MŚ 2006: Polacy na mundialu - Strona 4

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2006, 10:23

Chlopaczek pisze:fieldy napisał:

Roman prawie mu odgryzł tą rękę Very Happy

Dziwisz sie?Przeciez to by byla relikwia
może do Kórnika by tarfiła :lol: [Roman pochodzi z Kórnika - przyp. fieldy'ego :P]

el_nino pisze:Szwedzi nas pokonaja Larssonem, Ibrahimoviciem i Ljungbergiem,
Zlatan bez formy, Freddie po kontuzji, nawet do końca nie wiadomo, czy będzie w 100% zdrowy i gotowy, choć to juz faza pucharowa, wiec penwie tak,
Szanse zawsze mamy, nwet z Anglikami, bo to oni beda musieli wygrać, a my już swój cel osiągniemy, na nich będzie ciązyła większa presja, nasi zagraja z większym luzem i gdy zagramy mocnym pressingiem - mamy szanse.
Ale tym później bedziemy sie zajmować [po meczu z Niemcami jak już awans bedziemy mieliw kieszeni :lol: ]

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 cze 2006, 11:29

U nas za to coraz glosniej sie mowi o zmianie Szymka :!: Tak naprawde Szymek nie trafil z forma, albo poprostu ja zatracil... Moze brak go w podstawowej 11 zmobilizuje go na maxa :?: Tylko kto go moze zastapic Mila czy Giza bo innych opcji brak, Sobol jest malo kreatywny a Radomski i Levandinho to juz wogole nie wiedza co to kreowanie gry. Sam jestem ciekaw w jakim skladzie wybiegnie Polska na jutrzejszy mecz i czy zagramy 1-4-4-2 czy moze ustawieniem z meczu z Chorwacja. Ja chetnie zobaczylbym ustawienie 1-4-4-2 z Jeleniem na prawej i Ebim z Zurawiem w napadzie bo to raczej nasze najmocniejsze ustawienie.

Dlaczego wszyscy stawiaja na porazke Kostaryki :?: Przeciez na zeszlych MS w grupie przegrali rywalizacje z brazowym i złotym medalistom a walczyli o awans do ostatnich minut :!:

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 08 cze 2006, 11:49

Messi E2 Ronaldinho pisze:Dlaczego wszyscy stawiaja na porazke Kostaryki Przeciez na zeszlych MS w grupie przegrali rywalizacje z brazowym i złotym medalistom a walczyli o awans do ostatnich minut

to bylo 4 lata temu...dzis nie radza sobie z amatorami czy tam z rep studentow...a to o czyms swiadczy..:) Ci brazowi medalisci nie dostali sie na Mundial..bo przegrali baraz ze Szwajcarami...wiec nie ma o czym mowic:)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2006, 12:48

ja myślę, że Żuraw mógłby w ostateczności [:!:] zastapić Szymka, goli ostatnio nie strzela, a rozgrywać potrafi, w ataku mógłby grać Ebi z jeleniem, lub Rasiak po prostu [czy ja to rzeczywiscie napisałem :think: ]

BTW kto by pomyślał jeszcze rok temu, że będziemy wstawiać Żurawia do pomocy a Ebiego do ataku :lol:

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 08 cze 2006, 13:18

Opcja z Żurawskim w ataku byłaby w takiej sytuacji najlepsza. Bo jeżeli Janas ma wystawić Szymka który zagra piach to lepiej żeby ten mecz zaczął na ławie. Wydaje mi się, że dobrym wyjściem z sytuacji byłoby wpuszczenia Mirka w połowie. W ataku na szpicy sam mógłby grać Rasiak, chyba, że Janas zdecyduje się na dwóch napastników wtedy Smolarek i Rasiak. Żuraw ostatnio udowadnia, że w pomocy również może sobie bez problemu poradzić. Zarówno Kostaryka jak i Ekwador są do ogrania, a z Niemcami jesteśmy w stanie zremisować. Wśród kadrowiczów widać ogromne zmotywowanie i mobilizację, a jeżeli wygramy z Ekwadorem choćby minimalnie to może nam dodać wiatru w żagle. Nie wiem jak wy, ale ja Janasowi ufam. Jutro pierwszy mecz. Nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że nasze Orły nas nie zawiodą w końcu patrzy na nich cała Polska.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 cze 2006, 13:33

