Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10742

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2333
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » wczoraj, 18:58

Eyesmon pisze:
wczoraj, 17:59
Magnum pisze:
wczoraj, 15:46
Eyesmon pisze:
wczoraj, 15:12
Mi sie najgorzej śpi jak jest klima w pokoju i ciemno lub brak okna. Mogę wtedy wstać po 8h i dalej niewyspany :(
Mi się najgorzej śpi w lecie jak nie ma klimy w pokoju. ;) Jak sobie z tym radzisz w USA? :)
Spie z klima :)
A dzis 27 st w DC. Grzeje
Ciepło jest to prawda, ale wreszcie odeszła wilgoć i jest bardziej jak polskie 27. :)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4441
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » dzisiaj, 5:06

Jutro Filly :)
Co polecasz poza old city, dzwonem z okolicami, Rockym i cheese szejkiem?

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2920

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » dzisiaj, 8:09

Ja nie byłem, ale...

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2807
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » dzisiaj, 12:12

Chłopaki Łodziaki co tam w Łodzi za huki? Podobno jakieś dwa wybuchy, które szybami zatrzęsły .. słyszane w całej Łodzi i okolicach ...

Wyjaśnione

Obrazek

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2126
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 12:40

Ilka pisze:
dzisiaj, 12:12
Chłopaki Łodziaki co tam w Łodzi za huki? Podobno jakieś dwa wybuchy, które szybami zatrzęsły .. słyszane w całej Łodzi i okolicach ...

Wyjaśnione

Obrazek
Brzmi jak standard na wschodzie :P jak samolot wchodzi w naddźwiękową, to może wygenerować porządny huk, który może przerazić osobę zdezorientowaną albo nie interesującą się taką tematyką. Tzn. nie mówię, że to było właśnie to, ale to mogło być to.

W Lublinie natomiast zawyły syreny po raz pierwszy od sławetnego faila i po chwili padł Facebook oraz kilka lokalnych stron informacyjnych. Prawdopodobnie z powodu przeciążenia. Włączyłem WP i miałem odświeżać co parę minut, ale jakoś tak zajęty byłem i przypomniałem sobie dopiero po pół godzinie :D No i nie było jeszcze syren oznaczających koniec zagrożenia.

edit: udało mi się załadować w końcu lublin112.pl, więc wrzucam jako potwierdzenie:
lublin112.pl pisze:Z kolei mieszkańcy powiatu ryckiego alarmują, iż słyszeli dwa potężne wybuchy. Uspokajamy, był to odgłos wojskowych myśliwców, które lecąc w kierunku granicy, osiągnęły prędkość ponaddźwiękową.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » dzisiaj, 13:11

No bardzo fajnie, ze sa te ostrzezenia (choc mam wrazenie, ze od kilku miesiecy w formie olbrzymich niedopowiedzen) - wiemy, ale nie powiemy, moze i slusznie, moze nie - ciezko ocenic, choc chyba kazdy wolalby mniej wiecej wiedziec czego sie spodziewac w najblizszych tygodniach/miesiach.
Z ciekawosci zaczalem sobie sprawdzac co sie dzieje z nasza obrona cywilna, bo ten temat jest dosc cichy, a jednoczesnie wazny.

No i tak w ciagu lat 2022-2023 straz pozarna zrobila inwentaryzacje obiektow:
Wykazano:

1 903 schrony,
8 719 ukryć,
oraz ok. 224 tys. miejsc doraźnego schronienia — np. piwnic i innych obiektów, które mogą być wykorzystane w ograniczonym zakresie.

