Znalezione na YT - Strona 11

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6751

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » wczoraj, 21:51

To jest jakieś poplątanie z pomieszaniem.
Boromir pisze:
wczoraj, 16:02
Od siebie dodam, że tak jak na początku wojny Ukraińcy w Polsce masowo przechodzili na ukraiński (a przynajmniej próbowali), tak dzisiaj posługują się już w 80% rosyjskim bądź surżykiem. Czysty ukraiński to rzadkość albo poza.
cloner pisze:
wczoraj, 16:16
Ja już to pisałem kiedyś, na 50 Ukraińców, może 1 poprosił w telefonie o język ukraiński, reszta chce rosyjski.
Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 16:25
Ciekawe zatem w jakim języku mówią te osoby, które się boją mówić w Polsce w tym języku, bo są krzywe spojrzenia, obelgi i rękoczyny
sickstick pisze:
wczoraj, 16:31
Ukraińcy w Polsce porozumiewają się głównie w języku... polskim. Przykładowo gdyby tych 50 Ukraińców u clonera w lombardzie nie mówiło po polsku, to ten nie miałby pojęcia o jaki język w telefonie go proszą
Przecież od razu widać że tu coś nie gra. Ukraińcy porozumiewają się w języku polskim dlatego dostają w zęby w komunikacji.

Dodatkowo Ślązacy, Beonisch i wyimaginowane zarzuty o przypierodlkę i rynsztok gdy się chce pociągnąc o co autorowi chodziło.

Lepiej bym tego nie wymyślił.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6348
Kibicuję: 4rsenal

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 21:58

Boromir pisze:
wczoraj, 21:51
gdy się chce pociągnąc o co autorowi chodziło.
->
sickstick pisze:
wczoraj, 19:01
Ja po prostu wskazałem że w Polsce też w wielu miejscach używa się w domach języka innego niż Polski.
sickstick pisze:
wczoraj, 21:06
Ale ja wam już udzieliłem odpowiedzi na to pytanie, 3 posty temu xD Zacytuję samego siebie:
sickstick pisze:
wczoraj, 19:01
Ja po prostu wskazałem że w Polsce też w wielu miejscach używa się w domach języka innego niż Polski.
No jeśli autor już 2 razy wyjaśnił o co mu chodziło, a ty wciąż tego nie zauważyłeś, to - jak wspomniałem wcześniej - problem leży po twojej stronie.

Koniec tej dyskusji stary bo odnoszę wrażenie że na poziomie na jakim się toczy, miażdżysz mnie doświadczeniem :beer:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6751

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » wczoraj, 22:16

OPie, ja się tylko raz zapytałem o ten Śląsk:
Boromir pisze:
wczoraj, 18:47
Nie rozumiem jak sytuacja Ślązaków miałaby być analogiczna do sytuacji Ukraińców.
Reszta to są jakieś halucynacje.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 23:06

Kurde, mamy tylu zdolnych i inteligentnych forumowiczów. Potrafią oni debatować na temat wojennych technologii, są gotowi przeprowadzać reformy szkolnictwa, zrobić porządek ze służbą zdrowia, pokończyli wiele różnych i ciekawych kierunków studiów, natomiast trzeba być moderatorem tak prostej dyskusji, co za pojebana akcja!

@Boromir wrzucił filmik i napisał, że Ukraińcy próbowali mówić po ukraińsku, bo po wybuchu wojny wszystko co rosyjskie było złe. Ale jednak to nie było takie łatwe, a też spora ich część uciekła przed wojną ze wschodniej części kraju. Więc wrócili do posługiwania się rosyjskim, ewentualnie surżykiem (nie mylić z prezydentem Wrocławia).

Odpisałem, że ciekawe w jakim języku mówią te osoby, które boją się posługiwać swoim językiem w Polsce, bo można za to dostać w zęby. Jest to oczywiście ironiczne nawiązanie do tej narracji, że Ukraińcy w Polsce boją się odezwać po ukraińsku, bo to budzi złowrogie spojrzenia Lachów. Prawda jest taka, że większość Polaków nie odróżnia ukraińskiego od rosyjskiego i oba te języki należą do grupy języków "ruskie pierdolenie". Najprawdopodobniej jak ktoś chce dać przybyszowi ze wschodu w zęby to cios ładuje się odruchowo jak u Paula z Tekkena i nieistotne czy ktoś mówi po rusku czy ukraińsku. Bez większej filozofii.