Bobohawk pisze:Nie wiem jak wy, ale ja Janasowi ufam.
Ja tak samo

Dla mnie Mirek, takze powinien wejsc w 2 polowie to napewno daloby mu duzo do myslenia, i pewnie mobilizacja u niego skoczyla by o jakies 100%. Ale czy wariant z Zurawiem jako rozgrywajacym jest dobry- tego nie wiem, a wariant z samym Rasiakiem w napadzie od razu skrelic nalezy no czasami Janas poczyta forum i sobie to ubzdura. Jutro 1-4-4-2 z Niemcami zmiana na taktyke z meczu z Chorwacja i z Kostaryka znowu taktyka 1-4-4-2. Inne rozwiazania nie moga miec miejsca, bo niemozemy zagrac zachowawczo z Ekwadorem czy tym bardziej z druzyna Kosataryki, bo jak tak to szanse jeszcze nam zmaleja.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 08 cze 2006, 14:16

Nie widze Szymka w roli zmiennika na drugą połowę :roll: To, że zagrał słabo z Chorwacją nie znaczy, że jest w kryzysie. Z Kolumbią także nie zachwycił ale na tle pozostałych był po prostu lepszy. Zresztą sparingi, a mistrzostwa to dwie inne rzeczy i nie ma mowy o słabej mobilizacji naszego rozgrywającego. Ja w niego wierze i mam nadzieję, że Janas także. Jeśli tak jak piszecie nie szło by mu w meczu (co każdemu może się zdarzyć) to oczywiście należałoby go sciągnąć z boiska.

ATI
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ATI » 08 cze 2006, 16:27

Już jutro rozpoczynają się Mistrzostwa :D . Jeśli chcemy wyjść z grupy to pierwszym krokiem winno być zwycięstwo nad drużyną Ekwadoru. Ciężko mi tu mówić o proponowanym składzie czy ewentualnej taktyce. Gdybym ja był selekcjonerem wziąłbym między innymi Franka, a o Dudku już nie wspominając. Ostatnie mecze, nie mówię oczywiście o sparingach z 4 ligowymi drużynami, pokazują że nasza siła ataku jakoś osłabła. Napad Frankowski - Żurawski był świetny tymczasem z powodu braku formy/nie powołania Franka brakuje nam typowego łowcy bramek. Żuraw jest to taki cofnięty napastnik natomiast nie typowy kat strzelający bramki. Mimo ostatniego gola Smolarka jakoś mnie on do siebie nie przekonuje. Dla mnie pewniakiem do gry w 1 składzie, oczywiście gdymym to ja był trenerem byłby Ireneusz Jeleń. Miałbym jedynie dylemat gdzie go lepiej ustawić: czy atak, czy prawa pomoc ? Myślę że on swoją grą najbardziej przypomina Franka, więc może jednak atak. Według mojej subiektywnej oceny czy Jeleń w pomocy czy w ataku, ale i tu i tu lepszy od Smolarka. Moja wyjściowa jedenastka na mecz z Ekwadorem wygląda następująco: Boruc - Baszczyński - Bąk - Jop - Żewłakow - Smolarek - Szymkowiak - Sobolewski - Krzynówek - Żurawski - Jeleń. Taktyka oczywiście 4-4-2. Choć oczywiście niewiem jak na treningach spisuje się Tomek Kuszczak.

Awatar użytkownika
MARCINNN
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MARCINNN » 08 cze 2006, 18:22

Mam nadzieje, że Szymek wyjdzie w pierwszym składzie, ale ponoć nie chodzi tylko o kiepską postawę na boisku, ale o niezadowalające wyniki badań krwi. Jestem pewien, że to Szymkowiak jest tym zawodnikiem który powinien kierować grą naszych piłkarzy, to mózg zespołu i nikt nie ma takich umiejętności do ostatniego podania co on. Już nie moge się doczekać… :D

:wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 08 cze 2006, 18:53

W sumie cały temat rozpoczął Dariusz Wołowski z Wyborczej tutaj i to jest gruncie rzeczy dość prawdopodobne, bo o ile przewidywanie posunięć Janasa przypomina wróżenie z patyków, to jemu idzie całkiem nieźle. Już udało mu się przewidzieć przepychanie do pierwszego składu Kosowskiego, który na szczęście oblał egzamin tak fatalnie, że nie będziemy oglądać poprawki na mundialu :).

