Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu - Strona 8

Dział poświęcony turniejowi w Katarze

Kto wygra Mundial?

Czas głosowania minął 20 lis 2022, 15:28

Brazylia
4
22%
Argentyna
6
33%
Francja
3
17%
Polska
0
Brak głosów
Holandia
1
6%
Niemcy
0
Brak głosów
Hiszpania
0
Brak głosów
Anglia
0
Brak głosów
Belgia
0
Brak głosów
Portugalia
0
Brak głosów
Ktoś inny
4
22%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 cze 2006, 22:34

fieldy pisze:Szpaq potrafi stworzyć klimat, jednak takie byki jakie jemu się przytrafiaja automatycznie zamazują jego pozytywne cechy
Jakie byki dla przykładu? Pomyłki w nazwiskach?

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 06 cze 2006, 22:46

Niggaz pisze:Jakie byki dla przykładu? Pomyłki w nazwiskach?
"Dostałem sygnał z Warszawy, że mają już Państwo obraz, więc możemy spokojnie we dwójkę oglądać mecz"

"Po przerwie mróz nie zelżał, a wręcz przeciwnie, wiatr nie osłabł"

"Teraz pokażemy bramki z tego meczu dla tych, którzy widzieli, ale myślę, że chętnie obejrzą je jeszcze ci, którzy nie widzieli"

"Piłka przeszła dwa metry między spojeniem słupka z poprzeczką"

"Oto ten moment przed momentem na państwa ekranach"

"Dostał żółtą kartkę, gdyż radości poza boiskiem - w myśl przepisów UEFA - okazywać nie wolno"

"Strzał minął o centymetry bramkę GKS-u, w której stoi Janusz Jojko jak zaczarowany"

"Mecz Panathinaikosu z Olympiakosem, czyli świetna wojna"

"Johann Cruyff dokonywał bardziej zmian taktycznych niż zmieniających taktykę zespołu"

"Norwegowie w czerwonych koszulkach i białych spodenkach, Polacy - w strojach odwrotnie pokolorowanych"

"...obluzowaly sie przytrzymywacze siatki"

"Ta bramka nie mogła być uznana, gdyż - jak widać w powtórce - bramki nie było"

"I znowu niecelne trafienie..."

"Włodek Smolarek krąży jak elektron koło jądra Zbyszka Bońka"

O to m.in. chodzi.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 06 cze 2006, 22:49

Naprawde nie masz sie czego czepiać.
Fakt. Szpaku idealny nie jest, ale pomyśl jakby wyglądały mecze reprezentacji komentowane przez kogoś innego.
Ja sobie nie moge tego wyobrazić :wink:
Pozatym takich wyrazistych i schizowych komentatorów wcale wielu nie jest.
Wielkie pozdro dla Pana Darka :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 cze 2006, 22:51

pomyłki w nazwiskach też. Ale również, rozpoczynanie zdania i nie dokańczanie, wypowiadanie zdań bezsensownych, które może dodaja uroku, ale maja tyle wspólnego z profesjonalizmem, co moja gra w piłkę.
Co tam jeszcze ...
przykład chcesz

"Dostałem sygnał z Warszawy, że mają już Państwo obraz, więc możemy spokojnie we dwójkę oglądać mecz"

to dodaje uroku, jest zabawne, ale jest bez sensu, mozna by mnożyć tych przykladów. Borek np, nie ma takich wpadek.

"Oto ten moment przed momentem na państwa ekranach"

"Johann Cruyff dokonywał bardziej zmian taktycznych niż zmieniających taktykę zespołu"
ja rozumiem, że on tak się meczem ekscytuje, że gada głupoty i wychodzi mu masło maślane, ale w meczu zdarza mu się o kilka kwiatków za duzo.

"Ta bramka nie mogła być uznana, gdyż - jak widać w powtórce - bramki nie było"

"Teraz pokażemy bramki z tego meczu dla tych, którzy widzieli, ale myślę, że chętnie obejrzą je jeszcze ci, którzy nie widzieli"

to ci się spodoba ...
Bracia bliźniacy Frank i Ronald de Boerowie, z których większość gra w Barcelonie.”

„Sędzia Aranda z Hiszpani, a na liniach - jego krajanie, choć pan Arango Cardona jest Kolumbijczykiem.”
litości ... :roll: tak mówi profesjonalista ?