@sickstick odpisał natomiast, że Ukraińcy komunikują się w Polsce po polsku, co jest samo w sobie sprzeczne z akapitem wyżej i narracją o biciu za posługiwanie się ukraińskim. Natomiast dodał też, że po kilku miesiącach Ukrainiec musi znać język polski, bo inaczej jest wykluczony społecznie. Co oczywiście nie jest prawdą, bo mamy XXI wiek i bez znajomości języka dogadasz się w podstawowych kwestiach w obcym kraju. Dodatkowo jest dużo Ukraińców w Polsce, co sprawia, że jest wielka szansa na trafienie Ukrainki jako ekspedientka w sklepie, pracownik banku, restauracji i tak dalej. Więc nawet bez translatora można się porozumieć. Poza tym infolinie, kasy samoobsługowe, bankomaty - można tam wybrać rosyjski/ukraiński. Oczywiście, fajnie jak przybysz z innego kraju uczy się języka i robi postępy i to dotyczy każdego, nie tylko Ukraińca. Chyba zrozumiałe.

Potem pojawiła się kwestia posłużenia się językiem a komunikowanie za jego pośrednictwem. Pamiętajmy, że to nie jest to samo. To, że ktoś pójdzie do sklepu i poradzi sobie z kupnem papierosów to nie oznacza, że komunikuje się w Polsce po polsku. Może się okazać, że ekspedientka powie, że papierosy się skończyły i już cały sprytny plan się sypie, bo delikwent nie posługuje się językiem ekspedientki i nie zrozumie. Oczywiście to sytuacja przerysowana do granic możliwości, ale chodzi o to, że jak pojedziesz np. do Paryża i kupisz sobie bagietkę posługując się językiem francuskim to nie oznacza, że będąc we Francji będziesz komunikował się po francusku.

Dalej to już coś o Ślązakach, a później przyszedł użytkownik @venomik i stwierdził, że co za różnica w jakim języku kto mówi. To tak jakby w temacie o Milanie @johny batonik napisał, że Nkunku strzela dla Leverkusen, ktoś odpisał, że strzela dla Lipska, a ktoś następny, by stwierdził, że w sumie co za różnica dla kogo strzela te bramki i to nie jest istotne.

Nie ma za co :witam:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2177

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » wczoraj, 23:13

Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 23:06
Dalej to już coś o Ślązakach, a później przyszedł użytkownik @venomik i stwierdził, że co za różnica w jakim języku kto mówi. To tak jakby w temacie o Milanie @johny batonik napisał, że Nkunku strzela dla Leverkusen, ktoś odpisał, że strzela dla Lipska, a ktoś następny, by stwierdził, że w sumie co za różnica dla kogo strzela te bramki i to nie jest istotne.
Nie tylko czegoś takiego nie napisałem, to jeszcze Twoja analogia jest kompletnie nietrafiona z prostego powodu - można na co dzień posługiwać się w rodzinie czy z kumplami jezykiem ojczystym, a jednocześnie zadbać o to aby znać język kraju w którym się mieszka i potrafić porozumiewać się z nim.
W przypadku pilkarskim nie da się strzelać bramek dla obu ekip.
Zygmunt-1 pisze:
wczoraj, 23:06
Nie ma za co :witam:
No tu się zgodzę.
Jeśli reszta wpisu też tak rozmija się z rzeczywistością to faktycznie nie ma za co ;)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 23:25

Dobra, to jeszcze raz. Prościej.

Dyskusja zaczęła się tak naprawdę od stwierdzenia, że Ukraińcy w Polsce komunikują się po polsku. Co oczywiście jest bzdurą.

Ty napisałeś:
venomik pisze:
wczoraj, 21:28
Czy fakt w jakim języku rozmawiają między sobą Ukraińcy jest znaczący?
Tak, w tej dyskusji to było znaczące. Nawet kluczowe.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » wczoraj, 23:39

@Zygmunt-1
Spójrz na dwie rzeczy.
Po pierwsze: zacytowane przez Ciebie zdanie kończy się znakiem zapytania. Nie kropką. To jest pytanie.
Po drugie, co bardziej istotne: przeczytaj zdanie, które jest bezpośrednio przed Twoim cytatem. Piszę tam o tym, że nie rozumiem za bardzo o czym dokłądnie jest ta dyskusja. Więc zwyczajnie pytam czy o to chodzi.
Ba, nawet jeśli bardzo mocno chciałes w tym pytaniu jakoś znaleźć jakąś tezę (i moją opinię) to przecież masz dosłownie pozniej dwie propozycje odpowiedzi na to pytanie. Tak zeby osoba odpowiadająca miała łatwiej i mogła wskazać odpowiedź. Wiec pomysł, że moje pytanie bylo tak naprawdę opinią nie ma kompletnie sensu, bo podawanie później dwóch sprzecznych ze sobą sugestii odpowiedzi nie miałby najmniejszego sensu.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 23:47

No dobra, niech będzie na Twoje. Spokojnego wieczoru :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » wczoraj, 23:59

@Zygmunt-1
Nawzajem, dobrej nocy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”