Szymka może nie być (jeden mecz Radomskiego może wystarczyć, by dać mu kredyt zaufania aż na pierwszy skład :roll:), nie bez kozery robi się taką szopkę z tajnymi treningami (i znowu Dariusz Wołowski, świetny dziś felieton "Mistrzostwa Świata a twierdza polska"). Z kolei jeśli chodzi o taktykę, to pojawiają się takie dziwne prognozy jak Żuraw w drugiej linii (zresztą widzę, że tutaj też się ludzie na to nastawiają). Jakby to pojawiło się pół roku temu, to powiedziałbym, że Janas nie ma na to jaj, ale rozwinął mu się od tego czasu kręgosłup. Więc napiszę tylko, że moim zdaniem to zły pomysł. Żuraw jest kreatywny, ale nie aż tak, by tracić go w linii napadu, ewentualnie mógłby zagrać tuż za dwoma napastnikami, ale aż tak ofensywnie nie zagramy. Gdyby Żuraw zostałby cofnięty, wtedy na ataku Grzegorz. Grał już na szpicy i pamiętamy, że był jak dziecko we mgle. Nie zmieniałby się pozycjami Żurawiem, bo w pomocy byłoby jeszcze gorzej. Niestety nasi pomocnicy mają problemy z wrzutkami z bocznych stref boiska, więc nie dostałby potrzebnych podań na głowę. A po co trzymać napastnika tylko przy stałych fragmentach gry? Mógłby w ataku grać jeszcze osamotniony Smolarek, któremu może już przeszedł kryzys strzelecki (4 bramki z amatorami, to żaden wyznacznik moim zdaniem), może nie. Identycznie jak w przypadku Szymkowiaka; może zagra dobrze, może nie.

Jeśli już Janasie zdecyduje się na grę bez Szymka (co pomysłem jest dziwnym, nawet jeśli on bez formy), to powinien zagrać klasycznie z Radomskim i Sobolem na środku i modlić się, by coś wymęczyli.
Z kolei na pytanie czy zdecydował już kto będzie w meczu z Ekwadorem strzegł polskiej bramki, [Paweł Janas] zirytowany odpowiedział: "Wiadomo. Łukasz Fabiański"
Uroczy człowiek :brawo: :roll:.

Awatar użytkownika
Beck$
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Beck$ » 08 cze 2006, 21:36

Ja mam zamiar obejrzeć pierwszy mecz polaków w Multikinie :) Specjalnie wybieram się do Poznania i mam nadzieję że polacy pokaża na co ich stać!!

Funkymen
Trampkarz
Trampkarz

w Gelsenkirchen juz goraco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Funkymen » 08 cze 2006, 22:23

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 cze 2006, 22:44

piwus pisze:Jeśli już Janasie zdecyduje się na grę bez Szymka (co pomysłem jest dziwnym, nawet jeśli on bez formy), to powinien zagrać klasycznie z Radomskim i Sobolem na środku i modlić się, by coś wymęczyli.
Ja o te ustawienie bym sie tak nie martwil :wink: jesli oczywiscie w ataku wystapi para Zuraw-Ebi a na prawym skrzydle Jelen i zagramy 1-4-4-2. Sobol z pozostalych srodkowych pomocnikow jest najbardziej kreatywny i jest w stanie pokierowac gra Polakow, oczywiscie nie tak jak Szymek bedacy w najwyzszej formie, ale zawsze lepiej niz Mila, Giza, czy Levandinho... :cry:
A dla Szymka to by byl wg. mnie plus, zmobilizowal by sie na maxa, a mozna go nawet wprowadzic w 2 polowie.
Ja szykuje sie takze na 1-2 niespodzianki w skladzie oczywiscie nie negatywny tzn. obecnosc Kosy czy Grzesia :lol:

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 08 cze 2006, 22:57

A jednak mi sie wydaje że Giza za Szymka byłby lepszym rozwiązaniem niż dwóch DM w środku. Postawienie Sobolewskiego i Radomskiego w środku byłoby zabójcze dla przeciwnika ale dla naszych zdolności ofensywnych tak samo. OK, rozumiem że mamy dobrych skrzydłowych ale przy dobrych flankach też musi być kreatywny gracz w środku pola który będzie te piłki rozdzielał!

--------------------------Sobolewski--------------------------
Smolarek-------------------Giza------------------Krzynówek

to jest optymalne ustawienie pomocy przy założeniu że Szymek nie gra( ale zagra ... ja w Mirka wierzę :D ) a Jeleń jest drugim napastnikiem, ewentualnie zamiana Smolarka z Jeleniem i Ebi szaleje z przodu a Irek dogrywa.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8732
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 cze 2006, 23:05

Cos mi sie wydaje, ze te cale zamieszanie o Szymkowiaku to wielka sciema :roll: Az takim ryzykantem Janas chyba nie jest :wink:

Na bramce bedzie Boruc, a dalej Zewlakow, Bak, Jop i Baszczynski, w pomocy Krzynowek, Sobolewski, Szymkowiak i Smolarek, a w ataku Zurawski z Rasiakiem :)

Tak, tak - widzicie ustawienie 4-4-2 8)
Wg mnie testowane 4-5-1 czeka juz na Niemcow :lol:

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”