Łącznie zinwentaryzowano 234 735 obiektów.
Potem nic waznego sie nie dzialo do grudnia 2024(!) kiedy to weszla nowa ustawa o ochronie ludnosci i obronie cywilnej:
Nowa ustawa:

definiuje schrony, ukrycia i miejsca doraźnego schronienia,
nakłada obowiązek prowadzenia ewidencji,
wprowadza zasady przeglądania i kwalifikowania istniejących budynków,
umożliwia finansowanie budowy, remontów i modernizacji,
wprowadza obowiązek odpowiedniego oznaczania obiektów,
tworzy podstawy do budowy systemu obrony cywilnej na poziomie państwa, województw, powiatów i gmin
Poszly za tym nawet jakies pieniadze:
Rządowy Program Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej 2025–2026 przewiduje łącznie prawie 34 mld zł:

2025: 16,7 mld zł
2026: 17,2 mld zł.

To nie wszystko idzie na schrony. Program obejmuje również ratownictwo, zapasy, łączność, szkolenia itd.

Ale na sam obszar „obiekty zbiorowej ochrony” zaplanowano:

2,38 mld zł w 2025 r.
3,59 mld zł w 2026 r.

czyli razem prawie 6 mld zł na budowę, remonty, modernizację i adaptację schronów, ukryć oraz organizowanie miejsc doraźnego schronienia.

To jest zasadniczo zupełnie inna skala niż wcześniej.

Co ważne, samorządy mogą dostać na takie inwestycje do 100% kosztów.
Potem ponownie zaczely sie przeglady schronow wedlug nowych zapisow w ustawie, a takze zaczeto robic ewidencje.
Co ciekawe powstala takze mapka gdzie ewentualnie mozna znalezc schronienie - www.gdziesieukryc.pl - wszedlem z nadzieja i nawet wrazenie zrobila na mnie liczba takich punktow, ale jak juz zaczalem sprawdzac swoja okolice to nie wiem co ma mi to dac. Obiekty opisane jako obiekt schronienia w ramach wzajemnej pomocy zdaja sie byc piwnicami/parkingami podziemnymi blokow mieszkalnych w okolicy. Takich schronow prawdziwych to nie udalo mi sie namierzyc w samym Szczecinie, co jest dziwne, bo na samym dworcu glownym jest przeciez solidny schron udostepniony dla turystow. No ale cos tam zrobili, chociaz zadeklarowana liczba osob, ktore moga znalezc schronienie (49 mln :D ) zostala podwazona przez NIK (w sumie nie dziwie sie).
Dalej mamy znowu dokumentacje, modernizacja systemow alarmowych (rozumiem przez to alerty RCB czy syreny, choc sama sprawnosc syren to jedno, a czy ludzie wiedza co maja w razie takiej sytuacji zrobic to drugie). Oprocz tego kasa idzie na finansowanie zapasow i logistyki na czas kryzysu. Dodajmy do tego brak przeszkolen wojskowych i wychodzi to mocno slabo jak na okres prawie 5 lat od wybuchu wojny.
Za to straszenie ludzi wychodzi politykom znakomicie (zwlaszcza uzywajac takiej komunikacji jaka widzimy obecnie).

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2004

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » dzisiaj, 13:15

W Rzeszowie reporterka Polsat News chodziła po deptaku, ludzie sobie spacerują, życie toczy się dalej i jak jednego zapytała czemu się nie schował, to odpowiedział, że nic nie słyszał :lol2:

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » dzisiaj, 13:19

1234 pisze:
dzisiaj, 13:15
W Rzeszowie reporterka Polsat News chodziła po deptaku, ludzie sobie spacerują, życie toczy się dalej i jak jednego zapytała czemu się nie schował, to odpowiedział, że nic nie słyszał :lol2:
Do konca dnia jeszcze daleko ;) moze cos ciekawego jeszcze sie wydarzy, wszak data jest idealna zeby cos zaprezentowac z ruskiego wachlarza mozliwosci.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2126
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 13:30

