Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10754

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8424

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 wrz 2026, 21:30

johny batonik pisze: ↑
23 wrz 2026, 21:29
Zależy jak wyglądasz. Ładnemu we wszystkim ładnie. Ale widzę brak pewności u Ciebie
no niestety wszystkie punkty na urodę musiałeś zabrać i mi trochę brakło :/

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2178

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 wrz 2026, 21:31

cloner pisze: ↑
23 wrz 2026, 20:28
Google wypluło tego troszkę, ale chciałbym mieć pewność, gdzie nauczę się właściwej wymowy. A w swoim życiu poza hola i buenos dias nic więcej nie mówiłem
Jesli chciałbyś poprowadzić wymowę do wysokiego poziomu to chyba najlepsze jest speechling - tam mozesz mieć pomoc żywej osoby (zwlaszcza w wersji platnej), ale chyba zaczynając naukę nie ma sensu stawiać tego na pierwszym miejscu, Grunt zeby móc się jakoś dogadać.
Duolingo jest spoko dla osob, które mają problem z systematyką i motywacją - bo dużo jest tam rzeczy dodatkowych jak exp, steak, ligi, questy, odznaki - żeby tylko wciągnąć osobę do kolejnej i kolejnej lekcji/kolejnego dnia nauki.
W razie czego da się chyba ogarnąć opcję zapłącenia paru złotych za rok.
Spróbujcie tutaj:
https://lowcygier.pl/keyshopy/rok-subsk ... -sklepach/
@Enjo
(wykupiłem mojej mamie, razem z prowizja kosztowało mnie to 6 zł, póki co działa).
Fajne też jej Memrise jeśli chodzi o powtórki materiału, bo dobrze działa ich algorytm, że dane słowo apka przypomni Ci jak uzna, że już możesz zapominać. Więc nie ma takiego problemu, że ćwiczysz rzeczy któe obecnie znasz i nie musisz ich 15 razy w dwa dni wpisywac.
Quercus pisze: ↑
23 wrz 2026, 20:54
Hiszpański jest pod tym kątem bardzo bogaty, coś jak na zasadzie Szkot kontra Amerykanin - brzmią inaczej.
23 wrz 2026, 21:01
A widzisz, nie pomyślałem że tu też będą takie różnice jak pomiędzy angielskim na Wyspach, a np. w Australii
Bo chyba Cloner jestes bliższy prawdzie. Wlaczyłem sobie filmiki z osobami z Wenezueli rozmawiającymi po hiszpańsku a potem z rozmawiającymi Szkotami i jednak ten szkocki akcent wydaje mi się dużo trudniejszy. A angielski znam przecież znacznie lepiej.
Generalnie różnicami między europejskim i amerykanskim hiszpanskim nie musisz się tak na początku przejmować. Jeśli będziesz rozmawiał z osobą, która będzie chciala się z Tobą dogadać, to się dogadasz i tak. A jak będzie mówiła tak jak często mówią - bardzo szybko, łącząc wyrazy ze soba, ucienając sylaby, niewymawiając 's' na koncu czy inne zwyczaje: to bedziesz miał problem i tak, nawet jak się będziesz uczył stricte odmiany w Wenezueli.
Quercus pisze: ↑
23 wrz 2026, 21:07
Gorzej z Twoim rozumieniem tego, co oni mówią, bo wenezuelski chyba należy do tego grona dosyć pojebanych akcentów dla kogoś, kto po prostu nauczył się hiszpańskiego z Hiszpanii.
Ja słyszałem akurat, że Wenezuela jest spoko - gorzej Chile czy Dominikana, bo tam pomiajając prędkość mówienia to mają znacznie bardziej ekstremalne ucienanie wyrazów + ponoć slang wjezdza na pełnej k... co czwarte słowo będzie inne niż w Hiszpanii czy Argentynie.

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 411
Kibicuję: MUFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 23 wrz 2026, 21:35

venomik pisze: ↑
23 wrz 2026, 21:31
Bo chyba Cloner jestes bliższy prawdzie. Wlaczyłem sobie filmiki z osobami z Wenezueli rozmawiającymi po hiszpańsku a potem z rozmawiającymi Szkotami i jednak ten szkocki akcent wydaje mi się dużo trudniejszy. A angielski znam przecież znacznie lepiej.
Generalnie różnicami między europejskim i amerykanskim hiszpanskim nie musisz się tak na początku przejmować. Jeśli będziesz rozmawiał z osobą, która będzie chciala się z Tobą dogadać, to się dogadasz i tak. A jak będzie mówiła tak jak często mówią - bardzo szybko, łącząc wyrazy ze soba, ucienając sylaby, niewymawiając 's' na koncu czy inne zwyczaje: to bedziesz miał problem i tak, nawet jak się będziesz uczył stricte odmiany w Wenezueli.
Napływy z języków lokalnych dochodzą przy Ameryce Łacińskiej.
Ja słyszałem akurat, że Wenezuela jest spoko - gorzej Chile czy Dominikana, bo tam pomiajając prędkość mówienia to mają znacznie bardziej ekstremalne ucienanie wyrazów + ponoć slang wjezdza na pełnej k... co czwarte słowo będzie inne niż w Hiszpanii czy Argentynie.
To, że tam jest trudniej, nie znaczy, że w Wenezueli nie jest trudno. Szczególnie dla początkującego.

W każdym razie, na pewno jest nieporównywalnie łatwiej niż przy poszczególnych "akcentach" arabskiego...

