Ciepło jest to prawda, ale wreszcie odeszła wilgoć i jest bardziej jak polskie 27.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » wczoraj, 18:58
Magnum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » dzisiaj, 5:06
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » dzisiaj, 8:09
Rezus
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 12:40
Brzmi jak standard na wschodzie
lublin112.pl pisze:Z kolei mieszkańcy powiatu ryckiego alarmują, iż słyszeli dwa potężne wybuchy. Uspokajamy, był to odgłos wojskowych myśliwców, które lecąc w kierunku granicy, osiągnęły prędkość ponaddźwiękową.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » dzisiaj, 13:11
Potem nic waznego sie nie dzialo do grudnia 2024(!) kiedy to weszla nowa ustawa o ochronie ludnosci i obronie cywilnej:Wykazano:
1 903 schrony,
8 719 ukryć,
oraz ok. 224 tys. miejsc doraźnego schronienia — np. piwnic i innych obiektów, które mogą być wykorzystane w ograniczonym zakresie.
Łącznie zinwentaryzowano 234 735 obiektów.
Poszly za tym nawet jakies pieniadze:Nowa ustawa:
definiuje schrony, ukrycia i miejsca doraźnego schronienia,
nakłada obowiązek prowadzenia ewidencji,
wprowadza zasady przeglądania i kwalifikowania istniejących budynków,
umożliwia finansowanie budowy, remontów i modernizacji,
wprowadza obowiązek odpowiedniego oznaczania obiektów,
tworzy podstawy do budowy systemu obrony cywilnej na poziomie państwa, województw, powiatów i gmin
Potem ponownie zaczely sie przeglady schronow wedlug nowych zapisow w ustawie, a takze zaczeto robic ewidencje.Rządowy Program Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej 2025–2026 przewiduje łącznie prawie 34 mld zł:
2025: 16,7 mld zł
2026: 17,2 mld zł.
To nie wszystko idzie na schrony. Program obejmuje również ratownictwo, zapasy, łączność, szkolenia itd.
Ale na sam obszar „obiekty zbiorowej ochrony” zaplanowano:
2,38 mld zł w 2025 r.
3,59 mld zł w 2026 r.
czyli razem prawie 6 mld zł na budowę, remonty, modernizację i adaptację schronów, ukryć oraz organizowanie miejsc doraźnego schronienia.
To jest zasadniczo zupełnie inna skala niż wcześniej.
Co ważne, samorządy mogą dostać na takie inwestycje do 100% kosztów.
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » dzisiaj, 13:15
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » dzisiaj, 13:19
Do konca dnia jeszcze daleko
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 13:30
Żadna z tych informacji nie jest potwierdzona, a była by tylko wodą na młyn dla ruskich trolli i pożytecznych idiotów. Nie mogą powiedzieć, że zaraz zostaniemy na pewno zaatakowani, jeżeli nie ma niemal 100% pewności (np. dużej koncentracji wojsk przy granicy z Polską), ale muszą przygotowywać na każdą ewentualność.Przema pisze: ↑dzisiaj, 13:11No bardzo fajnie, ze sa te ostrzezenia (choc mam wrazenie, ze od kilku miesiecy w formie olbrzymich niedopowiedzen) - wiemy, ale nie powiemy, moze i slusznie, moze nie - ciezko ocenic, choc chyba kazdy wolalby mniej wiecej wiedziec czego sie spodziewac w najblizszych tygodniach/miesiach.
Tutaj jest problem w tym, że nikt na siłę nie wyciągnie ludzi z domów i nie zmusi do przeszkolenia albo przynajmniej zapoznania się z instrukcjami. Dają ulotki, dają materiały, ale jak samemu się człowiek nie chce doszkolić, to oni tego za ludzi nie zrobią. Osobną kwestią jest potencjalna jakość materiałów oraz zaspokojenie potrzeb obywateli chcących się czegoś więcej dowiedzieć.
Ja wyjrzałem za okno i było to samo. Wróciłem do kompa i zacząłem robić swoje, a po kilku minutach zapomniałem o temacie
Niedawno alarm w Lublinie został odwołany
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » dzisiaj, 13:42

Ilka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » dzisiaj, 13:44
19B10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 39 min temu
Zdaje sobie sprawe, ze nie ma tu idealnego rozwiazania.Mr.Chris pisze: ↑dzisiaj, 13:30Żadna z tych informacji nie jest potwierdzona, a była by tylko wodą na młyn dla ruskich trolli i pożytecznych idiotów. Nie mogą powiedzieć, że zaraz zostaniemy na pewno zaatakowani, jeżeli nie ma niemal 100% pewności (np. dużej koncentracji wojsk przy granicy z Polską), ale muszą przygotowywać na każdą ewentualność.
Zgadzam sie w 100%, ale musialoby cos jebnac naprawde mocnego na terenie NATO zeby taka decyzje podjeto.
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 38 min temu
johny batonik
Magnum
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio