Gry... - Strona 691

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 20 wrz 2026, 18:25

7lechus pisze: ↑
13 wrz 2026, 22:14
To zależy jaki masz budżet, jakie ma być przeznaczenie lapka, w co zamierzasz na nim grać i jakie masz wymagania odnośnie jakości.
Dzięki za polecajki. :witam: Budżet do 7000zł. Oczywiście bez windowsa.
Priorytetem jest dla mnie matryca, trwały materiał i zawiasy. Ma to być laptop pod gierki, więc ważne by ta temperatura była odpowiednia :wink: Naczytałem się o tych Katanach, że mają bardzo słaby plastik. Po wszystkich analizach najbliżej mi do Lenovo. Nie wiem jak wypadają te Oledowe matryce. Jeśli chodzi o kartę to chyba 5060 wystarczy, bo 5070 większej różnicy nie zrobi. Dopiero 5070ti dałby znaczącego boosta, a to już przewyższa mój budżet. Tyle nie zamierzam wydawać.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2667
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 28 wrz 2026, 18:29

Wiesiek remaster na PC ma spore wymagania dla najwyższych ustawień. Zasadniczo nawet RTX 5090 nie dźwignie 60 klatek w 4k z detalami Uber bez wspomagnia DLSS albo FG. Na szczęście optymalizacja jest dobra więc można suwaki sobie poustawiać do woli by osiągnąć kompromis grafika/płynność.

Obrazek

Przejrzałem porównanwcze filmiki na sieci i chyba najciężej (pod kątem wizualnym) idzie się przestawić na pathtracing'owe oświetlenie.
W cześci scen pathtracing wygląda lepiej niż raytracing - na przykład pod ziemią czy wewnątrz budynków gdzie jest tylko oświetlenie kierunkowe albo w sytuacjach gdzie brakuje mocnego globalnego oświetlenia (zachmurzone niebo). Z drugiej stony w części przypadków odnoszę wrażenie, że pathtracing za mocno "wybiela" naturalną paletę kolorów ze względu na zbyt mocne globalne oświetlenie (może można to zrównoważyć ustawieniami gammy?). Fakt działa to nieźle na szczegóły i generalnie poprawia widoczność efektów ale kosztem stylu artystycznego. Zwłaszcza świt i zmierzch są zbyt jasne.
Cóż.. zwasze można wyłączyć jedno albo drugie... albo i oba. :wink:

Generalnie bardziej jednak jestem zainteresowany zmianami w animacjach, pracy kamery, mechchanikach gry itd., niż w wyglądzie, który jest tylko miłym dodatkiem do gameplaya.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » wczoraj, 20:53

Olaboga wymagania w Wieśku poszły zdrowo do góry jeśli chce się grać z włączonym raytracingiem. Z kolei pathtracing przy wysokich ustawieniach to już zadanie dla przyszłych kart.

Jestem w rozjazdach więc odpaliłem gierkę na lapku z RTX 4060 choć z bardzo mocnym prockiem.

Novigrad w 1440p w ustawieniach średnio-wysokich i raytracingiem (performance) potrzebuje DLSS w trybie performance oraz frame generation x2 by osiągnąć... 35-40 klatek. Przy włączonym pathtracing jest już masakra te same ustawienia dają ledwie 20 klatek.
Oczywiście to karta z lapka na blaszakowym RTX 4060 będzie nieco lepiej... ale przy takch wartościach to mowa o najwyżej10 klatkach więcej.

Jeśli grać w rozdzielczości 1080p to przy wyłączonym raytracingu jest już w miarę ok. z włączonymi DLSS oraz FG ale też o maks detalach Ultra+ można zapomnieć.

W natywnej rozdzielczości 1440p w ustawieniach Ultra+ z DLAA (bez raytracing czy pathtracing i bez FG) mam 35 klatek.
Na blaszaku będzie pewnie z 5-10 klatek więcej.

Jednym słowem by cieszyć z graficznych wodotrysków remastera w 60+ klatkach bez zbyt wielu kompromisów na jakości obrazu potrzeba 12GB VRAM na GPU czyli RTX 5070ti oraz więcj niż 16GB RAM bo już się wlecze przy wczytywaniu lub przechodzeniu pomiędzy ekranami w ustawieniach Ultra

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 550

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » wczoraj, 21:59

Jak oceniasz zmiany poza tymi graficznymi? Ja kończę Death Stranding i zastanawiam się czy zmieszczę Wiedźmina przed premierą GTA, ale jakbym nie patrzył to może być ciężko, więc zastanawiam się czy jednak nie poczekać z przejściem aż wyjdzie nowy dodatek.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4454
Kibicuję: AC Milan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 22:32

Ja musze od Młodej PS5 pożyczyć i odpalić tego remastera:)

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » wczoraj, 23:39

emski pisze: ↑
wczoraj, 21:59
Jak oceniasz zmiany poza tymi graficznymi? Ja kończę Death Stranding i zastanawiam się czy zmieszczę Wiedźmina przed premierą GTA, ale jakbym nie patrzył to może być ciężko, więc zastanawiam się czy jednak nie poczekać z przejściem aż wyjdzie nowy dodatek.
Nie pograłem za długo (załadowałem save z poprzedniej wersji i działa co jest na duży plus) ale z tego co widziałem walka jest płynniejsza i ma dużo nowych animacji, kierowanie Płotką i walka z konia też poprawiona. Jest drzewko umiejętości choć zasadniczo spełnia podobną funkcję co wcześniej i zmiany w rozwoju są kosmetyczne choć same umiejętności nieco się różnią w paru przypadkach.

W większości chodziłem i podziwiałem widoczki oraz nową grafikę.

Tutaj garść dodatkowych info w kwestii technicznej do tego co pisałem:
7lechus pisze: ↑
wczoraj, 20:53
W natywnej rozdzielczości 1440p w ustawieniach Ultra+ z DLAA (bez raytracing czy pathtracing i bez FG) mam 35 klatek.

Okazuje się, że Nvidia Hairworks jest bardzo GPU-żerne (bardziej niż było w poprzednich wersjach) - jak wyłączyłem to w powyższym ustawieniu wskoczyło dodatkowych 10 kaltek do wartości 45. Musi tu być jakiś glicz bo przy włączonych razem raytracingu i hairworks skalp Gerlata świeci się na srebrno-biało i odbija światło jak mokre szkło.

Hairworks zdecydowanmie do wyłączenia.

Bloom jest zepsuty, wizualnie wygląda po prostu źle - do wyłączenia

Ustawienia Ultra oraz Ultra+ (zwłaszcza tekstury, odległość rysowania obiektów, cienie) przy jednocześnie właczonych raytracing lub pathtracing tylko dla naprawdę mocnych kart. Jeśli masz GPU z 8GB VRAM to grywalnie są w zasadzie tylko ustawienia High bądź niżej - zwłaszcza w rozdzielczości 1440p.

Zakładam, ze CD Projekt dostanie info zwrotne z telemetrii albo od graczy i na pewno niebawem wyjdzie jakiś patch.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 550

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » dzisiaj, 7:28

Dzięki!
Na reddicie widziałem wczoraj dużo narzekań na wydajność i bardzo sztuczne efekty jak ten Bloom, które ludzie polecają wyłączyć. Pewnie i tak zaraz sobie ściągnę nawet po to, żeby zobaczyć jak wygląda gra, ale może warto chwilkę poczekać na pierwsze patche z rozpoczynaniem nowego save'a.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”