdy miałem 8 albo 9 lat, ja wracałem ze szkoły, mięsko przygotowane przez mamę odgrzewałem w mikrofali, a kluski śląskie samemu gotowałem i obiad gotowy. Dziś 9-latek ma problem żeby chleb pokroić :wink:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1524
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 wrz 2026, 0:35

Kluchman pisze:
11 wrz 2026, 0:10
Potem dodaj, w jakim stopniu obowiązkami wychowawczymi są obciążeni rodzice (mimo żłobków itp. wyższym niż kiedykolwiek w historii),
Rozwiń jak możesz, bo zaciekawił mnie ten fragment :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”