Przema pisze:
dzisiaj, 13:11
No bardzo fajnie, ze sa te ostrzezenia (choc mam wrazenie, ze od kilku miesiecy w formie olbrzymich niedopowiedzen) - wiemy, ale nie powiemy, moze i slusznie, moze nie - ciezko ocenic, choc chyba kazdy wolalby mniej wiecej wiedziec czego sie spodziewac w najblizszych tygodniach/miesiach.
Żadna z tych informacji nie jest potwierdzona, a była by tylko wodą na młyn dla ruskich trolli i pożytecznych idiotów. Nie mogą powiedzieć, że zaraz zostaniemy na pewno zaatakowani, jeżeli nie ma niemal 100% pewności (np. dużej koncentracji wojsk przy granicy z Polską), ale muszą przygotowywać na każdą ewentualność.
Przema pisze:
dzisiaj, 13:11
Dalej mamy znowu dokumentacje, modernizacja systemow alarmowych (rozumiem przez to alerty RCB czy syreny, choc sama sprawnosc syren to jedno, a czy ludzie wiedza co maja w razie takiej sytuacji zrobic to drugie)
Tutaj jest problem w tym, że nikt na siłę nie wyciągnie ludzi z domów i nie zmusi do przeszkolenia albo przynajmniej zapoznania się z instrukcjami. Dają ulotki, dają materiały, ale jak samemu się człowiek nie chce doszkolić, to oni tego za ludzi nie zrobią. Osobną kwestią jest potencjalna jakość materiałów oraz zaspokojenie potrzeb obywateli chcących się czegoś więcej dowiedzieć.
1234 pisze:
Ja wyjrzałem za okno i było to samo. Wróciłem do kompa i zacząłem robić swoje, a po kilku minutach zapomniałem o temacie :P ale podobno lokalna szkoła wyprowadziła dzieci na parking pod marketem.
Przema pisze:
dzisiaj, 13:19
1234 pisze:
Do konca dnia jeszcze daleko ;) moze cos ciekawego jeszcze sie wydarzy, wszak data jest idealna zeby cos zaprezentowac z ruskiego wachlarza mozliwosci.
Niedawno alarm w Lublinie został odwołany ;) ciekawe, czy coś wleciało na teren Polski i czy coś się w ogóle zbliżyło. Powtarzam to od ponad 3 lat, ale najlepszą opcją na zwiększenie ochrony polskiego nieba jest zestrzeliwanie pocisków oraz dronów już nad zachodnią Ukrainą.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2807
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » dzisiaj, 13:42

@Mr.Chris u mnie nie było słychać, ale w takiej Rawie już podobno tak. Podają, że to jednak przekroczenie bariery dźwiękowej.

W centrum nie jestem do tego przyzwyczajona więc pewnie byłabym bardzo zdezorientowana gdybym te huki usłyszała. Pewnie pierwsza myśl to byłaby atakują - w tych czasach!

@Przema z ciekawości sobie sprawdziłam jak to w moim mieście wygląda i przyznam, że dupy nie urywa 20 punktów - dwa blisko mojego domu.
Słabo wypadamy z tym schronami. Zwłaszcza, że już wojna na Ukrainie trochę trwa.

Kiedyś zrobiłam sobie zdjęcie co powinien zawierać plecak ewakuacyjny. Mam jednak nadzieję, że nigdy się nie przyda.

Obrazek

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1894
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » dzisiaj, 13:44

Pierdolnęło konkretnie, dwa razy w odstępie kilku sekund. Wrażenie takie jakby gdzieś blisko bomba wybuchła.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2004

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » dzisiaj, 14:06

Ilka pisze:
dzisiaj, 13:42
Kiedyś zrobiłam sobie zdjęcie co powinien zawierać plecak ewakuacyjny
I gdzie z nim pójdziesz? Do lasu? :D

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » dzisiaj, 14:07

Mr.Chris pisze:
dzisiaj, 13:30
Żadna z tych informacji nie jest potwierdzona, a była by tylko wodą na młyn dla ruskich trolli i pożytecznych idiotów. Nie mogą powiedzieć, że zaraz zostaniemy na pewno zaatakowani, jeżeli nie ma niemal 100% pewności (np. dużej koncentracji wojsk przy granicy z Polską), ale muszą przygotowywać na każdą ewentualność.
Zdaje sobie sprawe, ze nie ma tu idealnego rozwiazania.
Kazdy kto choc troche sledzi konflikt na Ukrainie (wliczajac prawie roczny okres przygotowan do tej inwazji) wie, ze scenariusz ukrainski poki co nam nie grozi. Ale wachlarz mozliwosci jest szeroki. Komunikacja na zasadzie wiem, ale nie powiem, rowniez napedza mlyn ruskich trolli. Nie oczekuje, ze to co przekazalo CIA bedzie publicznie ogloszone, no ale jednak ta komunikacja tez mozna kierowac inaczej niz teraz (uwazam, ze jest to robione w naprawde beznadziejny sposob, dodatkowo przesiakniete emocjami, tak jak slowa WKK).

A co do roznych szkolen czy udostepniania schronow, to nie oszukujmy sie, ze jest to zrobione na zasadzie, cos tam oglosimy, odhaczone i pora na CSa.
W tej chwili jestesmy krajem frontowym, a straszenie o kolejnych zagrozeniach zaczelo sie jakos na poczatku roku. Te zagrozenia, o ktorych sie teraz mowi wisialy nad nami tak naprawde odkad z Polski zaczela szeroko plynac pomoc na UA, a przez nasz kraj zaczely przejezdzac/przelatywac liczne transporty wojskowe. Bylo wystarczajaco duzo czasu zeby poprawic obrone cywilna a ludzi uswiadamiac a nie zyc w iluzji, ze tu sie nic nie wydarzy. Rosja nie ma tu juz nic do stracenia.
Mr.Chris pisze:
dzisiaj, 13:30
Powtarzam to od ponad 3 lat, ale najlepszą opcją na zwiększenie ochrony polskiego nieba jest zestrzeliwanie pocisków oraz dronów już nad zachodnią Ukrainą.
Zgadzam sie w 100%, ale musialoby cos jebnac naprawde mocnego na terenie NATO zeby taka decyzje podjeto.
Przez lata przekroczono wiele czerwonych linii ustalonych przez Rosje i co? Mial byc atom, mialo byc wszystko - nic nie zrobili. Te wszystkie akcje dywersyjne, ktore beda coraz bardziej szkodliwe maja na celu jedynie zmeczenie spoleczenstwa i wywieranie wplywu na politykow zeby zostawic Ukraine sama sobie. Nie wiem czy NATO obawia sie realnego scenariusza, ze gdy zaczna czyscic niebo jeszcze po stronie ukrainskiej, to sie cos wydarzy czy raczej nadal graja w gre aby nie budzic niedzwiedzia. Wczoraj ogladalem sobie dokument na YT z kanalu ciekawehistorie - poczatek wojny na Ukrainie. Byl tam wstawiony filmik z nagraniem rozmowy Macrona i Putina. Francuz niemal na kolanach go blagal zeby nie dal sie sprowokowac i nie podejmowal glupich decyzji. Ta rozmowa przebiegala miedzy slaba strona, ktora prezentuje zupelnie obce wartosci niz strona rosyjska. To nie mialo szans zagrac nigdy. I ten scenariusz dziala dalej, oni zadnych slow czy dyplomatycznych akcji sie nie przestrasza. Natomiast takie zdecydowane dzialania wojskowe pokaza, ze zachod ma sile sie przeciwstawic i nie boi sie tego zrobic. Uwazam, ze to jedyny jezyk jaki rosjanie sa w stanie zrozumiec. Niestety nadal jest olbrzymi strach i predko to sie nie zmieni.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 364

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » dzisiaj, 14:08

Ja w razie wojny dzwonie szybko do @Eyesmon żeby zabukował mi dodatkowy pokój gdziekolwiek on jest na wyjeździe singli i razem dezerterujemy

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2333
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » dzisiaj, 14:19

Eyesmon pisze:
dzisiaj, 5:06
Co polecasz poza old city, dzwonem z okolicami, Rockym i cheese szejkiem?
Browar w Human Robot, spytajcie czy jest Chris Roller i jeśli tak to powiedzcie że jesteście z Polski i znacie Bartka z Lublina ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”