Mirosław Trzeciak zdobył gola po indywidualnej akcji całego zespołu."

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 06 cze 2006, 22:52

Marco_Van_Basten pisze:Naprawde nie masz sie czego czepiać.
Stary ale ja się niczego ani nikogo nie czepiam, tylko wyrażam swoją opinię dotyczącą Szpakowskiego.
Marco_Van_Basten pisze:Fakt. Szpaku idealny nie jest, ale pomyśl jakby wyglądały mecze reprezentacji komentowane przez kogoś innego.
Myślę, że nie tęskniłbym za nim. Jest wielu innych, lepszych komentatorów od niego.
Marco_Van_Basten pisze:Wielkie pozdro dla Pana Darka
Przyłączam się.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 06 cze 2006, 23:06

Jeśli już jesteśmy przy panu Darku, to uwielbiam jego intonację. Otóż dość charakterystyczne jest, ze Szpaku relacjonuje drobiazgowo co się dzieje... kiedy się dzieje niewiele tj. piłka jest rozgrywana między obrońcami, alboi jest w środku boiska. Zazwyczaj Szpaku ma pod ręką parę historii, które wszyscy znają i które opowiada wtedy, gdy gra przyspiesza. Często sytuacja podbramkowa łapie go w połowie opowieści i wtedy Szpaku podniesionym głosem mówi jeszcze o tym, że "graliśmy na wodnISTYM BOISKU Z EKWADOREM!!", po czym z opóźnieniem wraca do rzeczywistej akcji na boisku :P.

To jest niepowtarzalne, nie ma drugiego takiego na świecie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 cze 2006, 23:10

zgadam się, to mu wychodzi, byłby na prawde wielki, gdyby nie zapominał się podcasz meczu i nie gadał od rzeczy. Komentowac potrafi, stwarzac atmosferę, bo przecież robi to od bardzo dawna. Jednak, kiedy ciągle się oglada mecze przez niego komentowane - można sie w którymś momencie zirytować. Ja rozumiem, ze nie musi znać wymowy nazwisk wszytskich piłkarzy, ale raz mówi Roberto Kovac, raz Robert, raz mówi Ruud van Nistelrooy, a raz van Nisterlooy, to wszystko w jednym meczu, Puźol, potem znowu Pujol. jak już chce wymawiać po polsku fonrtycznie, to mógłby być konsekwentny

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 06 cze 2006, 23:37

fieldy pisze:Ja rozumiem, ze nie musi znać wymowy nazwisk wszytskich piłkarzy
A ja tego nie rozumiem, bo wg mnie jak nie wie jak się wymawia dane nazwisko to mógłby się kogoś obeznanego zapytać. :roll:

Szpaka choć robi wiele błędów to mimo wszystko od czasu do czasu lubię posłuchać a głównie za głos, którym potrafi wciągnąć w oglądanie meczu. Zawsze w meczach z jego udziałem mam nadzieję że nie będzie miał żadnych wpadek i czasem nawet mi robi się głupio jak go słucham :roll: Jednak bardziej od komentarza próbuje się skupic na grze piłkarzy niż oglądać mecz z jego komentarzem tylko po to aby wyszukiwać jego potknięcia. Wolę słuchac Szpaka niż jakiegoś Jasinę (chyba o niego mi chodzi) który wg mnie nie dostał daru w postaci orginalnego głosu świetnie nadającgo się do mediów, a to powoduje że nie potrafi mnie wciągnąć w swój komentarz.

PS Z polskich komentatorów i ekspertów to nie cierpię byłego siatkarza Marcina Prusa, którego komentarz doprowadza mnie do :heft: i nieraz zdażyło mi się wyłączać głos w TV gdy on komentował mecz. Ba wysyłałem nawet emaile do TVP3 aby nie komentował bezpośrednio meczów, tylko wymądrzał sie w przerwie jak już musi występować.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 07 cze 2006, 1:49

Limansky wyobraź sobie, że ja też potrafię kopiować i wklejać. Myślałem, że zapodacie coś więcej, ale nic. Pomijając już kwestię tego, że pewnie sporo tych tekstów w ogóle nie padło z jego ust to ja się Was pytam zupełnie na serio czy naprawdę te pomyłki, które jakby nie patrzeć nie utrudniają oglądania wpływają na mecz i czy ich wpływ jest tak duży, że przesłania wszelkie zalety Szpaka?
fieldy pisze:automatycznie zamazują jego pozytywne cechy

fieldy pisze:raz mówi Ruud van Nistelrooy, a raz van Nisterlooy
I gdzie tu jest błąd?
fieldy pisze:Puźol, potem znowu Pujol
Zaiste wielki błąd. Niewielu (o ile są tacy w Polsce) komentatorów wymiawa nazwisko Carlesa poprawnie. Jedyna poprawa forma to "Puziol".

Jeszcze raz proszę o to, aby ktoś łaskawie wytłumaczył mi dlaczego lapsusy językowe tak bardzo utrudniają oglądanie i negują wszelkie pozytywne cechy Szpaka.
fieldy pisze:gdyby nie zapominał się podcasz meczu i nie gadał od rzeczy
Bo jak wiadomo relacje z zakładów o czekoladę, wąchania trawy na Camp Nou albo życia winiarzy w Barcelonie są lepsze. To wszystko teksty duetu Borek & Kołtoń oczywiście. Co kto lubi.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 07 cze 2006, 2:03

Przepraszam chłopaki że się wtrące i zmienie na chwile wątek ale znalazłem coś co pasuje do tematu ... :wink:

Obrazek

:lol: Mogli jeszcze bramkarza postawić między słupkami. Jurek wolny w czasie mundialu :wink:

P.S NIe ma co się czepiać pana Darka Szpakowskiego. Naprawde nie które komentarze są dopiero żenujące. Wtedy może nie ma pomyłek takich jak robi pan Darek. Ale sam komenatrz ['] A Szpakowski przynajmiej klimat robi. Żyje meczem jak kibic i to też jest ważne. Potrafi dostosować sie do wagi spotkania itd. Mógł by czytać z kartki ale wtedy byśmy zasypiali :P

Awatar użytkownika
Juv
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Juv » 07 cze 2006, 8:59

Obrazek

ponoć oficjalne stroje na kobiecym mundialu. :>

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 07 cze 2006, 9:20

Niggaz pisze:Pomijając już kwestię tego, że pewnie sporo tych tekstów w ogóle nie padło z jego ust
jeśli chodzi ci o cytaty zapodane przeze mnie, to sa to teksty Szpaka.

Może ty nie widzisz tych jego pomyłek, bo dużo meczy oglądasz w pubach, przy hałasie, gdzie nie da się słyszeć każdego słowa komentatora.

Ja wiekszość meczy oglądam przed TV na naszej kochanej TVP, więc jestem uczulony na jego błędy.

Niggaz pisze:fieldy napisał:
raz mówi Ruud van Nistelrooy, a raz van Nisterlooy

I gdzie tu jest błąd?
pamiętaj, że Szpaq uwielbia wyraźnie akcentować [w różny sposób] większośc wyrazów, a juz nazwiska przede wszystkim.
Dla kogoś kto ogląda mecz i słyszy każde jego słowo, lekko irytujące [lub wywołujace śmiech] jest słuchanie, różnych odmian nazwiska. Przy Ruudzie on się nie myli w poprawnym czytaniu nazwiska - on źle je czyta, po czym się poprawia [pewnie jak mu ktoś do słuchawki powie, że mówi źle] a jak mu się zapomni, to wraca do swoich dawnych form.
Najlepszy dowód, ostatni mecz Polaków z Chorwacją ... "Roberto Kovac przy piłce" , po chwili, Roberto był już zwykłym Robertem i tak w kółko przez cały mecz.
Niggaz pisze:Jedyna poprawa forma to "Puziol".
ja wiem jaka jest forma poprawna, i Szpaq tak mówi, ale miesza to z innymiformami, które wcale poprawne jak sam zauważyłeś juz nie są.
Może dla ciebie to nie jest nic złego, ja po obejrzeniu setek meczy komentowanych przez niego - mam dosyć momentami. Poważnie.
Bo jak wiadomo relacje z zakładów o czekoladę, wąchania trawy na Camp Nou albo życia winiarzy w Barcelonie są lepsze. To wszystko teksty duetu Borek & Kołtoń oczywiście. Co kto lubi.
Niggaz, dokłądnie, kto co lubi, oni gadają też często nie na temat tego co sie dzieje na boisku, tylko zaczynaja sobie dyskutowac o jakichś pierdołach, ale mówią po polsku, ich zdania mozna zrozumieć, Szpaq czesto tak się zamiesza, ze nie wie sam co mówił i w połowie ucina watek, by po 30 sekudnach milczenia dalej zacząć komentować mecz ... "Mila .. do Krzynówka ... " do watku juz oczywiście nie wraca, nie wiem, może mysli, że nikt go nie słucha i nikt nie zauważy nie dokończonej opowiastki ... nie zauwazyłeś nigdy ?
Bedziesz miał do wyboru oglądanie meczu na Polscie, albo w TVP - wybierz komentarz Szpakowskiego, sam zobaczysz.
Niggaz pisze:Jeszcze raz proszę o to, aby ktoś łaskawie wytłumaczył mi dlaczego lapsusy językowe tak bardzo utrudniają oglądanie i negują wszelkie pozytywne cechy Szpaka.

Lapsusy językowe w granicach rozsadku robią widowisko bardziej interesującym, ale tak jak mówiłem, po setkach meczy przez niego komentowanych, z taką ilością tych lapsusów w kazdym z nich - może się w końcu "przejeść" taki rodzaj ubarwiania widowiska.
Niggaz w temacie o wpadkach komentatorów pisze: Przed chwilą postanowiłem sobie obejrzeć jeszcze raz na spokojnie skróty z meczu Barca - Chelsea z komentarzem Szpakowskiego i oczywiście nie zabrakło jego finezji :roll:

nie podoba się finezja Szpaka ?
Szpakowski na temat gola Ronaldinho: "Śmiało między trzech zawodników i świetny strzał z pierwszej piłki" :zgon:
tutaj aż omdlałeś
Niggaz pisze:Dzisiaj komentatorzy trzymali poziom. Szpaq jak zwykle musial zaspokoić swoje słowotwórcze zapędy.
[asamoła]
[antiltop]
kolejny cytat z Ciebie, zwróć uwagę, że ty go tolerujesz i śmiejesz się czesto z jego pomyłek, ja go nie toleruje i mnie one drażnią.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 07 cze 2006, 11:04

No właśnie taka różnica jest, że ja też śmieję się z niego praktycznie zawsze kiedy on komentuje (i nie tylko wtedy :lol: ), ale nie uważam go za najgorszą opcję. Jest wielu takich komentatorów, którzy nie mylą się tak często a może przede wszystkim nie w taki sposób, ale komentarz w ich wykonaniu nie przypomina komentarza kibica a ja taki jednak preferowałbym. Duet Borek & Kołtoń uważam za najlepszy i to zdecydowanie, ale to nie znaczy zaraz, że Szpaq jest beznadziejny. Kiedy oglądam mecz w domu to oczywiście słyszę pomyłki. Kiedy oglądam w pubie a często tak jest to już nie za bardzo, ale i tak kiedy wrócę do domu i zajrzę na pewne forum o Barcelonie (nie to na które zajrzałeś kiedyś :lol: :wink: ) to tam zawsze przytaczane są jego wpadki na bierząco i dopiero się z nich śmieję.

A zresztą wszystko już sobie wyjaśniliśmy chyba stwierdzeniem, że to kwestia gustu. Mi tam wpadki nie przeszkadzają. Głos można wyłączyć albo ewentualnie oglądać na innym kanale jeżeli ma się taką możliwość. Ja tam wszystko co mogę oglądam na Polsacie Sport i teraz podobnie będzie z Mundialem. Nie dlatego, że nie lubię Szpaka tylko dlatego, że w moim mniemaniu ekipa polsatowska wykonuje swoją robotę odnośnie piłki nożnej w TV dużo bardziej profesjonalnie aniżeli TVP.

EOT

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 07 cze 2006, 11:16

Niggaz pisze:EOT
not so fast Niggaz :lol:
Niggaz pisze:ale nie uważam go za najgorszą opcję
ja tez nie :P
Niggaz pisze:Głos można wyłączyć albo ewentualnie oglądać na innym kanale jeżeli ma się taką możliwość.
dlatego cały temat zacząłem od stwierdzenia, ze wole Lisa posłuchać od świeta niż znowu ze Szpakiem oglądać :D

no, teraz można kończyc wątek :P
dlaczego brytyjka piersi nie ma ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 07 cze 2006, 11:32

Polka też nie ma za bardzo czym się chwalić.
Ale Słowaczka i Belgijka rządzą :wink:

Zablokowany

Wróć do „Mundial 2022 Katar”