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 365

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 wrz 2026, 21:39

On tam jedzie na chwile, potrzebuje wiedzieć jak zamówić kawę i parówki na śniadanie albo zapytać o cene biletu do muzeum. A wy mu polecacie oglądanie filmów i licytujecie się który hiszpański jest trudniejszy

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8802
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 wrz 2026, 21:47

W Polsce parówek nie jem, więc w Wenezueli tym bardziej nie będę próbował. Z natury jestem życzliwy i otwarty, więc miło porozmawiać z lokalsami, typowy small talk, co słychać, jaką pogodę przewidują, co w sporcie słychać :wink:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6774

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 wrz 2026, 21:56

Google tłumacz i się dogadacie. Nauczysz się, pojedziesz raz a potem zostaniesz z tym hiszpańskim jak Himilsbach.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 wrz 2026, 21:58

Boromir pisze: ↑
23 wrz 2026, 21:56
Google tłumacz i się dogadacie
Jakbym Ukraińca widział.

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 411
Kibicuję: MUFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 23 wrz 2026, 21:59

Po prostu boicie się, że będzie wytykał Wam błędy również w hiszpańskim i chcecie zahamować jego rozwój...
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2026, 22:14 przez Quercus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2298
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 wrz 2026, 22:02

Kostas, jak Ty wpadłeś na pomysł podróży do Wenezueli ?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6774

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 wrz 2026, 22:05

Przypomniałeś mi :D

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2239
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 23 wrz 2026, 22:07

23 wrz 2026, 20:28
Mamy tu na pewno jakichś poliglotów, amatorskich też, polecacie jakąś prostą stronę, aplikację do nauki rozmówek hiszpańskich? Google wypluło tego troszkę, ale chciałbym mieć pewność, gdzie nauczę się właściwej wymowy. A w swoim życiu poza hola i buenos dias nic więcej nie mówiłem :P
Speakly albo Babbel z aplikacji.
eTutor, jeśli najdzie Cię na konkretniejszą naukę.

Ta dziewczyna dla przydatnego słownictwa i wymowy: https://youtube.com/@agatauczy

Zajrzyj też do artykułu tego typka. Korzystałam z jego kursu i dobre ma te zestawienia do różnych języków: https://jezykowasilka.pl/jak-nauczyc-sie-hiszpanskiego/

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 wrz 2026, 22:15

Enjo pisze: ↑
23 wrz 2026, 22:02
Kostas, jak Ty wpadłeś na pomysł podróży do Wenezueli ?
Mam 40 w tym roku, więc taki prezent sobie robię, a Cypr, Hiszpania, Turcja, Grecja czy Tunezja byłem. Szukałem egzotyki, gdzie chyba nikt ze znajomych nie był, taką Tajlandię widzę na fb co chwilę, Dominikanę czy Meksyk też (choć rzadziej). Znalazłem Wenezuelę, poczytałem, dam radę. :smoke:

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8424

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 wrz 2026, 22:42

Kostek, kurde, powiem ci, że fajny pomysł z tą Wenezuelą. Mega pociąga mnie Ameryka Południowa, chciałem zobaczyć Buenos Aires, ale kurde taka Wenezuela, kurde, wymaga odwagi i fantazji. Życzę niezapomnianych wspomnień i dobrych oczywiście :beer:

Hiszpańskiego uczyłem się przez jakieś dwa tygodnie na Duolingo i umiem zamówić kawę z lodami xD

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4453
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 wrz 2026, 22:48

Ja sie do Argentyny i Peru wybieram na wiosnę 27 ale to przy okazji Patagonii

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2493
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 23 wrz 2026, 22:50

23 wrz 2026, 12:45
Ja w szkole miałem basen w ramach WF, chyba w 5 i 6 klasie podstawówki, basen oddalony 5 minut spacerem, ale chodziliśmy na niego raz na dwa miesiące, więc z 30-osobowej klasy podejrzewam, że 10 się nauczyło, 10 się nie nauczyło, a 10 już wtedy umiała pływać
u mnie w technikum raz na miesiac (na dwoch h wfu) byl basen. Nauczyciele, zeby zachecic nas do plywania za sam fakt wejscia do wody wstawiali 5. Na 27 osob plywalo 5, reszta siedziala na trybunach xD
piotrcies pisze: ↑
23 wrz 2026, 21:23
Czy gdyby wam zaczęło przybywać siwych włosów, to spoko i to akceptujecie, czy raczej farbowanie?
IMO nie, bo ludzie z siwymi wlosami potrafia wygladac dobrze (choc najbardziej mi siedza jak sa ulozone, najlepiej zaczes do boku), z drugiej strony jak nosilem dluzsza brode to sam ja farbowalem, bo mimo czarnych wlosow na podbrodku mialem kolor rdzawy. Ale ogolnie siwe wlosy to nic strasznego, na biologicznej ruletce udalo mi sie z dwiema rzeczami - wzrostem i brakiem zakoli (tata ma 58 lat i jakies minimalne zakola, wiec W), gorsze sa wlasnie te nieszczesne zakola. Wtedy chyba jedynie jakas pseodugrzyweczka do przodu i nic wiecej. Ukrecilbym sobie leb jak mialbym byc lysy/meic jakies potezne armaty jak na twierdzy Klodzko.

Ja z kolei od czerwca zapuszczam boki i tyl (tj. jego czesc, chodzi tylko o ten spadek blisko szyi, bo reszta jest juz odpowiedniej dlugosci), jeszcze z 2-3 miesiacy i Ferran style bedzie siedzial az milo. Tj juz teraz wyglada to dobrze, ale tak czuje, ze przy dluzszych bokach wygladaloby to jeszcze lepiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”