no niestety wszystkie punkty na urodę musiałeś zabrać i mi trochę brakłojohny batonik pisze: ↑23 wrz 2026, 21:29Zależy jak wyglądasz. Ładnemu we wszystkim ładnie. Ale widzę brak pewności u Ciebie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 wrz 2026, 21:30
no niestety wszystkie punkty na urodę musiałeś zabrać i mi trochę brakłojohny batonik pisze: ↑23 wrz 2026, 21:29Zależy jak wyglądasz. Ładnemu we wszystkim ładnie. Ale widzę brak pewności u Ciebie
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 wrz 2026, 21:31
Jesli chciałbyś poprowadzić wymowę do wysokiego poziomu to chyba najlepsze jest speechling - tam mozesz mieć pomoc żywej osoby (zwlaszcza w wersji platnej), ale chyba zaczynając naukę nie ma sensu stawiać tego na pierwszym miejscu, Grunt zeby móc się jakoś dogadać.
Bo chyba Cloner jestes bliższy prawdzie. Wlaczyłem sobie filmiki z osobami z Wenezueli rozmawiającymi po hiszpańsku a potem z rozmawiającymi Szkotami i jednak ten szkocki akcent wydaje mi się dużo trudniejszy. A angielski znam przecież znacznie lepiej.
Ja słyszałem akurat, że Wenezuela jest spoko - gorzej Chile czy Dominikana, bo tam pomiajając prędkość mówienia to mają znacznie bardziej ekstremalne ucienanie wyrazów + ponoć slang wjezdza na pełnej k... co czwarte słowo będzie inne niż w Hiszpanii czy Argentynie.
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 23 wrz 2026, 21:35
Napływy z języków lokalnych dochodzą przy Ameryce Łacińskiej.venomik pisze: ↑23 wrz 2026, 21:31Bo chyba Cloner jestes bliższy prawdzie. Wlaczyłem sobie filmiki z osobami z Wenezueli rozmawiającymi po hiszpańsku a potem z rozmawiającymi Szkotami i jednak ten szkocki akcent wydaje mi się dużo trudniejszy. A angielski znam przecież znacznie lepiej.
Generalnie różnicami między europejskim i amerykanskim hiszpanskim nie musisz się tak na początku przejmować. Jeśli będziesz rozmawiał z osobą, która będzie chciala się z Tobą dogadać, to się dogadasz i tak. A jak będzie mówiła tak jak często mówią - bardzo szybko, łącząc wyrazy ze soba, ucienając sylaby, niewymawiając 's' na koncu czy inne zwyczaje: to bedziesz miał problem i tak, nawet jak się będziesz uczył stricte odmiany w Wenezueli.
To, że tam jest trudniej, nie znaczy, że w Wenezueli nie jest trudno. Szczególnie dla początkującego.venomik pisze: ↑23 wrz 2026, 21:31Ja słyszałem akurat, że Wenezuela jest spoko - gorzej Chile czy Dominikana, bo tam pomiajając prędkość mówienia to mają znacznie bardziej ekstremalne ucienanie wyrazów + ponoć slang wjezdza na pełnej k... co czwarte słowo będzie inne niż w Hiszpanii czy Argentynie.
Quercus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 wrz 2026, 21:39
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 wrz 2026, 21:47
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 wrz 2026, 21:56
Boromir
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 23 wrz 2026, 21:59
Quercus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 wrz 2026, 22:02
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 wrz 2026, 22:05
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 23 wrz 2026, 22:07
Speakly albo Babbel z aplikacji.cloner pisze: ↑23 wrz 2026, 20:28Mamy tu na pewno jakichś poliglotów, amatorskich też, polecacie jakąś prostą stronę, aplikację do nauki rozmówek hiszpańskich? Google wypluło tego troszkę, ale chciałbym mieć pewność, gdzie nauczę się właściwej wymowy. A w swoim życiu poza hola i buenos dias nic więcej nie mówiłem![]()
futbolowa
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 wrz 2026, 22:15
Mam 40 w tym roku, więc taki prezent sobie robię, a Cypr, Hiszpania, Turcja, Grecja czy Tunezja byłem. Szukałem egzotyki, gdzie chyba nikt ze znajomych nie był, taką Tajlandię widzę na fb co chwilę, Dominikanę czy Meksyk też (choć rzadziej). Znalazłem Wenezuelę, poczytałem, dam radę.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 wrz 2026, 22:42
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 wrz 2026, 22:48
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 23 wrz 2026, 22:50
u mnie w technikum raz na miesiac (na dwoch h wfu) byl basen. Nauczyciele, zeby zachecic nas do plywania za sam fakt wejscia do wody wstawiali 5. Na 27 osob plywalo 5, reszta siedziala na trybunach xD
IMO nie, bo ludzie z siwymi wlosami potrafia wygladac dobrze (choc najbardziej mi siedza jak sa ulozone, najlepiej zaczes do boku), z drugiej strony jak nosilem dluzsza brode to sam ja farbowalem, bo mimo czarnych wlosow na podbrodku mialem kolor rdzawy. Ale ogolnie siwe wlosy to nic strasznego, na biologicznej ruletce udalo mi sie z dwiema rzeczami - wzrostem i brakiem zakoli (tata ma 58 lat i jakies minimalne zakola, wiec W), gorsze sa wlasnie te nieszczesne zakola. Wtedy chyba jedynie jakas pseodugrzyweczka do przodu i nic wiecej. Ukrecilbym sobie leb jak mialbym byc lysy/meic jakies potezne armaty jak na twierdzy Klodzko.
HMK
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio